Prima pagina arrow ASTAZI IN ISTORIE 23 Mar 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu

ASTAZI IN ISTORIE

4 februarie 1703 – Sinuciderea celor 46 de ronini

Imprimare E-mail
luni, 08 februarie 2021

Razbunarea celor 47 de ronini, cunoscuta si ca „incidentul Ako” sau „vendetta Ako” reprezinta un eveniment istoric care a avut loc in Japonia la inceputul secolului XVIII si in cadrul caruia o banda de ronini (samurai fara lider) au razbunat moartea stapanului lor feudal (daimyo), Asano Naganori. Acesta fusese obligat sa comita sinuciderea rituala seppuku dupa ce atacase un puternic oficial al curtii nipone, pe nume Kira Yoshinaka. 

Citeste mai departe...
 

28 ianuarie 1596 – A murit Francis Drake

Imprimare E-mail
luni, 01 februarie 2021

Considerat de spanioli un pirat malefic, iar de englezi un erou national, Sir Francis Drake a fost unul dintre cei mai influenti si mai temerari navigatori ai secolului XVI. Nascut intr-o familie cu 12 copii, toti baieti, din Tavistock, Devon, Drake a fost inca din adolescenta pasionat de navigatie, iar la 20 de ani preluase deja conducerea unei mici nave de pescuit.

Citeste mai departe...
 

21 ianuarie 1793 – Ludovic al XVI-lea al Frantei este executat prin ghilotinare

Imprimare E-mail
luni, 25 ianuarie 2021

Venit la tronul Frantei in 1774, acest suveran a fost inca din start total nepregatit sa faca fata gravelor probleme economice si sociale mostenite de la inaintasii sai, Ludovic al XIV-lea (Regele Soare) si Ludovic al XV-lea.

Citeste mai departe...
 

14 ianuarie 1858 – Tentativa de asasinat impotriva lui Napoleon al III-lea

Imprimare E-mail
luni, 18 ianuarie 2021

Figura controversata a celei de-a doua jumatati a secolului XIX, Napoleon al III-lea a fost considerat de unii un mare suveran liberal, iar de altii un tiran cu nimic mai prejos decat regii absolutisti care condusesera Franta in veacurile precedente. Printre cei nemultumiti de politica dusa de nepotul lui Bonaparte se numarau si membrii organizatiei revolutionare a Carbonarilor.

Citeste mai departe...
 

7 ianuarie 1943 – A murit Nikola Tesla

Imprimare E-mail
luni, 11 ianuarie 2021

Nascut pe 10 iulie 1856 in satul Smilijan, din Imperiul Austro-Ungar (astazi pe teritoriul Croatiei), Nikola Tesla a fost unul dintre cei mai remarcabili inventatori si oameni de stiinta din toate timpurile. Pe langa descoperirile sale despre electromagnetism si inginerie, Tesla este considerat un pionier in domeniile roboticii, balisticii, stiintei calculatoarelor, fizicii nucleare si fizicii teoretice.

Citeste mai departe...
 

17 decembrie 1903 – Primul zbor cu un aeroplan autopropulsat

Imprimare E-mail
luni, 21 decembrie 2020

Fratii Orville si Wilbur Wright au crescut în Dayton, Ohio, si au devenit pasionati de aviatie dupa ce au aflat despre zborurile cu planorul ale inginerului german Otto Lilienthal, în anii 1890.

Citeste mai departe...
 

10 decembrie 1896 – A murit Alfred Nobel

Imprimare E-mail
luni, 14 decembrie 2020

Nascut la Stockholm, pe 21 octombrie 1833, Alfred Nobel provenea dintr-o familie înstarita, desi averea acesteia avea sa fie periclitata în dese randuri de initiativele de afaceri, nu întotdeauna reusite, ale tatalui sau, Immanuel. În 1842, Immanuel Nobel îsi aduce familia la Sankt Petersburg, oras unde se stabilise dupa ce avusese, în sfarsit, succes, ca furnizor de echipament militar al armatei rusesti.

Citeste mai departe...
 

3 decembrie 1689 – Prima interventie chirurgicala reusita de separare a unor gemeni siamezi

Imprimare E-mail
luni, 07 decembrie 2020

Pe 23 noiembrie 1689, Clementia Meijerin, o femeie in varsta de 42 de ani din orasul elvetian Basel, aduce pe lume doua fete gemene, Elisabeta si Catherina care aveau corpurile imbinate intre procesul xifoid (o sectiune de cartilagiu de la baza sternului si buric). Cordoanele lor ombilicale, cuprinzand trei mari vase de sange pentru fiecare copil, erau de asemenea unite.

Citeste mai departe...
 

26 noiembrie 1504 – A murit regina Isabela I a Castiliei

Imprimare E-mail
luni, 30 noiembrie 2020

Supranumita „Catolica” pentru fervoarea ei religioasa, Isabela era fiica regelui Castiliei, Juan al II-lea, si a celei de-a doua sotii a acestuia, Isabela a Portugaliei, fiind nascuta pe 22 aprilie 1451. Când ea avea doar trei ani, fratele sau vitreg, Henric al IV-lea a devenit rege al Castiliei. Initial, opozitia fata de politicile acestuia s-a grupat în jurul fratelui mai mic al Isabelei, Alfonso, dar dupa moartea acestuia magnatii rebeli au cautat sprijinul tinerei.

Citeste mai departe...
 

19 noiembrie 1962 – Todor Jivkov devine premier al Bulgariei

Imprimare E-mail
mari, 24 noiembrie 2020

Nascut intr-o familie de tarani saraci din satul Pravet, pe 20 septembrie 1911, Todor Jivkov s-a alaturat inca de la 17 ani Uniunii Tinerilor Comunisti Bulgari, o organizatie strans legata de Partidul Muncitorilor Bulgari (viitorul Partid Comunist Bulgar – PCB). Ulterior, va deveni membru de baza al Partidului Comunist, chiar si dupa interzicerea acestuia, in mai 1934.

Citeste mai departe...
 

12 noiembrie 1035 – A murit regele Canute al Angliei, Danemarcei si Norvegiei

Imprimare E-mail
luni, 16 noiembrie 2020

Fiu al regelui Danemarcei, Svein Barba Despicata, Canute si-a insotit tatal in invazia asupra Angliei din anul 1013. Svein a fost acceptat ca rege al Angliei, la sfarsitul acelui an, dar a murit pe neasteptate in februarie 1014, iar englezii l-au invitat pe fostul suveran, Aethelred, sa preia tronul.

Citeste mai departe...
 

5 noiembrie 1912 – Woodrow Wilson este ales presedinte al Americii

Imprimare E-mail
luni, 09 noiembrie 2020

Nascut pe 28 decembrie 1856 la Staunton City, Victoria, Woodrow Wilson a fost unul dintre cei mai progresisti presedinti ai Statelor Unite. Intruchipare perfecta a dictonului latin „minte sanatoasa in corp sanatos”, el a fost pasionat nu doar de invatatura, remarcandu-se in domenii precum filosofie, istorie si drept, ci si de sport, fiind unul dintre cei mai buni jucatori de fotbal american din istoria Universitatii Princeton.

Citeste mai departe...
 

29 octombrie 1929 – Marele Crah de pe Wall Street

Imprimare E-mail
mari, 03 noiembrie 2020

Ramasa in istorie drept „Martea Neagra”, ziua de 29 octombrie 1929 a fost, intr-adevar, una dintre cele mai groaznice din istoria moderna. Miliarde de dolari s-au risipit ca un fum, lasand mii de investitori intr-o saracie lucie si determinandu-i pe unii dintre ei sa se sinucida.

Citeste mai departe...
 

22 octombrie 741 – A murit Carol Martel, rege al francilor

Imprimare E-mail
luni, 26 octombrie 2020

Fiu nelegitim al lui Pepin al II-lea, majordomul palatului in Austrasia (partea de est a regatului francilor), Carol a sperat ca va mosteni macar o parte din averea acestuia. Dar moartea neasteptata a lui Pepin, ca si a fiului sau legitim au facut ca puterea sa revina vaduvei lui Pepin, Plectrude.

Citeste mai departe...
 

15 octombrie 1946 – S-a sinucis Hermann Göring

Imprimare E-mail
luni, 19 octombrie 2020

Nascut în Bavaria pe 12 ianuarie 1893, ca al doilea fiu al consulului general al Germaniei în Haiti, Göring a crescut langa Nürnberg, la castelul Veldenstein, al carui proprietar era Hermann von Epenstein, un evreu care era amantul mamei lui Hermann si nasul copiilor acesteia.

Citeste mai departe...
 

8 octombrie 1895 – S-a nascut Juan Peron

Imprimare E-mail
mari, 13 octombrie 2020

Nascut in orasul Lobos, intr-o familie din clasa de mijloc argentiniana, Juan Domingo Peron a intrat intr-un liceu militar la varsta de 16 ani, fizicul lui atletic permitandu-i sa se impuna mai ales la orele de educatie fizica – a fost campionul de box si de scrima al liceului si un talentat schior.

Citeste mai departe...
 

1 octombrie 331 i.e.n. – Batalia de la Gaugamela

Imprimare E-mail
mari, 06 octombrie 2020

Numita adesea si „batalia de la Arbela”, aceasta infruntare a marcat prabusirea definitiva a regelui persan Darius al III-lea, ducand ulterior la cucerirea Imperiului Persan de catre Alexandru cel Mare. Macedonenii s-au impus, in ciuda faptului ca Darius alesese cu grija locul luptei, pe un camp intins, pentru ca numeroasele sale care de lupta sa poata actiona eficient contra unui inamic mult inferior numeric.

Citeste mai departe...
 

24 septembrie 1583 – S-a nascut Albrecht von Wallenstein

Imprimare E-mail
mari, 29 septembrie 2020

Provenind dintr-o familie nobiliara, dar ramas orfan la varsta de 13 ani, Wallenstein a fost crescut de un unchi, care i-a asigurat o educatie aleasa in Germania, Franta si Italia. Desi nascut protestant, a intrat in serviciul Habsburgilor si a trecut la catolicism, casatorindu-se cu o vaduva bogata si mult mai in varsta decat el.

Citeste mai departe...
 

17 septembrie 1859 – Joshua Norton se proclama „imparat al Statelor Unite”

Imprimare E-mail
mari, 22 septembrie 2020

Unul dintre cele mai curioase personaje ale istoriei moderne, Joshua Abraham Norton, s-a nascut pe la 1818 in Anglia si a imigrat, cand avea doar doi ani, in Africa de Sud. In 1848, dupa moartea parintilor sai, el a plecat in Statele Unite, stabilindu-se la San Francisco, unde a devenit un prosper om de afaceri, investind profitabil banii mosteniti. Dar in 1853, dupa o speculatie esuata cu orez, a pierdut toata averea, ajungand sa traiasca intr-o pensiune pentru saraci.

Citeste mai departe...
 

10 septembrie 210 i.e.n. – A murit primul imparat al Chinei, Qin Shi Huangdi

Imprimare E-mail
mari, 15 septembrie 2020

Unul dintre cei mai puternici, dar si mai brutali suverani chinezi, Shi Huangdi, a fost initial conducatorul statului Qin, avand nucleul in Campia Sichuan, dar prin curaj, indrazneala si viclenie a reusit sa se impuna la sfarsitul perioadei Statelor Combatante, cand cel putin sapte regate s-au infruntat pentru suprematie.

Citeste mai departe...
 

3 septembrie 1658 – Richard Cromwell devine Lord Protector

Imprimare E-mail
miercuri, 09 septembrie 2020

In aceeasi zi in care tatal sau, Oliver Cromwell, a murit (3 septembrie 1658), Richard Cromwell a fost numit Lord Protector al Angliei. Al treilea fiu al marelui comandant de osti si lider politic puritan, care adusese victoria Revolutiei burgheze din 1642, Richard Cromwell era nascut pe 4 octombrie 1626 si a servit in armata parlamentara in 1647-1648, devenind apoi, gratie influentei tatalui sau, membru al Parlamentului.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 106 - 126 din 804

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Date noi despre stramosii nostri
» Laskarina, „amiralul” in fusta
» Conferinta internationala OZN
» Ghiveci de legume cu soia
» Pistruii si... papadia
» „Migratia” copacilor
» Manastirea Clocociov
» Pictorul care si-a reinventat arta
» Epoca masinariilor de mare anvergura
» Remiterea diabetului prin postul intermitent
» De la Eminescu la spiritul kafkian
» „Orice, oriunde, oricand”, marele castigator al Oscarurilor din acest an
» Horoscopul saptamanii: 20-26 martie 2023
» 16 martie 1792 – Asasinarea regelui Gustav al III-lea al Suediei
» Tema: „FANTOME”
» Carti stravechi scoase la lumina (2)
» Erau taranii medievali mai putin stresati?
» Grupul civil UAPx cauta OZN-uri
» Varza murata cu afumatura si orez
» Masti cu fructe
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9