Prima pagina arrow ASTAZI IN ISTORIE 20 Apr 2021
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 4 vizitatori online

ASTAZI IN ISTORIE

11 iunie 1184 î.Hr. – Ziua când ar fi cazut Troia

Imprimare E-mail
duminic, 14 iunie 2020

Potrivit vechilor mituri grecesti, Razboiul Troian s-ar fi declansat din cauza desemnarii de catre tânarul Pa-ris, fiul regelui troian Priam, a Afroditei, zeita dragostei, ca fiind cea mai frumoasa dintre zeite. Spre a-l rasplati, aceasta l-a ajutat sa o rapeasca pe Elena, sotia regelui spartan Menelaus, considerata, la rândul ei, cea mai frumoasa femeie de pe Pamânt.

Citeste mai departe...
 

4 iunie 1941 – Moartea kaizerului Wilhelm al II-lea

Imprimare E-mail
miercuri, 10 iunie 2020

Nascut la Berlin, pe 27 ianuarie 1859, ultimul kaizer german era fiul printului mostenitor al Prusiei, Frederick Wilhelm, si al printesei Victoria, cea mai mare fiica a reginei Marii Britanii, Victoria. Nasterea lui a fost una traumatica si, potrivit psihanalistilor, îi va influenta considerabil viitorul, caci bebelusul a venit pe lume cu bratul stâng aproape paralizat, fapt care va genera numeroase frustrari copilului si apoi adultului Wilhelm.

Citeste mai departe...
 

1 august 1589 – Asasinarea regelui Henric al III-lea al Frantei

Imprimare E-mail
miercuri, 31 iulie 2019

Al patrulea fiu al regelui Henric al II-lea si al Caterinei de Medici, Henric al III-lea avea sanse infime de a accede la tronul Frantei si de aceea a fost ales rege al Poloniei si Mare Duce al Lituaniei. Dar, la 22 de ani, „imposibilul” s-a produs – disparitia, în floarea vârstei, a fratilor sai mai mari a dus la mostenirea coroanei Frantei de catre Henric al III-lea. Pe atunci, Franta era macinata de sângeroase razboaie religioase între catolici si protestanti (hughenoti).

Citeste mai departe...
 

25 iulie 1593 – Regele Frantei, Henric al IV-lea, se converteste la catolicism

Imprimare E-mail
miercuri, 24 iulie 2019

Nascut la Pau, ca fiu al reginei Navarra, Jeanne d’Albret, Henric a fost crescut in religia protestanta, devenind rege al Navarrei in 1572, odata cu moartea mamei lui. In cursul razboaielor religioase care au insangerat Franta secolelor XVI-XVII, el a fost un lider proeminent al taberei hughenote (protestante).

Citeste mai departe...
 

18 iulie 1792 – A murit John Paul Jones, „parintele Marinei SUA”

Imprimare E-mail
miercuri, 17 iulie 2019

Nascut în 1747 sub numele de John Paul Jones a fost adaugat ulterior –, viitorul erou al Statelor Unite a fost fiul unui gradinar scotian sarac. La 13 ani, el a plecat pe mare, ca mus neplatit, pe o nava comerciala cu destinatia Barbados si Virginia. Trei ani mai tarziu, s-a îmbarcat pe o corabie care transporta sclavi din Africa, unde va ajunge negustor de sclavi. La doar 23 de ani a devenit comandantul unei nave comerciale.

Citeste mai departe...
 

11 iulie 1940 – Maresalul Pétain devine premier al guvernului de la Vichy

Imprimare E-mail
miercuri, 10 iulie 2019

In vara anului 1940, maresalul Phillipe Pétain era pentru multi francezi un personaj providential, singurul care ar fi putut salva tara de la dezastru. Cooptat in cabinetul de la Paris alaturi de generalul Weygand si de tanarul general de brigada de Gaulle, el a incercat sa puna la punct un plan de aparare contra Germaniei naziste.

Citeste mai departe...
 

4 iulie 1807 – S-a nascut Giuseppe Garibaldi

Imprimare E-mail
joi, 04 iulie 2019

Figura legendara a Italiei moderne, la formarea careia a avut o contributie remarcabila, Giuseppe Garibaldi s-a nascut la Nisa, in Franta, intr-o familie de pescari. Timp de zece ani, in tinerete, a servit ca marinar pe vase comerciale. In 1833 a devenit membru al organizatiei secrete „Tanara Italie”, condusa de Giuseppe Mazzini. Aceasta organizatie milita pentru eliberarea Italiei de sub dominatia straina si unificarea acesteia. Dupa un an, a fost implicat intr-o tentativa de lovitura de stat, in Piemont, fiind prins de politie si condamnat la moarte. A reusit sa evadeze si sa fuga in America de Sud unde si-a petrecut urmatorii 12 ani din viata. A revenit in Italia in 1848, pentru a participa la miscarea revolutionara care se desfasura in multe state europene.

Citeste mai departe...
 

27 iunie 1743 – Batalia de la Dettingen

Imprimare E-mail
miercuri, 26 iunie 2019

Aparent minora în economia Razboiului pentru succesiunea la tronul Austriei (1740-1748), aceasta batalie a ramas în istorie ca fiind ultima în care armata engleza a fost condusa personal de suveranul sau. Lupta s-a dat în sudul actualului teritoriu al Germaniei, între francezi si o forta aliata, compusa din unitati engleze, hanovriene si austriece. Desi numarau mai putin de 50.000 de oameni, spre deosebire de cei 60.000 ai francezilor, aliatii au obtinut victoria gratie tacticii superioare.

Citeste mai departe...
 

20 iunie 451 – Batalia de pe Campiile Catalaunice

Imprimare E-mail
miercuri, 19 iunie 2019

Desfasurata pe teritoriul actual al Frantei, batalia de pe Campiile Catalaunice a fost ultima confruntare majora a Antichitatii clasice si una dintre cele mai sangeroase inclestari din istorie – 165.000 de morti, dupa istoricul Iordanes, dar aproape 300.000 dupa contemporanul Hydatius, in timp ce istoricii moderni avanseaza o cifra de maximum 30.000 de morti. Motivul aparent al disputei a fost refuzul imparatului roman Valentinian de a-i oferi liderului hun Attila mana surorii lui Honoria. Ca urmare, Attila si aliatii sai au trecut Rinul si au atacat Galia.

Citeste mai departe...
 

13 iunie 1525 – Martin Luther se insoara cu Katharina von Bora

Imprimare E-mail
miercuri, 12 iunie 2019

Una dintre cele mai influente personalitati religioase ale istoriei, Martin Luther a transformat din temelii crestinismul, in secolul XVI, ridicandu-se impotriva papalitatii. Pentru ca ruptura sa fie totala, fostul calugar a renuntat inclusiv la juramantul de celibat impus de confesiunea romano-catolica, insurandu-se cu o fosta calugarita, Katharina von Bora. Aceasta provenea dintr-o familie nobiliara saxona si crescuse la manastirea benedictina din Brehna, apoi la cea cisterciana din Nimbschen.

Citeste mai departe...
 

6 iunie 1901 – S-a nascut Sukarno, primul presedinte al Indoneziei

Imprimare E-mail
miercuri, 05 iunie 2019

Singurul fiu al unui invatator sarac din Java, Sukarno s-a numit initial Kusnasoro Rai, dar, dupa o serie de boli grave, in prima copilarie, el a fost „rebotezat”, dupa obiceiul local, pentru a alunga spiritele rele, si i s-a dat un nume mai „norocos”. In copilarie, prietenii ii spunea Djago („Cocosul”) pentru indrazneala si curajul lui, iar mai tarziu a fost poreclit Bung Karno („Camaradul”), pentru empatia deosebita dovedita fata de orice compatriot.

Citeste mai departe...
 

30 mai1842 – AtentatesuatimpotrivaregineiVictoria

Imprimare E-mail
miercuri, 29 mai 2019

Pe 29 mai 1842, printul Albert si regina Victoria ai Marii Britanii se intorceau la palatul Buckingham, dupa ce participasera la slujba religioasa de la capela Palatului St James cand „un individ scund, negricios, cu infatisare de radical”, dupa descrierea printului, a indreptat spre ei un mic pistol. Dar arma nu s-a descarcat si individul a rupt-o la fuga. Orice politician din zilele noastre si-ar fi luat masuri de precautie, in aceste conditii. Cu un sange rece uimitor, cuplul regal a ales insa o alta solutie: i-a propus premierului Robert Peel un plan pentru atragerea in cursa a atentatorului, ei urmand sa fie... momeala!

Citeste mai departe...
 

A doua aruncare pe fereastra de la Praga

Imprimare E-mail
mari, 21 mai 2019

Dupa ce, pe 30 iulie 1419, adeptii radicali ai reformatorului Ian Huss, patrunsesera in cladirea primariei pragheze si ii aruncasera pe geam pe primar, un judecator si 13 membri ai consiliului orasenesc, aproape doua secole mai tarziu, scena avea sa se repete. In zorii zilei de 23 mai 1618 o uriasa multime se adunase langa castelul Hradcany din Praga, sub conducerea contelui Thurn, un veteran al razboaielor purtate de armata imperiala contra otomanilor.

Citeste mai departe...
 

16 mai 1204 – Balduin I este încoronat împarat latin al Constantinopolului

Imprimare E-mail
miercuri, 15 mai 2019

Fiul al lui Balduin al V-lea, conte de Hainaut si al Margaretei de Flandra, Balduin provenea dintr-o familie cu îndelungate traditii cruciate. Dupa moartea mamei sale, a devenit conte de Flandra, intrand în conflict cu regele Frantei, Filip, care dorea aceasta provincie pentru fiul sau, viitorul Ludovic al VIII-lea. În duelul cu acesta, Balduin a fost sustinut de Richard I Inima de Leu, al Angliei, si de regele german Otto al IV-lea.

Citeste mai departe...
 

9 mai 1978 – Asasinarea lui Aldo Moro

Imprimare E-mail
mari, 07 mai 2019

Pe 16 martie 1978, pe Via Fani, o strada din Roma, o celula a organizatiei teroriste Brigate Rosse a blocat masina in care se afla fostul premier italian Aldo Moro si l-au rapit pe acesta, dupa ce i-au impuscat mortal pe cei cinci bodyguarzi ai lui, aflati in aceeasi masina si intr-un autoturism de escorta. In zilele urmatoare, fortele de securitate au intreprins sute de raiduri la Roma, Milano, Torino si alte orase unde se banuia ca ar fi fost dus Moro. Tinut ostatic timp de doua luni, lui i s-a permis sa trimita scrisori familiei si politicienilor.

Citeste mai departe...
 

2 mai 1957 – A murit senatorul american Joseph McCarthy

Imprimare E-mail
miercuri, 01 mai 2019

Nascut in orasul Grand Chute, Wisconsin, in 1908, Mc Carthy a fost inrolat in corpurile Puscasilor Marini in 1942, servind ca ofiter de informatii intr-o escadrila de bombardiere. La terminarea Celui De-al Doilea Razboi Mondial, avea deja gradul de maior, desi multe dintre „ispravile de arme” cu care se lauda aveau sa se dovedeasca, ulterior, exagerate. Insa rolul de „erou de razboi” l-a ajutat de minune in 1946, cand a candidat cu succes pentru Senatul SUA. Dupa trei ani in care nu s-a remarcat prin nimic in forul legislativ, in 1950 McCarthy a devenit faimos publicand o lista cu presupusi „spioni si simpatizanti comunisti”.

Citeste mai departe...
 

25 aprilie 1792 – Prima executie prin ghilotinare din lume

Imprimare E-mail
mari, 23 aprilie 2019

Propusa înca din 1789, de catre medicul Joseph- Ignace Guillotin, ca forma de aducere la îndeplinire a pedepsei capitale, ghilotina a fost, de fapt, proiectata, de medicul regelui Ludovic al XVI-lea, Antoine Louis, fiind inspirata de un dispozitiv antic, mannaia, folosit înca de pe vremea romanilor. Dar, spre deosebire de aceasta, care smulgea, practic, prin forta bru-ta, capul condamnatului, ghilotina avea o lama ascutita, care provoca instantaneu decapitarea.

Citeste mai departe...
 

18 aprilie 1480 – S-a nascut Lucrezia Borgia

Imprimare E-mail
mari, 16 aprilie 2019

Fiica a cardinalului Rodrigo Borgia (c. 1431-1503), care va deveni mai tarziu papa Alexandru al VI-lea si al uneia dintre numeroasele amante ale acestuia, Vannozza Cattanei, care era si mama celor doi frati mai mari ai Lucreziei, Cesare si Giovanni, Lucrezia s-a nascut la Subiaco, langa Roma, si a primit inca din frageda copilarie o educatie aleasa, stiind la perfectie mai multe limbi, printre care franceza, latina si greaca.

Citeste mai departe...
 

11 aprilie 1961 – A inceput procesul lui Adolf Eichmann

Imprimare E-mail
miercuri, 10 aprilie 2019

Rapit din America de Sud in urma uneia dintre cele mai periculoase si mai spectaculoase misiuni ale serviciilor secrete din toate timpurile, fostul tortionar nazist Adolf Eichmann a fost adus in Israel, la baza fortificata Yagur, unde a petrecut noua luni. Israelienii nu doreau sa-l judece doar pe baza dovezilor existente in documente si a afirmatiilor sub juramant ale martorilor, asa ca inculpatul a fost supus zilnic unor interogatorii amanuntite, care, transcrise, au totalizat peste 3.500 de pagini.

Citeste mai departe...
 

4 aprilie 1841 – A murit presedintele american William Henry Harrison

Imprimare E-mail
miercuri, 03 aprilie 2019

Nascut în coloniile americane în 1773, când acestea nu îsi proclamasera înca independenta fata de Marea Britanie, William Harrison provenea dintr-o familie de vaza: tatal lui, Benjamin Harrison al V-lea a fost unul dintre „parintii fondatori” ai Statelor Unite. De altfel, familia Harrison a continuat sa dea tarii mari oameni politici – nepotul lui William, Benjamin Harrison, va deveni, la rândul sau, presedinte al Americii la finele secolului XIX.

Citeste mai departe...
 

28 martie 193 – Asasinarea imparatului roman Pertinax

Imprimare E-mail
miercuri, 27 martie 2019

Publius Helvius Pertinax s-a nascut la Alba Pompeia, in Liguria, pe 1 august 126, ca fiu al unui libert de origine umila, Helvius Successus. Dupa ce a fost mai intai invatator, s-a inrolat in armata romana ca ofiter, sub patronajul senatorului Claudius Pompeianus.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 43 - 63 din 709

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 9,00 lei
- 2 luni: 18,00 lei
- 3 luni: 27,00 lei
- 4 luni: 36,00 lei
- 5 luni: 45,00 lei
- 6 luni: 54,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (75 euro sau 90 $, un abonament pe sase luni; 38 euro sau 45 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Ipotezele stiintifice sub lupa
» John Hawkwood, „maestrul jafului si al duplicitatii”
» Un miliardar interesat de paranormal
» Peste la gratar in sos de iaurt
» Masti antiimbatranire
» „Uzinele interstelare”
» Manastirea Trivale
» Ingres si „reinventarea” corpului feminin
» Rapa Nui – insula oamenilor-pasari
» Gestionarea diabetului incepe din copilarie
» Despre literatura, dincolo de Prut
» Totul despre filmele de Oscar: „Dr. Strangelove sau cum am invatat sa nu-mi fac griji si sa iubesc
» Horoscopul saptamanii: 19-25 aprilie 2021
» 15 aprilie 1912 – S-a nascut dictatorul nord-coreean Kim Il-Sung
» Tema: „DUNAREA”
» Topul erorilor stiintifice (2)
» Uluitoarea poveste a „bombei gay”
» O declaratie stranie din Israel
» Somon cu piure de cartofi
» Fermitatea tenului
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9