Prima pagina arrow ASTAZI IN ISTORIE 23 Mar 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu

ASTAZI IN ISTORIE

12 mai 1926 – Lovitura de stat a maresalului Pilsudski

Imprimare E-mail
luni, 16 mai 2022

Numita in limba poloneza „Przewrót majowy”, lovitura de stat din primavara anului 1926 a marcat instalarea unui regim autoritar, dupa modelul intalnit in perioada interbelica in multe state europene.

Citeste mai departe...
 

5 mai 311 – A murit imparatul roman Galerius

Imprimare E-mail
luni, 09 mai 2022

Nascut dintr-o familie umila de tarani din centrul Moesiei (astazi Sofia), Galerius s-a inrolat de foarte tanar in armata romana, unde a cunoscut o cariera stralucita, gratie nu atat curajului, cat vicleniei sale.

Citeste mai departe...
 

28 aprilie 1192 – Asasinarea regelui Ierusalimului, Conrad de Montferrat

Imprimare E-mail
luni, 02 mai 2022

Unul dintre cei mai importanti participanti la Cruciada a Treia, Conrad de Montferrat (sau, in dialectul piemontez, Conrà ëd Monfrà), a fost rege al Ierusalimului intre 24 noiembrie 1190, cand s-a casatorit cu regina Isabella I, si 1192.

Citeste mai departe...
 

21 aprilie 1918 – A murit „Baronul Rosu” – Manfred von Richthofen

Imprimare E-mail
miercuri, 20 aprilie 2022

Nascut la 2 mai 1892, la Kleinburg, in Silezia, ca fiu al unui nobil prusac, Manfred von Richthofen a fost pasionat inca din adoles-centa de calarie si vanatoare. Dupa ce a urmat, in traditia familiei, scoala militara, s-a alaturat regimentului de ulani Kaiser Alexander III din Russland.

Citeste mai departe...
 

14 aprilie 1126 – S-a nascut Averroes

Imprimare E-mail
luni, 18 aprilie 2022

Pe numele sau adevarat, in araba, Abu al-Walid Muhammad ibn Ahmad ibn Muhammad ibn Rushd, dar mai cunoscut ca Ibn Rushd sau, in latina medievala, Averroes, acest filosof islamic a integrat ca nimeni altul traditiile islamice in gandirea clasica greaca.

Citeste mai departe...
 

7 aprilie 1498 – A murit regele Frantei, Carol al VIII-lea

Imprimare E-mail
luni, 11 aprilie 2022

Unicul fiu al lui Ludovic al XI-lea si al Charlottei de Savoia, Carol al VIII-lea a preluat tronul la doar 13 ani, la moartea tatalui sau. Bolnavicios si slab la minte, a devenit un rege-marioneta, adevarata putere fiind exercitata de sora lui, Anne, si de sotul acesteia, Pierre de Bourbon.

Citeste mai departe...
 

31 martie 250 – S-a nascut imparatul roman Constantius Chlorus

Imprimare E-mail
luni, 04 aprilie 2022

Pe numele complet Flavius Valerius Constantius, acest imparat roman s-a nascut la Naissus (astazi Nis, in Serbia), in provincia Dacia Ripensis, intr-o modesta familie ilirica. A imbratisat inca din frageda tinerete cariera armelor si s-a distins ca un talentat general, inainte de a deveni guvernator al provinciei Dalmatia.

Citeste mai departe...
 

24 martie 1860 – Asasinarea premierului japonez Ii Naosuke

Imprimare E-mail
mari, 29 martie 2022

Ramasa in istorie ca „Incidentul Sakuradamon”, asasinarea premierului (Tairo) japonez Ii Naosuke de catre razboinici samurai ronin a fost un eveniment care a socat Japonia, dar nu a mai putut-o intoarce de pe drumul deschiderii sale catre lume.

Citeste mai departe...
 

17 martie 1536 – S-a nascut Toyotomi Hideyoshi, unificatorul Japoniei

Imprimare E-mail
luni, 21 martie 2022

Fiul unui taran sarac din provincia Owari, Hideyoshi si-a parasit casa parinteasca de la o vârsta frageda, devenind paj la curtea unui daimyo (baron feudal) din provincia Totomi, fapt ce i-a permis sa primeasca o educatie de care altfel nu ar fi avut parte. Dupa ce a implinit vârsta matu-ritatii, a imbratisat cariera armelor, punându-se in slujba temutului lider Oda Nobunaga, care provenea tot din Owari.

Citeste mai departe...
 

10 martie 1872 – A murit Giuseppe Mazzini, artizan al unificarii Italiei

Imprimare E-mail
luni, 14 martie 2022

Luptator neobosit pentru o Italie unita si independenta, Mazzini s-a nascut la 22 iunie 1805 la Genova. Fiu al unui profesor de medicina la Universitatea din Genova, a intrat devreme in universitate si a absolvit-o la doar 21 de ani.

Citeste mai departe...
 

3 martie 1918 – Semnarea Tratatului de la Brest-Litovsk

Imprimare E-mail
luni, 07 martie 2022

Dupa prabusirea monarhiei ruse, in martie 1917, instaurarea guvernului Kerenski nu a dus la ameliorarea situatiei din Rusia si pe acest fond de nemultumiri intense bolsevicii au dat o lovitura de stat, pe care au numit-o, pompos, Revolutia din Octombrie.

Citeste mai departe...
 

24 februarie 1547 – S-a nascut Don Juan de Austria

Imprimare E-mail
luni, 28 februarie 2022

Nascut la Regensburg, in Germania, ca fiu nelegitim al imparatului Sfantului Imperiu Roman, Carol Quintul, si frate vitreg al viitorului rege al Spaniei, Filip al II-lea, Don Juan de Austria a fost unul dintre cei mai reputati generali ai secolului XVI.
 Luat mamei sale, fiica unui modest burghez, la o varsta frageda, pentru a fi crescut in Spania, Juan a fost recunoscut in 1559 de fratele sau, Filip al II-lea, care i-a oferit un domeniu important si numele nobiliar Don Juan de Austria. Desi fusese destinat unei cariere clericale, tanarul si-a dorit sa urmeze una militara si, dupa cateva ciocniri cu piratii mauri din Mediterana, a fost numit comandant al fortelor spaniole care luptau contra rebelilor moriscos din Granada.

Citeste mai departe...
 

17 februarie 1598 – Boris Godunov este ales tar al Rusiei

Imprimare E-mail
luni, 21 februarie 2022

Descendent al vechii familii boieresti Kostroma, care servise cnejii Moscovei inca din cele mai vechi timpuri, Boris Godunov a fost unul dintre cei mai de incredere demnitari ai temutului tar Ivan cel Groaznic. De altfel, acesta si-a casatorit fiul, pe tareviciul Fiodor, cu sora lui Boris, Irina. Cand Fiodor a urcat pe tron, Boris Godunov a devenit principalul lui sfetnic si, practic, adevaratul conducator al Rusiei.

Citeste mai departe...
 

10 februarie 1918 – A murit ultimul sultan absolutist, Abdülhamid al II-lea

Imprimare E-mail
vineri, 11 februarie 2022

Nascut pe 21 septembrie 1842 la Istanbul, ca fiu al sultanului Abdülmecid I, Abdülhamid al II-lea a venit la tron pe 31 august 1876, dupa decaderea din drepturi a fratelui sau mai mare, Murad al V-lea, pe care medicii îl gasisera suferind de o boala psihica.

Citeste mai departe...
 

27 ianuarie 98 – A murit imparatul roman Marcus Cocceius Nerva

Imprimare E-mail
luni, 31 ianuarie 2022

Nascut pe 8 noiembrie 30 e.n., la Narnia, Umbria la nord de Roma, Nerva provenea dintr-un lung sir de aristocrati romani: strabunicul sau, M. Cocceius Nerva, fusese consul in 36 e.n., bunicul sau fusese bun prieten cu imparatul Tiberiu, matusa mamei sale era stranepoata lui Tiberiu si un alt bunic fusese ambasador al lui Augustus. Desi se stiu putine lucruri despre educatia sau copilaria lui Nerva, cert este ca el nu a urmat o cariera militara, potrivit traditiei, fiind mai curand atras de poezie si arta. Devenit pretor in 65, a fost numit consilier al imparatului Nero, calitate in care a descoperit celebra „conspiratie pisoniana”, menita sa-l asasineze pe imparat si soldat cu numeroase executii si sinucideri. Si-a continuat cariera politica sub Vespasian si fiii acestuia, Titus si Domitian, fiind in mai multe randuri consul.

Citeste mai departe...
 

20 ianuarie 1612 – A murit Rudolf al II-lea

Imprimare E-mail
vineri, 21 ianuarie 2022

Nascut la Viena, pe 18 iulie 1552, Rudolf a fost primul fiu si succesorul la tron al imparatului Maximilian al II-lea, rege al Boemiei, rege al Ungariei si al Croatiei. Pe linie materna, era nepotul imparatului Carol al V-lea si al Isabelei a Portugaliei. Dupa prima copilarie, petrecuta la Viena, a trait, de la 11 la 19 ani, la curtea unchiului sau, Filip al II-lea, rege al Spaniei.

Citeste mai departe...
 

13 ianuarie 532 – Declansarea rascoalei Nika, la Constantinopol

Imprimare E-mail
luni, 17 ianuarie 2022

In stravechiul Bizant, cursele de care disputate intre factiunile Verzilor si Albastrilor erau la fel de apreciate ca meciurile dintre marile echipe de fotbal de azi, iar pasiunile stârnite de ele depaseau adesea limitele sportivitatii, ducând la tulburari sociale.

Citeste mai departe...
 

6 ianuarie 1900 – S-a nascut regina Maria a Iugoslaviei

Imprimare E-mail
luni, 10 ianuarie 2022

Viitoarea regina a Iugoslaviei, Maria (sau Marioara, cum i s-a spus in familie) a vazut pentru prima oara lumina zilei la castelul Friedenstein din Gotha si si-a petrecut copilaria alaturi de ceilalti copii din familia regala a Romaniei la palatul Cotroceni din Bucuresti sau la Pelisor, in Sinaia.

Citeste mai departe...
 

16 decembrie 1431 – Henric al VI-lea al Angliei este incoronat rege al Frantei

Imprimare E-mail
luni, 20 decembrie 2021

Nascut pe 6 decembrie 1421 la Windsor, Henric al VI-lea i-a urmat tatalui sau, Henric al V-lea, la tron, cand nu avea nici macar un an – pe 21 octombrie 1422, dupa moartea neasteptata a acestuia. Dupa doar cateva saptamani, la 21 octombrie 1422, cand bunicul sau pe linie paterna, Carol al VI-lea, regele Frantei, s-a stins din viata, la fel de brusc, Henric a fost proclamat si suveran al acestei tari, potrivit termenilor Tratatului de la Troyes.

Citeste mai departe...
 

9 decembrie 1437 – A murit Sigismund de Luxemburg

Imprimare E-mail
luni, 13 decembrie 2021

Nascut pe 15 februarie 1368, ca fiu al imparatului Sfantului Imperiu Roman, Carol al IV-lea, Sigismund a fost harazit inca din copilarie sa fie sot al Mariei, fiica regelui Ludovic I al Ungariei si Poloniei. La moartea tatalui sau, el a venit la curtea ungara, pentru ca in 1387 sa fie incoronat, in sfarsit, ca rege consort al Ungariei, dupa ce Maria a preluat tronul acestei tari – coroana Poloniei revenind surorii ei, Jadwiga.

Citeste mai departe...
 

2 decembrie 1547 – A murit Hernán Cortés, cuceritorul Imperiului Aztec

Imprimare E-mail
luni, 06 decembrie 2021

Hernán Cortés (sau Hernando Cortez) s-a nascut in 1485 in oraselul Medellín din sud-vestul Spaniei. Când avea 19 ani, a pornit spre insula Hispaniola, pe atunci nucleul domeniilor spaniole din Indiile de Vest. A lucrat ca fermier si functionar public inainte de a participa, sub conducerea lui Diego Velásquez, la cucerirea Cubei in 1511.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 43 - 63 din 804

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Date noi despre stramosii nostri
» Laskarina, „amiralul” in fusta
» Conferinta internationala OZN
» Ghiveci de legume cu soia
» Pistruii si... papadia
» „Migratia” copacilor
» Manastirea Clocociov
» Pictorul care si-a reinventat arta
» Epoca masinariilor de mare anvergura
» Remiterea diabetului prin postul intermitent
» De la Eminescu la spiritul kafkian
» „Orice, oriunde, oricand”, marele castigator al Oscarurilor din acest an
» Horoscopul saptamanii: 20-26 martie 2023
» 16 martie 1792 – Asasinarea regelui Gustav al III-lea al Suediei
» Tema: „FANTOME”
» Carti stravechi scoase la lumina (2)
» Erau taranii medievali mai putin stresati?
» Grupul civil UAPx cauta OZN-uri
» Varza murata cu afumatura si orez
» Masti cu fructe
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9