Prima pagina arrow ASTAZI IN ISTORIE 28 Sep 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 2 vizitatori online

ASTAZI IN ISTORIE

30 iunie 1908 – Prabusirea meteoritului Tunguska

Imprimare E-mail
luni, 11 iulie 2022

Evenimentul Tunguska a reprezentat o explozie uriasa care se estimeaza ca ar fi avut loc la ora 7:14 AM a zilei de 30 iunie 1908, la o altitudine de 5-10 km, aplatizand aproximativ 2.000 km patrati si carbonizand peste 100 km patrati de padure de pini in apropierea raului Tunguska din centrul Siberiei, in Rusia. Se estimeaza ca energia exploziei a fost echivalenta cu forta exploziva a 15 megatone de TNT – de o mie de ori mai puternica decat bomba atomica lansata asupra orasului Hiroshima, Japonia, la 6 august 1945.

Citeste mai departe...
 

23 iunie 1894 – S-a nascut Eduard al VIII-lea, rege al Marii Britanii

Imprimare E-mail
luni, 27 iunie 2022

Fiul cel mare al lui George, duce de York (ulterior regele George al V-lea), si al printesei Mary de Teck, Eduard a devenit mostenitor al tronului pe 6 mai 1910. In Primul Razboi Mondial a servit ca ofiter de stat major.

Citeste mai departe...
 

16 iunie 1784 – In Olanda este interzisa purtarea hainelor portocalii

Imprimare E-mail
luni, 20 iunie 2022

Putina lume stie ca in anul 1784 purtarea hainelor portocalii a fost cu desavarsire interzisa in Tarile de Jos – denumire care desemneaza, in mare, actualele tari Olanda, Belgia si Luxemburg. Un astfel de lucru pare de neconceput in zilele noastre, cand stim cu totii ca portocaliul este considerat culoarea neoficiala a Olandei, fiind purtat si afisat peste tot. Culoarea are o istorie lunga si variata in aceasta tara, incepand din secolul XVI.

Citeste mai departe...
 

9 iunie 68 d.Hr. – Sinuciderea imparatului Nero

Imprimare E-mail
mari, 14 iunie 2022

Dupa o domnie care incepuse glorios, dar ajunsese sa fie o tiranie orientala, imparatul roman Nero s-a vazut pus intr-o situatie disperata: urat de elitele pe care le persecutase si de armata pe care o injosise, suveranul a fost confruntat cu revoltele provinciilor, care l-au proclamat imparat pe Galba.

Citeste mai departe...
 

2 iunie 455 – Vandalii cuceresc Roma

Imprimare E-mail
luni, 06 iunie 2022

In anul 442, regele vandal Genseric a semnat un tratat de pace cu imparatul roman Valentinian, tratat care stabilea, intre altele, ca fiul capeteniei barbare, Huneric, sa se insoare cu fiica imparatului, Eudochia. Dar un uzurpator pe nume Petronius Maximus l-a asasinat pe Valentinian si a revendicat tronul pentru el. Maximus l-a casatorit imediat pe fiul sau cu Eudochia, asa ca, revoltat de tradare, Genseric a strans o armata si a pornit spre Italia.

Citeste mai departe...
 

26 mai 1566 – S-a nascut sultanul otoman Mehmet al III-lea

Imprimare E-mail
luni, 30 mai 2022

Sultanul Mehmed al III-lea s-a nascut la Manisa, la 26 mai 1566, ca fiu al lui Murad al III-lea si nepot al lui Soliman Magnificul.  Primind o educatie aleasa, a fost elev al celebrului carturar Hoca Sadeddin Efendi. In 1583, a fost numit guvernator al orasului Manisa, iar la 27 ianuarie 1595 i-a succedat tatalui sau la tron.

Citeste mai departe...
 

12 mai 1926 – Lovitura de stat a maresalului Pilsudski

Imprimare E-mail
luni, 16 mai 2022

Numita in limba poloneza „Przewrót majowy”, lovitura de stat din primavara anului 1926 a marcat instalarea unui regim autoritar, dupa modelul intalnit in perioada interbelica in multe state europene.

Citeste mai departe...
 

5 mai 311 – A murit imparatul roman Galerius

Imprimare E-mail
luni, 09 mai 2022

Nascut dintr-o familie umila de tarani din centrul Moesiei (astazi Sofia), Galerius s-a inrolat de foarte tanar in armata romana, unde a cunoscut o cariera stralucita, gratie nu atat curajului, cat vicleniei sale.

Citeste mai departe...
 

28 aprilie 1192 – Asasinarea regelui Ierusalimului, Conrad de Montferrat

Imprimare E-mail
luni, 02 mai 2022

Unul dintre cei mai importanti participanti la Cruciada a Treia, Conrad de Montferrat (sau, in dialectul piemontez, Conrà ëd Monfrà), a fost rege al Ierusalimului intre 24 noiembrie 1190, cand s-a casatorit cu regina Isabella I, si 1192.

Citeste mai departe...
 

21 aprilie 1918 – A murit „Baronul Rosu” – Manfred von Richthofen

Imprimare E-mail
miercuri, 20 aprilie 2022

Nascut la 2 mai 1892, la Kleinburg, in Silezia, ca fiu al unui nobil prusac, Manfred von Richthofen a fost pasionat inca din adoles-centa de calarie si vanatoare. Dupa ce a urmat, in traditia familiei, scoala militara, s-a alaturat regimentului de ulani Kaiser Alexander III din Russland.

Citeste mai departe...
 

14 aprilie 1126 – S-a nascut Averroes

Imprimare E-mail
luni, 18 aprilie 2022

Pe numele sau adevarat, in araba, Abu al-Walid Muhammad ibn Ahmad ibn Muhammad ibn Rushd, dar mai cunoscut ca Ibn Rushd sau, in latina medievala, Averroes, acest filosof islamic a integrat ca nimeni altul traditiile islamice in gandirea clasica greaca.

Citeste mai departe...
 

7 aprilie 1498 – A murit regele Frantei, Carol al VIII-lea

Imprimare E-mail
luni, 11 aprilie 2022

Unicul fiu al lui Ludovic al XI-lea si al Charlottei de Savoia, Carol al VIII-lea a preluat tronul la doar 13 ani, la moartea tatalui sau. Bolnavicios si slab la minte, a devenit un rege-marioneta, adevarata putere fiind exercitata de sora lui, Anne, si de sotul acesteia, Pierre de Bourbon.

Citeste mai departe...
 

31 martie 250 – S-a nascut imparatul roman Constantius Chlorus

Imprimare E-mail
luni, 04 aprilie 2022

Pe numele complet Flavius Valerius Constantius, acest imparat roman s-a nascut la Naissus (astazi Nis, in Serbia), in provincia Dacia Ripensis, intr-o modesta familie ilirica. A imbratisat inca din frageda tinerete cariera armelor si s-a distins ca un talentat general, inainte de a deveni guvernator al provinciei Dalmatia.

Citeste mai departe...
 

24 martie 1860 – Asasinarea premierului japonez Ii Naosuke

Imprimare E-mail
mari, 29 martie 2022

Ramasa in istorie ca „Incidentul Sakuradamon”, asasinarea premierului (Tairo) japonez Ii Naosuke de catre razboinici samurai ronin a fost un eveniment care a socat Japonia, dar nu a mai putut-o intoarce de pe drumul deschiderii sale catre lume.

Citeste mai departe...
 

17 martie 1536 – S-a nascut Toyotomi Hideyoshi, unificatorul Japoniei

Imprimare E-mail
luni, 21 martie 2022

Fiul unui taran sarac din provincia Owari, Hideyoshi si-a parasit casa parinteasca de la o vârsta frageda, devenind paj la curtea unui daimyo (baron feudal) din provincia Totomi, fapt ce i-a permis sa primeasca o educatie de care altfel nu ar fi avut parte. Dupa ce a implinit vârsta matu-ritatii, a imbratisat cariera armelor, punându-se in slujba temutului lider Oda Nobunaga, care provenea tot din Owari.

Citeste mai departe...
 

10 martie 1872 – A murit Giuseppe Mazzini, artizan al unificarii Italiei

Imprimare E-mail
luni, 14 martie 2022

Luptator neobosit pentru o Italie unita si independenta, Mazzini s-a nascut la 22 iunie 1805 la Genova. Fiu al unui profesor de medicina la Universitatea din Genova, a intrat devreme in universitate si a absolvit-o la doar 21 de ani.

Citeste mai departe...
 

3 martie 1918 – Semnarea Tratatului de la Brest-Litovsk

Imprimare E-mail
luni, 07 martie 2022

Dupa prabusirea monarhiei ruse, in martie 1917, instaurarea guvernului Kerenski nu a dus la ameliorarea situatiei din Rusia si pe acest fond de nemultumiri intense bolsevicii au dat o lovitura de stat, pe care au numit-o, pompos, Revolutia din Octombrie.

Citeste mai departe...
 

24 februarie 1547 – S-a nascut Don Juan de Austria

Imprimare E-mail
luni, 28 februarie 2022

Nascut la Regensburg, in Germania, ca fiu nelegitim al imparatului Sfantului Imperiu Roman, Carol Quintul, si frate vitreg al viitorului rege al Spaniei, Filip al II-lea, Don Juan de Austria a fost unul dintre cei mai reputati generali ai secolului XVI.
 Luat mamei sale, fiica unui modest burghez, la o varsta frageda, pentru a fi crescut in Spania, Juan a fost recunoscut in 1559 de fratele sau, Filip al II-lea, care i-a oferit un domeniu important si numele nobiliar Don Juan de Austria. Desi fusese destinat unei cariere clericale, tanarul si-a dorit sa urmeze una militara si, dupa cateva ciocniri cu piratii mauri din Mediterana, a fost numit comandant al fortelor spaniole care luptau contra rebelilor moriscos din Granada.

Citeste mai departe...
 

17 februarie 1598 – Boris Godunov este ales tar al Rusiei

Imprimare E-mail
luni, 21 februarie 2022

Descendent al vechii familii boieresti Kostroma, care servise cnejii Moscovei inca din cele mai vechi timpuri, Boris Godunov a fost unul dintre cei mai de incredere demnitari ai temutului tar Ivan cel Groaznic. De altfel, acesta si-a casatorit fiul, pe tareviciul Fiodor, cu sora lui Boris, Irina. Cand Fiodor a urcat pe tron, Boris Godunov a devenit principalul lui sfetnic si, practic, adevaratul conducator al Rusiei.

Citeste mai departe...
 

10 februarie 1918 – A murit ultimul sultan absolutist, Abdülhamid al II-lea

Imprimare E-mail
vineri, 11 februarie 2022

Nascut pe 21 septembrie 1842 la Istanbul, ca fiu al sultanului Abdülmecid I, Abdülhamid al II-lea a venit la tron pe 31 august 1876, dupa decaderea din drepturi a fratelui sau mai mare, Murad al V-lea, pe care medicii îl gasisera suferind de o boala psihica.

Citeste mai departe...
 

27 ianuarie 98 – A murit imparatul roman Marcus Cocceius Nerva

Imprimare E-mail
luni, 31 ianuarie 2022

Nascut pe 8 noiembrie 30 e.n., la Narnia, Umbria la nord de Roma, Nerva provenea dintr-un lung sir de aristocrati romani: strabunicul sau, M. Cocceius Nerva, fusese consul in 36 e.n., bunicul sau fusese bun prieten cu imparatul Tiberiu, matusa mamei sale era stranepoata lui Tiberiu si un alt bunic fusese ambasador al lui Augustus. Desi se stiu putine lucruri despre educatia sau copilaria lui Nerva, cert este ca el nu a urmat o cariera militara, potrivit traditiei, fiind mai curand atras de poezie si arta. Devenit pretor in 65, a fost numit consilier al imparatului Nero, calitate in care a descoperit celebra „conspiratie pisoniana”, menita sa-l asasineze pe imparat si soldat cu numeroase executii si sinucideri. Si-a continuat cariera politica sub Vespasian si fiii acestuia, Titus si Domitian, fiind in mai multe randuri consul.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 64 - 84 din 831

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Exoplaneta K2-18 b, un potential Pamant... oceanic?
» Cosmos 954, reactorul nuclear venit din spatiu
» Audiere OZN in Congresul SUA
» Fundite cu ciuperci
» Aliati apreciati
» Memoria episodica
» Manastirea Topolnita
» „Dosarul” Marilyn Monroe
» Ultimele eroine tribale
» Impotriva cancerului colorectal
» „Marea dictare” de Ziua Limbii Romane
» Filme... gemene, inspirate din fapte reale
» Horoscopul saptamanii: 25 septembrie – 1 octombrie 2023
» 21 septembrie 1939 – Asasinarea premierului roman Armand Calinescu
» Tema: „SCOALA”
» Solutii pentru viitor
» Calatoria epica – la 9 ani, a strabatut singur Australia
» Personalitati comenteaza recuperarile OZN
» Salata de fenicul si avocado
» Fara stres
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9