Prima pagina arrow ASTAZI IN ISTORIE
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 2 vizitatori online

ASTAZI IN ISTORIE

26 martie 1902 – A murit Cecil Rhodes

Imprimare E-mail
joi, 26 martie 2020

Fiul al unui înstarit vicar de tara din Anglia, Cecil John Rhodes s-a nascut pe 5 iulie 1853, în comitatul Hertfordshire si nimic nu dadea de înteles ca baietelul plapând, suferind de o boala de plamâni, avea sa ajunga barbatul impunator si hotarât de mai târziu. Boala avea sa-i determine, de altfel, si destinul, caci în 1870 el a fost trimis în Africa de Sud, departe de clima racoroasa a Angliei, la ferma de bumbac a fratelui sau mai mare, Herbert, din provincia Natal.

Citeste mai departe...
 

19 martie 1914 – S-a nascut Jiang Qing, sotia lui Mao

Imprimare E-mail
miercuri, 18 martie 2020

Nascuta la Zhucheng, provincia Shandong, sub numele Li Jinhai, cea de-a treia sotie a lui Mao a fost multa vreme cea mai puternica femeie din China comunista, vointa ei de fier si intrigile tesute influentand viata a sute de milioane de oameni. Orfana de mica, Jiang a fost crescuta de mica si in 1929 a devenit membra a unei trupe de teatru. Activitatea ei intr-o organizatie comunista i-a adus si prima condamnare la inchisoare, in 1933.

Citeste mai departe...
 

12 martie 1933 – Franklin Roosevelt, prima „discutie la gura sobei”

Imprimare E-mail
miercuri, 11 martie 2020

„Discutiile la gura sobei” au reprezentat o serie de discursuri radiodifuzate, tinute de presedintele american Franklin Delano Roosevelt intre 1933 si 1944. Roosevelt s-a adresat astfel pe un ton familiar milioanelor de americani, vorbind cu mult calm si pe un ton sigur, iar aceste „convorbiri la gura sobei” au contribuit la aura de „parinte al natiunii” acordata de americani in timpul mandatelor sale. Initiativa folosirii radioului ca mijloc de propaganda politica s-a produs intr-o epoca in care marile trusturi de presa se aflau sub controlul adversarilor lui Roosevelt.

Citeste mai departe...
 

5 martie 1898 – S-a nascut Zhou Enlai

Imprimare E-mail
miercuri, 04 martie 2020

Provenit dintr-o familie instarita din orasul Jiangsu, viitorul lider comunist Zhou Enlai a fost educat la un colegiu misionar din Tianjin inainte de a studia la o universitate din Japonia. In 1920 a contribuit la intemeierea ramurii de peste mari a Partidului Comunist Chinez. De asemenea, a trait in Marea Britanie si Germania pana in 1924, cand a revenit in China.

Citeste mai departe...
 

27 februarie1939 – A muritNadejdaKrupskaia

Imprimare E-mail
joi, 27 februarie 2020

Provenind dintr-o familie aristocratica scapatata, din Sankt Petersburg, nascuta la 26 februarie 1869, Nadejda Krupskaia a fost inca din adolescenta preocupata de soarta saracimii din Rusia si si-a propus sa-si dedice intreaga viata cauzei acesteia. Romantismul revolutionar care a caracterizat inceputul carierei sale politice avea sa fie insa in curand inlocuit de realismul marxist.

Citeste mai departe...
 

20 februarie 1886 – S-a nascut Bela Kun

Imprimare E-mail
joi, 27 februarie 2020

Fiu al unui functionar de origine evreiasca din Cehu Silvaniei, Kun s-a implicat activ în miscarea social-democrata înca din tinerete, mai întai în Transilvania, apoi la Budapesta. Mobilizat în armata austro-ungara la izbucnirea Primului Razboi Mondial, el a fost luat prizonier de rusi si, intuind ca trecerea de partea bolsevicilor l-ar putea ajuta în cariera, a îmbratisat comunismul si a reusit sa atraga atentia lui Lenin.

Citeste mai departe...
 

13 februarie 1766 – S-a nascut Thomas Malthus

Imprimare E-mail
joi, 13 februarie 2020

Nascut intr-o familie prospera din orasul Rookery, Thomas Malthus a fost educat acasa, intr-o maniera iluminista de catre tatal lui, prieten cu filosoful sceptic David Hume si adept inflacarat al ideilor lui Jean-Jacques Rousseau. Admis in 1784 la Colegiul Iezuit din Cambridge, Thomas a studiat numeroase materii, distingandu-se in special pentru usurinta cu care a invatat latina si greaca. Destinat unei cariere ecleziastice, tanarul Malthus se simtea insa mult mai atras de economie, din dorinta de a imbunatati conditiile de trai ale claselor sarace din Anglia.

Citeste mai departe...
 

6 februarie 1952 – A murit George al VI-lea, rege al Marii Britanii

Imprimare E-mail
duminic, 09 februarie 2020

Nascut pe 14 decembrie 1895 la Norfolk, ca „printul Albert de Saxa-Coburg-Gotha”, al doilea fiu al regelui George al V-lea si al Victoriei May, ducesa de York, viitorul rege George al VI-lea a fost un copil timid si bolnavicios. In 1909 a absolvit Academia Regala de Marina din Osborne, terminand ultimul din clasa sa, dar fiind numit totusi sef de echipaj in Marina Regala si servind cu mult curaj in Primul Razboi Mondial pe nava HMS Collingwood.

Citeste mai departe...
 

30 ianuarie 1835 – Prima tentativa de asasinat impotriva unui presedinte american

Imprimare E-mail
joi, 30 ianuarie 2020

In dupa-amiaza zilei de 30 ianuarie 1835, in timp ce parasea o procesiune funerara desfasurata in sala Camerei Reprezentantilor, din cladirea Capitolului, in Washington, D.C., presedintele american Andrew Jackson s-a pomenit fata in fata cu un zugrav somer, pe nume Richard Lawrence. Fara o vorba, acesta a scos un pistol si a tras, fara sa-l nimereasca pe presedinte.

Citeste mai departe...
 

23 ianuarie 1556 – S-a produs cutremurul de la Shaanxi

Imprimare E-mail
mari, 28 ianuarie 2020

Numit in limba chineza „cutremurul Huaxian”, acesta a fost cel mai devastator seism din istoria cunoscuta, facand, potrivit arhivelor imperiale contemporane, aproximativ 830.000 de victime. Seismul s-a produs in dimineata zilei de 23 ianuarie 1556, fiind grav afectate provinciile Shaanxi, Shanxi, Henan, Gansu, Hebei, Shandong, Hubei, Hunan, Jiangsu si Anhui, dar inregistrandu-se pagube si la Beijing si Shanghai, orase aflate la sute de kilometri distanta de epicentru.

Citeste mai departe...
 

16 ianuarie 1901 – S-a nascut dictatorul cubanez Fulgencio Batista

Imprimare E-mail
miercuri, 15 ianuarie 2020

Fiul unor fermieri extrem de saraci, Batista a avut o multime de meserii umile, pana in 1921, cand s-a inrolat in armata, ca stenograf. Gratie inteligentei sale native remarcabile, dar si capacitatii de a-si face prieteni suspusi, a fost avansat in grad, ajungand, in cativa ani, sergent. In septembrie 1933 el a organizat asa-numita „revolta a sergentilor”, rasturnand regimul provizoriu al lui Carlos Manuel de Cespedes, care tocmai indepartase de la putere regimul dictatorial al lui Gerardo Machado y Morales.

Citeste mai departe...
 

9 ianuarie 1913 – S-a nascut Richard Nixon

Imprimare E-mail
joi, 09 ianuarie 2020

Unul dintre cei mai contoversati presedinti americani, Nixon s-a nascut in Yorba Linda, California, in familia unui bacan. Mama lui, adepta a religiei quakerilor, a manifestat o profunda influenta asupra lui si i-a stimulat dorinta de a invata. Extrem de inteligent si de ambitios, tanarul Nixon a absolvit liceul cu note mari, dar nu s-a putut inscrie la Harvard din cauza lipsei banilor, urmand in schimb Colegiul Whittier, o institutie fondata de quakeri, unde s-a remarcat prin abilitatile lui verbale si talentele sportive.

Citeste mai departe...
 

19 decembrie 1783 – William Pitt Jr devine cel mai tanar premier al Marii Britanii

Imprimare E-mail
miercuri, 18 decembrie 2019

Al doilea fiu al lui William Pitt, conte de Chatham, un faimos politician din secolul al XVIII-lea, William Pitt Jr a fost educat exclusiv acasa, deoarece tatal sau ura scolile publice. Un copil precoce, William Jr a intrat la Universitatea Cambridge pe cand avea doar 14 ani si a fost ales membru al Parlamentului in 1781.

Citeste mai departe...
 

12 decembrie 1901 – Marconi realizeaza prima transmisie radio transatlantica

Imprimare E-mail
miercuri, 11 decembrie 2019

Nascut la Bologna, in 1874, dintr-un tata italian si o mama irlandeza, Marconi a studiat fizica si a devenit interesat de transmisiile undelor radio dupa ce a aflat de experimentele fizicianului german Heinrich Hertz. La doar 20 de ani, incepe propriile experimente la Bologna si curand va reusi sa transmita un semnal radio la o distanta de peste 2 km. Dar, fiindca initiativele lui nu au fost primite cu entuziasm in Italia – dimpotriva, el a fost ridiculizat – a plecat in 1896 in Anglia, unde a infiintat o companie de telegraf fara fir, reusind sa transmita semnale la aproape 20 km distanta.

Citeste mai departe...
 

5 decembrie 1839 – S-a nascut George Armstrong Custer

Imprimare E-mail
miercuri, 04 decembrie 2019

Unul dintre cele mai controversate personaje din istoria Statelor Unite, George Armstrong Custer s-a nascut in Ohio, dar si-a petrecut o mare parte a adolescentei in casa surorii sale vitrege din Monroe, Michigan. Dupa ce a absolvit Scoala Normala McNeely, s-a inscris la Academia Militara, pe care a absolvit-o ultimul din clasa lui, in iunie 1861.

Citeste mai departe...
 

28 noiembrie 1893 – Drept de vot pentru femei în Noua Zeelanda

Imprimare E-mail
miercuri, 27 noiembrie 2019

1893 a fost anul în care Noua Zeelanda a implementat, pentru prima oara în istorie, sufragiul universal, acordând drept de vot si femeilor (chiar si celor Maori) care împlinisera 21 de ani la data alegerilor. Acest drept a venit dupa doua decenii de campanii intense, întreprinse de sufragetele neozeelandeze Kate Sheppard si Mary Ann Müller. Politicienii barbati s-au opus cu înversunare acestei masuri, pe considerentul ca locul femeilor este „la cratita, nu la vot”, dar fostul premier John Hall, un reputat politician conservator, a reusit sa-si convinga partidul sa treaca legislatia prin Parlamentul local.

Citeste mai departe...
 

21 noiembrie 1694 – S-a nascut Voltaire

Imprimare E-mail
joi, 21 noiembrie 2019

Pe numele lui adevarat François Marie Arouet, Voltaire a vazut lumina zilei la Paris, în sânul unei familii înstarite si, între 1704 si 1711 a fost educat la colegiul iezuit „Ludovic cel Mare”, pasiunea sa pentru dramaturgie datorându-se, în mare masura, pieselor puse în scena aici. Desi tatal lui, notar, voia sa-l îndrepte catre o cariera juridica, tânarul Francois s-a simtit atras mai mult de literatura, începând sa frecventeze cercurile literare ale epocii.

Citeste mai departe...
 

14 noiembrie 1889 – S-a nascut Jawaharlal Nehru, primul premier al Indiei

Imprimare E-mail
miercuri, 13 noiembrie 2019

Fiu al unui bogat avocat originar din Kasmir, Jawaharlal Nehru a fost educat în Anglia, mai întâi la Harrow School, apoi la Trinity College, Cambridge. Dupa studii de drept la Londra, a revenit în India în 1921, lucrând ca avocat. În 1916 s-a casatorit cu Kamala Kaul care, un an mai târziu, i-a daruit o fiica, Indira. În 1919 s-a alaturat Congresului National Indian, care pleda pentru o mai larga autonomie fata de britanici. În anii 1920 si 1930, inspirat de personalitatea lui Mohandas Gandhi, Nehru a intrat în conflict cu autoritatile coloniale, fiind în repetate rânduri întemnitat.

Citeste mai departe...
 

7 noiembrie 1800 – Purtarea pantalonilor de catre femei, interzisa prin lege in Franta

Imprimare E-mail
mari, 05 noiembrie 2019

In aceasta zi, acum mai bine de doua veacuri, vajnica Prefectura a Politiei din Paris emitea un ordin prin care femeilor li se interzicea cu desavarsire sa poarte in public pantaloni – obiect vestimentar considerat strict barbatesc. Singura abatere acceptata era in cazul femeilor care purtau pantaloni „din motive medicale” (desi nu se preciza care ar fi fost aceste motive). Cert este ca, daca o femeie era vazuta pe strazile Capitalei in pantaloni si nu avea un certificat medical doveditor, era pe loc arestata.

Citeste mai departe...
 

31 octombrie 1918 – Proclamarea Republicii Banatului

Imprimare E-mail
miercuri, 30 octombrie 2019

Sfarsitul Primului Razboi Mondial a provocat un haos generalizat in fostele provincii austro-ungare. Pe 30 octombrie 1918, Otto Roth, un lider bolsevic maghiar, si locotenent-colonelul Albert Bartha, seful Statului Major al Comandamentului Militar Timisoara, au participat la Budapesta la intrunirea liderilor politici maghiari, care doreau sa pastreze Ardealul si Banatul in componenta noii Republici Maghiare a Sfaturilor, condusa de bolsevicul Bela Kuhn. A doua zi, la Timisoara, Otto Roth a proclamat Republica Banateana si a declarat ca va ramane atasat noului guvern maghiar.

Citeste mai departe...
 

24 octombrie 51 – S-a nascut împaratul roman Domitian

Imprimare E-mail
mari, 22 octombrie 2019

Al doilea fiu al împaratului roman Vespasian si al Flaviei Domitilla, Domitian s-a aflat la Roma în „anul celor patru împarati” (69 d.Hr.) si doar norocul sau proverbial l-a ajutat sa scape cu viata, dupa represaliile ordonate de efemerul împarat Vitellius.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 1 - 21 din 696

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 7,50 lei
- 2 luni: 15,00 lei
- 3 luni: 22,50 lei
- 4 luni: 30,00 lei
- 5 luni: 37,50 lei
- 6 luni: 45,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (70 euro sau 80 $, un abonament pe sase luni; 35 euro sau 40 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» IN ATENTIA CITITORILOR SI ABONATILOR
» Alte mituri urbane legate de COVID-19
» De ce a facut atâtea victime gripa spaniola?
» Politica strutului
» Masti eficiente
» Pui libanez la cuptor
» Militiile „secolului de aur”
» Caracas, orasul lui Bolivar
» Disectia unui ocean
» Cea mai mare piramida din Lumea Noua
» Cine stimuleaza apneea
» Cultura ia drumul online
» Piratii sunt eroi doar la Hollywood
» Horoscopul saptamanii: 30 martie – 5 aprilie 2020
» 26 martie 1902 – A murit Cecil Rhodes
» Tema: „INSECTE”
» Mituri urbane pentru COVID-19
» Imperiul Otoman condus de un sultan pe jumatate evreu?
» Nedumeririle unui congresman american
» Gnocchi
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Corp ceresc condamnat la moarte
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9