Prima pagina arrow ASTAZI IN ISTORIE 10 Jun 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu

ASTAZI IN ISTORIE

11 februarie 1847 - S-a nascut Thomas Alva Edison

Imprimare E-mail
miercuri, 10 februarie 2010

 Poate cel mai important inventator din istoria omenirii, prin prisma importantei realizarilor sale, americanul Thomas Alva Edison a fost insa si o personalitate deosebit de controversata. Nascut la Milan, in statul Ohio, si-a petrecut copilaria in Michigan si, desi avea probleme serioase cu auzul, a devenit operator de telegraf in 1863. In acest domeniu s-au manifestat si primele sale inventii, desi primul brevet l-a obtinut pentru un dispozitiv electromagnetic de inregistrat voturi, la 28 octombrie 1868. Experimenteaza, in 1872, un sistem telegrafic de tip duplex, prin care se transmit simultan, pe acelasi fir, doua telegrame in sensuri opuse.

Citeste mai departe...
 

4 februarie 1746 - S-a nascut Tadeusz Kosciuszko

Imprimare E-mail
miercuri, 03 februarie 2010

 Considerat erou national in nu mai putin de patru tari – Polonia, Belarus, Lituania si Statele Unite – Tadeusz Kosciuszko a fost una dintre cele mai remarcabile personalitati de la cumpana secolelor XVIII-XIX. Nascut intr-un satuc azi disparut, nu departe de orasul Kosava, din Belarus, Kosciuszko era fiul unui boiernas de tara si, pentru a face pe placul mamei sale, care era catolica, a fost botezat de doua ori, ortodox si catolic, primind si numele de Andrei. In 1765 a intrat la Szkola Rycerska (Scoala Cavalerilor), o institutie militara pe care o va absolvi, cu gradul de locotenent, pentru ca apoi sa fie promovat capitan.

Citeste mai departe...
 

28 ianuarie 1225 - S-a nascut Toma d’Aquino

Imprimare E-mail
miercuri, 27 ianuarie 2010

 Venit pe lume la castelul Roccasecca, din apropiere de Napoli, ca al saptelea fiu al contelui Landulf, din familia nobiliara Aquino, Toma a fost trimis de parintii sai inca de la o varsta frageda la manastirea benedictina Monte Cassino. Dupa noua ani de studii, a fost admis la Universitatea din Napoli, unde a studiat cele sapte discipline liberale: gramatica, logica, retorica, aritmetica, geometria, muzica si astronomia. Pasionat de filosofia antica, incepe sa studieze opera lui Aristotel, sub indrumarea unui dascal originar din Irlanda. In 1244, spre marea dezamagire a familiei, care voia sa-l vada abate benedictin, devine calugar dominican.

Citeste mai departe...
 

21 ianuarie 1793 - Executia regelui Ludovic XVI

Imprimare E-mail
miercuri, 20 ianuarie 2010

 Fiu al Delfinului (print mostenitor) Ludovic Ferdinand si stra-stranepot al lui Ludovic XIV, Ludovic Auguste, viitorul Ludovic XVI, s-a nascut pe 23 august 1754, la Versailles si a primit titulatura „duce de Berry”. Mama lui era Marie-Josephe de Saxonia, fiica lui Frederic August II de Saxonia, rege al Poloniei. Neglijat de parinti in favoarea fratelui mai mare, Ludovic, duce de Bourgogne, ducele de Berry si-a gasit refugiul in studiu, dovedindu-se foarte pasionat de latina, istorie si geografie. La moartea tatalui sau, in 1765, Ludovic Auguste a devenit Delfin iar la moartea bunicului va urca pe tron, la putin timp dupa ce implinise 19 ani.

Citeste mai departe...
 

14 ianuarie 1875 - S-a nascut Albert Schweitzer

Imprimare E-mail
miercuri, 13 ianuarie 2010

 Nascut intr-o familie instarita din Alsacia, familie ai carei membri fusesera in majoritate intelectuali de marca – ambii bunici au fost muzicieni, tatal a fost preot protestant – Albert Schweitzer a primit in copilarie si adolescenta o educatie aleasa, urmand apoi studii teologice la Universitatea Strasbourg. A obtinut apoi un doctorat in filosofie, in 1899, cu o dizertatie asupra filosofiei religioase la Kant si in acelasi an a inceput sa predice la biserica St Nicholas din Strasbourg. In 1906 a publicat lucrarea „In cautarea adevaratului Iisus”, care-i va aduce o faima instantanee. In paralel, a urmat o cariera de muzician inceputa in copilarie si a scris o biografie a lui Bach. In 1905, dupa ce se hotarase ca va renunta la amvon pentru a pleca misionar in Africa, el a inceput sa studieze medicina, absolvita in 1913.

Citeste mai departe...
 

7 ianuarie 1598 - Boris Godunov devine tar al Rusiei

Imprimare E-mail
miercuri, 06 ianuarie 2010

 Personaj celebru mai ales in literatura si arta, dar cu un rol destul de redus in istoria Rusiei, Boris Godunov provenea dintr-o familie de origine tatara, apartinand Hoardei de Aur. El era fiul lui Fiodor Ivanovici Godunov, poreclit Krivoi („Chiorul”), un boier cu rang inalt la curtea tarului Ivan cel Groaznic, unde Boris si-a inceput cariera politica. In 1570, el a luat parte la campania din Serpeisk, ca arcas al garzii. In anul urmator, a devenit membru al temutei organizatii Opricina. In 1570, si-a intarit pozitia, casatorindu-se cu Maria Skuratova, fiica abominabilei favorite a lui Ivan, Malyta Skuratova, iar zece ani mai tarziu tarul a ales-o pe sora lui Godunov, Irina, ca sotie pentru fiul sau, tareviciul Fiodor.

Citeste mai departe...
 

24 decembrie 1524 - A murit Vasco da Gama

Imprimare E-mail
sāmbćtć, 26 decembrie 2009

 Despre primii ani de viata ai celui ce va deveni unul dintre marii exploatatori ai lumii se cunosc putine lucruri. Totusi, este evident ca Vasco da Gama provenea dintr-o familie nobiliara, tatal sau, Esteban, fiind alcade – primar al orasului Sines si membru al prestigiosului Ordin al Cavalerilor de Santiago. In acest oras a vazut lumina zilei fiul sau, Vasco, fie in 1460, fie in 1469 (ambele date sunt extrem de controversate).

Citeste mai departe...
 

18 decembrie 1538 - Excomunicarea lui Henric VIII

Imprimare E-mail
miercuri, 16 decembrie 2009

 Unul dintre cei mai puternici suverani ai Angliei, Henric VIII si-a legat numele de reforma religioasa a bisericii nationale, reforma care a dus la aparitia anglicanismului. Adevaratul motiv al acestei transformari nu a fost insa unul de natura strict teologica – asa cum se intamplase in cazul Reformei luterane – ci mai curand unul de natura personala: refuzul Papei Clement VII de a anula casatoria regelui cu Caterina de Aragon.

Citeste mai departe...
 

10 decembrie 1198 - A murit Averroes

Imprimare E-mail
joi, 10 decembrie 2009

 Pe numele adevarat Abu Walid Muhammad Ibn Ahmad Ibn Rushd, dar ramas in constiinta europenilor drept Averroes, acest savant musulman de origine marocana a fost un veritabil spirit renascentist avant la lettre, a carui contributie in filosofie, teologie, logica, psihologie, astronomie, geografie, matematica si fizica a fost absolut remarcabila. Numit de contemporanii arabi „al treilea Aristotel”, acest spirit extrordinar a fost considerat de multi drept adevaratul fondator al gandirii laice, in Europa Occidentala si unul dintre „parintii spirituali ai Europei”. Nascut in 1126, la Cordoba, in familia unui erudit musulman care a fost cadiu in timpul dinastiei Almoravide, Averroes a primit o educatie aleasa, devenind elevul unor faimosi savanti arabi.

Citeste mai departe...
 

3 decembrie 1967 - Primul transplant de inima reusit

Imprimare E-mail
miercuri, 02 decembrie 2009

 Dupa primul transplant de ficat, efectuat cu succes in 1953, in Statele Unite, medicul sud-african Christian Barnard a efectuat o operatie similara si in tara natala, in octombrie 1967. Timp de cativa ani, el experimentase transplanturi cardiace la animale si peste 50 de caini primisera o inima noua la momentul 3 decembrie 1967, cand s-a ivit posibilitatea efectuarii primului transplant uman. Operatia a durat noua ore si „mana dreapta” a lui Barnard a fost fratele sau, Marius, de asemenea chirurg; la interventie a participat o echipa de aproape 30 de oameni.

Citeste mai departe...
 

26 noiembrie 1855 - Moartea lui Adam Mickiewicz

Imprimare E-mail
miercuri, 25 noiembrie 2009

 Simbol prin excelenta, inca din timpul vietii, al suferintelor poporului polonez, atat de greu incercat in zbuciumatul secol XIX, Adam Mickiewicz a fost nu doar un poet remarcabil ci si un om politic vizionar, increzator intr-un viitor fericit al Poloniei reintregite. Nascut pe 24 decembrie 1798 in satul Zaosie, in familia unui avocat, a fost educat de mama sa, Barbara Majewski, o femeie inteligenta si voluntara. Dupa ce a urmat scoala din Nowogrodek, intra la Universitatea din Wilno, fiind pasionat de stiintele umaniste. Aici nimereste intr-un veritabil creuzet revolutionar, plin de idei nationaliste si ateiste.

Citeste mai departe...
 

19 noiembrie 1917 - S-a nascut Indira Gandhi

Imprimare E-mail
miercuri, 18 noiembrie 2009

 Nascuta in sanul familiei Nehru, una dintre cele mai influente din istoria moderna a Indiei, Indira a crescut intr-o atmosfera de intense dezbateri politice, dobandind inca din adolescenta notiunile luptei de idei, careia i se va dedica toata viata. Bunicul ei, Motilal Nehru, a fost un proeminent lider nationalist indian iar tatal, Jawaharlal, una dintre figurile cheie ale miscarii pentru independenta tarii si cel dintai premier al Indiei independente.

Citeste mai departe...
 

12 noiembrie 1866 - S-a nascut Sun Iat-sen

Imprimare E-mail
joi, 12 noiembrie 2009

 Medic de profesie, om politic si revolutionar, Sun Iat-sen este unanim considerat „parintele” Chinei moderne. Nascut intr-o familie modesta, in prefectura Guangzhou, el a urmat scoala in satul natal, dupa care a fost incredintat fratelui sau mai mare, Sun Mei, care devenise un prosper negustor in Hawaii. Contactul cu civilizatia si mai ales cu democratia americana l-a marcat profund; va infiinta o organizatie pentru reinnoirea Chinei dar o tentativa de puci, in 1895, va esua, si Sun este nevoit sa plece in exil, un exil care-l poarta prin Europa, Statele Unite, Canada si Japonia. Sun devine astfel cunoscut in intreaga lume, ca un personaj carismatic; el va juca un rol esential in rasturnarea dinastiei Qing, ultima dinastie imperiala chineza, in anul 1911.

Citeste mai departe...
 

5 noiembrie 1605 - Complotul prafului de pusca esueaza

Imprimare E-mail
miercuri, 04 noiembrie 2009

 Cea mai faimoasa conspiratie din istoria Angliei, „complotul prafului de pusca” viza aruncarea in aer a cladirii Parlamentului din Londra si uciderea, astfel, a regelui Iacob I si a intregii aristocratii protestante, al caror loc la conducerea tarii urma sa fie luat de catolici. Complotul a fost descoperit cu doat cateva ore inainte de punerea sa in aplicare, cu totul intamplator, de catre Sir Thomas Knyvet, care l-a gasit pe liderul rebelilor, Guy Fawkes, ascuns intr-o pivnita ce se intindea sub cladirea Parlamentului.

Citeste mai departe...
 

29 octombrie 1618 - Executarea lui Walter Raleigh

Imprimare E-mail
miercuri, 28 octombrie 2009

 Originar dintr-o familie protestanta din Devon, Walter Raleigh s-a afirmat, inca din tinerete, ca un razboinic priceput si crud, participand la suprimarea revoltelor care au tulburat Irlanda in timpul domniei Elisabeta I si acaparand pamanturile irlandezilor in nume propriu. In 1585, el a fost innobilat de regina, drept rasplata pentru intemeierea coloniei Virginia, din Lumea Noua - colonie numita astfel in cinstea „suveranei fecioare” – Elisabeta, care, in ciuda renumelui sau pare sa fi avut legaturi amoroase cu multi curteni si chiar cu Raleigh! O a doua calatorie in America, din 1587, ii va permite lui Raleigh sa colonizeze insula Roanoke, o intreprindere care se va dovedi in cele din urma un esec.

Citeste mai departe...
 

22 octombrie 1920 - S-a nascut Timothy Leary

Imprimare E-mail
miercuri, 21 octombrie 2009

 Scriitor, psiholog si avocat al cercetarii drogurilor psihedelice, Timothy Leary ramane una dintre cele mai marcante si mai controversate figuri ale anilor „flower power”, mai ales din cauza pledoariilor sale privind beneficiile terapeutice, spirituale si emotionale ale drogului numit LSD. Dupa ce a servit ca medic militar in timpul celui de-al doilea razboi mondial, el a devenit doctor in psihologie al Universitatii Berkeley in 1950 si a fost angajat ca lector la Harvard, de unde va fi demis insa in 1963, pentru „neindeplinirea obligatiilor”; de fapt, demiterea a fost cauzata mai curand de rolul sau in popularizarea substantelor psihedelice, pe atunci inca legale, in randul studentilor.

Citeste mai departe...
 

15 octombrie 1542 - S-a nascut imparatul mogul Akbar cel Mare

Imprimare E-mail
miercuri, 14 octombrie 2009

 Pe numele oficial Jalal ud-Din Muhammad Akbar, acest mare suveran mogul a fost fiul lui Nasiruddin Humayun, pe care l-a urmat la tronul Imperiului Mogul si nepotul ilustrului Babur, intemeietorul dinastiei. El a preluat puterea la doar 13 ani si jumatate, la moartea tatalui sau dar i-au trebuit mai bine de doua decenii pentru a-si consolida pozitia. In timpul domniei sale, a purtat razboaie contra triburilor afgane si, in a doua batalie de la Panipat l-a invins pe regele hindus Samrat Hemu, astfel incat la finele regimului sau, Imperiul Mogul a atins apogeul expansiunii teritoriale.

Citeste mai departe...
 

8 octombrie 1895 - S-a nascut Juan Domingo Peron

Imprimare E-mail
miercuri, 07 octombrie 2009

 Om de stat cu o reputatie controversata, de doua ori presedinte al Argentinei, Juan Peron a ramas in istorie ca unul dintre cei mai mari reformatori din secolul XX, activitatea sa paternalista contribuind la dezvoltarea social-economica a tarii dar semanand si semintele vrajbei intre adeptii capitalismului si cei ai socialismului. Fiul unui fermier din provincia Buenos Aires, Peron este admis la Colegiul Militar din capitala Argentinei si in 1926 la Scoala Superioara de Razboi, pe care o va absolvi in 1929. In 1930 devine profesor de istorie militara la institutia urmata dar dupa scurt timp este cooptat in guvern, ca secretar in cadrul Ministerului Apararii.

Citeste mai departe...
 

1 octombrie 331 i.Hr. - Batalia de la Gaugamela

Imprimare E-mail
miercuri, 30 septembrie 2009

 Una dintre cele mai importante inclestari ale antichitatii s-a desfasurat nu departe de Mosul, pe teritoriul actual al Irakului, opunandu-i pe macedoneni persilor si ducand la prabusirea Imperiului Persan. Infrangerea persilor s-a produs chiar si in conditiile in care insusi regele lor, Darius, alesese locul bataliei, pe o campie intinsa, spre a-si putea desfasura armata, superioara numeric celei a lui Alexandru cel Mare. Desi istoricii antici vorbesc despre peste 100.000 oameni, probabil ca Darius nu a avut mai mult de 80.000 combatanti, in vreme ce Alexandru se putea bizui pe cel mult 47.000.

Citeste mai departe...
 

24 septembrie 1583 - S-a nascut Albrecht von Wallenstein

Imprimare E-mail
miercuri, 23 septembrie 2009

 Militar iscusit si politician abil, Wallenstein l-a slujit, in timpul Razboiului de 30 de ani, pe imparatul Sfantului Imperiu German, Ferdinand II, devenind cel mai renumit general al acestuia si comandant suprem al armatelor habsburgice. Nascut la Hermanice, in Boemia, din ramura protestanta a unei familii nobiliare scapatate, Wallenstein a ramas orfan de ambii parinti la 12 ani, fiind crescut de unchiul sau, Albrecht Slavata. Educat la universitatile din Altdorf, Bologna si Padova, tanarul parea inclinat spre stiinta si umanism dar, spre surprinderea tuturor, prefera sa se inroleze in armata si serveste timp de de doi ani (1604-1606) in trupele generalului Basta care luptau impotriva turcilor.

Citeste mai departe...
 

17 septembrie 1948 - Asasinarea contelui Bernadotte

Imprimare E-mail
joi, 17 septembrie 2009

 Reputat diplomat suedez, Folke Bernadotte, conte de Wisbord, a fost nepotul regelui Oscar II al Suediei. Dupa ce si-a facut studiile la Stockholm, a urmat Academia Militara Karlberg, la terminarea careia va deveni ofiter de cavalerie. In 1928, el s-a insurat cu Estelle Manville, fiica unui miliardar american, pe care o intilnise pe Riviera franceza. Au avut impreuna patru copii, dupa ce in 1921, contele mai dobandise un fiu, de la actrita Lillie Ericcson.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 31 32 33 34 35 36 37 38 39 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 631 - 651 din 815

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Cele mai mari lacuri ale planetei in pericol sa dispara!
» Georgia Tann ā€“ ā€˛hoata de copiiā€¯ care a socat America
» Ce stia spionajul australian despre OZN-urile americane (2)
» Cum tratam cosurile?
» Salata de cartofi cu peste afumat
» Muzica inspirata din natura
» Universitatea Oxford
» O estetica a savorilor gastronomice
» Paradisul dintre ape...
» Apendicita: de ce apare, cum ā€˛dispareā€¯
» Proiectul Eminescu
» Filme care au distrus carierele unor staruri
» Horoscopul saptamanii: 5-11 iunie 2023
» 1 iunie 2001 ā€“ Asasinarea familiei regale din Nepal
» Tema: ā€˛MEDICI SI MEDICINAā€¯
» Provocarea aviatica a viitorului: zborul comercial suborbital
» Cine a fost ā€˛Cocosatul de la Notre Dameā€¯?
» Ce stia spionajul australian despre OZN-urile americane
» Supa de porumb
» Sfaturi utile
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9