Prima pagina arrow ASTAZI IN ISTORIE
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 7 vizitatori online

ASTAZI IN ISTORIE

23 iunie 1894 – S-a nascut Edward al VIII-lea al Marii Britanii

Imprimare E-mail
joi, 23 iunie 2016

 Fiu al lui George al V-lea, primul rege al Casei dinastice Windsor, Edward al VIII-lea s-a nascut la 23 iunie 1894, la White Lodge (Richmond Park), pe vremea cand inca mai traia bunica sa, regina Victoria. Tatal sau a schimbat numele Casei regale din Saxa-Coburg si Gotha in Windsor in anul 1917, din cauza sentimentelor antigermane ale poporului britanic.

Citeste mai departe...
 

16 iunie 1858 – S-a nascut Gustav al V-lea al Suediei

Imprimare E-mail
duminică, 19 iunie 2016

 Membru al Casei regale Bernadotte, Gustav al V-lea al Suediei s-a nascut la 16 iunie 1858, în Drotthingolm Palace din Ekero, regiunea Stockholm. Pe atunci tatal sau era înca printul Oskar (viitor rege), iar mama sa a fost Sophia de Nassau. Înca de la nastere a primit rangul de duce de Varmland. În 1872, o data cu accederea tatalui sau la tron, devine print mostenitor al Suediei si Norvegiei, însa el va fi doar rege al Suediei, dupa desfiintarea uniunii dintre cele doua regate.

Citeste mai departe...
 

9 iunie 1640 – S-a nascut împaratul Leopold I

Imprimare E-mail
joi, 09 iunie 2016

 Membru al Casei dinastice Habsburg, Leopold I s-a nascut la Viena la 9 iunie 1640, avându-l tata pe împaratul Sfântului Imperiu Roman Ferdinand al III-lea. Mama sa a fost Maria Anna de Spania, fiica a lui Philip al III-lea al Spaniei. Leopold a primit o educatie puternic intelectuala, dovedind ca este un copil si un adolescent cu mare drag de carte. Vorbea fluent toate limbile principale ale Europei.

Citeste mai departe...
 

2 iunie 1940 – S-a nascut Constantin al II-lea al Greciei

Imprimare E-mail
luni, 06 iunie 2016

 Nepot al regelui Ghiorghios al II-lea al Greciei, Constantin s-a nascut la Atena, la 2 iunie 1940. Este fiul lui Pavlos, rege al Greciei din 1947 pâna în 1964 (an în care a murit) si al printesei Frederica de Hanovra (decedata în 1981, în Spania). Constantin este fratele mai mic al fostei regine-consort Sophia a Spaniei. Pe când avea un an, în 1941, Germania nazista si Italia fascista invadeaza Grecia si familia pleaca în exil în Egipt si Africa de Sud. Se reîntorc în Grecia în 1946 si tatal sau, Pavlos, devine rege în 1947.

Citeste mai departe...
 

26 mai 1896 – Incoronarea tarului Nicolae al II-lea

Imprimare E-mail
luni, 06 iunie 2016

 Ultimul tar (imparat) al Rusiei a fost Nicolae al II-lea, a carui domnie oficiala s-a desfasurat intre 1 noiembrie 1894 si 15 martie 1917. Ceremonia incoronarii s-a petrecut la 26 mai 1896, la Catedrala Uspenki (Adormirea Maicii Domnului) din cadrul Kremlinului. Ca un fel de prevestire pentru domnia lui Nicolae al II-lea, a doua zi dupa incoronare, pe campia Kodinka de langa Moscova a fost organizata o mare adunare populara cu mancare si bautura gratis. Numai ca acea manifestare in cinstea noului monarh s-a tranformat intr-o tragedie, caci oamenii infometati s-au aglomerat si s-au generat busculade majore, care au condus la moartea a peste 1.300 de oameni din cei aproximativ 100.000 cati se adunasera.

Citeste mai departe...
 

19 mai 1802 – Napoleon Bonaparte fondeaza „Legiunea de Onoare”

Imprimare E-mail
sâmbătă, 21 mai 2016

 Considerata prima mare distinctie a epocii moderne, Legiunea de Onoare a fost fondata de Napoleon Bonaparte la 19 mai 1802. Era anul in care Napoleon era inca Prim-Consul si inca functiona Republica Franceza. Revolutionarii desfiintasera ordinele cavaleresti si Bonaparte s-a gandit sa recompenseze meritele militarilor si civililor, evitand astfel orice nuanta nobiliara. Dupa cum se stie, revolutionarii erau dusmanii morahiei si Bisericii, iar Ludovic al XVI-lea fusese decapitat.

Citeste mai departe...
 

12 mai 1873 – Incoronarea lui Oscar al II-lea al Suediei

Imprimare E-mail
sâmbătă, 14 mai 2016

 Descendent al regelui Gustav I al Suediei, Oscar al II-lea a fost rege al Suediei din 1872 si pana la moarte (1907), si rege al Norvegiei din 1872 pana in 1905. Domnia in Suedia si Norvegia a debutat la 18 septembrie 1872, iar incoronarea la Stockholm s-a desfasurat la 12 mai 1873 – cea de la Trodheim (Norvegia) desfasurandu-se la 18 iulie 1873.

Citeste mai departe...
 

5 mai 1260 – Kublai Khan devine imparat

Imprimare E-mail
joi, 05 mai 2016

 Nepot al lui Gingis Khan, intemeietorul Imperiului Mongol, si al patrulea fiu al lui Tolui si al lui Beki, Kublai Khan a fost incoronat imparat la 5 mai 1260 (numele sau se translitereaza si „Kubilai”). El a fost al cincilea Khagan (mare Khan, echivalentul imparatului european) al Imperiului Mongol. De asemenea, Kublai este intemeietorul dinastiei Yuan, in 1271, prin cucerirea Chinei. Practic, el a condus aceasta tara, fiind primul conducator de alt neam din China, pana in anul 1294, anul mortii sale.

Citeste mai departe...
 

28 aprilie 1969 – Presedintele Charles de Gaulle demisioneaza

Imprimare E-mail
luni, 02 mai 2016

 În ziua de 28 aprilie 1969, presedintele Charles de Gaulle a anuntat natiunea ca renunta la continuarea exercitarii functiei de presedinte al Frantei. Generalul dorise sa câstige referendumul propus de el, conform caruia trebuia sa se produca o reforma a Senatului si conducerilor locale. El promisese ca daca va fi învins, va pleca din functie. Si s-a tinut de cuvânt, caci împotriva reformei au votat peste 52 la suta din votanti.

Citeste mai departe...
 

21 aprilie 1729 – S-a nascut Ecaterina cea Mare a Rusiei

Imprimare E-mail
joi, 21 aprilie 2016

 Una dintre cele mai importante suverane ale Rusiei a fost Ecaterina a II-a cea Mare, nascuta la 21 aprilie 1729 la Stettin, Pomerania (Prusia). Numele de botez (stil luteran ) a fost Sophia Fredericka Augusta von Anhalt-Zebrst-Dorburg. Tatal ei, printul german Anhalt, i-a oferit o educatie tipic frantuzeasca, asa cum era obiceiul atunci printre nobilii germani. In pofida titlului de printesa, viitoarea imparateasa nu era posesoarea unei averi considerabile. Din motive politico-militare, un aranjament special s-a facut pentru ca ea sa devina sotia viitorului tar Petru de Holstein-Gottorp. Ea avea 10 ani cand l-a intalnit prima oara pe acesta (mai mic cu un an).

Citeste mai departe...
 

14 aprilie anul 193 – Septimius Severus devine imparat

Imprimare E-mail
joi, 14 aprilie 2016

 In incredibilul an 193, cinci imparati romani s-au succedat la tron. In ordine au fost: Pertinax, Didius Julianus, Pescenius Niger, Clodius Albinus si Septimius Severus. In uriasa turbulenta din jurul tronului roman, propriile legiuni cu care era in actiune (in Panonia) il declara imparat la 14 aprilie anul 193. Revine la Roma si este recunoscut si de Senat, iar domnia sa a adus stabilitate si prosperitate.

Citeste mai departe...
 

7 aprilie 1141 – Imparateasa Matilda accede la tronul Angliei

Imprimare E-mail
marţi, 12 aprilie 2016

 Preluarea puterii in Anglia de catre imparateasa Matilda a Sfantului Imperiu Roman a generat o situatie unica in istoria acestui regat. Astfel, cu toate ca in anul 1141 era deja imparateasa si mai detinea si titlurile de regina a Germaniei si a Italiei, Matilda a profitat de confuzia generala din jurul tronului Angliei – situatie cunoscuta sub genericul de „Anarhia”.

Citeste mai departe...
 

31 martie 1723 - S-a nascut Frederick al V-lea al Danemarcei

Imprimare E-mail
joi, 31 martie 2016

 Apartinand Casei dinastice Oldenburg, regele Frederick al V-lea al Danemarcei si Norvegiei s-a nascut in Copenhagen Castle, la 31 martie 1723. A fost fiul printului mostenitor Christian si al Sophiei Margareta de Brandenburg-Kulmbach (Casa de Hohenzollern).

Citeste mai departe...
 

24 martie 1603 – Moare regina Elisabeta I a Angliei

Imprimare E-mail
joi, 24 martie 2016

 Ultimul suveran al Casei dinastice Tudor – initiata de Henry VII de Lancaster (trandafirul rosu) – a fost regina Elisabeta I a Angliei si Irlandei. A fost de confesiune anglicana (protestanta) si incoronarea ei a fost ultima desfasurata in limba latina. Toate care au urmat s-au desfasurat in limba engleza.

Citeste mai departe...
 

17 martie 1473 – S-a nascut James al IV-lea al Scotiei

Imprimare E-mail
joi, 17 martie 2016

 Apartinând Casei dinastice Stewart, regele James al IV-lea al Scotiei s-a nascut la 17 martie 1473, în Stirling Castle (unul dintre cele mai impozante castele ale Scotiei). A fost fiul lui James al III-lea si al Margaretei de Danemarca. Fiind primul fiu supravietuitor, el a devenit automat mostenitorul tronului si Duce de Rothesay.

Citeste mai departe...
 

10 martie 1845 – S-a nascut tarul Rusiei Alexandru al III-lea

Imprimare E-mail
sâmbătă, 12 martie 2016

 Penultimul tar al Rusiei, Alexandru al III-lea s-a nascut la 10 martie 1845 în Palatul de Iarna din Sankt Petersburg, fiind al doilea fiu al lui Alexandru al II-lea si al Mariei de Hesse (fiica a lui Ludwig al II-lea, mare duce de Hesse). Se spunea despre Alexandru ca adora muzica si baletul, dar ca este cam lipsit de eleganta si rafinament. Fratele sau mai mare, Nicolae era tarevici – conform cutumei referitoare la primul baiat nascut –, de aceea educatia lui n-a fost la fel de „atenta”.

Citeste mai departe...
 

3 martie 1455 – S-a nascut Joao al II-lea al Portugaliei

Imprimare E-mail
vineri, 04 martie 2016

 Cunoscut si sub porecla de „Principele Perfect”, regele Joao al II-lea al Portugaliei si Algarves s-a nascut la 3 martie 1455, la Lisabona. A fost fiul regelui Alfonso al V-lea al Portugaliei si al Isabellei de Coimbra (casatoriti, pe cand ambii aveau 15 ani). Primul lor baiat, numit tot Joao, a murit în 1455 (la 4 ani), astfel încat urmasul la tron a ramas al 3-lea copil, Joao (care mai avea o sora sanctificata în 1693 de papa Innocent al XII-lea).

Citeste mai departe...
 

25 februarie 1991 – Pactul de la Varsovia este dizolvat

Imprimare E-mail
joi, 25 februarie 2016

 Pentru a contracara posibilele amenintari din partea NATO (Alianta Tratatului Nord-Atlantic), infiintata de Occident in 1949, liderul sovietic Nikita Hrusciov a initiat formarea unei aliante politico-militare a Blocului Rasaritean. Astfel, Pactul de la Varsovia a fost semnat la 14 mai 1955. Dupa marile rasturnari politice din estul Europei, Pactul de la Varsovia a fost dizolvat la 1 iunie 1991, intr-o intrunire la Praga.

Citeste mai departe...
 

18 februarie 1899 – Émile Loubet devine presedintele Frantei

Imprimare E-mail
luni, 22 februarie 2016

 Personalitate politica foarte importanta la finele secolului al XIX-lea în Franta, Émile Loubet a devenit presedintele celei de-a Treia Republici Franceze la 18 februarie 1899. El a fost ales de senatori în defavoarea lui Jules Méline, cu 483 de voturi contra 279.

Citeste mai departe...
 

11 februarie 1920 – S-a nascut Farouk I, rege al Egiptului

Imprimare E-mail
luni, 22 februarie 2016

 Al zecelea membru al dinastiei Muhammad Ali si penultimul rege al Egiptului si Sudanului, Farouk I, s-a nascut la Cairo, la 11 februarie 1920. El a fost succesorul tatalui sau, Fuad I (domnie 1922-1936). Mama sa a fost regina Nazli Sabri (1894-1978), a doua sotie a lui Fuad I. Din partea acesteia, Farouk avea înaintasi albanezi, francezi si turci. Înainte de moartea tatalui sau, Farouk a facut studii în Anglia, la Royal Military Academy din Woolwich. La 28 aprilie 1936, Fuad I moare si regele Farouk I este încoronat la 16 ani. Cu acel prilej, el a tinut un discurs la postul national de radio, unde a declarat, printre altele, ca este pregatit sa preia suprema functie în stat.

Citeste mai departe...
 

4 februarie 1931 – S-a nascut Isabel Peron

Imprimare E-mail
joi, 04 februarie 2016

 Isabel de Martinez Peron, fosta presedinta a Argentinei, s-a nascut la 4 februarie 1931, la Rioja, capitala provinciei omonime. Înainte de casatorie a purtat numele de Maria Estela Martinez Cartas. Provine dintr-o familie mai degraba modesta. Dupa clasa a cincea, ea paraseste scoala si prin anii 1950 devine dansatoare într-un club de noapte, adoptând cu acest prilej numele de scena „Isabel”. Pe viitorul sau sot l-a întâlnit în Panama. Presedintele Juan Peron era mai în vârsta cu 35 de ani si sotia lui, Evita Peron, murise în 1952. El devenise presedintele Argentinei în 1946, iar în 1955 a fost înlaturat prin lovitura de stat.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 169 - 189 din 679

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 7,50 lei
- 2 luni: 15,00 lei
- 3 luni: 22,50 lei
- 4 luni: 30,00 lei
- 5 luni: 37,50 lei
- 6 luni: 45,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (70 euro sau 80 $, un abonament pe sase luni; 35 euro sau 40 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Vom pleca pe alte planete sau vom sta acasa?
» Cine a pus la cale evadarea lui Napoleon?
» Extracorporalitatea
» Masti naturale
» Paste cu legume
» Marele Zid Chinezesc – pentru toata lumea
» Manastirea Segarcea
» Pierdut pentru un mileniu
» Luna plina: seductie si pericol
» Manastirea Putna, centru de spiritualitate, cultura si istorie româneasca (2)
» Filme greu de digerat
» Horoscopul saptamanii: 18-24 noiembrie 2019
» 14 noiembrie 1889 – S-a nascut Jawaharlal Nehru, primul premier al Indiei
» Tema: „VENETIA”
» Inventii care au schimbat fata lumii
» Republica Cospaia – tara fara stapani
» Supermemoria „Akasha”
» Antricot de vaca in sos de tarhon
» Trucuri pentru frumusete
» ADN-ul, noi utilizari
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Corp ceresc condamnat la moarte
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9