Prima pagina arrow ASTAZI IN ISTORIE
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 11 vizitatori online

ASTAZI IN ISTORIE

23 iulie 1945 – Începe procesul maresalului Philippe Pétain

Imprimare E-mail
joi, 23 iulie 2015

 La 23 iulie 1945 a început procesul maresalului Philippe Pétain, cel care a condus asa-numitul guvern de la Vichy, în perioada când Franta s-a aflat sub ocupatia germana, în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Guvernul de la Vichy a fost total obedient Germaniei naziste, dupa ce fortele de ocupatie germane au invadat Franta (la 24 mai 1940), Petain cerând apoi armistitiul. Dupa ce nazistii au ocupat nordul si vestul Frantei, a fost semnat armistitiul la 22 iunie 1940, la Compičgne.

 

Citeste mai departe...
 

16 iulie 1969 – Misiunea „Apollo 11” este lansata spre Luna

Imprimare E-mail
vineri, 17 iulie 2015

 La 25 mai 1961, presedintele SUA John F. Kennedy anunta în fata Congresului ca va initia un program numit „Apollo”, prin care omul va ajunge pe luna, în mai putin de un deceniu. Misiunea spatiala „Apollo 11” a fost cea care a confirmat spusele lui Kennedy, care avea sa fie ucis în 1963. Misiunea „Apollo 11” a debutat la 16 iulie 1969, iar modulul lunar în care s-au aflat Neil Armstrong si Buzz Aldrin a aselenizat la 20 iulie 1961, la ora 20:18 UTC (Timp Universal Coordonat). Al treilea membru al misiunii, Michael Collins, a zburat în jurul Lunii în modulul de comanda, asteptând întoarcerea celor doi de pe solul lunar.

Citeste mai departe...
 

9 iulie 1578 – S-a nascut împaratul Ferdinand al II-lea

Imprimare E-mail
joi, 09 iulie 2015

 Membru al Casei dinastice de Habsburg, împaratul Ferdinand al II-lea al Sfântului Imperiu Roman s-a nascut la 9 iulie 1578, la Graz (astazi, al doilea oras ca marime din Austria, dupa Viena). Tatal sau a fost Charles al II-lea, arhiduce de Austria, iar mama a fost Maria Anna de Bavaria. De altfel, Casa de Habsburg a dat împarati pentru Sfântul Imperiu Roman în mod continuu între 1438 si 1740. Numele acestei Case dinastice provine de la Castelul Habsburg construit în 1020 de contele Radbot, în Elvetia, la Klettgau. Otto al II-lea, nepotul lui Radbot, a fost primul care a preluat numele citadelei.

Citeste mai departe...
 

2 iulie 1934 - Se încheie „Noaptea cutitelor lungi”

Imprimare E-mail
joi, 02 iulie 2015

 La 30 iulie 1934 a debutat actiunea criminala ordonata de Hitler si cunoscuta sub numele de „Noaptea cutitelor lungi” (dupa o legenda din mitul Regelui Arthur, în care era vorba despre o razbunare). Operatiunea de epurare a opozantilor lui Hitler s-a terminat la 2 iulie 1934.

Citeste mai departe...
 

25 iunie 1947 - Apare „Jurnalul Annei Frank”

Imprimare E-mail
joi, 25 iunie 2015

 Editura „Contact Publishing” din Amsterdam a publicat, pentru prima oara, la data de 25 iunie 1947, lucrarea intitulata „Jurnalul unei tinere fete”. Jurnalul fusese scris de adolescenta evreica decedata la numai 15 ani în lagarul de concentrare nazist Bergen-Belsen (azi în landul Saxonia Inferioara, Germania). Acest jurnal a atras atentia atât publicului din întreaga lume – a fost tradus în peste 60 de limbi –, cât si criticii literare.

Citeste mai departe...
 

18 iunie 1815 – Batalia de la Waterloo

Imprimare E-mail
joi, 18 iunie 2015

 La aproximativ optsprezece kilometri sud de Bruxelles, capitala Belgiei, se afla localitatea Waterloo. În acea zona s-a desfasurat la 18 iunie 1815 renumita Batalie de la Waterloo”, care avea sa însemne înfrângerea definitiva a lui Napoleon I Bonaparte si dizolvarea Primului Imperiu Francez. Armata franceza a dat piept cu cea ce în istorie a ramas sub numele de A Saptea Coalitie, ceea ce înseamna ca fortele din mai multe natiuni s-au aliat împotriva lui Napoleon.

Citeste mai departe...
 

11 iunie 1903 – Alexander I al Serbiei este asasinat

Imprimare E-mail
sâmbătă, 13 iunie 2015

 Un grup de ofiteri condus de capitanul Dragutin Dimitrievici l-a asasinat la 11 iunie 1903 pe regele Serbiei Alexander I Obrenovici. În 1889, regele Milan abdica în mod neasteptat, dupa sapte ani de domnie, iar fiul cel mare al acestuia, Alexander, accede la tron. Era membru al Casei dinastice Obrenovici si mai avea doi frati: Serghei (legitim) si George (ilegitim, nascut de amanta greaca Artemisia Hristic). Alexander I s-a nascut în 1876 la Belgrad. În 1893, pe când împlinise saisprezec ani, el se declara major si desfiinteaza regenta. El anuleaza constitutia liberala adoptata de tatal sau si restabileste o constitutie conservatoare. preluând puterea în stat.

Citeste mai departe...
 

4 iunie 1831 – Leopold I este ales rege al Belgiei

Imprimare E-mail
joi, 04 iunie 2015

 Un fapt mai rar în istoria monarhiilor din Europa s-a petrecut dupa Revolutia din Belgia, din anul 1830. Guvernul venit la putere, dupa separarea de Olanda, l-a ales pe Leopold I drept rege al Regatului Belgiei la data de 4 iunie 1831. La 21 iulie 1831 s-a desfasurat ceremonia încoronarii, data care a devenit si sarbatoarea nationala a belgienilor. Amintim ca si astazi Belgia este monarhie federala, cu doua importante provincii: în nord este Flandra, cu vorbitori de limba olandeza, iar în sud este Wallonia, cu vorbitori de limba franceza.

Citeste mai departe...
 

28 mai 1660 – S-a nascut George I al Marii Britanii si Irlandei

Imprimare E-mail
vineri, 29 mai 2015

 Primul monarh britanic apartinând Casei de Hanovra si necunoscator al limbii engleze a fost George I, care s-a nascut la 28 mai 1660, la Hanovra, pe teritoriul Sfântului Imperiu Roman. A fost primul fiu al lui Ernest Augustus, duce de Brunswick-Luneburg, si al Sophiei Palatinat. În consecinta, înainte de a fi încoronat la Londra, George a fost print elector al Hanovrei. O lege din 1701 interzicea mostenirea tronului britanic de catre un romano-catolic, iar George era protestant.

Citeste mai departe...
 

21 mai 996 - Incoronarea împaratului Otto al III-lea

Imprimare E-mail
joi, 21 mai 2015

 Al patrulea monarh al dinastiei Ottoniene, împaratul Sfântului Imperiu Roman Otto al III-lea a fost încoronat la 21 mai anul 996, dupa ce a împlinit vârsta de saisprezece ani. Tatal sau, Otto al II-lea, a murit pe când fiul sau avea numai trei ani. Atunci a fost numit rege al Germaniei, în cadrul unei ceremonii la catedrala din Aachen, în anul 983. Pentru regenta s-a luptat cu înversunare varul sau, Henry al II-lea, duce de Bavaria, dar tentativa a esuat si mama lui Otto, Teophanu a preluat regenta.

Citeste mai departe...
 

14 mai 1316 – S-a nascut împaratul Charles al IV-lea

Imprimare E-mail
joi, 14 mai 2015

 Apartinând casei regale de Luxemburg, Charles al IV-lea s-a nascut la 14 mai 1316 la Praga (numele sau în ceha fiind „Karel”). A fost fiul regelui John zis „cel Orb”, rege al Boemiei si rege titular al Poloniei, fiind primul fiu al împaratului Henry al VII-lea al Sfântului Imperiu Roman. Mama lui Karel a fost Elizabeth, printesa de Boemia. Viitorul împarat a primit o educatie tipic frantuzeasca, el învatând cinci limbi: latina, germana, ceha, franceza si italiana.

Citeste mai departe...
 

7 mai 1892 – S-a nascut Josip Broz Tito

Imprimare E-mail
joi, 07 mai 2015

 Maresal al Iugoslaviei si „arhitect al celei de-a Doua Iugoslavii”, Josip Broz Tito s-a nascut la 7 mai 1892 la Kumrovec, in nordul Croatiei. A fost al saptelea copil al lui Franjo si Mariei Broz. A lucrat ca ucenic de mecanic si, cu ocazia zilei de 1 mai 1910, auzind de miscarea muncitoreasca, a intrat in Partidul Social-Democratic din Croatia. A lucrat in mai multe fabrici (printre care si „Daimler”) si in 1913 s-a inrolat in Armata austro-ungara. S-a remarcat pentru bravura in Primul Razboi Mondial (a luptat contra Rusiei), iar in luptele din Bucovina a fost ranit si luat prizonier. A fost arestat in 1917, dar a reusit sa evadeze sarind din tren.

Citeste mai departe...
 

30 aprilie 1946 – S-a nascut Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei

Imprimare E-mail
joi, 30 aprilie 2015

 Actualul rege al Suediei este Carl al XVI-lea Gustaf, care si-a inceput domnia la 15 septembrie 1973. El i-a succedat la tron bunicului sau Gustaf al VI-lea Adolf, care a domnit din 1950 si pana la moarte, in 1973. Carl Gustaf este fiul printului Gustaf Adolf, duce de Västerbotten, si al printesei Sibylla de Saxa-Coburg si Gotha. Regele s-a nascut in Palatul Haga din Solna, districtul Stockholm si a fost crestinat in rit protestant-lutheran de catre arhiepiscopul de Uppsala. Drept nasi a avut mai multe capete incoronate europene, apoi a primit titlul de duce de Jämtland. Tatal sau, printul Gustaf nu a mai apucat sa acceada la tron pentru ca a murit intr-un tragic accident de avion la 26 ianuarie 1947, pe aeroportul din Copenhaga.

Citeste mai departe...
 

23 aprilie 1348 – Fondarea Ordinului Jartierei

Imprimare E-mail
sâmbătă, 25 aprilie 2015

 Cel mai prestigios ordin cavaleresc din Anglia si, in general, din Marea Britanie, este Ordinul Jartierei, fondat in mod oficial la 23 aprilie 1348 de catre regele Edward al III-lea al Angliei. In ceea ce priveste prestigiul social in Anglia, acest ordin este pe locul trei, dupa „Crucea reginei Victoria” si „Crucea regelui George”. Ordinul Jartierei este dedicat Sfantului Gheorghe, patronul spiritual al Angliei.

Citeste mai departe...
 

16 aprilie 1319 – S-a nascut regele Jean al II-lea al Frantei

Imprimare E-mail
joi, 16 aprilie 2015

 Monarhul francez Jean al II-lea, cunoscut si sub porecla „Jean cel Bun”, s-a nascut la 16 aprilie 1319 la Le Mans, Franta. El a apartinut Casei dinastice Valois. Tatal sau a fost Philip al VI-lea al Frantei, incoronat pe cand Jean avea noua ani. Aceasta ascensiune la tron a starnit multe controverse, din cauza urmasilor lui Philip cel Frumos, mort in 1314.

Citeste mai departe...
 

9 aprilie 1413 – Încoronarea lui Henric al V-lea al Angliei

Imprimare E-mail
sâmbătă, 11 aprilie 2015

 Apartinând Casei dinastice Lancaster, Henric al V-lea al Angliei a fost încoronat la 9 aprilie 1413, pe când avea douazeci si sapte de ani. Era doar al doilea monarh al Lancasterilor si a mai fost numit Henry de Monmouth, dupa castelul în care s-a nascut. A fost fiul lui Henric al IV-lea. Când a venit pe lume, rege era controversatul Richard al II-lea, care l-a exilat pe tatal lui Henric si a luat copilul în custodie. Numai ca în 1399 Richard este alungat de pe tron si Henric al IV-lea devine rege. Fiul sau primeste titlul de Print de Wales si Duce de Lancaster...

Citeste mai departe...
 

2 aprilie 742 – S-a nascut imparatul Carol cel Mare

Imprimare E-mail
joi, 02 aprilie 2015

 Una dintre cele mai importante figuri istorice europene ale Evului Mediu a fost Carol cel Mare, supranumit „Parintele Europei”. El s-a nascut la 2 aprilie 742. Data este certa, dar asupra anului au existat discutii, fiind posibil sa se fi nascut cinci ani mai tarziu. Nu se cunoaste cu precizie locul nasterii, care poate fi pe teritoriul actualui oras Aachen (Germania) sau Ličge (Belgia). Carol a fost primul fiu al lui Pepin cel Scurt, rege al francilor, si al Bertradei din Laon.

Citeste mai departe...
 

26 martie 1027 – Incoronarea imparatului Conrad al II-lea

Imprimare E-mail
joi, 26 martie 2015

 Preluind tronul dupa moartea lui Henri al II-lea cel Sfant, imparatul Conrad al II-lea zis cel Batran a fost incoronat la 26 martie 1027 drept suveran al Sfantului Imperiu Roman. Acesta era un complex multi-etnic din centrul Europei, avand Regatul German drept cel mai vast teritoriu. Din aceeasi entitate statala mai faceau parte Regatul Boemiei, Regatul Burgundiei si Regatul Italie. Sfantul Imperiu Roman a rezistat pana in anul 1806, in vremea lui Napoleon Bonaparte.

Citeste mai departe...
 

19 martie 1629 – S-a nascut tarul Aleksei I al Rusiei

Imprimare E-mail
vineri, 20 martie 2015

 Fiu al tarului Mihail I Romanov (primul lider rus al dinastiei Romanov), Aleksei Mihailovici, viitor tar al „Intregii Rusii”, s-a nascut la 19 martie 1629, la Moscova. mama sa a fost Eudoxia Stresneva, a doua sotie a tarului Mihail. La 12 iulie 1645, Aleksei a acces la tron dupa moartea tatalui sau. Acesta fusese dat in grija marelui boier Boris Morozov.

Citeste mai departe...
 

12 martie 1918 – Moscova redevine capitala Rusiei

Imprimare E-mail
joi, 12 martie 2015

 Indelungata istorie a Moscovei a cunoscut în ziua de 12 martie 1918 un eveniment epocal: ca urmare a Revolutiei bolsevice din 1917 (soldata cu abdicarea tarului Nicolae al II-lea, colapsul guvernului imperial, crearea Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse etc.), Moscova a fost declarata capitala a RSFSR si ulterior a URSS. Metropola redevenea astfel centrul politic si administrativ al tarii, dupa ce Petru cel Mare îsi fixase capitala la Sankt Petersburg, în 1712. Acest oras de la Marea Baltica fusese construit din 1703.

Citeste mai departe...
 

5 martie 1133 – S-a nascut Henric al II-lea al Angliei

Imprimare E-mail
vineri, 06 martie 2015

 Henric al II-lea Plantagenetul, rege al Angliei si Lord al Irlandei, s-a nascut la 5 martie 1133 in Franta, la LeMans, ca fiu al lui Geoffrey conte de Anjou si al Matildei, fiica a lui Henric I si duce al Normandiei. Matilda ar fi trebuit sa ocupe tronul Angliei dupa moartea tatalui sau, insa varul Stephen de Blois a acces la tron si a izbucnit un razboi civil. Caracterul dur si optimismul debordant al lui Henric erau mostenite de la inaintasul sau direct Wiliam Cuceritorul (rege al Angliei intre 1066 si 1087). Henric a avut o educatie aleasa, cu invatati francezi si englezi, insa si o educatie militara foarte dura.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 169 - 189 din 631

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR sunt urmatoarele:
- 1 luna: 7,50 lei
- 2 luni: 15,00 lei
- 3 luni: 22,50 lei
- 4 luni: 30,00 lei
- 5 luni: 37,50 lei
- 6 luni: 45,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (50 euro sau 70 $, un abonament pe sase luni; 25 euro sau 35 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Cand studile sunt eronate
» Tancuri sovietice la Praga
» O organizatie pentru studiul OZN
» Supa-crema de gulii
» Alura tinereasca
» Jurnalism inainte de Hristos
» Jurnalism inainte de Hristos
» Tarragona – oras roman
» Triumful unui romantic
» Arta plastica preistorica
» Ce-i mult, nu-i bun!
» A vedea dincolo de chipuri
» Cand dragostea „ca-n filme” devine realitate
» Horoscopul saptamanii: 10-16 decembrie 2018
» 6 decembrie 1421- S-a nascut Henric al VI-lea al Angliei
» Tema: „URIASII”
» Inselatorii cu studii stiintifice
» Puterea unei Ă®mparatese
» Incidentul „Tornado”
» Friptura Ă®nnabusita
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Corp ceresc condamnat la moarte
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9