Prima pagina arrow ASTAZI IN ISTORIE 30 May 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu

ASTAZI IN ISTORIE

3 septembrie 1189 - Incoronarea lui Richard Inima de Leu

Imprimare E-mail
miercuri, 02 septembrie 2009

 Al treilea fiu al regelui Angliei, Henric II, si al Eleonorei de Aquitania, Richard a fost unul dintre cei mai ilustri membri ai casei Plantagenetilor. Teoretic, el avea sanse infime sa preia tronul Angliei, cu atat mai mult cu cat, dupa despartirea parintilor sai, Richard a plecat, alaturi de Eleonora, in Franta. In 1168, a mostenit de la aceasta ducatul Aquitaniei si, patru ani mai tarziu, comitatul de Poitiers. Un inceput modest, spre deosebire de al fratelui sau mai mare, Henric a devenit rege al Angliei in 1170, prin uzurparea tronului tatalui.

Citeste mai departe...
 

27 august 1883 - Eruptia vulcanului Krakatoa

Imprimare E-mail
miercuri, 26 august 2009

 Aflata intr-o regiune foarte „zbuciumata” din punct de vedere al activitatii telurice, insula Krakatoa a ramas celebra pentru cea mai distrugatoare eruptie vulcanica produsa in epoca moderna, eruptie ce a afectat profund si arhipeleagurile invecinate, din Pacific. Locuitorii insulei au remarcat ca „se coace” ceva in vulcanul Krakatoa inca din lunile aprilie-mai; iar activitatea in strafundurile pamantului se intensifica, zi dupa zi. In zorii zilei de 27 august 1883, vulcanul a erupt pentru prima oara; a fost o eruptie moderata, urmata, dupa o ora, de o alta, la fel de puternica.

Citeste mai departe...
 

20 august 1941 - S-a nascut Slobodan Milosevici

Imprimare E-mail
miercuri, 19 august 2009

 Unul dintre cele mai controversate personaje ale istoriei contemporane, erou, in opinia unora, criminal, dupa altii, Slobodan Milosevici si-a legat numele de unul dintre cele mai triste episoade ale istoriei postbelice europene – razboiul civil din fosta Iugoslavie. Nascut in orasul Pozarevac, lânga Belgrad, in timpul ocupatiei naziste, provenea dintr-o familie de intelectuali, urmarita parca de un blestem: tatal sau, preot raspopit, s-a sinucis in 1962, iar mama sa, invatatoare, a facut acelasi gest funest in 1974. De la mama lui, Milosevici a mostenit nu doar firea stranie, caracterizata prin perioade alternative de depresie si exuberanta excesiva, dar si credinta in idealurile comuniste.

Citeste mai departe...
 

13 august 1624 - Richeliu devine prim-ministru al Frantei

Imprimare E-mail
miercuri, 12 august 2009

 Imbratisand de timpuriu cariera de cleric, Richeliu a devenit episcop in 1608 si va intra in politica. Servindu-l cu credinta pe atotputernicul favorit al reginei-mama, Maria de Medicis, italianul Concino Concini, a fost numit secretar de stat in 1616. Prins in vartejul intrigilor de la curte, dupa asasinarea lui Concinci – din ordinul tanarului dar ambitiosului Ludovic XIII – Richeliu este trimis in exil, la Avignon, gasindu-si consolare in rugaciune si scris. Dupa moartea favoritului suveranului, ducele de Luynes, in 1621, Richeliu iese din conul de umbra in care fusese aruncat si, incet-incet, reintra in gratiile regelui.

Citeste mai departe...
 

30 iulie 1898 - Moartea lui Bismarck

Imprimare E-mail
miercuri, 29 iulie 2009

 Denumit cu teama si respect de contemporani „der Eiserne Kanzler” – Cancelarul de Fier, Otto Eduard Leopold von Bismarck a fost omul caruia i se datoreaza unificarea Germaniei in jurul Prusiei si care a devenit primul cancelar al Imperiului German. Provenind dintr-o familie de junkeri (s-a nascut la 1 aprilie 1815), el a fost toata viata credincios principiilor conservatoare si un adept convins al monarhiei, luptand pe toate fronturile impotriva miscarilor revolutionare si republicane. Dupa absolvirea universitatii Friedrich Wilhelm din Berlin, unde s-a remarcat mai ales pentru agresivitate decat prin ravna la invatatura (in decursul unui singur an de studii s-a duelat de 26 de ori cu sabia!) tanarul Otto si-a dorit sa devina diplomat dar n-a reusit sa obtina decat slujbe umile si plictistoare in administratia din Aachen si Potsdam. Casatoria cu o aristocrata - Johana von Puttkamer, in 1847, il ajuta sa avanseze pe scara sociala.

Citeste mai departe...
 

23 iulie 1775 - S-a nascut Vidocq

Imprimare E-mail
joi, 23 iulie 2009

 Unul dintre cele mai controversate personaje din istoria moderna a Frantei, Eugene Francois Vidocq a fost poate singurul infractor din lume care a reusit, trecand de partea cealalta a baricadei, sa devina sef al politiei si unul dintre pionierii investigatiilor criminalistice moderne. Tocmai aceasta dualitate a caracterului sau l-a facut sa constituie sursa de inspiratie pentru doua personaje din romanul lui Hugo, Mizerabilii – ocnasul Jean Valjean si inspectorul Javert.

Citeste mai departe...
 

16 iulie 1872 - S-a nascut Roald Amundsen

Imprimare E-mail
miercuri, 15 iulie 2009

 Plamadit din aluatul vechilor vikingi, Roald Engelbregt Gravning Amundsen a fost cel mai mare explorator norvegian al regiunilor polare si primul om din lume care a reusit sa atinga si Polul Nord si Polul Sud. Provenind dintr-o familie de armatori si navigatori, Roald era al patrulea fiu al familiei si din aceasta cauza mama sa a dorit sa-l tina deoparte de meseria tatalui si fratilor si sa-l faca medic. Tanarul Roald i-a promis ca va imbraca halatul alb dar, imediat ce mama sa a murit, pe cand el avea 21 de ani, a abandonat studiile, in favoarea vietii de marinar. Inspirat de performanta lui Nansen, care traversase Groenlanda, in 1888, si ambitionat de expeditia esuata a lui Franklin, el si-a propus sa devina explorator polar.

Citeste mai departe...
 

9 iulie 1856 - S-a nascut Nikola Tesla

Imprimare E-mail
miercuri, 08 iulie 2009

 Nikola Tesla ramane, pana in zilele noastre, exemplul tipic de „geniu neinteles”. Contemporanii nu l-au putut recepta la adevarata lui valoare iar ideile sale, precum cele vizand, de pilda, „raza mortii”, au fost considerate, la vremea respectiva, utopii. Nici posteritatea n-a fost mai ingaduitoare, numele lui Tesla intrand in ultimele decenii intr-un nedrept con de uitare. Savantul s-a nascut in noaptea de 9 spre 10 iulie 1856 in orasul Smiljan, in Croatia, unde tatal sau, Milutin, era preot. A inceput studiile in Smiljan si le-a continuat la Real Gymnasium din Gospic. In 1870 a fost primit ca elev la Gymnasiul Real Superior din Karlovac (Carlstadt) din Croatia.

Citeste mai departe...
 

2 iulie 1644 - Batalia de la Marston Moor

Imprimare E-mail
miercuri, 01 iulie 2009

 Considerata de istorici drept cea mai mare batalie desfasurata vreodata pe sol britanic – desi, comparativ cu unele lupte din Asia si chiar din Europa, dimensiunile armatelor participante par liliputane, lupta de la Marston Moor a marcat prima victorie importanta pentru trupele Parlamentului, in lupta contra sustinatorilor regelui Carol I. Armatele parlamentare numarau circa 21.000 soldati, cu 30-40 tunuri, si erau conduse de contele de Leven, contele de Manchester si lordul Fairfax, iar regalistii aveau circa 17.000 oameni si 14 tunuri, fiind condusi de marchizul de Newcastle si de printul Rupert de Rin.

Citeste mai departe...
 

25 iunie 1861 - Moartea sultanului Abdul Medjid I

Imprimare E-mail
miercuri, 24 iunie 2009

 Intaiul nascut al sultanului Mahmud II, Abdul Medjid s-a nascut la 23 aprilie 1823, primind o educatie tipic europeana, fiind un fluent vorbitor al limbii franceze si un indragostit de muzica si literatura clasica. Adept al despotismului luminat, el a sprijinit, ca si tatal sau, reformele si s-a bucurat de concursul unor sfetnici progresisti, precum vizirii Mustafa Resit Pasa, Mehmet Emin Ali Pasa si Fuad Pasa. Adbul Medjid a fost si primul sultan care a ascultat personal doleantele supusilor sai, organizand audiente publice, mai ales in zilele de vineri.

Citeste mai departe...
 

18 iunie 860 - Vikingii asediaza Constantinopolul

Imprimare E-mail
miercuri, 17 iunie 2009

 Bizantinii au intrat, pentru prima oara, in contact cu „varegii” (vikingii) aflati in fruntea primelor principate rusesti, pe la 839. Relatiile au fost amiabile, ambele parti fiind interesate de comert si nimeni n-ar fi banuit, la Constantinopole, ca „varegii” vor indrazni sa atace chiar marea cetate a lui Constantin. Si totusi, acest lucru s-a intamplat, pe neasteptate, in vara anului 860, cand armata bizantina, condusa de imparatul Mihail III, ducea lupte inversunate cu arabii, in Asia Mica. La apusul soarelui, in ziua de 18 iunie, peste 200 de vase vikinge au patruns in Bosfor, incepand sa jefuiasca suburbiile Bizantului, sa arda si sa ucida.

Citeste mai departe...
 

11 iunie 1970 - A murit Alexandr Kerenski

Imprimare E-mail
miercuri, 10 iunie 2009

 Nascut Aron Kurbis, ca fiu al unei femei de origine austriaca si al unui evreu rus, Alexandr a luat numele de Kerenski dupa ce mama lui s-a recasatorit cu profesorul din Simbirsk Fiodor Kerenski. Tatal vitreg s-a atasat foarte mult de micul Alexandr, pe care l-a convertit la ortodoxia rusa; coincidenta face ca printre elevii lui Fiodor Kerenski sa se numere insusi Vladimir Ilici Lenin. Kerenski a absolvit Dreptul la universitatea Sankt Petersburg, in 1904. Simpatizant al revolutionarilor antitaristi, pe care i-a aparat in numeroase procese, a devenit membru al Dumei, din partea socialistilor revolutionari. La izbucnirea revolutiei din februarie 1917, a fost ales vicepresedinte al Sovietului din Petrograd, devenind si ministru al Justitiei in guvernul provizoriu.

Citeste mai departe...
 

4 iunie 1920 - Semnarea tratatului de la Trianon

Imprimare E-mail
miercuri, 03 iunie 2009

 Dupa incheierea primului razboi mondial, invinsii si invingatorii au participat la convorbiri de pace, soldate cu semnarea unor tratate ce vor trasa granitele Europei pentru perioada interbelica dar vor sadi, totodata, si germenii celui de-al doilea razboi mondial. Tratatul dintre Ungaria si cele 16 state aliate, printre care se numara si Romania, a fost semnat pe 4 iunie 1920, la Versailles, in palatul Marele Trianon. El viza stabilirea frontierelor intre statele succesoare ale Austro-Ungariei: Austria, Ungaria, Regatul Sarbo-Croatilor si Slovenilor (devenit ulterior Iugoslavia) si Cehoslovacia.

Citeste mai departe...
 

28 mai 1871 - Infrangerea Comunei din Paris

Imprimare E-mail
miercuri, 27 mai 2009

 Razboiul franco-prusac din 1870, declansat de ambitiile nemasurate ale imparatului Napoleon III si de militarismul agresiv al lui Bismarck, a luat o turnura decisiva dupa infrangerea umilitoare suferita la Sedan de catre francezi. Muncitorii din Paris, alaturi de membrii Garzii Nationale, razvratiti impotriva imparatului, au incercat sa organizeze rezistenta impotriva trupelor prusace, care se apropiau de capitala. Dar, in martie 1871, guvernul francez a trimis soldati in Paris, cu misiunea de a prelua tunurile Garzii Nationale, inainte ca acestea sa cada in mainile poporului razvratit.

Citeste mai departe...
 

21 mai 1471 - S-a nascut Albrecht Dürer

Imprimare E-mail
miercuri, 20 mai 2009

 Veritabil „da Vinci neamt”, cum l-a numit un istoric, Albrecht Dürer a fost una dintre personalitatile cele mai importante ale artei renascentiste, opera sa – peste 350 gravuri in lemn si 100 gravuri in cupru – exercitand o deosebita influenta asupra artistilor germani si olandezi de mai tarziu. Nascut la 21 mai 1471, la Nürnberg, „orasul maestrilor cantareti”, fiind unul dintre cei 18 copii ai unui maestru giuvaergiu, care ar fi vrut sa-i transmita meseria. Dar micul Albrecht se simtea mai atras de desen si de gravuri si incepe o calatorie initiatica prin diverse centre artistice – Strasburg, Koln si Basel – spre a se initia in tainele meseriei.

Citeste mai departe...
 

14 mai 1610 - Asasinarea lui Henric IV al Frantei

Imprimare E-mail
miercuri, 13 mai 2009

 Primul monarh din ramura de Bourbon a dinastiei Capetiene, Henric IV a fost unul dintre cei mai mari regi ai Frantei, adevaratul artizan al transformarii acestei tari in principala putere europene, spre sfarsitul secolului XVII. Nascut la Pau, in Gasconia, el a fost botezat dupa obiceiul local, turnandu-i-se pe cap vin de Jurancon si cativa catei de usturoi! Ca hughenot, Henric a fost implicat in razboaiele civile, dar, ajungand la tron, in 1589, s-a convertit la catolicism dar a garantat libertatea religioasa a protestantilor, prin Edictul de la Nantes, punand capat conflictelor religioase care zguduisera Franta pana atunci.

Citeste mai departe...
 

7 mai 1890 - S-a nascut Iosif Broz Tito

Imprimare E-mail
miercuri, 06 mai 2009

 Desi data oficiala a nasterii liderului iugoslav Iosif Broz Tito este cunoscuta ca fiind 25 mai, documentele demonstreaza cat se poate de clar ca de fapt acesta s-a nascut pe 7 mai dar ca si-a ales data de 25 mai pentru a celebra salvarea sa providentiala, din atentatul pus la cale de nemti impotriva sa, in 1944. Tito a avut una dintre cele mai zbuciumate si mai aventuroase vieti dintre personalitatile secolului XX. Chelner, apoi ajutor de mecanic si pilot de incercare pentru firma de automobile Daimler, el a intrat foarte de tanar in miscarea muncitoreasca. Recrutat in armata austro-ungara, a ajuns sergent dar, dupa izbucnirea razboiului, va fi arestat pentru propaganda socialista si trimis pe frontul din Est.

Citeste mai departe...
 

30 aprilie 1789 - George Washington devine primul presedinte al SUA

Imprimare E-mail
miercuri, 29 aprilie 2009

 Comandant suprem al armatei revolutionare a coloniilor americane, in timpul razboiului de indepedenta si prim presedinte al Statelor Unite, George Washington este considerat a fi una dintre cele mai mari personalitati din Lumea Noua. Fiu al unui bogat plantator din Virginia, a carui familie era, culmea, inrudita cu familiile nobiliare britanice, Washington isi incepe cariera militara in 1752, luptand in cadrul trupelor britanice, impotriva Frantei, pe frontul nord-american al Razboiului de 7 ani. In 1759, dobandind gradul de colonel, se retrage pe domeniile sale din Virginia. Dar curand, din aliat al englezilor va deveni un mare inamic al lor, aratandu-se scandalizat de imixiunile acestora in problemele coloniilor si de veritabilul „jaf fiscal” impus americanilor de Londra.

Citeste mai departe...
 

23 aprilie 2007 - A murit Boris Eltin

Imprimare E-mail
miercuri, 22 aprilie 2009

 In 1991, Boris Nicolaievici Eltin devine primul presedinte al Rusiei dar si primul conducator al acestui stat ales in mod direct, prin scrutin popular. Nascut intr-o familie modesta din Sverdlovsk (astazi Ekaterinburg), la 1 februarie 1931, el a suferit, in copilarie, un accident nefericit, in urma caruia o grenada ramasa neexplodata in timpul celui de-al doilea razboi mondial a explodat, distrugandu-i doua degete de la mana stanga. Handicapul nu l-a impiedicat pe Boris sa urmeze, cu rezultate exceptionale, liceul Puskin din Berezniki, regiunea Perm si apoi Institutul Politehnic Ural, cu specializarea constructii.

Citeste mai departe...
 

16 aprilie 1797 - S-a nascut Adolphe Thiers

Imprimare E-mail
miercuri, 15 aprilie 2009

 Personaj politic controversat, premier in repetate randuri, Adolphe Thiers a fost una dintre personalitatile care au ghidat destinele Frantei in secolul XIX. Nascut dintr-o familie modesta (tatal sau era lacatus iar mama fiica de negustor), a urmat Dreptul, desi nutrea pentru acest domeniu o pasiune mult mai redusa decat cea pentru literatura. Elocventa lui il face popular in randurile societatii liberale, desi vehementa sa se reduce la luari de cuvant de pe pozitia literatului si istoricului, nu de pe cea a politicianului. Ceea ce il determina sa intre in politica este venirea la putere a reactionarului guvern Polignac, in august 1829. Thiers, impreuna cu alti corifei liberali, infiinteaza ziarul National, un veritabil bastion al opozitiei.

Citeste mai departe...
 

9 aprilie 1241 - Batalia de la Leignitz

Imprimare E-mail
miercuri, 08 aprilie 2009

 Desfasurata in apropierea actualei localitati poloneze Legnica, aceasta batalie a opus invadatorii mongoli ostilor combinate ale Poloniei, Cehiei si Germaniei, aflate sub comanda ducelui de Silezia, Henric II cel Pios. Mongolii au obtinut o victorie zdrobitoare, urmata, la doar doua zile, de un alt triumf, in Ungaria, la Mohi.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 31 32 33 34 35 36 37 38 39 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 652 - 672 din 814

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Provocarea aviatica a viitorului: zborul comercial suborbital
» Cine a fost ā€˛Cocosatul de la Notre Dameā€¯?
» Ce stia spionajul australian despre OZN-urile americane
» Supa de porumb
» Sfaturi utile
» SkyLifter ā€“ macaraua aeriana
» Manastirea Galata
» Un ā€˛surogatā€¯ pentru mireasa pierduta
» Complexul rupestru din Tipova
» Mentalul scapat de sub control
» Politically correct? (2)
» Actori care si-au scris singuri rolurile
» Horoscopul saptamanii: 29 mai ā€“ 4 iunie 2023
» 25 mai 1973 ā€“ Revolta de pe distrugatorul Velos
» Tema: ā€˛SEARAā€¯
» Bacteriile preistorice ar putea dezvolta noi antibiotice
» Palatul de gheata al tarinei Anna
» Ce-si propune NASA privind OZN-urile
» File de cod cu ciuperci
» Masti pentru un ten catifelat
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9