Prima pagina arrow ASTAZI IN ISTORIE 17 May 2022
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 2 vizitatori online

ASTAZI IN ISTORIE

13 martie 1938 - Anexarea Austriei de catre Germania

Imprimare E-mail
miercuri, 12 martie 2008

 Evenimentele desfasurate in ziua de 13 martie 1938 au reprezentat apogeul presiunilor de unificare a populatiei germane din Austria cu „tara-mama” Germania, intr-o singura natiune. A fost un act dirijat in totalitate de la Berlin, atat direct cat si indirect, prin sprijinul acordat de Hitler Partidului National-Socialist Austriac, pentru ca acesta sa acapareze puterea la Viena.

Citeste mai departe...
 

6 martie 1475 - S-a nascut Michelangelo Buonarroti

Imprimare E-mail
miercuri, 05 martie 2008

 Alaturi de Leonardo da Vinci, cu care a fost contemporan, Michelangelo Buonarroti este unul dintre cele mai mari genii ale Renasterii, al carui talent s-a manifestat in nenumarate domenii, de la sculptura si pictura la arhitectura si literatura. S-a nascut pe 6 martie 1475, in catunul Caprese, de langa Arezzo, in Toscana, ca al doilea fiu al lui Lodovico di Buonarroti si al Francescai di Neri, florentini de origine. Dupa ce s-au intors la Florenta, mama sa il lasa in grija unei doici, care era sotie de pietrar si i-a insuflat micului Michelangelo dragostea pentru cioplitul marmurei. In 1488, ajunge ucenic la faimosul pictor Ghirlandaio si in paralel studiaza sculptura cu Bertoldo di Giovanni.

Citeste mai departe...
 

28 februarie 1066 - Inagurarea catedralei Westminster

Imprimare E-mail
joi, 28 februarie 2008

 Edificiul religios cel mai renumit din insulele britanice, catedrala Westminster are o vechime aproape milenara, gazduind ceremoniile de incoronare ale celor mai multi dintre suveranii englezi  si adapostind, in criptele sale, locurile de veci ale acestora dar si ale altor personalitati de seama din Albion. Denumirea oficiala este „biserica colegiata” a Sfantului Petru”, intrucat potrivit legendei, ea a fost intemeiata pe locul unde mai multi pescari au avut viziunea acestui apostol, deasupra Tamisei.

Citeste mai departe...
 

21 februarie 1613 - Mihail Romanov este ales tar al Rusiei

Imprimare E-mail
miercuri, 20 februarie 2008

 Primul reprezentant al dinastiei Romanov care a ajuns pe tronul Rusiei, dupa perioada de tulburari ce a urmat disparitiei tarului Ivan cel Groaznic, era fiul lui Feodor Nikitici Romanov (devenit mai tarziu Patriarhul Filaret). La 21 februarie 1613, desi avea doar 17 ani, Mihail a fost ales in unanimitate „stapanitor al tuturor Rusiilor” de catre Duma, adunarea boierilor. Abia pe 24 martie insa o delegatie boiereasca il va gasi pe tanar, care se refugiase impreuna cu mama sa la manastirea Ipative, de langa Kostroma, tocmai pentru a se pune la adapost de violentele ce macinau tara.

Citeste mai departe...
 

14 februarie 1400 - Asasinarea lui Richard II

Imprimare E-mail
miercuri, 13 februarie 2008

 Fiu al renumitului Edward – Printul Negru, Richard II s-a nascut in 1367 la Bordeaux, devenind, dupa moartea prematura a fratelui sau, mostenitor al tronului Angliei. In 1376, tatal lui va muri in urma unei boli necrutatoare si, un an mai tarziu, bunicul, Edward III al Angliei, va parasi aceasta lume, lasand pe tron un baiat de 10 ani. Pe timpul minoratului sau, regenta a fost exercitata de John de Gaunt, atotputernicul unchi al lui Richard.

Citeste mai departe...
 

7 februarie 1478 - S-a nascut Thomas Morus

Imprimare E-mail
joi, 07 februarie 2008

 Reputat politician, teolog si jurist englez, Thomas Morus a fost unul dintre cei mai mari umanisti ai lumii. Provenit dintr-o familie cu origini modeste, Morus a fost inca de tânar foarte atras de invatatura, constient ca numai astfel putea accede la o cariera rasunatoare. Intre 1510 si 1518, a fost subserif al orasului Cardiff, dând dovada de onestitate si pricepere in gestionarea treburilor publice.

Citeste mai departe...
 

31 ianuarie 1606 - Executia lui Guy Fawkes

Imprimare E-mail
miercuri, 30 ianuarie 2008

 Numit, in unele cronici, si Guido, Guy Fawkes a fost membru al unei grupari revolutionare catolice din Anglia, implicat in faimosul „Complot al prafului de pusca”. Acesta viza aruncarea in aer a Parlamentului din Londra si astfel uciderea regelui Iacob I si a intregii aristocratii protestante, la 5 noiembrie 1605. Desi Robert Catesby a fost figura cheie a conspiratiei, Fawkes a fost insarcinat cu punerea in practica a planului, date fiind cunostintele sale militare si experienta in domeniul explozibililor.

Citeste mai departe...
 

24 ianuarie 1458 - Matei Corvin este ales rege al Ungariei

Imprimare E-mail
miercuri, 23 ianuarie 2008

 Unul dintre cei mai faimosi dar si mai controversati suverani medievali din estul Europei a fost Matei Corvin. Al doilea fiu al lui Iancu de Hunedoara, el a venit pe lume in 1443, la Cluj, mama sa, Elizabetha Szilagy provenind din mica nobilime ardeleana. Moartea neasteptata a lui Iancu de Hunedoara a provocat un vid de putere in Ungaria, pe care oligarhia maghiara a incercat sa-l umple urcandu-l pe tron pe Ladislau Postumul, un tanar lipsit de experienta politica, simpla unealta in mainile marilor familii nobiliare.

Citeste mai departe...
 

17 ianuarie 1706 - S-a nascut Benjamin Franklin

Imprimare E-mail
miercuri, 16 ianuarie 2008

 Poate cel mai renumit personaj al primilor ani de viata ai natiunii americane, mai vestit decat Jefferson si mai apreciat  decat Washington, Benjamin Franklin s-a nascut pe 17 ianuarie 1706, la Boston, ca ultimul fiu din cei 17 copii ai unui lumanarar si ai unei casnice. Veritabil „da Vinci al secolului XVIII”, cum a fost, pe buna dreptate, numit, Franklin s-a remarcat in absolut toate domeniile in care a activat, de la politica la stiinta, de la diplomatie la inventica.

Citeste mai departe...
 

10 ianuarie 1863 - Metroul londonez intra in folosinta

Imprimare E-mail
miercuri, 09 ianuarie 2008

 Cel mai vechi sistem de transport subteran din lume, metroul din Londra, a fost dat in folosinta pe 10 ianuarie 1863, constituind si astazi o retea des uzitata de locuitorii capitalei britanice. In ciuda numelui sau, doar 45% din totalul liniilor metroului londonez se gaseste sub pamant, restul retelei aflandu-se la suprafata si intinzandu-se pana in suburbiile Londrei.

Citeste mai departe...
 

13 decembrie 1981- Impunerea legii martiale in Polonia

Imprimare E-mail
joi, 13 decembrie 2007

 In aceasta zi, liderii militari ai Poloniei au decis declararea starii de urgenta in intreaga tara si impunerea legii martiale, arestand in acelasi timp principalii lideri ai sindicatului Solidaritatea, mai putin pe... Lech Walesa. Polonia a fost complet izolata de restul lumii, premierul tarii, generalul Wojciech Jaruzelski insistand ca aceasta este singura cale de evitare a unui razboi civil. Intr-o declaratie televizata, Jaruzelski a invitat la calm, avertizandu-i pe polonezi sa nu dea curs chemarii la greva generala, lansate de Solidaritatea.

Citeste mai departe...
 

6 decembrie 1421 - Cel mai tanar rege al Angliei urca pe tron

Imprimare E-mail
miercuri, 05 decembrie 2007

 Putini stiu ca suveranul care a urcat pe tron la cea mai frageda varsta a fost Henric VI al Angliei, devenit rege pe cand avea doar... 269 zile! Fiu al gloriosului Henric V si al fiicei regelui Frantei, Catherine de Valois, micul print a devenit de facto rege atunci cand tatal sau a murit pe neasteptate, la 31 august 1422. Existand suspiciuni ca Parlamentul de la Londra va refuza sa ofere tronul micului Henric, in favoarea unui print de stirpe autentic britanica, nobilii credinciosi abia raposatului rege i-au obligat pe parlamentari sa-l proclame suveran pe bebelusul care nu implinise inca un an si sa numeasca un consiliu regent.

Citeste mai departe...
 

29 noiembrie 1929 - Amiralul Richard Byrd survoleaza Polul Sud

Imprimare E-mail
miercuri, 28 noiembrie 2007

 Amiralul american Richard Evelyn Byrd a fost unul dintre cei mai mari exploratori polari, ramas in istorie ca primul om care a zburat pe deasupra Polului Sud. Nascut pe 25 octombrie 1888, intr-o veche familie din statul Virginia, ai carei stramosi, conform traditiei, ar fi fost colonistul John Rolfe si legendara indiana Pocahontas, Byrd a absolvit un institut militar si si-a luat brevetul de aviator, specializandu-se in zborurile pe distante lungi, deasupra marilor si oceanelor. Pe 9 mai 1926, impreuna cu pilotul Floyd Bennett, el a zburat deasupra Polului Nord, fapt care i-a adus o notorietate instantanee in Statele Unite si totodata „Medalia de Onoare”, una dintre cele mai inalte distinctii americane.

Citeste mai departe...
 

22 noiembrie 1963 - Asasinarea lui J.F. Kennedy

Imprimare E-mail
miercuri, 21 noiembrie 2007

 In dupa-amiaza zilei de 22 noiembrie 1963, presedintele american Kennedy se afla in vizita in orasul texan Dallas, cand asupra lui s-au tras trei focuri de arma. Guvernatorul de Texas, John Connally, a fost si el ranit grav de un glont care i-a patruns in spinare. Singurul care a vazut locul de unde se trasese a fost fotograful ziarului Dallas Times Herald, Bob Jackson, aflat intr-o masina din coloana prezidentiala, in spatele masinii decapotabile a lui Kennedy.

Citeste mai departe...
 

15 noiembrie 1891 - S-a nascut Erwin Rommel

Imprimare E-mail
miercuri, 14 noiembrie 2007

 Generalul - ulterior maresalul - german Erwin Johannes Eugen Rommel a fost unul dintre cei mai talentati militari ai secolului XX si cu siguranta cel mai carismatic. Cavalerismul sau pe campul de lupta il apropie de razboinicii evului mediu iar geniul tactic de care a dat dovada face ca pana si astazi aplicatiile lui de tancuri sa fie invatate de catre elevii scolilor militare din marile state ale lumii.

Citeste mai departe...
 

8 noiembrie 1923 - Puciul de la berarie

Imprimare E-mail
miercuri, 07 noiembrie 2007

 Cu zece ani inainte de a veni la putere prin alegeri democratice, Adolf Hitler, tenebrosul dictator german care va arunca lumea in haosul celui de-al doilea razboi mondial, incerca sa ajunga in fruntea Germaniei printr-o lovitura de forta. Aceasta a ramas in istorie drept „puciul de la berarie”, din pricina faptului ca principalii complotisti si-au pus la cale planul intr-o berarie din Munchen, Bürgerbräukeller.

Citeste mai departe...
 

1 noiembrie 1755 - Marele cutremur de la Lisabona

Imprimare E-mail
miercuri, 31 octombrie 2007

 Ramas in istorie drept unul dintre cele mai groaznice dezastre naturale, seismul declansat in dimineata zilei de 1 noiembrie 1755 la Lisabona a rapus intre 60.000 si 100.000 de oameni. Urmat de un tsunami gigantic si un incendiu de proportii, cutremurul a dus la distrugerea aproape totala a capitalei portugheze, accentuând tensiunile politice si dând o grea lovitura ambitiilor Portugaliei, de a fi considerata o mare putere coloniala.

Citeste mai departe...
 

25 octombrie 1760 - Incepe domnia regelui George III al Angliei

Imprimare E-mail
miercuri, 24 octombrie 2007

 Nascut la 4 iunie 1738, regele George III a fost suveran al Marii Britanii si rege al Irlandei din 1769 pana pe 1 ianuarie 1801, cand a domnit ca rege al Regatului Unit. Pe langa acest titlu, era si duce de Brunswick Luneburg si elector de Hanovra. El a fost cel de-al treilea suveran britanic din Casa de Hanovra si primul care s-a nascut in Albion si vorbea fluent engleza. George III n-a pus niciodata piciorul in Germania.

Citeste mai departe...
 

18 octombrie 1813 - Napoleon este infrant in batalia natiunilor

Imprimare E-mail
miercuri, 17 octombrie 2007

 Cea mai mare batalie din cadrul razboaielor napoleoniene, confruntarea de la Leipzig a fost si prima in care navalnicul Napoleon s-a aflat in defensiva. Dupa dezastruoasa campanie din Rusia, din 1812, multi aliati de-ai lui Bonaparte il parasisera. Cu cavaleria decimata si o armata compusa majoritar din recruti inzestrati cu mult entuziasm dar foarte putina experienta, „monstrul corsican” a avut de infruntat o uriasa armata (circa 300.000 soldati) formata din rusi, austrieci, prusaci si suedezi.

Citeste mai departe...
 

11 octombrie 1899 - Incepe razboiul bur

Imprimare E-mail
miercuri, 10 octombrie 2007

 Desi a fost al doilea conflict ce-i opunea englezilor pe localnicii de origine olandeza din Africa de Sud, cunoscuti sub denumirea de buri, razboiul inceput la 11 octombrie 1899 a ramas in istorie drept „razboiul bur”, fiind cel mai lung si mai sangeros duel dintre taberele implicate. Debutul conflictului s-a datorat dorintei Imperiului Britanic de a cuceri statele bure Transvaal si Orange, pentru a pune mana pe resursele imense de aici (in special pe minele de diamante si de aur sud-africane).

Citeste mai departe...
 

4 octombrie 1957 - Lansarea satelitului Sputnik 1

Imprimare E-mail
miercuri, 03 octombrie 2007

 Poate unul dintre singurele avantaje ale „razboiului rece” desfasurat intre Statele Unite si Uniunea Sovietica l-a reprezentat cursa pentru cucerirea spatiului cosmic, ceea ce a facut ca progresul tehnologic sa cunoasca o dezvoltare uluitoare. In acest duel la distanta, primii care au „punctat” au fost sovieticii, prin reusita lansare, in octombrie 1957, a primului satelit artificial al Terrei, Sputnik 1.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 31 32 33 34 35 36 37 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 673 - 693 din 762

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 11,00 lei
- 2 luni: 22,00 lei
- 3 luni: 33,00 lei
- 4 luni: 44,00 lei
- 5 luni: 55,00 lei
- 6 luni: 66,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (80 euro sau 96 $, un abonament pe sase luni; 40 euro sau 48 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Misterioasele desene din lanuri
» Printul Madog, europeanul care a ajuns in America inaintea lui Columb?
» Ce este in briefing-urile clasificate?
» Chiftele cu ton in crusta de seminte
» „Secretele” rujurilor
» Biblioteca cu carti interzise
» Catedrala arhiepiscopala din Galati
» Arta minimala
» Piatra decalogului
» Probleme ale transportului de oxigen din sange
» Memorialistica lui Petre Stoica
» Totul despre filmele de Oscar: „Nasul II”
» Horoscopul saptamanii: 16-22 mai 2022
» 12 mai 1926 – Lovitura de stat a maresalului Pilsudski
» Tema: „VERDE”
» De la genetica la inteligenta artificiala
» Ciudateniile palatului Versailles
» De ce evita Air Force subiectul OZN?
» Peste oceanic cu vinete
» Masti parfumate
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9