Prima pagina arrow ASTAZI IN ISTORIE 23 Mar 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu

ASTAZI IN ISTORIE

27 august 1896 – A avut loc cel mai scurt razboi din istorie

Imprimare E-mail
luni, 31 august 2020

Putin cunoscut si studiat, chiar si de catre istorici, conflictul dintre Marea Britanie si Zanzibar, de la sfârsitul secolului XIX, este considerat cel mai scurt razboi din istorie, durata lui fiind cunoscuta cu maxima precizie: a durat exact 38 de minute. Disputa s-a produs pe fondul rivalitatii coloniale dintre britanici si germani.

Citeste mai departe...
 

20 august 14 e.n. – A murit Agrippa Postumus

Imprimare E-mail
mari, 25 august 2020

Unul dintre cele mai enigmatice personaje ale Romei Antice, a carui moarte a facut din el un mister si mai adanc a fost Marcus Agrippa Postumus. Fiul cel mai mic al celui mai bun prieten al lui Octavian Augustus, Marcus Vipsanius Agrippa, si al fiicei imparatului, Iulia, Agrippa s-a nascut in iulie anul 12 i.e.n., la cateva luni dupa moartea tatalui sau.

Citeste mai departe...
 

13 august 1913 – Otto Witte se proclama rege al Albaniei

Imprimare E-mail
luni, 17 august 2020

Unul dintre cele mai curioase si in acelasi timp mai amuzante episoade ale istoriei l-a avut drept protagonist pe un acrobat de circ din Germania, Otto Witte. Nascut pe 16 octombrie 1872, Witte a fost atras inca din copilarie de lumea circului si a devenit un popular acrobat.

Citeste mai departe...
 

6 august 1890 – Prima executie pe scaunul electric

Imprimare E-mail
luni, 10 august 2020

Acuzat de uciderea partenerei sale de viata, William Kemmler, un vanzator de legume alcoolic din Buffalo, New York, a fost condamnat la moarte, sentinta fiind adusa la îndeplinire dupa doar trei zile de la pronuntarea ei. Curtea Suprema a SUA a respins solicitarea avocatilor criminalului, care sustineau ca moartea prin electrocutare încalca cel de-al Optulea Amendament din Constitutie, care interzicea pedepsele crude si neobisnuite, pledand în schimb pentru spanzurarea clientului lor.

Citeste mai departe...
 

30 iulie 101 i.e.n. – Batalia de la Vercellae

Imprimare E-mail
mari, 04 august 2020

Una dintre cele mai sangeroase batalii ale Antichitatii a avut loc pe Campiile Raudine, langa Vercellae, in Galia Cisalplina (astazi Vercelli, in nord-vestul Italiei), intre romani si tribul germanic al cimbrilor. Locul bataliei nu a putut fi identificat cu precizie, deoarece „vercellae” nu se refera la un nume propriu, ci la o regiune miniera, situata la confluenta a doua rauri.

Citeste mai departe...
 

23 iulie 1885 – A murit Ulysses S. Grant, presedinte al SUA

Imprimare E-mail
mari, 28 iulie 2020

Nascut in 1822, ca fiu al unui modest tabacar din Ohio, Ulysses S. Grant a fost primul din familia sa care a absolvit o unitate de invatamant superior – si nu una oarecare, ci Academia Militara a Statelor Unite de la West Point. Tanarul nu manifesta initial niciun interes pentru domeniul militar, dar s-a inscris la Academie pentru a-i multumi tatalui sau pentru uriasele sacrificii facute spre a-l vedea acolo.

Citeste mai departe...
 

16 iulie 1439 – Henric al VI-lea al Angliei interzice sarutul

Imprimare E-mail
luni, 20 iulie 2020

Raspândita pentru prima oarain Europa pe la 1347, Moartea Neagra a fost o epidemie de ciuma bubonica extrem de letala, care a cunoscut, de-a lungul deceniilor urmatoare, numeroase referiri. Unul dintre aceste „pusee” de boala a avut locin 1438-1439,in Anglia.

Citeste mai departe...
 

9 iulie 1401 – Cucerirea Bagdadului de catre Timur Lenk

Imprimare E-mail
mari, 14 iulie 2020

Plecati inca o data din pustiurile Asiei Centrale sa cucereasca lumea civilizata, asa cum facusera inaintasii lor, sub Genghis Han, cu un secol si jumatate in urma, mongolii lui Timur Lenk (Tamerlan) au ajuns, in prima jumatate a anului 1401, sub zidurile Bagdadului.

Citeste mai departe...
 

2 iulie 1505 – Martin Luther ia decizia de a se calugari

Imprimare E-mail
mari, 07 iulie 2020

Una dintre „clipele astrale” ale istoriei a avut loc în aceasta zi, în urma cu mai bine de cinci secole. Este vorba despre evenimentul care a schimbat radical viata unui tânar german pe nume Martin Luther, determinându-l sa se calugareasca si sa declanseze o sarabanda de evenimente care vor schimba lumea crestina din temelii.

Citeste mai departe...
 

25 iunie 1852 – S-a nascut Antonio Gaudi

Imprimare E-mail
luni, 29 iunie 2020

Probabil cel mai influent si mai renumit arhitect al ultimului secol, Antonio Gaudi era fiul unui fierar si, dupa ce a absolvit cu rezultate modeste gimnaziul si liceul, a urmat Scoala Superioara de Arhitectura. Cu un fizic plapând, macinat de boli, Gaudi a devenit înca din tinerete adept al vegetarianismului, tinând posturi îndelungate, care de multe ori i-au amenintat viata.

Citeste mai departe...
 

18 iunie 1974 – A murit maresalul Ghiorghi Jukov

Imprimare E-mail
luni, 22 iunie 2020

Considerat cel mai iscusit comandant sovietic din al Doilea Razboi Mondial, Jukov s-a nascut într-o familie de tarani de lânga Moscova, în 1896, si, dupa ce a lucrat ca ucenic la o fabrica, a fost înrolat în cavaleria tarista ca simplu soldat, în Primul Razboi Mondial. Ulterior, a cunoscut o ascensiune fulminanta în Armata Rosie, devenind comandant al cavaleriei acesteia, în Razboiul Civil din Rusia.

Citeste mai departe...
 

11 iunie 1184 î.Hr. – Ziua când ar fi cazut Troia

Imprimare E-mail
duminic, 14 iunie 2020

Potrivit vechilor mituri grecesti, Razboiul Troian s-ar fi declansat din cauza desemnarii de catre tânarul Pa-ris, fiul regelui troian Priam, a Afroditei, zeita dragostei, ca fiind cea mai frumoasa dintre zeite. Spre a-l rasplati, aceasta l-a ajutat sa o rapeasca pe Elena, sotia regelui spartan Menelaus, considerata, la rândul ei, cea mai frumoasa femeie de pe Pamânt.

Citeste mai departe...
 

4 iunie 1941 – Moartea kaizerului Wilhelm al II-lea

Imprimare E-mail
miercuri, 10 iunie 2020

Nascut la Berlin, pe 27 ianuarie 1859, ultimul kaizer german era fiul printului mostenitor al Prusiei, Frederick Wilhelm, si al printesei Victoria, cea mai mare fiica a reginei Marii Britanii, Victoria. Nasterea lui a fost una traumatica si, potrivit psihanalistilor, îi va influenta considerabil viitorul, caci bebelusul a venit pe lume cu bratul stâng aproape paralizat, fapt care va genera numeroase frustrari copilului si apoi adultului Wilhelm.

Citeste mai departe...
 

1 august 1589 – Asasinarea regelui Henric al III-lea al Frantei

Imprimare E-mail
miercuri, 31 iulie 2019

Al patrulea fiu al regelui Henric al II-lea si al Caterinei de Medici, Henric al III-lea avea sanse infime de a accede la tronul Frantei si de aceea a fost ales rege al Poloniei si Mare Duce al Lituaniei. Dar, la 22 de ani, „imposibilul” s-a produs – disparitia, în floarea vârstei, a fratilor sai mai mari a dus la mostenirea coroanei Frantei de catre Henric al III-lea. Pe atunci, Franta era macinata de sângeroase razboaie religioase între catolici si protestanti (hughenoti).

Citeste mai departe...
 

25 iulie 1593 – Regele Frantei, Henric al IV-lea, se converteste la catolicism

Imprimare E-mail
miercuri, 24 iulie 2019

Nascut la Pau, ca fiu al reginei Navarra, Jeanne d’Albret, Henric a fost crescut in religia protestanta, devenind rege al Navarrei in 1572, odata cu moartea mamei lui. In cursul razboaielor religioase care au insangerat Franta secolelor XVI-XVII, el a fost un lider proeminent al taberei hughenote (protestante).

Citeste mai departe...
 

18 iulie 1792 – A murit John Paul Jones, „parintele Marinei SUA”

Imprimare E-mail
miercuri, 17 iulie 2019

Nascut în 1747 sub numele de John Paul Jones a fost adaugat ulterior –, viitorul erou al Statelor Unite a fost fiul unui gradinar scotian sarac. La 13 ani, el a plecat pe mare, ca mus neplatit, pe o nava comerciala cu destinatia Barbados si Virginia. Trei ani mai tarziu, s-a îmbarcat pe o corabie care transporta sclavi din Africa, unde va ajunge negustor de sclavi. La doar 23 de ani a devenit comandantul unei nave comerciale.

Citeste mai departe...
 

11 iulie 1940 – Maresalul Pétain devine premier al guvernului de la Vichy

Imprimare E-mail
miercuri, 10 iulie 2019

In vara anului 1940, maresalul Phillipe Pétain era pentru multi francezi un personaj providential, singurul care ar fi putut salva tara de la dezastru. Cooptat in cabinetul de la Paris alaturi de generalul Weygand si de tanarul general de brigada de Gaulle, el a incercat sa puna la punct un plan de aparare contra Germaniei naziste.

Citeste mai departe...
 

4 iulie 1807 – S-a nascut Giuseppe Garibaldi

Imprimare E-mail
joi, 04 iulie 2019

Figura legendara a Italiei moderne, la formarea careia a avut o contributie remarcabila, Giuseppe Garibaldi s-a nascut la Nisa, in Franta, intr-o familie de pescari. Timp de zece ani, in tinerete, a servit ca marinar pe vase comerciale. In 1833 a devenit membru al organizatiei secrete „Tanara Italie”, condusa de Giuseppe Mazzini. Aceasta organizatie milita pentru eliberarea Italiei de sub dominatia straina si unificarea acesteia. Dupa un an, a fost implicat intr-o tentativa de lovitura de stat, in Piemont, fiind prins de politie si condamnat la moarte. A reusit sa evadeze si sa fuga in America de Sud unde si-a petrecut urmatorii 12 ani din viata. A revenit in Italia in 1848, pentru a participa la miscarea revolutionara care se desfasura in multe state europene.

Citeste mai departe...
 

27 iunie 1743 – Batalia de la Dettingen

Imprimare E-mail
miercuri, 26 iunie 2019

Aparent minora în economia Razboiului pentru succesiunea la tronul Austriei (1740-1748), aceasta batalie a ramas în istorie ca fiind ultima în care armata engleza a fost condusa personal de suveranul sau. Lupta s-a dat în sudul actualului teritoriu al Germaniei, între francezi si o forta aliata, compusa din unitati engleze, hanovriene si austriece. Desi numarau mai putin de 50.000 de oameni, spre deosebire de cei 60.000 ai francezilor, aliatii au obtinut victoria gratie tacticii superioare.

Citeste mai departe...
 

20 iunie 451 – Batalia de pe Campiile Catalaunice

Imprimare E-mail
miercuri, 19 iunie 2019

Desfasurata pe teritoriul actual al Frantei, batalia de pe Campiile Catalaunice a fost ultima confruntare majora a Antichitatii clasice si una dintre cele mai sangeroase inclestari din istorie – 165.000 de morti, dupa istoricul Iordanes, dar aproape 300.000 dupa contemporanul Hydatius, in timp ce istoricii moderni avanseaza o cifra de maximum 30.000 de morti. Motivul aparent al disputei a fost refuzul imparatului roman Valentinian de a-i oferi liderului hun Attila mana surorii lui Honoria. Ca urmare, Attila si aliatii sai au trecut Rinul si au atacat Galia.

Citeste mai departe...
 

13 iunie 1525 – Martin Luther se insoara cu Katharina von Bora

Imprimare E-mail
miercuri, 12 iunie 2019

Una dintre cele mai influente personalitati religioase ale istoriei, Martin Luther a transformat din temelii crestinismul, in secolul XVI, ridicandu-se impotriva papalitatii. Pentru ca ruptura sa fie totala, fostul calugar a renuntat inclusiv la juramantul de celibat impus de confesiunea romano-catolica, insurandu-se cu o fosta calugarita, Katharina von Bora. Aceasta provenea dintr-o familie nobiliara saxona si crescuse la manastirea benedictina din Brehna, apoi la cea cisterciana din Nimbschen.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 127 - 147 din 804

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Date noi despre stramosii nostri
» Laskarina, „amiralul” in fusta
» Conferinta internationala OZN
» Ghiveci de legume cu soia
» Pistruii si... papadia
» „Migratia” copacilor
» Manastirea Clocociov
» Pictorul care si-a reinventat arta
» Epoca masinariilor de mare anvergura
» Remiterea diabetului prin postul intermitent
» De la Eminescu la spiritul kafkian
» „Orice, oriunde, oricand”, marele castigator al Oscarurilor din acest an
» Horoscopul saptamanii: 20-26 martie 2023
» 16 martie 1792 – Asasinarea regelui Gustav al III-lea al Suediei
» Tema: „FANTOME”
» Carti stravechi scoase la lumina (2)
» Erau taranii medievali mai putin stresati?
» Grupul civil UAPx cauta OZN-uri
» Varza murata cu afumatura si orez
» Masti cu fructe
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9