Prima pagina arrow ASTAZI IN ISTORIE 27 Sep 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 1 vizitator online

ASTAZI IN ISTORIE

29 octombrie 1805 - A murit Horatio Nelson

Imprimare E-mail
miercuri, 27 octombrie 2010

 Cel mai celebru amiral britanic din toate timpurile a vazut lumina zilei pe 29 septembrie 1758 la Bumham Thorpe, comitatul Norfolk, in sanul unei familii modeste. Ramas orfan de mama la 9 ani, el se va inrola la 11 ani ca mus, in Marina Regala, fiind luat de unchiul sau, capitanul Maurice Suckling la bordul corabiei HMS Raisonable. Dovedind o perseverenta remarcabila, el ajunge in 1777 locotenent in marina si, la doar 20 de ani, tenacele si precocele Nelson este numit capitan pe fregata Hinchinbrook. In aceasta calitate, face mai multe expeditii de explorare in Indiile de Est si la Cercul Polar.

Citeste mai departe...
 

21 octombrie 1833 - S-a nascut Alfred Nobel

Imprimare E-mail
miercuri, 20 octombrie 2010

 Chimist, inventator si abil om de afaceri, suedezul Alfred Nobel a ramas in istorie prin doua lucruri de seama: a inventat dinamita si, parca spre a-si cere iertare omenirii pentru ca deschisese aceasta cutie a Pandorei ce avea sa rapune nenumarate vieti, a infiintat Premiile care-i poarta numele. Immanuel Nobel, tatal lui Alfred, i-a insuflat pasiunea pentru stiinta si totodata dorinta de a gasi un material capabil sa arunce in aer blocuri mari de piatra, pentru a face munca sapatorilor si constructorilor mai usoara. Dar despartirea temporara parintilor, cauzat de falimentul total al tatalui, va face ca micul Alfred sa ramana in grija mamei, care-si va deschide o mica bacanie la Stockholm.

Citeste mai departe...
 

14 octombrie 1890 - S-a nascut Dwight Eisenhower

Imprimare E-mail
miercuri, 13 octombrie 2010

 Poreclit, afectuos, „Ike”, de catre soldatii sai, Dwight Eisenhower a fost general al armatei SUA, acoperindu-se de glorie pe fronturile Europei, inainte de a intra in politica si a deveni al 34-lea presedinte al Americii, intre 1953 si 1961. Provenit dintr-o familie cu radacini germane, engleze si elvetiene, Dwight a crescut si a invatat la Abilene, Texas, inainte de a urma cursurile prestigioasei Academii Militare West Point. Jucator talentat de baseball, el va marturisi ca marele regret al vietii sale ramane acela ca n-a urmat o cariera sportiva. Casatorit cu Mamie Doud pe 1 iulie 1916, el a avut doi baieti, unul mort la trei ani, de scarlatina, si altul care va deveni general al armatei SUA si ambasador al Americii in Belgia.

Citeste mai departe...
 

7 octombrie 1571 - Batalia de la Lepanto

Imprimare E-mail
miercuri, 06 octombrie 2010

 Desfasurata la intrarea in actualul golf Corint (pe atunci Lepanto), in largul coastelor vestice ale Greciei, aceasta batalie a fost ultima importanta la care au participat galere, urmatoarele lupte navale apartinand exclusiv navelor cu panze. Coalitia statelor crestine, reunind Spania, Venetia, Genova, Savoia, Neapole, Cavalerii de Malta si Statele Papale a infruntat o flota otomana superioara numeric (206 galere crestine contra 300 de vase turcesti), condusa de Ali Pasa. Abil condusa de Don Juan de Austria, flota crestina s-a impartit in 4 divizii.

Citeste mai departe...
 

29 septembrie 1913 - A murit Rudolf Diesel

Imprimare E-mail
miercuri, 29 septembrie 2010

 Inventatorul si inginerul mecanic Rudolf Diesel s-a nascut la Paris, in 1858, fiind al doilea dintre cei trei copii ai unui cuplu de imigranti germani. Dupa primii ani ai copilariei, petrecuti in Franta, izbucnirea razboiului franco-prusac a determinat familia Diesel sa se refugieze la Londra, de unde mama l-a trimis pe micul Rudolf la Augsburg, in Germania, unde locuia sora ei, Barbara. La 14 ani, dupa ce a absolvit gimnaziul ca sef de promotie, el s-a inscris la nou infiintata Scoala Industriala din Augsburg si, dornic sa devina inginer, a absolvit apoi Politehnica din München.

Citeste mai departe...
 

23 septembrie 1215 - S-a nascut Kublai Han

Imprimare E-mail
joi, 23 septembrie 2010

 Kublai a fost al cincilea Mare Han al Imperiului Mongol si intemeietor al dinastiei Yuan din China. Al doilea fiu al lui Tolui si nepot al lui Genghis Han, el a ramas orfan de tata la 16 ani, fiindu-i incredintata conducerea provinciei Hebei. Iubitor de cultura, el a facut o adevarata pasiune pentru civilizatia chineza si l-a invitat la curtea sa pe un intelept chinez, Haiyn, care l-a initiat in filosofia budista, dar si pe matematicianul chinez Zhao Bi. In1251, fratele mai mare al lui Kublai, Mongke, a devenit han al Imperiului Mongol, iar Kublai a preluat carmuirea Chinei.  Bun gospodar si administrator, el a reusit sa dezvolte agricultura si comertul si in acelasi timp sa castige admiratia marilor aristocrati chinezi, fapt determinant in faurirea ulterioara a dinastiei Yuan.

Citeste mai departe...
 

16 septembrie 1745 - S-a nascut maresalul Kutuzov

Imprimare E-mail
miercuri, 15 septembrie 2010

 Unul dintre cei mai redutabili militari rusi Mihail Ilarionovici Goleniscev-Kutuzov s-a nascut la Sankt Petersburg si a intrat inca din adolescenta in rândurile armatei ruse, in calitate de cadet, in 1760. Aflat in serviciul activ in Polonia (1764-1769) si impotriva turcilor (1770-1774), el si-a pierdut un ochi in batalie, petrecându-si convalescenta intr-o lunga calatorie in centrul si vestul Europei.

Citeste mai departe...
 

9 septembrie 1976 - A murit Mao Zedong

Imprimare E-mail
miercuri, 08 septembrie 2010

 Nascut la 26 decembrie 1893, in familia unor tarani, Mao Zedong isi va intrerupe, in 1911, studiile de la Scoala Normala din Hunan, pentru a se inrola in armata revolutionara, luptând pâna la caderea dinastiei Qing si proclamarea republicii. Dupa ce a revenit la Hunan, devenind invatator, el si-a urmat fostul dascal si viitorul socru, profesorul Yang Changji, la Beijing si intra in Partidul Comunist, fiind ales, in 1923, comisar al Comitetului Central al acestei formatiuni. Scrierile sale revolutionare si atasamentul fata de marxism determina guvernul sa-l considere un agitator periculos.

Citeste mai departe...
 

2 septembrie 1666 - Marele Foc din Londra

Imprimare E-mail
miercuri, 01 septembrie 2010

 Marele Foc din Londra a fost una dintre cele mai grave dezastre care au afectat, de-a lungul istoriei, capitala britanica, devastand total orasul medieval, fara insa a lovi si cartierul aristocratic, Westminster, cu palatul regal de la Whitehall. Incendiul s-a declansat in brutaria unui anume Thomas Farynor, de pe Pudding Lane, in noaptea de 2 spre 3 septembrie si s-a raspandit rapid spre vest, de-a lungul Londrei.

Citeste mai departe...
 

26 august 1071 - Lupta de la Manzikert

Imprimare E-mail
mari, 24 august 2010

 Lupta de la Manzikert, sau Malazgirt, a avut loc in vara anului 1071, intre armata bizantina si trupele sultanului selgiucid Alp Arslan. Cuceririle facute in estul Asiei Mici de triburile turcice l-au ingrijorat pe imparatul bizantin Romanos IV, care a întreprins, in 1068, la putin timp dupa ce urcase pe tron, o expeditie impotriva selgiucizilor, in Siria. In 1070, Romanos a atacat fortele selgiucide in extremitatea rasariteana a Anatoliei (actuala provincie turca Mus). Armata lui numara intre 40.000 si 70.000 oameni, inclusiv mercenari francezi, normanzi, turcici si bulgari. Marsul prin Asia Mica a fost lung si istovitor.

Citeste mai departe...
 

19 august 1662 - A murit Blaise Pascal

Imprimare E-mail
joi, 19 august 2010

 Nascut la Clermint, pe 19 iunie 1623, Blaise Pascal a fost al treilea copil al lui Etienne Pascal si totodata singurul lui fiu. Mama lui a murit pe când Blaise avea doar trei ani, pierdere care-l va afecta foarte mult. In 1632, Etienne Pascal, un matematician cu vederi liberale, si-a luat copiii si s-a stabilit la Paris. Adept al unei educatii neortodoxe, tatal sau a decis ca micul Blaise sa nu invete matematica decât atunci când ar fi considerat el ca era suficient de copt pentru asta, anume la vârsta de 15 ani. Ambitionat de interdictie, Blaise incepe insa sa studieze fascinantul domeniu la 12 ani si va descoperi singur ca suma unghiurilor unui triunghi este intotdeauna egala cu 180 grade.

Citeste mai departe...
 

12 august 1952 - Noaptea poetilor asasinati

Imprimare E-mail
mari, 10 august 2010

 Cu 58 de ani in urma, pe 12 august 1952, 13 intelectuali evrei de marca au fost asasinati la Moscova din ordinul direct al lui Stalin. Ei faceau parte din Comitetul Evreiesc Anti-Fascist, creat de sovietici in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, pentru a face lobby pe langa guvernul american, in vederea sprijinirii lui Stalin. Doi dintre organizatorii Comitetului, Isaac Fefer si Solomon Mikhoel au facut un turneu in Statele Unite, in 1943, timp de sapte luni, bucurandu-se de o calda primire din partea liderilor americani.

Citeste mai departe...
 

5 august 189 A murit Friedrich Engels

Imprimare E-mail
miercuri, 04 august 2010

 Alaturi de mult mai faimosul sau prieten, Karl Marx, Engels a formulat teoria comunismului si a scris Manifestul Partidului Comunist, fiind, dupa moartea lui Marx, editorul ultimelor volume din gigantica lucrare a acestuia, Capitalul. Nascut pe 28 noiembrie 1820, in familia unui industrias german din Barmen-Elberfeld, tanarul Friedrich a fost trimis de tatal sau in Anglia, sa supervizeze infiintarea unei noi fabrici de bumbac, la Manchester. Impresionat profund de saracia in care traiau muncitorii englezi, la 25 de ani, Engels scrie un raport zguduitor, intitulat Conditia clasei muncitoare din Anglia si incepe sa colaboreze la publicatia Analele Franco-Germane, editata de Karl Marx la Paris. Dupa ce Marx a fost expulzat din Franta, cei doi s-au mutat in Belgia, unde exista o mai mare libertate de exprimare.

Citeste mai departe...
 

29 iulie 1883 - S-a nascut Benito Mussolini

Imprimare E-mail
mari, 27 iulie 2010

 Ca prim-ministru al Italiei timp de 21 de ani, Benito Mussolini a incercat sa redea Italiei gloria Romei antice si stralucirea Renasterii, apeland insa la masuri despotice. Pe plan economic, aceste masuri au dus la o reducere a somajului si la o intarire a ordinii si stabilitatii, mai ales in sud, unde dictatorul fascist s-a implicat in lupta contra atotputernicei Mafii. Pe plan extern insa Mussolini a dus o politica dezastruoasa, invadand Etiopia in 1935 si implicandu-se in razboiul civil din Spania (1936-39) de partea nationalistilor lui Franco. Autodidact, provenind dintr-o familie umila, a dovedit inca din copilarie un caracter rebel, revoltandu-se impotriva disciplinei impuse in scoli.

Citeste mai departe...
 

22 iulie 1832 - A murit regele Romei

Imprimare E-mail
miercuri, 21 iulie 2010

 Napoleon Francois Joseph Charles Bonaparte, duce de Reichstadt, a fost fiul lui Napoleon I, imparat al francezilor, si al celei de-a doua sotii a acestuia, Maria Louisa de Austria. Print imperial prin nastere, el a fost cunoscut, inca de la nastere, drept „regele Romei”, devenind mostenitor virtual al lui Napoleon. La trei ani dupa nasterea lui insa, Napoleon a abdicat, plecand in exil, iar sotia si fiul lui au parasit, la randul lor, palatul Tuileries, stabilindu-se la bunicul micului print, imparatul Francisc II al Austriei. In 1818, cel care a fost poreclit „Vulturasul” si numit  Napoleon II, desi nu a domnit niciodata oficial, cu toate ca ilustrul lui tata a abdicat in favoarea sa, a primit titlul de duce de Reichstadt.

Citeste mai departe...
 

15 iulie 1085 - Moartea lui Robert Guiscard

Imprimare E-mail
miercuri, 14 iulie 2010

 Robert Guiscard a fost fara indoiala cel mai remarcabil dintre aventurierii normanzi care au cucerit, la mijlocul Evului Mediu, sudul Italiei. In primii ani petrecuti in Italia, din cauza neintelegerilor cu fratii sai vitregi, care nu voiau sa-l faca partas la conducerea domeniilor lor, in ciuda sfaturilor date de tatal lor, Tancred de Hauteville, conte de Apuglia, Robert s-a vazut nevoit sa duca un trai de brigand: ataca avanposturile bizantine, jefuia manastirile si prada calatorii intalniti pe cale. Dar, dupa casatoria cu Aubree, fiica unui nobil normand din Benevento, el a renuntat la acest mod de viata. Dupa asasinarea fratelui sau, Drogo, domeniile familiei au fost mostenite de Humphrey, iar Robert a intrat in serviciul acestuia.

Citeste mai departe...
 

8 iulie 1839 - S-a nascut John D. Rockefeller

Imprimare E-mail
joi, 08 iulie 2010

 Sinonim al bogatiei si generozitatii, acest Cressus modern a detinut, potrivit revistei Forbes, cea mai mare avere din istoria cunoscuta, avere estimata la 663 miliarde dolari, la valoarea de azi! Rockefeller a revolutionat industria petrolului si a definit totodata structura filantropismului modern. Fiu al unui personaj dubios, comis-voiajor si vanzator de leacuri indoielnice, cunoscut mai ales pentru dorul sau de duca decat pentru grija acordata familiei, John a avut ambitia de a-si depasi conditia modesta, fiind un copil rezervat, credincios si sarguincios.

Citeste mai departe...
 

1 iulie 1990 - Dizolvarea Pactului de la Varsovia

Imprimare E-mail
miercuri, 30 iunie 2010

 Numit oficial Tratatul de prietenie, cooperare si asistenta mutuala, Pactul de la Varsovia a fost o alianta militara a tarilor din Blocul Rasaritean, conceput ca un mijloc de protectie impotriva unei posibile agresiuni din partea NATO. Initiat de Hrusciov, pactul a fost incheiat la Varsovia, pe 14 mai 1955, la el aderand toate statele comuniste din Europa de Est, mai putin Iugoslavia. Albania a incetat sa mai fie membra activa a aliantei in 1961, dupa ruptura dintre China si URSS – in aceasta criza conducerea albaneza s-a situat de partea chinezilor – si a iesit oficial din Pact in 1968.

Citeste mai departe...
 

24 iunie 1894 - Asasinarea lui Sadi Carnot

Imprimare E-mail
joi, 24 iunie 2010

 Marie Francois Sadi Carnot a fost un politician francez, al patrulea presedinte al celei de-a Treia Republici, ucis in functie, in 1894, de catre un anarhist. Era nepotul unui faimos om de stiinta, Sadi Carnot, si a fost numit Sadi in onoarea acestuia. Faptul ca a manifestat un puternic atasament fata de ideile republicane, chiar si timpul domniei lui Napoleon III a facut ca dupa caderea Imperiului, in urma infrangerii de la Sedan, Carnot sa aiba o cariera politica de exceptie, fiind ministru in mai multe randuri. Cand presedintele Jules Grevy a demisionat, in urma unui scandal de coruptie, Sadi, personaj integru si carismatic, a parut tuturor solutia ideala, ca presedinte al Frantei.

Citeste mai departe...
 

17 iunie 1910 - Primul zbor al lui Aurel Vlaicu

Imprimare E-mail
joi, 17 iunie 2010

 Nascut pe 19 noiembrie 1882 la Bintinti (comuna care astazi ii poarta numele), Aurel Vlaicu a fost un pionier al aviatiei mondiale, dar si un destoinic inginer si inventator. Dupa absolvirea liceului la Sibiu, urmeaza cursurile facultatilor de mecanica din Budapesta si München, de unde va primi diploma de inginer. In timpul sederii la München el proiecteaza primul aparat de zbor cu aripi batante, actionat de arcuri. Dar va abandona curand proiectul, convins ca viitorul apartine aeronavelor propulsate de motoare.

Citeste mai departe...
 

10 iunie 1190 - Moartea lui Frederic Barbarossa

Imprimare E-mail
miercuri, 09 iunie 2010

 Fiu al ducelui Frederic II de Suabia, Frederic si-a datorat supranumele barbii sale de un colorit aparte, si i-a fost dat, in deradere, de orasele din nordul Italiei, cu care s-a aflat in permanent conflict. Caci, dornic sa redea imperiului prestigiul avut sub Otto cel Mare, Frederic a intreprins nu  mai putin de sase expeditii in Italia, impartindu-si practic domnia intre incercarile de a-si impune dominatia asupra nordului peninsulei italice si revenirile in Germania, pentru a face ordine in statuletele princiare rasculate impotriva lui. In Italia, adversarul sau a fost nu doar aristocratia oraselor-stat locale ci si papalitatea, care nu vedea cu ochi buni „concurenta” imperiala la stapanirea peninsulei.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 610 - 630 din 831

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Exoplaneta K2-18 b, un potential Pamant... oceanic?
» Cosmos 954, reactorul nuclear venit din spatiu
» Audiere OZN in Congresul SUA
» Fundite cu ciuperci
» Aliati apreciati
» Memoria episodica
» Manastirea Topolnita
» „Dosarul” Marilyn Monroe
» Ultimele eroine tribale
» Impotriva cancerului colorectal
» „Marea dictare” de Ziua Limbii Romane
» Filme... gemene, inspirate din fapte reale
» Horoscopul saptamanii: 25 septembrie – 1 octombrie 2023
» 21 septembrie 1939 – Asasinarea premierului roman Armand Calinescu
» Tema: „SCOALA”
» Solutii pentru viitor
» Calatoria epica – la 9 ani, a strabatut singur Australia
» Personalitati comenteaza recuperarile OZN
» Salata de fenicul si avocado
» Fara stres
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9