Prima pagina arrow ASTAZI IN ISTORIE
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 4 vizitatori online

ASTAZI IN ISTORIE

24 martie 1603 – Moare regina Elisabeta I a Angliei

Imprimare E-mail
joi, 24 martie 2016

 Ultimul suveran al Casei dinastice Tudor – initiata de Henry VII de Lancaster (trandafirul rosu) – a fost regina Elisabeta I a Angliei si Irlandei. A fost de confesiune anglicana (protestanta) si incoronarea ei a fost ultima desfasurata in limba latina. Toate care au urmat s-au desfasurat in limba engleza.

Citeste mai departe...
 

17 martie 1473 – S-a nascut James al IV-lea al Scotiei

Imprimare E-mail
joi, 17 martie 2016

 Apartinând Casei dinastice Stewart, regele James al IV-lea al Scotiei s-a nascut la 17 martie 1473, în Stirling Castle (unul dintre cele mai impozante castele ale Scotiei). A fost fiul lui James al III-lea si al Margaretei de Danemarca. Fiind primul fiu supravietuitor, el a devenit automat mostenitorul tronului si Duce de Rothesay.

Citeste mai departe...
 

10 martie 1845 – S-a nascut tarul Rusiei Alexandru al III-lea

Imprimare E-mail
sâmbătă, 12 martie 2016

 Penultimul tar al Rusiei, Alexandru al III-lea s-a nascut la 10 martie 1845 în Palatul de Iarna din Sankt Petersburg, fiind al doilea fiu al lui Alexandru al II-lea si al Mariei de Hesse (fiica a lui Ludwig al II-lea, mare duce de Hesse). Se spunea despre Alexandru ca adora muzica si baletul, dar ca este cam lipsit de eleganta si rafinament. Fratele sau mai mare, Nicolae era tarevici – conform cutumei referitoare la primul baiat nascut –, de aceea educatia lui n-a fost la fel de „atenta”.

Citeste mai departe...
 

3 martie 1455 – S-a nascut Joao al II-lea al Portugaliei

Imprimare E-mail
vineri, 04 martie 2016

 Cunoscut si sub porecla de „Principele Perfect”, regele Joao al II-lea al Portugaliei si Algarves s-a nascut la 3 martie 1455, la Lisabona. A fost fiul regelui Alfonso al V-lea al Portugaliei si al Isabellei de Coimbra (casatoriti, pe cand ambii aveau 15 ani). Primul lor baiat, numit tot Joao, a murit în 1455 (la 4 ani), astfel încat urmasul la tron a ramas al 3-lea copil, Joao (care mai avea o sora sanctificata în 1693 de papa Innocent al XII-lea).

Citeste mai departe...
 

25 februarie 1991 – Pactul de la Varsovia este dizolvat

Imprimare E-mail
joi, 25 februarie 2016

 Pentru a contracara posibilele amenintari din partea NATO (Alianta Tratatului Nord-Atlantic), infiintata de Occident in 1949, liderul sovietic Nikita Hrusciov a initiat formarea unei aliante politico-militare a Blocului Rasaritean. Astfel, Pactul de la Varsovia a fost semnat la 14 mai 1955. Dupa marile rasturnari politice din estul Europei, Pactul de la Varsovia a fost dizolvat la 1 iunie 1991, intr-o intrunire la Praga.

Citeste mai departe...
 

18 februarie 1899 – Émile Loubet devine presedintele Frantei

Imprimare E-mail
luni, 22 februarie 2016

 Personalitate politica foarte importanta la finele secolului al XIX-lea în Franta, Émile Loubet a devenit presedintele celei de-a Treia Republici Franceze la 18 februarie 1899. El a fost ales de senatori în defavoarea lui Jules Méline, cu 483 de voturi contra 279.

Citeste mai departe...
 

11 februarie 1920 – S-a nascut Farouk I, rege al Egiptului

Imprimare E-mail
luni, 22 februarie 2016

 Al zecelea membru al dinastiei Muhammad Ali si penultimul rege al Egiptului si Sudanului, Farouk I, s-a nascut la Cairo, la 11 februarie 1920. El a fost succesorul tatalui sau, Fuad I (domnie 1922-1936). Mama sa a fost regina Nazli Sabri (1894-1978), a doua sotie a lui Fuad I. Din partea acesteia, Farouk avea înaintasi albanezi, francezi si turci. Înainte de moartea tatalui sau, Farouk a facut studii în Anglia, la Royal Military Academy din Woolwich. La 28 aprilie 1936, Fuad I moare si regele Farouk I este încoronat la 16 ani. Cu acel prilej, el a tinut un discurs la postul national de radio, unde a declarat, printre altele, ca este pregatit sa preia suprema functie în stat.

Citeste mai departe...
 

4 februarie 1931 – S-a nascut Isabel Peron

Imprimare E-mail
joi, 04 februarie 2016

 Isabel de Martinez Peron, fosta presedinta a Argentinei, s-a nascut la 4 februarie 1931, la Rioja, capitala provinciei omonime. Înainte de casatorie a purtat numele de Maria Estela Martinez Cartas. Provine dintr-o familie mai degraba modesta. Dupa clasa a cincea, ea paraseste scoala si prin anii 1950 devine dansatoare într-un club de noapte, adoptând cu acest prilej numele de scena „Isabel”. Pe viitorul sau sot l-a întâlnit în Panama. Presedintele Juan Peron era mai în vârsta cu 35 de ani si sotia lui, Evita Peron, murise în 1952. El devenise presedintele Argentinei în 1946, iar în 1955 a fost înlaturat prin lovitura de stat.

Citeste mai departe...
 

28 ianuarie 1457 – S-a nascut Henric al VII-lea al Angliei

Imprimare E-mail
sâmbătă, 30 ianuarie 2016

 Intemeietor al dinastiei Tudorilor si apartinând ramurii Lancaster a Casei regale a Plantagenetilor, Henric al VII-lea a venit pe lume la 28 ianuarie 1457, în Palatul Pembroke din Tara Galilor. A fost unicul fiu al lui Edmund Tudor, conte de Richmond, si al Margaretei Beaufort, contesa de Richmond – care avea 13 ani când l-a nascut. Genealogia acestui rege, atât din partea tatalui, cât si din partea mamei, este atât de întortocheata, încât l-ar pune în încurcatura si pe Shakespeare. Si asta pentru ca pretentiile la tron erau discret ascunse în ramurile stufoase ale înaintasilor.

Citeste mai departe...
 

21 ianuarie 1793 – Executia lui Ludovic al XVI-lea

Imprimare E-mail
sâmbătă, 23 ianuarie 2016

 Regele Frantei Ludovic al XVI-lea a cazut victima Revolutiei franceze, cu toate concesiile pe care le-a facut revolutionarilor. El a fost arestat la 13 august 1792 si inchis in Templul din Paris. Si asta cu toate ca acceptase sa renunte la monarhia absoluta de drept divin si sa fie un suveran constitutional. Lovitura de gratie a fost abolirea monarhiei in Franta, la 21 septembrie 1792, decizie luata de Adunarea Nationala.

Citeste mai departe...
 

14 ianuarie 1972 – Margareta a II-a devine regina Danemarcei

Imprimare E-mail
marţi, 19 ianuarie 2016

 Prima regina din istoria Danemarcei, Margareta a II-a a devenit suverana tarii sale la 14 ianuarie 1972, imediat dupa moartea tatalui sau, regele Frederick al IX-lea. Ea nu a fost dupa nastere mostenitor principal al tronului, întrucât legea de atunci nu permitea ca femeile sa acceada la rangul suprem în stat.

Citeste mai departe...
 

7 ianuarie 1325 - Afonso al IV-lea devine regele Portugaliei

Imprimare E-mail
duminică, 10 ianuarie 2016

 Singurul fiu legitim al regelui Denis al Portugaliei, Afonso al IV-lea a acces la tron la 7 ianuarie 1325, anul în care a împlinit treizeci si patru de ani. A facut parte din Casa de Burgundia, ramura portugheza sau „Alfonsina”, înfiintata în 1093. Elizabeth de Aragon l-a nascut pe Afonso la Lisabona. Dar, desi era succesor legitim al tatalui sau, Denis al Portugaliei, s-a creat o situatie incerta privind urmasul la tron, si asta din cauza preferintei regelui pentru un fiu nelegitim, nascut cu trei ani mai înainte de nasterea lui Afonso, în 1289. Una dintre amantele suveranului, Aldonca Toha îl nascuse pe Afonso Sanchez, pe care Denis îl diviniza si pe care l-a preferat la tron.

Citeste mai departe...
 

31 decembrie 1880 – S-a nascut generalul George Marshall

Imprimare E-mail
marţi, 29 decembrie 2015

 Unul dintre marii generali americani care au avut un rol major în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost George Marshall, nascut la 31 decembrie 1880 în Uniontown, Pennsylvania. Venit pe lume într-o familie din „clasa mijlocie”, George absolva Institutul militar din Virginia, în 1901. A fost locotenent în timpul razboiului dintre Phlipine si SUA.

Citeste mai departe...
 

24 decembrie 1943 – Decizie cruciala a aliatilor

Imprimare E-mail
duminică, 27 decembrie 2015

 În perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, la 24 decembrie 1943, presedintele SUA Franklin Delano Roosevelt a decis ca generalul Dwight Eisenhower sa devina „Comandantul suprem al aliatilor în Europa”. Drept consecinta directa, Eisenhower a fost cel care a organizat si comandat esentiala Operatiune Overlord – invazia din Normandia a aliatilor, urmata de asaltul asupra fortelor naziste în Germania.

Citeste mai departe...
 

17 decembrie 1538 – Excomunicarea regelui Henric al VIII-lea al Angliei

Imprimare E-mail
joi, 17 decembrie 2015

 La data de 17 decembrie 1538, papa Paul al III-lea a semnat „Bulla” prin care regele Angliei Henric al VIII-lea este excomunicat de catre Biserica Romano-Catolica. Papa a consemnat mai multe „sacrilegii” facute de rege, printre care anularea casatoriei cu Catherine de Aragon (fara acord papal) si casatoria cu Anne Boleyn. In motivatia papala mai sunt incluse si: autodeclararea lui Henry al VIII-lea drept „Lider suprem al Bisericii Angliei”, represiunile impotriva catolicilor, dizolvarea manastirilor si alte gesturi „imorale” la adresa unor altare din unele catedrale (printre care si cel al lui Thomas Becket din Capela Trinitatii a Catedralei din Canterbury – loc de pelerinaj european).

Citeste mai departe...
 

10 decembrie 1901 – Debuteaza decernarea Premiilor Nobel

Imprimare E-mail
joi, 10 decembrie 2015

 La 10 decembrie 1901, Fundatia Nobel a acordat pentru prima oara, prin intermediul Comitetelor Nobel (care au primit nominalizarile) Premiile Nobel. Acea premiera istorica a recompensarii unor personalitati, conform testamentului lui Alfred Nobel, i-a desemnat drept laureati pe: fizicianul Willhelm Röntgen (descoperitorul razelor X, la concurenta cu Philipp Lenard, descoperitorul razelor catodice); pentru chimie au fost peste 20 de nominalizari, iar câstigatorul a fost Jacobus van’t Hoff (studii de termodinamica chimica).

Citeste mai departe...
 

3 decembrie 1989 – Finalul „Razboiului rece”

Imprimare E-mail
vineri, 04 decembrie 2015

 In zilele de 2 si 3 decembrie 1989, in Insula Malta s-a derulat o istorica intalnire la varf intre presedintele SUA, George H.W. Bush, si liderul URSS, Mihail Gorbaciov. Acea intalnire se desfasura la putine saptamani dupa caderea Zidului Berlinului. La finele intrevederii, in 3 decembrie, cei doi conducatori de stat au declarat ca „razboiul rece” s-a incheiat. Odata cu acea declaratie, Intalnirea la varf din Malta devenea cea mai importanta intelegere dupa Conferinta de la Ialta, desfasurata intre 4 si 11 februarie 1945.

Citeste mai departe...
 

26 noiembrie 1346 – Incoronarea lui Carol al IV-lea, regele romanilor

Imprimare E-mail
joi, 26 noiembrie 2015

 Monarh apartinand Casei dinastice de Luxemburg, Carol al IV-lea a fost incoronat „Rege al romanilor” (Rex Romanorum) la 26 noiembrie 1346, la Bonn. Printii electori (Colegiul electoral al Sfantului Imperiu Roman) l-au preferat in dauna lui Louis al IV-lea. In acea vreme functiona in acest imperiu dinastia electiva. Carol al IV-lea s-a nascut in 1316 la Praga, fiind fiul lui Jean de Boemia si al Elisabetei. Numele de botez a fost Wenceslaus. Unchiul sau a fost Carol al IV-lea al Frantei (ultimul rege al Capetienilor, domnind intre 1322-1328) si Wenceslaus a copilarit la Paris. In 1323 s-a casatorit cu Blanche de Valois si cu ocazia confirmarii papale si-a luat numele de Carol.

Citeste mai departe...
 

19 noiembrie 1917 – S-a nascut Indira Ghandi

Imprimare E-mail
duminică, 22 noiembrie 2015

 Fiica a lui Jawarharlal Nehru, primul prim-ministru al Indiei independente (1947), Indira Ghandi s-a nascut la 19 noiembrie 1917, in casta Brahmin. Localitatea nasterii este Allahabad, in nordul Indiei, in statul Uttar Pradesh. Acel oras este sfant pentru hindusi, datorita „Stalpului lui Ashoka” ridicat aici in anul 240 i.Ch. Tatal sau, Nehru, era un proeminent membru al Congresului National Indian, lider al miscarii de independenta. Mama sa a fost Kamala.

Citeste mai departe...
 

12 noiembrie 1990 – Incoronarea lui Akihito

Imprimare E-mail
duminică, 15 noiembrie 2015

 Actualul imparat al Japoniei, al 126-lea in ordinea traditionala nipona, este Akihito. El a urcat pe tron pe 7 ianuarie 1989, imediat dupa moartea tatalui sau, imparatul Hirohito. In Japonia functioneaza cea mai veche monarhie ereditara in ceea ce priveste continuitatea. Akihito este primul fiu si al cincilea copil al lui Hirohito si s-a nascut in 1933 la Palatul Imperial din Tokyo.

Citeste mai departe...
 

5 noiembrie 1912 – Woodrow Wilson devine presedinte al SUA

Imprimare E-mail
marţi, 10 noiembrie 2015

 In anul 1912, in SUA s-au desfasurat alegeri generale (prezidentiale) intr-un mod diferit de cel din zilele noastre. Si asta pentru ca au candidat trei politicieni: presedintele in functie William Howard Taft (care-si incheia mandatul inceput in 1909), din partea Partidului Republican; Theodore Roosevelt din partea Partidului Progresist (desprins din cel Republican si poreclit „Elanul”); Woodrow Wilson din partea Partidului Democratic. La 5 noiembrie 1912, rezultatul alegerilor a fost: Wilson 42 la suta, Roosevelt 27 la suta, Taft 23 la suta. Woodrow Wilson devenea singurul democrat ales in perioada 1892-1932.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 148 - 168 din 645

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 7,50 lei
- 2 luni: 15,00 lei
- 3 luni: 22,50 lei
- 4 luni: 30,00 lei
- 5 luni: 37,50 lei
- 6 luni: 45,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (70 euro sau 80 $, un abonament pe sase luni; 35 euro sau 40 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Pamantul a inghitit o alta planeta
» Matthäus Hetzenauer, „arma letala” a lui Hitler
» Rusia si China vor o alianta a ufologilor
» Cartofi cu smantana
» Remedii naturale
» Remedii naturale
» Cum putem vedea pe intuneric
» Castelul Eilean Donan
» Madonele negre
» Fotbalul si arheologia
» Postul si echilibrul organismului
» O satira a elitei artistice
» Oscarul norocos
» Horoscopul saptamanii: 18-24 martie 2019
» 14 martie 1883 – A murit Karl Marx
» Tema: „PRIMAVARA”
» Luna, panorama gri din zona intunecata
» Cum planuia Hitler sa ucida toti evreii din America de Nord
» „Academia spre stele”, un nou jucator important
» Varza cu carne la cuptor
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Corp ceresc condamnat la moarte
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9