Prima pagina arrow ASTAZI IN ISTORIE 25 Sep 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 1 vizitator online

ASTAZI IN ISTORIE

7 ianuarie 1598 - Boris Godunov devine tar al Rusiei

Imprimare E-mail
miercuri, 06 ianuarie 2010

 Personaj celebru mai ales in literatura si arta, dar cu un rol destul de redus in istoria Rusiei, Boris Godunov provenea dintr-o familie de origine tatara, apartinand Hoardei de Aur. El era fiul lui Fiodor Ivanovici Godunov, poreclit Krivoi („Chiorul”), un boier cu rang inalt la curtea tarului Ivan cel Groaznic, unde Boris si-a inceput cariera politica. In 1570, el a luat parte la campania din Serpeisk, ca arcas al garzii. In anul urmator, a devenit membru al temutei organizatii Opricina. In 1570, si-a intarit pozitia, casatorindu-se cu Maria Skuratova, fiica abominabilei favorite a lui Ivan, Malyta Skuratova, iar zece ani mai tarziu tarul a ales-o pe sora lui Godunov, Irina, ca sotie pentru fiul sau, tareviciul Fiodor.

Citeste mai departe...
 

24 decembrie 1524 - A murit Vasco da Gama

Imprimare E-mail
smbt, 26 decembrie 2009

 Despre primii ani de viata ai celui ce va deveni unul dintre marii exploatatori ai lumii se cunosc putine lucruri. Totusi, este evident ca Vasco da Gama provenea dintr-o familie nobiliara, tatal sau, Esteban, fiind alcade – primar al orasului Sines si membru al prestigiosului Ordin al Cavalerilor de Santiago. In acest oras a vazut lumina zilei fiul sau, Vasco, fie in 1460, fie in 1469 (ambele date sunt extrem de controversate).

Citeste mai departe...
 

18 decembrie 1538 - Excomunicarea lui Henric VIII

Imprimare E-mail
miercuri, 16 decembrie 2009

 Unul dintre cei mai puternici suverani ai Angliei, Henric VIII si-a legat numele de reforma religioasa a bisericii nationale, reforma care a dus la aparitia anglicanismului. Adevaratul motiv al acestei transformari nu a fost insa unul de natura strict teologica – asa cum se intamplase in cazul Reformei luterane – ci mai curand unul de natura personala: refuzul Papei Clement VII de a anula casatoria regelui cu Caterina de Aragon.

Citeste mai departe...
 

10 decembrie 1198 - A murit Averroes

Imprimare E-mail
joi, 10 decembrie 2009

 Pe numele adevarat Abu Walid Muhammad Ibn Ahmad Ibn Rushd, dar ramas in constiinta europenilor drept Averroes, acest savant musulman de origine marocana a fost un veritabil spirit renascentist avant la lettre, a carui contributie in filosofie, teologie, logica, psihologie, astronomie, geografie, matematica si fizica a fost absolut remarcabila. Numit de contemporanii arabi „al treilea Aristotel”, acest spirit extrordinar a fost considerat de multi drept adevaratul fondator al gandirii laice, in Europa Occidentala si unul dintre „parintii spirituali ai Europei”. Nascut in 1126, la Cordoba, in familia unui erudit musulman care a fost cadiu in timpul dinastiei Almoravide, Averroes a primit o educatie aleasa, devenind elevul unor faimosi savanti arabi.

Citeste mai departe...
 

3 decembrie 1967 - Primul transplant de inima reusit

Imprimare E-mail
miercuri, 02 decembrie 2009

 Dupa primul transplant de ficat, efectuat cu succes in 1953, in Statele Unite, medicul sud-african Christian Barnard a efectuat o operatie similara si in tara natala, in octombrie 1967. Timp de cativa ani, el experimentase transplanturi cardiace la animale si peste 50 de caini primisera o inima noua la momentul 3 decembrie 1967, cand s-a ivit posibilitatea efectuarii primului transplant uman. Operatia a durat noua ore si „mana dreapta” a lui Barnard a fost fratele sau, Marius, de asemenea chirurg; la interventie a participat o echipa de aproape 30 de oameni.

Citeste mai departe...
 

26 noiembrie 1855 - Moartea lui Adam Mickiewicz

Imprimare E-mail
miercuri, 25 noiembrie 2009

 Simbol prin excelenta, inca din timpul vietii, al suferintelor poporului polonez, atat de greu incercat in zbuciumatul secol XIX, Adam Mickiewicz a fost nu doar un poet remarcabil ci si un om politic vizionar, increzator intr-un viitor fericit al Poloniei reintregite. Nascut pe 24 decembrie 1798 in satul Zaosie, in familia unui avocat, a fost educat de mama sa, Barbara Majewski, o femeie inteligenta si voluntara. Dupa ce a urmat scoala din Nowogrodek, intra la Universitatea din Wilno, fiind pasionat de stiintele umaniste. Aici nimereste intr-un veritabil creuzet revolutionar, plin de idei nationaliste si ateiste.

Citeste mai departe...
 

19 noiembrie 1917 - S-a nascut Indira Gandhi

Imprimare E-mail
miercuri, 18 noiembrie 2009

 Nascuta in sanul familiei Nehru, una dintre cele mai influente din istoria moderna a Indiei, Indira a crescut intr-o atmosfera de intense dezbateri politice, dobandind inca din adolescenta notiunile luptei de idei, careia i se va dedica toata viata. Bunicul ei, Motilal Nehru, a fost un proeminent lider nationalist indian iar tatal, Jawaharlal, una dintre figurile cheie ale miscarii pentru independenta tarii si cel dintai premier al Indiei independente.

Citeste mai departe...
 

12 noiembrie 1866 - S-a nascut Sun Iat-sen

Imprimare E-mail
joi, 12 noiembrie 2009

 Medic de profesie, om politic si revolutionar, Sun Iat-sen este unanim considerat „parintele” Chinei moderne. Nascut intr-o familie modesta, in prefectura Guangzhou, el a urmat scoala in satul natal, dupa care a fost incredintat fratelui sau mai mare, Sun Mei, care devenise un prosper negustor in Hawaii. Contactul cu civilizatia si mai ales cu democratia americana l-a marcat profund; va infiinta o organizatie pentru reinnoirea Chinei dar o tentativa de puci, in 1895, va esua, si Sun este nevoit sa plece in exil, un exil care-l poarta prin Europa, Statele Unite, Canada si Japonia. Sun devine astfel cunoscut in intreaga lume, ca un personaj carismatic; el va juca un rol esential in rasturnarea dinastiei Qing, ultima dinastie imperiala chineza, in anul 1911.

Citeste mai departe...
 

5 noiembrie 1605 - Complotul prafului de pusca esueaza

Imprimare E-mail
miercuri, 04 noiembrie 2009

 Cea mai faimoasa conspiratie din istoria Angliei, „complotul prafului de pusca” viza aruncarea in aer a cladirii Parlamentului din Londra si uciderea, astfel, a regelui Iacob I si a intregii aristocratii protestante, al caror loc la conducerea tarii urma sa fie luat de catolici. Complotul a fost descoperit cu doat cateva ore inainte de punerea sa in aplicare, cu totul intamplator, de catre Sir Thomas Knyvet, care l-a gasit pe liderul rebelilor, Guy Fawkes, ascuns intr-o pivnita ce se intindea sub cladirea Parlamentului.

Citeste mai departe...
 

29 octombrie 1618 - Executarea lui Walter Raleigh

Imprimare E-mail
miercuri, 28 octombrie 2009

 Originar dintr-o familie protestanta din Devon, Walter Raleigh s-a afirmat, inca din tinerete, ca un razboinic priceput si crud, participand la suprimarea revoltelor care au tulburat Irlanda in timpul domniei Elisabeta I si acaparand pamanturile irlandezilor in nume propriu. In 1585, el a fost innobilat de regina, drept rasplata pentru intemeierea coloniei Virginia, din Lumea Noua - colonie numita astfel in cinstea „suveranei fecioare” – Elisabeta, care, in ciuda renumelui sau pare sa fi avut legaturi amoroase cu multi curteni si chiar cu Raleigh! O a doua calatorie in America, din 1587, ii va permite lui Raleigh sa colonizeze insula Roanoke, o intreprindere care se va dovedi in cele din urma un esec.

Citeste mai departe...
 

22 octombrie 1920 - S-a nascut Timothy Leary

Imprimare E-mail
miercuri, 21 octombrie 2009

 Scriitor, psiholog si avocat al cercetarii drogurilor psihedelice, Timothy Leary ramane una dintre cele mai marcante si mai controversate figuri ale anilor „flower power”, mai ales din cauza pledoariilor sale privind beneficiile terapeutice, spirituale si emotionale ale drogului numit LSD. Dupa ce a servit ca medic militar in timpul celui de-al doilea razboi mondial, el a devenit doctor in psihologie al Universitatii Berkeley in 1950 si a fost angajat ca lector la Harvard, de unde va fi demis insa in 1963, pentru „neindeplinirea obligatiilor”; de fapt, demiterea a fost cauzata mai curand de rolul sau in popularizarea substantelor psihedelice, pe atunci inca legale, in randul studentilor.

Citeste mai departe...
 

15 octombrie 1542 - S-a nascut imparatul mogul Akbar cel Mare

Imprimare E-mail
miercuri, 14 octombrie 2009

 Pe numele oficial Jalal ud-Din Muhammad Akbar, acest mare suveran mogul a fost fiul lui Nasiruddin Humayun, pe care l-a urmat la tronul Imperiului Mogul si nepotul ilustrului Babur, intemeietorul dinastiei. El a preluat puterea la doar 13 ani si jumatate, la moartea tatalui sau dar i-au trebuit mai bine de doua decenii pentru a-si consolida pozitia. In timpul domniei sale, a purtat razboaie contra triburilor afgane si, in a doua batalie de la Panipat l-a invins pe regele hindus Samrat Hemu, astfel incat la finele regimului sau, Imperiul Mogul a atins apogeul expansiunii teritoriale.

Citeste mai departe...
 

8 octombrie 1895 - S-a nascut Juan Domingo Peron

Imprimare E-mail
miercuri, 07 octombrie 2009

 Om de stat cu o reputatie controversata, de doua ori presedinte al Argentinei, Juan Peron a ramas in istorie ca unul dintre cei mai mari reformatori din secolul XX, activitatea sa paternalista contribuind la dezvoltarea social-economica a tarii dar semanand si semintele vrajbei intre adeptii capitalismului si cei ai socialismului. Fiul unui fermier din provincia Buenos Aires, Peron este admis la Colegiul Militar din capitala Argentinei si in 1926 la Scoala Superioara de Razboi, pe care o va absolvi in 1929. In 1930 devine profesor de istorie militara la institutia urmata dar dupa scurt timp este cooptat in guvern, ca secretar in cadrul Ministerului Apararii.

Citeste mai departe...
 

1 octombrie 331 i.Hr. - Batalia de la Gaugamela

Imprimare E-mail
miercuri, 30 septembrie 2009

 Una dintre cele mai importante inclestari ale antichitatii s-a desfasurat nu departe de Mosul, pe teritoriul actual al Irakului, opunandu-i pe macedoneni persilor si ducand la prabusirea Imperiului Persan. Infrangerea persilor s-a produs chiar si in conditiile in care insusi regele lor, Darius, alesese locul bataliei, pe o campie intinsa, spre a-si putea desfasura armata, superioara numeric celei a lui Alexandru cel Mare. Desi istoricii antici vorbesc despre peste 100.000 oameni, probabil ca Darius nu a avut mai mult de 80.000 combatanti, in vreme ce Alexandru se putea bizui pe cel mult 47.000.

Citeste mai departe...
 

24 septembrie 1583 - S-a nascut Albrecht von Wallenstein

Imprimare E-mail
miercuri, 23 septembrie 2009

 Militar iscusit si politician abil, Wallenstein l-a slujit, in timpul Razboiului de 30 de ani, pe imparatul Sfantului Imperiu German, Ferdinand II, devenind cel mai renumit general al acestuia si comandant suprem al armatelor habsburgice. Nascut la Hermanice, in Boemia, din ramura protestanta a unei familii nobiliare scapatate, Wallenstein a ramas orfan de ambii parinti la 12 ani, fiind crescut de unchiul sau, Albrecht Slavata. Educat la universitatile din Altdorf, Bologna si Padova, tanarul parea inclinat spre stiinta si umanism dar, spre surprinderea tuturor, prefera sa se inroleze in armata si serveste timp de de doi ani (1604-1606) in trupele generalului Basta care luptau impotriva turcilor.

Citeste mai departe...
 

17 septembrie 1948 - Asasinarea contelui Bernadotte

Imprimare E-mail
joi, 17 septembrie 2009

 Reputat diplomat suedez, Folke Bernadotte, conte de Wisbord, a fost nepotul regelui Oscar II al Suediei. Dupa ce si-a facut studiile la Stockholm, a urmat Academia Militara Karlberg, la terminarea careia va deveni ofiter de cavalerie. In 1928, el s-a insurat cu Estelle Manville, fiica unui miliardar american, pe care o intilnise pe Riviera franceza. Au avut impreuna patru copii, dupa ce in 1921, contele mai dobandise un fiu, de la actrita Lillie Ericcson.

Citeste mai departe...
 

10 septembrie 259 - Nasterea primului imparat al Chinei, Qin Shi Huang

Imprimare E-mail
joi, 10 septembrie 2009

 Qin Shi Huang ramane o figura controversata in istoria Chinei. Dupa unificarea acestei tari, impreuna cu principalul sau sfetnic, Li Si, a intreprins o serie de reforme politice si economice majore. A demarat proiecte ambitioase, inclusiv o prima versiune a Marelui Zid Chinezesc, o vasta retea de drumuri si impresionantul mausoleu, strajuit de „armata de teracota”, proiecte care au costat insa mii de vieti. In plus, Qin Shi s-a comportat ca un suveran despotic, ce nu s-a ferit, spre a-si asigura stabilitatea, sa-i masacreze pe dizidenti si sa le arda scrierile in public. Fiu al regelui statului Qin, Zhuang Xiang, Shi i-a urmat tatalui sau, la moartea acestuia, desi avea doar 13 ani.

Citeste mai departe...
 

3 septembrie 1189 - Incoronarea lui Richard Inima de Leu

Imprimare E-mail
miercuri, 02 septembrie 2009

 Al treilea fiu al regelui Angliei, Henric II, si al Eleonorei de Aquitania, Richard a fost unul dintre cei mai ilustri membri ai casei Plantagenetilor. Teoretic, el avea sanse infime sa preia tronul Angliei, cu atat mai mult cu cat, dupa despartirea parintilor sai, Richard a plecat, alaturi de Eleonora, in Franta. In 1168, a mostenit de la aceasta ducatul Aquitaniei si, patru ani mai tarziu, comitatul de Poitiers. Un inceput modest, spre deosebire de al fratelui sau mai mare, Henric a devenit rege al Angliei in 1170, prin uzurparea tronului tatalui.

Citeste mai departe...
 

27 august 1883 - Eruptia vulcanului Krakatoa

Imprimare E-mail
miercuri, 26 august 2009

 Aflata intr-o regiune foarte „zbuciumata” din punct de vedere al activitatii telurice, insula Krakatoa a ramas celebra pentru cea mai distrugatoare eruptie vulcanica produsa in epoca moderna, eruptie ce a afectat profund si arhipeleagurile invecinate, din Pacific. Locuitorii insulei au remarcat ca „se coace” ceva in vulcanul Krakatoa inca din lunile aprilie-mai; iar activitatea in strafundurile pamantului se intensifica, zi dupa zi. In zorii zilei de 27 august 1883, vulcanul a erupt pentru prima oara; a fost o eruptie moderata, urmata, dupa o ora, de o alta, la fel de puternica.

Citeste mai departe...
 

20 august 1941 - S-a nascut Slobodan Milosevici

Imprimare E-mail
miercuri, 19 august 2009

 Unul dintre cele mai controversate personaje ale istoriei contemporane, erou, in opinia unora, criminal, dupa altii, Slobodan Milosevici si-a legat numele de unul dintre cele mai triste episoade ale istoriei postbelice europene – razboiul civil din fosta Iugoslavie. Nascut in orasul Pozarevac, lânga Belgrad, in timpul ocupatiei naziste, provenea dintr-o familie de intelectuali, urmarita parca de un blestem: tatal sau, preot raspopit, s-a sinucis in 1962, iar mama sa, invatatoare, a facut acelasi gest funest in 1974. De la mama lui, Milosevici a mostenit nu doar firea stranie, caracterizata prin perioade alternative de depresie si exuberanta excesiva, dar si credinta in idealurile comuniste.

Citeste mai departe...
 

13 august 1624 - Richeliu devine prim-ministru al Frantei

Imprimare E-mail
miercuri, 12 august 2009

 Imbratisand de timpuriu cariera de cleric, Richeliu a devenit episcop in 1608 si va intra in politica. Servindu-l cu credinta pe atotputernicul favorit al reginei-mama, Maria de Medicis, italianul Concino Concini, a fost numit secretar de stat in 1616. Prins in vartejul intrigilor de la curte, dupa asasinarea lui Concinci – din ordinul tanarului dar ambitiosului Ludovic XIII – Richeliu este trimis in exil, la Avignon, gasindu-si consolare in rugaciune si scris. Dupa moartea favoritului suveranului, ducele de Luynes, in 1621, Richeliu iese din conul de umbra in care fusese aruncat si, incet-incet, reintra in gratiile regelui.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 652 - 672 din 831

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Exoplaneta K2-18 b, un potential Pamant... oceanic?
» Cosmos 954, reactorul nuclear venit din spatiu
» Audiere OZN in Congresul SUA
» Fundite cu ciuperci
» Aliati apreciati
» Memoria episodica
» Manastirea Topolnita
» „Dosarul” Marilyn Monroe
» Ultimele eroine tribale
» Impotriva cancerului colorectal
» „Marea dictare” de Ziua Limbii Romane
» Filme... gemene, inspirate din fapte reale
» Horoscopul saptamanii: 25 septembrie – 1 octombrie 2023
» 21 septembrie 1939 – Asasinarea premierului roman Armand Calinescu
» Tema: „SCOALA”
» Solutii pentru viitor
» Calatoria epica – la 9 ani, a strabatut singur Australia
» Personalitati comenteaza recuperarile OZN
» Salata de fenicul si avocado
» Fara stres
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9