Prima pagina arrow ASTAZI IN ISTORIE
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 17 vizitatori online

ASTAZI IN ISTORIE

18 iunie 1815 – Batalia de la Waterloo

Imprimare E-mail
joi, 18 iunie 2015

 La aproximativ optsprezece kilometri sud de Bruxelles, capitala Belgiei, se afla localitatea Waterloo. În acea zona s-a desfasurat la 18 iunie 1815 renumita Batalie de la Waterloo”, care avea sa însemne înfrângerea definitiva a lui Napoleon I Bonaparte si dizolvarea Primului Imperiu Francez. Armata franceza a dat piept cu cea ce în istorie a ramas sub numele de A Saptea Coalitie, ceea ce înseamna ca fortele din mai multe natiuni s-au aliat împotriva lui Napoleon.

Citeste mai departe...
 

11 iunie 1903 – Alexander I al Serbiei este asasinat

Imprimare E-mail
sâmbătă, 13 iunie 2015

 Un grup de ofiteri condus de capitanul Dragutin Dimitrievici l-a asasinat la 11 iunie 1903 pe regele Serbiei Alexander I Obrenovici. În 1889, regele Milan abdica în mod neasteptat, dupa sapte ani de domnie, iar fiul cel mare al acestuia, Alexander, accede la tron. Era membru al Casei dinastice Obrenovici si mai avea doi frati: Serghei (legitim) si George (ilegitim, nascut de amanta greaca Artemisia Hristic). Alexander I s-a nascut în 1876 la Belgrad. În 1893, pe când împlinise saisprezec ani, el se declara major si desfiinteaza regenta. El anuleaza constitutia liberala adoptata de tatal sau si restabileste o constitutie conservatoare. preluând puterea în stat.

Citeste mai departe...
 

4 iunie 1831 – Leopold I este ales rege al Belgiei

Imprimare E-mail
joi, 04 iunie 2015

 Un fapt mai rar în istoria monarhiilor din Europa s-a petrecut dupa Revolutia din Belgia, din anul 1830. Guvernul venit la putere, dupa separarea de Olanda, l-a ales pe Leopold I drept rege al Regatului Belgiei la data de 4 iunie 1831. La 21 iulie 1831 s-a desfasurat ceremonia încoronarii, data care a devenit si sarbatoarea nationala a belgienilor. Amintim ca si astazi Belgia este monarhie federala, cu doua importante provincii: în nord este Flandra, cu vorbitori de limba olandeza, iar în sud este Wallonia, cu vorbitori de limba franceza.

Citeste mai departe...
 

28 mai 1660 – S-a nascut George I al Marii Britanii si Irlandei

Imprimare E-mail
vineri, 29 mai 2015

 Primul monarh britanic apartinând Casei de Hanovra si necunoscator al limbii engleze a fost George I, care s-a nascut la 28 mai 1660, la Hanovra, pe teritoriul Sfântului Imperiu Roman. A fost primul fiu al lui Ernest Augustus, duce de Brunswick-Luneburg, si al Sophiei Palatinat. În consecinta, înainte de a fi încoronat la Londra, George a fost print elector al Hanovrei. O lege din 1701 interzicea mostenirea tronului britanic de catre un romano-catolic, iar George era protestant.

Citeste mai departe...
 

21 mai 996 - Incoronarea împaratului Otto al III-lea

Imprimare E-mail
joi, 21 mai 2015

 Al patrulea monarh al dinastiei Ottoniene, împaratul Sfântului Imperiu Roman Otto al III-lea a fost încoronat la 21 mai anul 996, dupa ce a împlinit vârsta de saisprezece ani. Tatal sau, Otto al II-lea, a murit pe când fiul sau avea numai trei ani. Atunci a fost numit rege al Germaniei, în cadrul unei ceremonii la catedrala din Aachen, în anul 983. Pentru regenta s-a luptat cu înversunare varul sau, Henry al II-lea, duce de Bavaria, dar tentativa a esuat si mama lui Otto, Teophanu a preluat regenta.

Citeste mai departe...
 

14 mai 1316 – S-a nascut împaratul Charles al IV-lea

Imprimare E-mail
joi, 14 mai 2015

 Apartinând casei regale de Luxemburg, Charles al IV-lea s-a nascut la 14 mai 1316 la Praga (numele sau în ceha fiind „Karel”). A fost fiul regelui John zis „cel Orb”, rege al Boemiei si rege titular al Poloniei, fiind primul fiu al împaratului Henry al VII-lea al Sfântului Imperiu Roman. Mama lui Karel a fost Elizabeth, printesa de Boemia. Viitorul împarat a primit o educatie tipic frantuzeasca, el învatând cinci limbi: latina, germana, ceha, franceza si italiana.

Citeste mai departe...
 

7 mai 1892 – S-a nascut Josip Broz Tito

Imprimare E-mail
joi, 07 mai 2015

 Maresal al Iugoslaviei si „arhitect al celei de-a Doua Iugoslavii”, Josip Broz Tito s-a nascut la 7 mai 1892 la Kumrovec, in nordul Croatiei. A fost al saptelea copil al lui Franjo si Mariei Broz. A lucrat ca ucenic de mecanic si, cu ocazia zilei de 1 mai 1910, auzind de miscarea muncitoreasca, a intrat in Partidul Social-Democratic din Croatia. A lucrat in mai multe fabrici (printre care si „Daimler”) si in 1913 s-a inrolat in Armata austro-ungara. S-a remarcat pentru bravura in Primul Razboi Mondial (a luptat contra Rusiei), iar in luptele din Bucovina a fost ranit si luat prizonier. A fost arestat in 1917, dar a reusit sa evadeze sarind din tren.

Citeste mai departe...
 

30 aprilie 1946 – S-a nascut Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei

Imprimare E-mail
joi, 30 aprilie 2015

 Actualul rege al Suediei este Carl al XVI-lea Gustaf, care si-a inceput domnia la 15 septembrie 1973. El i-a succedat la tron bunicului sau Gustaf al VI-lea Adolf, care a domnit din 1950 si pana la moarte, in 1973. Carl Gustaf este fiul printului Gustaf Adolf, duce de Västerbotten, si al printesei Sibylla de Saxa-Coburg si Gotha. Regele s-a nascut in Palatul Haga din Solna, districtul Stockholm si a fost crestinat in rit protestant-lutheran de catre arhiepiscopul de Uppsala. Drept nasi a avut mai multe capete incoronate europene, apoi a primit titlul de duce de Jämtland. Tatal sau, printul Gustaf nu a mai apucat sa acceada la tron pentru ca a murit intr-un tragic accident de avion la 26 ianuarie 1947, pe aeroportul din Copenhaga.

Citeste mai departe...
 

23 aprilie 1348 – Fondarea Ordinului Jartierei

Imprimare E-mail
sâmbătă, 25 aprilie 2015

 Cel mai prestigios ordin cavaleresc din Anglia si, in general, din Marea Britanie, este Ordinul Jartierei, fondat in mod oficial la 23 aprilie 1348 de catre regele Edward al III-lea al Angliei. In ceea ce priveste prestigiul social in Anglia, acest ordin este pe locul trei, dupa „Crucea reginei Victoria” si „Crucea regelui George”. Ordinul Jartierei este dedicat Sfantului Gheorghe, patronul spiritual al Angliei.

Citeste mai departe...
 

16 aprilie 1319 – S-a nascut regele Jean al II-lea al Frantei

Imprimare E-mail
joi, 16 aprilie 2015

 Monarhul francez Jean al II-lea, cunoscut si sub porecla „Jean cel Bun”, s-a nascut la 16 aprilie 1319 la Le Mans, Franta. El a apartinut Casei dinastice Valois. Tatal sau a fost Philip al VI-lea al Frantei, incoronat pe cand Jean avea noua ani. Aceasta ascensiune la tron a starnit multe controverse, din cauza urmasilor lui Philip cel Frumos, mort in 1314.

Citeste mai departe...
 

9 aprilie 1413 – Încoronarea lui Henric al V-lea al Angliei

Imprimare E-mail
sâmbătă, 11 aprilie 2015

 Apartinând Casei dinastice Lancaster, Henric al V-lea al Angliei a fost încoronat la 9 aprilie 1413, pe când avea douazeci si sapte de ani. Era doar al doilea monarh al Lancasterilor si a mai fost numit Henry de Monmouth, dupa castelul în care s-a nascut. A fost fiul lui Henric al IV-lea. Când a venit pe lume, rege era controversatul Richard al II-lea, care l-a exilat pe tatal lui Henric si a luat copilul în custodie. Numai ca în 1399 Richard este alungat de pe tron si Henric al IV-lea devine rege. Fiul sau primeste titlul de Print de Wales si Duce de Lancaster...

Citeste mai departe...
 

2 aprilie 742 – S-a nascut imparatul Carol cel Mare

Imprimare E-mail
joi, 02 aprilie 2015

 Una dintre cele mai importante figuri istorice europene ale Evului Mediu a fost Carol cel Mare, supranumit „Parintele Europei”. El s-a nascut la 2 aprilie 742. Data este certa, dar asupra anului au existat discutii, fiind posibil sa se fi nascut cinci ani mai tarziu. Nu se cunoaste cu precizie locul nasterii, care poate fi pe teritoriul actualui oras Aachen (Germania) sau Ličge (Belgia). Carol a fost primul fiu al lui Pepin cel Scurt, rege al francilor, si al Bertradei din Laon.

Citeste mai departe...
 

26 martie 1027 – Incoronarea imparatului Conrad al II-lea

Imprimare E-mail
joi, 26 martie 2015

 Preluind tronul dupa moartea lui Henri al II-lea cel Sfant, imparatul Conrad al II-lea zis cel Batran a fost incoronat la 26 martie 1027 drept suveran al Sfantului Imperiu Roman. Acesta era un complex multi-etnic din centrul Europei, avand Regatul German drept cel mai vast teritoriu. Din aceeasi entitate statala mai faceau parte Regatul Boemiei, Regatul Burgundiei si Regatul Italie. Sfantul Imperiu Roman a rezistat pana in anul 1806, in vremea lui Napoleon Bonaparte.

Citeste mai departe...
 

19 martie 1629 – S-a nascut tarul Aleksei I al Rusiei

Imprimare E-mail
vineri, 20 martie 2015

 Fiu al tarului Mihail I Romanov (primul lider rus al dinastiei Romanov), Aleksei Mihailovici, viitor tar al „Intregii Rusii”, s-a nascut la 19 martie 1629, la Moscova. mama sa a fost Eudoxia Stresneva, a doua sotie a tarului Mihail. La 12 iulie 1645, Aleksei a acces la tron dupa moartea tatalui sau. Acesta fusese dat in grija marelui boier Boris Morozov.

Citeste mai departe...
 

12 martie 1918 – Moscova redevine capitala Rusiei

Imprimare E-mail
joi, 12 martie 2015

 Indelungata istorie a Moscovei a cunoscut în ziua de 12 martie 1918 un eveniment epocal: ca urmare a Revolutiei bolsevice din 1917 (soldata cu abdicarea tarului Nicolae al II-lea, colapsul guvernului imperial, crearea Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse etc.), Moscova a fost declarata capitala a RSFSR si ulterior a URSS. Metropola redevenea astfel centrul politic si administrativ al tarii, dupa ce Petru cel Mare îsi fixase capitala la Sankt Petersburg, în 1712. Acest oras de la Marea Baltica fusese construit din 1703.

Citeste mai departe...
 

5 martie 1133 – S-a nascut Henric al II-lea al Angliei

Imprimare E-mail
vineri, 06 martie 2015

 Henric al II-lea Plantagenetul, rege al Angliei si Lord al Irlandei, s-a nascut la 5 martie 1133 in Franta, la LeMans, ca fiu al lui Geoffrey conte de Anjou si al Matildei, fiica a lui Henric I si duce al Normandiei. Matilda ar fi trebuit sa ocupe tronul Angliei dupa moartea tatalui sau, insa varul Stephen de Blois a acces la tron si a izbucnit un razboi civil. Caracterul dur si optimismul debordant al lui Henric erau mostenite de la inaintasul sau direct Wiliam Cuceritorul (rege al Angliei intre 1066 si 1087). Henric a avut o educatie aleasa, cu invatati francezi si englezi, insa si o educatie militara foarte dura.

Citeste mai departe...
 

26 februarie 1861 – S-a nascut Ferdinand I al Bulgariei

Imprimare E-mail
joi, 26 februarie 2015

 Apartinand Casei regale Saxa-Coburg si Gotha, Ferdinand I al Bulgariei s-a nascut la Viena la 26 februarie 1861. A fost fiul printului August de Saxa-Coburg si Gotha si al printesei Clémentine de Orléans. De confesiune romano-catolica, Ferdinand a devenit print-domnitor (cneaz) in anul 1887, dupa ce cneazul Alexander de Battenburg a abdicat (1886). Pe atunci, Ferdinand era ofiter in armata austro-ungara. El a fost ales cu majoritate in Marea Adunare Nationala a Bulgariei. Tronul fusese oferit initial unui print danez si chiar regelui Romaniei. Ascensiunea lui Ferdinand nu a fost privita cu ochi buni de Casele regale din Europa, multi considerandu-l prea delicat si „afemeiat”. Numai ca noul print-domnitor a avut un succes major in primele doua decenii ale domniei sale.

Citeste mai departe...
 

19 februarie 1942 – Atac asupra Australiei

Imprimare E-mail
joi, 19 februarie 2015

 Pentru prima oara în istoria acestei tari-continent, la 19 februarie 1942 Australia a fost atacata de o forta straina. Forte aeriene japoneze, reprezentate de 242 de aparate de bombardament, au atacat importantul port Darwin din nordul Australiei. Loviturile bombardierelor nipone au vizat si doua aeroporturi ale aceluiasi oras (deschis la Marea Timor).

Citeste mai departe...
 

12 februarie 1809 - S-a nascut Abraham Lincoln

Imprimare E-mail
vineri, 13 februarie 2015

 Presedintele celei mai mari crize morale si constitutionale din istoria SUA, Abraham Lincoln, s-a nascut la 12 februarie 1809 în familia lui Thomas Lincoln, la o ferma din statul Kentucky. Era o familie foarte religioasa, apartinând cultului baptist, care, printre altele, interzicea consumul de alcool si sclavia. Dar Abraham Lincoln a fost mai degraba un sceptic, desi frecventa cu familia biserica. Era un bun cunoscator al Bibliei si de mic a avut pasiunea lecturii.

Citeste mai departe...
 

5 februarie 1286 – Încoronarea lui Philippe al IV-lea al Frantei

Imprimare E-mail
joi, 05 februarie 2015

 Cunoscut si sub porecla de „Regele de marmura” sau „Regele de Fier”, Philippe al IV-lea al Frantei si al Navarrei a fost încoronat la 5 februarie 1286, la Reims (oras important în istoria monarhiei franceze, în regiunea Champagne-Ardenne, la 130 de kilometri de Paris). Facând parte din Casa dinastica Capet, Philippe s-a nascut în 1268, la Palatul Fontainebleau, ca fiu al lui Philippe al III-lea cel Plesuv si al Isabellei de Aragon. La opt ani ani a devenit prim mostenitor al tronului, dupa moartea fratelui mai mare Louis. Ulterior a murit si un frate mai mic, iar pentru ambele decese a fost suspectata mama vitrega Maria de Brabant. În adolescenta, desi unii apropiati îi spuneau „Philippe cel Frumos”, din cauza atitudinii sale inflexibile a fost poreclit si „Statuia”.

Citeste mai departe...
 

29 ianuarie 1843 – S-a nascut William McKinley

Imprimare E-mail
joi, 29 ianuarie 2015

 Al 25-lea presedinte al SUA a fost William McKinley, care a îndeplinit primul mandat între 1897 si 1901, iar din al doilea mandat a îndeplinit numai sase luni, el fiind asasinat la 14 septembrie 1901. William McKinley s-a nascut la Niles, statul Ohio, într-o familie cu ascendenti englezi si scotieni. Parintii sai erau de confesiune metodista (ramura a crestinilor protestanti) si William a fost toata viata un om religios. Dupa ce a urmat un an de colegiu, el s-a înrolat la izbucnirea Razboiului de secesiune (sau Razboiul civil american) ca soldat la infanterie, în 1861. Dupa razboi, în 1865, McKinley a urmat studii de avocatura, fiind admis în barou în 1867. În 1871 s-a casatorit cu Ida Saxon. Cei doi copii ai lor au murit devreme, în copilarie.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 211 - 231 din 668

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 7,50 lei
- 2 luni: 15,00 lei
- 3 luni: 22,50 lei
- 4 luni: 30,00 lei
- 5 luni: 37,50 lei
- 6 luni: 45,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (70 euro sau 80 $, un abonament pe sase luni; 35 euro sau 40 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» O poveste de succes sau doar o simpla poveste
» Cele mai neobisnuite morti regale
» Imensitatea Universului
» Cartofi cu branza
» Cartofi cu branza
» Masti naturale
» Climatul – alarma de gradul zero
» Orasul Rauma
» O institutie cu valoare de unicat
» A fost odata un rege...
» Ucisi de medicamente contrafacute
» Mesteri extraordinari si arta lor perena
» Regizori rasplatiti cu Oscar atunci cand se asteptau mai putin
» Horoscopul saptamanii: 26 august – 1 septembrie 2019
» 22 august 1921 – Edgar Hoover devine director adjunct al FBI
» Tema: „RATA”
» 5 miliarde de ani de singuratate
» Three Mile Island – un Cernobil american
» Militarii isi pun intrebari
» Creier in aluat
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Corp ceresc condamnat la moarte
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9