Prima pagina arrow MINUNI ALE LUMII 16 May 2022
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 3 vizitatori online

MINUNI ALE LUMII

Geniul constructorilor romani

Imprimare E-mail
joi, 25 aprilie 2013

 Imparatii romani au fost mereu animati de ambitia de a conferi Romei o aura de monumentalitate fara egal, pentru a o impune marilor puteri din lume. Dar, in acelasi timp, au fost preocupati de proiecte care sa faciliteze deplasarea legiunilor, a carelor cu provizii etc. si sa asigure confortul cetatenilor. Templele, forurile, teatrele, palatele construite de imparatii romani au avut o putere de fascinatie asupra populatiei mai mica decat lucrarile civile. Populatia a fost, fireste, impresionata de arhitectura monumentala a Romei si a cetatilor imperiului dar a apreciat mai mult apeductele, drumurile pavate, termele etc. Cele mai multe orase ale imperiului dispuneau de apa curenta, de terme, drumuri si trotuare pavate, bazine colectoare de apa uzata etc.

Citeste mai departe...
 

Viata secreta a adancurilor

Imprimare E-mail
luni, 22 aprilie 2013

 Mediterana este una dintre marile cele mai bogate in specii de animale si de vegetale. Un loc de intalnire al climatului temperat cu cel tropical, favorabil dezvoltarii ecosistemelor submarine. Rechini, delfini, ton rosu, vulpi si pisici de mare, recife de corali, anemone luxuariante, crustacee care-si etaleaza orgolios multitudinea de culori dispuse in configuratii simetrice realizate parca de artisti plastici ori pe calculator. Amintim si murena-vrajitoare, un peste rapitor vorace, cu bot de crocodil si dinti in forma de spin care isi petrece cea mai mare parte din timp in nisele rocilor, asteptand aparitia prazilor; crabul cu nasturi care traieste pe fundul apelor lor adancimi de cel mult 10 metri; crevetele japonez (cu o lungime de aproximativ 20 de centimetri) care a evadat din crescatorii ajungand in Mediterana prin Canalul de Suez s.a.m.d. O adevarata imparatie a formelor de viata subacvatica, o mare parte evoluand pe fundul marii.

Citeste mai departe...
 

Izvoare sacre (2)

Imprimare E-mail
joi, 11 aprilie 2013

 Izvoarele miraculoase atribuite unor forte supranaturale au atras, in perioada de crestinizare (din Franta), mania Bisericii care a reusit, de-a lungul timpului, sa convinga pelerinii ca puterile tamaduitoare ale apelor si cele legate de implinirea dorintelor sunt atribuite unor sfinti. Cercetarile legate exclusiv de virtutile supranaturale ale izvoarelor Senei nu au dus la descoperirea vreunui obiect-ofranda. Nici documentele studiate, legate de aceasta zona din Côte-d'Or nu au relevat existenta unui cult al apei. A existat insa in aceste locuri un cult galo-roman pentru zeita Sequana, protectoare a apelor, care a functionat vreme indelungata, din anii 40 i.Ch. pana la sfarsitul secolului al IV-lea d.Ch. Intr-un muzeu din Dijon exista aproximativ 1500 de obiecte: femei si barbati, planse anatomice din lemn cu reprezentari ale organelor interne umane, monede etc. descoperite in straturile sedimentare ale izvoarelor Senei si in imprejurimi dedicate zeitei. Un arsenal asemanator a fost descoperit si in situl Chamaliers.

Citeste mai departe...
 

Izvoare sacre

Imprimare E-mail
joi, 04 aprilie 2013

 Casatorii, vindecari, fecunditate, recolte abundente... Toate astea faceau parte din aspiratiile, credintele populatiilor romane si galeze bazate pe puterile miraculoase ale unor izvoare. In scrisorile sale, un important specialist francez in studii folclorice, Paul Sebillot (1843-1918) vorbeste despre doua "fantani sacre" (o sintagma consacrata) ale caror ape vindeca nenumarate boli. Una dintre acestea se afla pe o panta a Muntelui Saint Rigaut, apa fiind benefica in tratarea epilepsiei, reumatismului, a afectiunilor respiratorii, ale esofagului, a infertilitatii etc.

Citeste mai departe...
 

Fascinanta poveste a unei insule

Imprimare E-mail
joi, 28 martie 2013

 S-a intamplat dintr-o data (in vara anului 1964): la 30 de kilometri de coastele islandeze, apele Atlanticului au inceput sa freamate, sa se involbureze, sa fiarba. Pescarii care se aflau la cativa kilometri departare au fost martorii acestui fenomen terifiant, prima manifestare vizibila fiind o coloana de vapori de peste 10 kilometri care s-a indreptat spre cer. Apoi, din adancuri au tasnit mase uriase de lava si cenusa vulcanica. Un fenomen cu o evolutie infernala, dar nicidecum singular in aceasta parte a Atlanticului. De-a lungul timpului, deversarile vulcanice au dat nastere unui numar de 18 insule irlandeze, ultima fiind Surtsey. Numele provine de la zeul focului din mitologia nordica. N-a avut parte, multa vreme, de liniste. S-a consolidat in doua luni, dar in urmatorii ani, dupa noi eruptii, si-a marit suprafata, ajungand la 2,65 km2 si o inaltime de 175 metri deasupra nivelului oceanului.

Citeste mai departe...
 

Mitul Dragonului

Imprimare E-mail
joi, 21 martie 2013

 Benefic sau malefic, aceasta creatura apare in majoritatea bestiarelor din lume. In viziunea Bisericii, era unul dintre simbolurile Diavolului. In Apocalipsa se vorbeste despre un nou semn care a aparut pe cer: un urias dragon, rosu ca focul, cu sapte capete si zece coarne, fiecare cap fiind impodobit cu o diadema. Acesta se avanta spre o femeie care tocmai a nascut pentru a devora fatul. In acele circumstante au intervenit arhanghelul Mihail si ingerii sai pentru a infrunta dragonul care s-a prabusit pe pamant (in Biblie apare sub diverse denumiri, precum Leviathan - monstru marin - sau Behenot, care traia pe uscat).

Citeste mai departe...
 

Misterele populatiei Lapita

Imprimare E-mail
joi, 14 martie 2013

 De zeci de ani, arheologi si paleontologi efectueaza expeditii si cercetari pentru a reconstitui istoria si cultura populatiei lapita care a colonizat Oceania. Numeroase descoperiri au spulberat unele din misterele acestei populatii care continua sa incite interesul cercetatorilor. Se stie ca prin anii 1300 i.Ch., o populatie constituita in cea mai mare parte din marinari a inceput sa exploreze miile de insule ale Pacificului de Sud, occidental si central: Arhipelagul Vanuatu, insulele Fidji, Tonga, Samoa... De unde veneau acesti indivizi, denumiti lapita (dupa numele sitului in care arheologii au descoperit pentru prima oara, in 1953, vestigii ceramice apartinand culturii lor)? Sunt stramosii tuturor populatiilor Oceaniei sau doar polinezieni? S-au constituit dintr-o populatie unica si omogena sau din grupuri diferentiate?

Citeste mai departe...
 

Campionul colosilor

Imprimare E-mail
joi, 07 martie 2013

 Intr-un santier deschis in Angeac-Charente, Franta, cupa unui escavator s-a izbit de un os de mari dimensiuni: un femur de dinozaur cu o lungime de 2,20 metri, cel mai mare descoperit vreodata in lume. Sapaturile au continuat cu mare prudenta pentru a se depista alte fragmente apartinand acestui colos care a trait in urma cu 130 miliarde de ani. Dupa ce femurul a fost curatat, specialistii au realizat la fata locului un mulaj. Din pacate, n-au mai fost descoperite decat un metacarpian (53 centimetri), un fragment de vertebra codala de cateva kilograme si dinti cu o lungime de 4-6 centimetri care nu erau folositi pentru a sfasia, ci doar pentru a smulge vegetalele sau radacinile din sol, si alte elemente osoase apartinand altor specii.

Citeste mai departe...
 

Extremistii evolutiei

Imprimare E-mail
joi, 28 februarie 2013

 Reptile uriase, cameleoni liliputani si multe, multe alte animale bizare s-au dezvoltat si au format ecosisteme "inchise" si restranse in diverse insule; medii izolate in care accesul si "evadarea" sunt dificile. Majoritatea animalelor insulare beneficiaza de un habitat stabil, aproape lipsit de agenti perturbatori, de concurenti, specii invazive, pradatori; conditii pe care nu le intalnesc pe continente. Un beneficiu pentru confortul animalelor, contraproductiv insa pentru evolutia unora dintre ele. Sa vorbim despre cateva dintre ele.

Citeste mai departe...
 

Mitul ursului

Imprimare E-mail
joi, 21 februarie 2013

 Suita de legende si ritualuri stravechi legate de imaginea ursului, a perpetuat, diferentiat, in diverse culturi europene si in cele ale unor populatii din America de Nord. Era considerat un animal dotat cu puteri cosmice si un simbol al fecunditatii. La sfarsitul lui februarie, cand asprimile iernii se fac inca resimtite in satele catalane din Haut-Vallespir (Pirineii Orientali) populatia face ultimele pregatiri pentru a celebra el dia de l'as, ziua Ursului in cadrul unui ritual atipic.

Citeste mai departe...
 

Obiecte vii si magice (2)

Imprimare E-mail
joi, 14 februarie 2013

 Fascinatia exercitata de pietrele (semi)pretioase si credinta in virtutile lor exceptionale i-au indemnat pe savantii Antichitatii dar mai ales pe cei din Evul Mediu sa le studieze, sa le piseze in creuzet, amestecandu-le cu diverse produse si sa observe efectele lor, in special, in cazul unor maladii. Rezultatele studiilor si experimentelor au fost transpuse in lapidarii (tratate despre proprietatile curative si magice ale pietrelor). La sfarsitul primului mileniu, cultura izvorata din credintele legate de virtutile curative si supranaturale ale pietrelor (semi)pretioase a inceput sa se diferentieze. Se poate vorbi de doua directii: crestina si pagana. In prima categorie se incadreaza, de pilda, celebrul Lapidariu crestin bazat in mare parte pe Apocalipsa dupa Ioan si pe textele legate de cele douasprezece pietre ale temeliilor Ierusalimului celest (un concept), care a facut obiectul numeroaselor interpretari religioase si alegorice.

Citeste mai departe...
 

Obiecte vii si magice

Imprimare E-mail
joi, 07 februarie 2013

 Amulete, talismane, lapidare... Pana in secolul al XVII-lea, pietrele pretioase si semipretioase au dat nastere la o paleta larga de credinte. Unele erau venerate, altele erau folosite ca panacee. In urma cu 50.000 ani, Omul de Neanderthal a manifestat interes pentru pietrele care aveau un aspect atragator, adunandu-le in pesteri. In timp, dincolo de miza estetica, s-a dezvoltat un adevarat cult pentru aceste pietre care au fost puse in evidenta in diverse monturi. Li s-au atribuit puteri miraculoase, asociate formelor sau unor particularitati (gauri, striatii, excrescente, culori etc.).

Citeste mai departe...
 

Actualitatea arheologica

Imprimare E-mail
joi, 31 ianuarie 2013

 Magia rafinamentului. Un exceptional ansamblu de obiecte din aur, incluzand o diadema ornamentata cu motive animaliere, cateva inele, reprezentarea unui cap de cal si 44 de aplice purtand efigia unor figuri si alte bijuterii, a fost descoperit intr-un mormant trac (datand din secolul al IV-lea i.Ch.) intr-un sit din nordul Bulgariei unde se afla un complex funerar apartinand getilor. Nenumarate obiecte pretioase realizate de mesteri experimentati in tehnologia metalurgiei aurului au fost scoase la lumina pe teritoriul Bulgariei in ultimii 100 de ani, imbogatind considerabil patrimoniul cultural, unele dintre ele, precum cele care compun aceasta comoara, fiind realizate cu un rafinament lesne de observat in imagine.

Citeste mai departe...
 

Uriasii care au invins timpul

Imprimare E-mail
joi, 24 ianuarie 2013

 Dilema megalitilor corsicani. In insula franceza Corsica se afla cateva aliniamente de megaliti stravechi. Originea lor misterioasa a starnit din vremuri de mult apuse curiozitatea celor care i-au studiat. Au fost asociati practicilor oculte, delimitarii teritoriale, comemorarii unor razboinici. Primele investigatii riguroase au debutat in 1960, cand situl a fost debarasat de sedimentele din zona in care se aflau insiruiti megalitii. Cu acest prilej au fost descoperiti numerosi alti colosi, ingropati pe orizontala. Cei mai vechi din cei 178 aflati in situl Renaghju au fost realizati prin anii 4500 i.Ch. iar ultimii, prin anii 2000 i.Ch. (datarea a fost facuta cu carbon 14). In apropiere au fost descoperite si vestigii ale unei asezari populate cu peste un mileniu inainte, in epoca primilor agricultori din zonele mediteraneene occidentale.

Citeste mai departe...
 

Palatul labirint

Imprimare E-mail
joi, 17 ianuarie 2013

 Stravechiul oras minoic Knossos se afla la 4 kilometri de coasta nordica a insulei Creta. In perioada de apogeu, cretanii stapaneau toate insulele din Marea Egee. Se presupune ca populatia care facea parte din civilizatia minoica (dupa numele legendarului rege Minos din Creta), constituita in cea mai mare parte din navigatori si comercianti, a pus bazele unei civilizatii prospere in epoca bronzului. Primii colonisti au debarcat in Knossos intre mileniile 6-5. Spre sfarsitul celui de-al III-lea, orasul era innobilat cu palate, distruse de-a lungul secolelor de cutremure. In palatele minoice, care nu erau prevazute cu fortificatii, nu erau depozitate decat putine arme, care aveau, in special, un rol ceremonial, iar armatele nu constituiau o forta importanta si asta pentru ca relatiile cu vecinii erau pasnice.

Citeste mai departe...
 

Un Stonehenge german

Imprimare E-mail
joi, 10 ianuarie 2013

 In apropierea orasului Detmold din Saxonia Inferioara se afla complexul de stanci uriase denumit Externsteine, un loc sacru care ar emana energii telurice, venerat din urma cu peste doua milenii, pana azi. Este vorba de 7 stanci uriase din calcar, afectate de scurgerea timpului, care se inalta pana la 30 de metri. Situl a fost frecventat de vanatori nomazi ai epocii de piatra, devenind peste timp un centru ceremonial important pentru populatiile germanice. In anul 772 d.Ch., Charlemagne, cel mai important rege al francilor care a dus ample razboaie de cucerite pentru a suprima credintele pagane, a interzis ceremoniile care aveau loc aici (si in alte complexe culturale din Nibelungen, Lorelei etc.). Stancile sunt pline de grote naturale si artificiale, unele cu destinatie religioasa si ceremoniala, platforme, firide, trepte, dintre care unele care se opresc in piatra.

Citeste mai departe...
 

Turnul care a atras mania lui Dumnezeu

Imprimare E-mail
joi, 27 decembrie 2012

 Mitul Turnului Babel a strabatut glorios timpul, continuând sa stârneasca interesul, cu toate ca s-au scurs tone de cerneala pe aceasta tema atât de cunoscuta. Constructia Turnului Babel este unul din episoadele marcante ale Genezei (a inceput sa fie scrisa in anul 597 i.Ch.). Nascut din imaginatia populatiilor de evrei deportati in Babilon, imaginatie inspirata de un enorm edificiu cultural (zigurat) ar fi fost dedicat zeului Marduk, emblematic pentru populatia babiloniana.

Citeste mai departe...
 

Cavernele din Tarxien

Imprimare E-mail
joi, 20 decembrie 2012

 Dateaza din prima jumatate a mileniului al III-lea si sunt cunoscute sub denumirea de Hypogen, constituind unul dintre cele mai importante morminte colective din Europa acelei epoci. Au fost descoperite in 1902 in Paola, o suburbie a capitalei La Valletta, in timp ce se executau lucrari pentru constructia unui cartier de locuinte. Sapand in straturile de roca, muncitorii au dat de urmele unor ziduri si de tavanul unei incaperi. Dupa ce au fost degajate zidurile, au patruns in subsol unde se aflau caverne, dispuse de-a lungul si legate intre ele, ce contineau oseminte umane. Descoperirea a fost tainuta pana cand s-au finalizat cele mai multe cladiri. Constructorul a anuntat apoi autoritatile care au inspectat cavernele.

Citeste mai departe...
 

Salasul hindus al zeilor

Imprimare E-mail
joi, 13 decembrie 2012

 In jungla cambodgiana, intr-un mediu extrem de umed, se afla ruinele celei mai mari constructii religioase din lume, ridicate de locuitorii orasului-metropola Angkor din Imperiul khmer. Primele relatari istorice cunoscute despre acest oras au aparut in secolul al XV-lea. Pentru exploratorii europeni, era o provocare de proportii, dar incercarile de a patrunde in jungla au esuat. In 1850, un misionar francez, cel care a cules si a raspandit aceste relatari, a reusit, cu ajutorul calauzelor, sa ajunga in acest loc misterios unde descopera ruinele uriase ale unui palat regal si ziduri sculptate infatisand scene de lupta cu razboinici asezati pe spinarea elefantilor, inarmati cu ciomege, sulite si arcuri, din care tasneau chiar si 3 sageti simultan.

Citeste mai departe...
 

Cultura indienilor anasazi

Imprimare E-mail
joi, 06 decembrie 2012

 Intr-un canion din statul Mexico se afla leaganul uneia dintre cele mai vechi civilizatii din America de Nord care s-a remarcat prin arta ceramicii si prin construirea unor locuinte cu forme unice in lume. Este vorba de canionul Chaco, locuit altadata de o populatie cunoscuta sub numele (dat mai tarziu de populatia navajo) de anasazi, care a construit aici complexe urbane din pietre asamblate cu o dexteritate de bijutier. Canionul serpuieste intr-o zona arida, semidesertica, bantuita de furtuni puternice care rascolesc turbulent nisipul.

Citeste mai departe...
 

Mitic si martir (2)

Imprimare E-mail
joi, 29 noiembrie 2012

 Incercarile europenilor din Evul Mediu de a patrunde in regiunile Africii de Vest, in cautarea aurului, si in misteriosul oras-cetate Tombuctu au fost "cenzurate" de ostilitatea musulmanilor care nu le-au dat sanse de supravietuire. Singurii exploratori medievali (nicidecum cautatori de aur) care vor reusi sa se integreze in viata si cultura musulmana, oferind Europei informatii culturale, harti etc. au fost spaniolul Leon Africanul si francezul René Caillié. In 1506, orasul este vizitat de un personaj important cunoscut sub numele de Leon Africanul (cu numele crestin, Jean Leon de Medicis) nascut in Granada intr-o familie de musulmani si evrei expulzati din Spania in 1492, dupa Reconquista, miscarea de recucerire a Peninsulei Iberice de catre suveranii regatelor crestine. Refugiat in Maroc, se initiaza in diplomatie pe care o valorifica in Africa saheliana, pleaca in Italia, este primit de Papa Leon al X-lea, la care a ajuns faima eruditiei sale.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 421 - 441 din 635

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 11,00 lei
- 2 luni: 22,00 lei
- 3 luni: 33,00 lei
- 4 luni: 44,00 lei
- 5 luni: 55,00 lei
- 6 luni: 66,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (80 euro sau 96 $, un abonament pe sase luni; 40 euro sau 48 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Misterioasele desene din lanuri
» Printul Madog, europeanul care a ajuns in America inaintea lui Columb?
» Ce este in briefing-urile clasificate?
» Chiftele cu ton in crusta de seminte
» „Secretele” rujurilor
» Biblioteca cu carti interzise
» Catedrala arhiepiscopala din Galati
» Arta minimala
» Piatra decalogului
» Probleme ale transportului de oxigen din sange
» Memorialistica lui Petre Stoica
» Totul despre filmele de Oscar: „Nasul II”
» Horoscopul saptamanii: 16-22 mai 2022
» 12 mai 1926 – Lovitura de stat a maresalului Pilsudski
» Tema: „VERDE”
» De la genetica la inteligenta artificiala
» Ciudateniile palatului Versailles
» De ce evita Air Force subiectul OZN?
» Peste oceanic cu vinete
» Masti parfumate
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9