Prima pagina arrow ASTAZI IN ISTORIE 27 Sep 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 2 vizitatori online

ASTAZI IN ISTORIE

25 septembrie 1396 - Batalia de la Nicopole

Imprimare E-mail
miercuri, 24 septembrie 2008

 Considerata de istorici drept „ultima cruciada” indreptata impotriva inamicilor Crucii, batalia de la Nicopole a reprezentat punctul culminant al expeditiei intreprinse peste Dunare de trupele crestine (din Ungaria, Valahia, Sfantul Imperiu Roman, Franta, Polonia, Anglia, Elvetia, Venetia, Genova) in incercarea de a opri expansiunea otomana. Trupele cruciate au intrat in Bulgaria si au cucerit orasul Rahovo, masacrandu-i pe locuitori si luand prizonieri pe soldatii turci, apoi s-au indreptat spre cetatea Nicopole, pe care au inconjurat-o, in ciuda faptului ca nu aveau masini de asediu.

Citeste mai departe...
 

18 septembrie 1812 - Marele Foc distruge Moscova

Imprimare E-mail
miercuri, 17 septembrie 2008

 Dupa batalia indecisa de la Borodino, trupele lui Napoleon au avansat spre Moscova, avangarda lor intrand in oras dar gasind metropola cu desavarsire pustie. Tacerea asternuta peste oras, ce i s-a parut imediat suspecta suveranului francez, se va dovedi intr-adevar de rau augur. In noaptea de 13-14 septembrie 1812, izbucnesc incendii in mai multe cartiere ale orasului.

Citeste mai departe...
 

11 septembrie 1917 - S-a nascut Ferdinand Marcos

Imprimare E-mail
miercuri, 10 septembrie 2008

 Presedinte al Filipinelor intre 1965 si 1986, Ferdinand Edralin Marcos ramâne una dintre cele mai controversate personalitati ale secolului XX. Fire voluntara, in tinerete a practicat boxul, inotul si luptele si s-a inscris la Drept, fiind unul dintre cei mai merituosi studenti. Dar, inainte de a termina studiile, il asasineaza pe un rival al tatalui sau si este nevoit sa-si ia licenta de avocat in inchisoare. Marcos a activat, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, in miscarea de rezistenta impotriva japonezilor, Ang Maharlika si, desi a avut un rol minor, ulterior isi va aroga functia de lider al acestei organizatii. Dupa razboi a inceput o cariera politica tumultuoasa; in 1959 este ales in Senat iar in 1965 a devenit presedinte.

Citeste mai departe...
 

4 septembrie 1970 - Salvador Allende devine presedinte al republicii Chile

Imprimare E-mail
miercuri, 03 septembrie 2008

 Având o cariera politica întinsa pe aproape patru decenii, Salvador Allende Gossens a fost un om de stat socialist care a îndeplinit, rând pe rând, functiile de senator, deputat, ministru si, dupa ce a esuat de trei ori consecutiv la alegerile prezidentiale în 1952, 1958 si 1964, a fost ales pe 4 septembrie 1970 ca sef de stat al republicii Chile. Allende a fost astfel primul lider marxist care a venit la putere pe calea alegerilor democratice.

Citeste mai departe...
 

28 august 1654 - Moare cancelarul suedez Axel Oxenstierna

Imprimare E-mail
joi, 28 august 2008

 Conte de Sodermore, membru al Consiliului Privat si Lord Cancelar al Suediei din 1612 pâna la moartea sa, în 1654, Axel Oxenstierna a fost, fara îndoiala, cel mai remarcabil politician scandinav al secolului XVII. Sfatuitor apropiat al regelui Gustav Adolf si apoi al reginei Cristina, Oxenstierna a fost considerat pe buna dreptate un „Richeliu suedez”, veritabila eminenta cenusie pusa în slujba absolutismului regal.

Citeste mai departe...
 

21 august 1940 - Asasinarea lui Trotki

Imprimare E-mail
miercuri, 20 august 2008

 Lider marcant si carismatic al Revolutiei bolsevice din octombrie 1917, Lev Davidovici Bronstein, ramas în istorie ca Leon Trotki, a fost unul dintre artizanii rasturnarii tarismului si, ulterior, a regimului lui Kerenski. Nascut în acelasi an ca si Stalin – 1879, el a îmbratisat înca de tânar cauza revolutionara si, desi initial s-a situat pe pozitii divergente fata de Lenin, în final va colabora cu acesta la succesul Revolutiei, dovedindu-se un priceput diplomat si mai ales un excelent strateg militar, în calitatea sa de Comisar al Poporului pentru politica externa si, ulterior, de întemeietor si prim comandant al Armatei Rosii si Comisar al Poporului pentru aparare.

Citeste mai departe...
 

14 august 1281 - Flota mongola, distrusa de vântul divin

Imprimare E-mail
vineri, 15 august 2008

 Dupa o prima tentativa esuata de cucerire a Japoniei, intreprinsa in 1274 de Kublai Han, nepotul marelui Genghis, trupele mongole au reluat ofensiva, sapte ani mai târziu. 100.000 soldati mongoli si chinezi si 40.000 coreeni au plecat, la bordul a 4000 de corabii, spre insulele arhipelagului nipon. Dar flota coreeana a fost surprinsa de o teribila furtuna si imprastiata, majoritatea corabiilor fiind nevoite sa revina pe continent.

Citeste mai departe...
 

7 august 1876 - S-a nascut Mata Hari

Imprimare E-mail
miercuri, 06 august 2008

 Fara indoiala, cea mai faimoasa spioana a tuturor timpurilor, devenita celebra, este adevarat, nu atat prin abilitatile sale de culegere a informatiilor cat mai ales prin calitatile fizice si modul in care a stiut sa le puna in valoare, Mata Hari ramane si astazi o figura controversata. Unii o considera o martira, altii o tradatoare dar cert este ca trupul ei de serpoaica nu lasa pe nimeni indiferent. Venita pe lume in casa unui palarier sarac din orasul olandez Leenwarden, pe numele ei adevarat Margaretha Geertruida Zeele a fost inca de mica tentata de aventura si o mitomana inraita.

Citeste mai departe...
 

31 iulie 1451 - Arestarea lui Jacques Coeur

Imprimare E-mail
miercuri, 30 iulie 2008

 Negustor la origine, initiator al comertului dintre Franta si Levant si fara indoiala cel mai de seama economist si finantist al Evului Mediu european, Jacques Coeur si-a pus amprenta inconfundabila asupra situatiei economice a regatului Frantei, reusind sa faca, in doar cateva decenii, dintr-o tara pustiita de Razboiul de o Suta de Ani una dintre marile puteri ale vremii. Dupa ce si-a faurit un renume de negustor priceput si indraznet, initiind relatii comerciale cu bogatele state italiene si levantine, Coeur a fost convocat la Paris de catre regele Carol al VII, care l-a numit vistiernicul sau, dandu-i mana libera asupra finantelor Frantei.

Citeste mai departe...
 

24 iulie 1783 - S-a nascut Simon Bolivar

Imprimare E-mail
miercuri, 23 iulie 2008

 Pe numele intreg Simón José Antonio de la Santísima Trinidad Bolívar y Ponte Palacios y Blanco, cel supranumit „El Liberador” a fost fara indoiala unul dintre cei mai importanti oameni politici ai secolului XIX, de numele caruia se leaga eliberarea Americii Latine de sub jugul colonial spaniol. Provenit dintr-o veche si influenta familie venezueleana, micul Bolivar isi va pierde insa parintii de la o varsta frageda – tatal pe cand avea 3 ani, mama la 10 ani – din cauza unei boli care facea ravagii pe vremea respectiva, tuberculoza.

Citeste mai departe...
 

17 iulie 1203 - Venetienii ocupa Constantinopolul

Imprimare E-mail
joi, 17 iulie 2008

 De numele bazileului Alexios III Angelos se leaga unul dintre cele mai negre momente din istoria Imperiului Bizantin – cucerirea Constantinopolelui de catre cruciati, actiune initiata in mare parte din cauza trufiei si dorintei de putere a acestui imparat. Cand in 1885 Isaac Angelos, fratele sau mai mic, a condus o revolta impotriva imparatului legitim, Andronicus I, Alexios i-a stat alaturi.

Citeste mai departe...
 

3 iulie 987 - Incoronarea lui Hugo Capet

Imprimare E-mail
joi, 03 iulie 2008

 Fiu al lui Hugo cel Mare, duce de Franta, si al Edwigai de Saxonia, fata regelui german Henric Pasararul, Hugo Capet s-a nascut in 940. Familia din partea tatalui, Robertienii, detineau importante domenii in Ile-de-France si descindea chiar din Charlemagne. Dar, in ciuda acestui fapt, Hugo cel Mare n-a devenit niciodata rege al Frantei, preferand sa-l ajute pe Ludovic de Outremer, fiul lui Carol cel Simplu, sa obtina tronul.

Citeste mai departe...
 

26 iunie 1953 - Arestarea lui Beria

Imprimare E-mail
miercuri, 25 iunie 2008

 Lider incontestabil al aparatului de represiune al lui Stalin, Lavrenti Beria a fost cea mai influenta figura a guvernarii staliniste, de numele sau fiind legate crime oribile si atrocitati inimaginabile. Avand aceleasi origini etnice ca si Stalin, Beria a urmat o scoala tehnica in Suhumi si s-a alaturat partidului bolsevic in martie 1917, cand avea doar 18 ani si era student la Baku.

Citeste mai departe...
 

19 iunie 1867 - Executia imparatului Maximilian I

Imprimare E-mail
joi, 19 iunie 2008

 Membru al familiei imperiale a Habsburgilor, Ferdinand Maximilan Joseph a fost fiul arhiducelui Franz Karl al Austriei si al Sofiei Wilhelmina, printesa de Bavaria, desi unele voci sustin ca el ar fi produsul idilei dintre Sofia si Napoleon II, „regele Romei”, fiind deci astfel nepotul de sange al lui Napoleon Bonaparte. Asa s-ar putea explica, afirma adeptii acestei teorii, nu doar atasamentul manifestat fata de el de Napoleon III, imparatul Frantei, ci si zelul deosebit manifestat pe plan militar de catre tanarul arhiduce.

Citeste mai departe...
 

12 iunie 1964 - Nelson Mandela este condamnat la inchisoare pe viata

Imprimare E-mail
miercuri, 11 iunie 2008

 Fiu al unui sef de trib din Africa de Sud, originar din provincia Transkei, Nelson Rolihlahla Mandela s-a nascut la 18 iulie 1918 si a fost crescut dupa moartea tatalui sau de un unchi, sef al tribului Tembu. Educat in spiritul dreptatii si respectarii traditiei, Nelson a visat inca de mic sa fie conducatorul care va elibera poporul sau de sub dominatia odiosului regim de apartheid. Absolvent al scolii superioare metodiste din Healdtown, Mandela s-a inscris apoi la Fort Hare College, dar a fost exmatriculat pentru ca organizare o actiune de boicotare a orelor de curs.

Citeste mai departe...
 

4 iunie 1783 - Lansarea primului balon cu aer cald

Imprimare E-mail
miercuri, 04 iunie 2008

 Jacques Etienne (1745-1799) si Joseph Michel Montgolfier (1740-1810) sunt cei doi frati francezi de al caror nume se leaga inventarea balonului cu aer cald. Fiii unui fabricant de hartie, fratii Montgolfier au visat inca din copilarie sa indeplineasca unul dintre cele mai mari vise ale omului, acela de a zbura. La curent cu spiritul epocii si cu inventiile epocii iluministe, Joseph a intuit ca un balon de panza, umplut cu aer cald, s-ar fi putut ridica spre cer, din cauza ca aerul cald este mai usor decat cel de la nivelul solului. Ca atare, impreuna cu fratele sau mai mic, Jacques, a construit un balon cu un diametru de 3 metri, dedesubtul caruia au aprins un foc.

Citeste mai departe...
 

29 mai 1453 - Caderea Constantinopolelui

Imprimare E-mail
joi, 29 mai 2008

 Eveniment care, in opinia multor istorici, reprezinta sfarsitul epocii medievale si inceputul celei moderne, caderea Constantinopolelui a reprezentat un soc pentru intreaga lume crestina. Odata cu cucerirea orasului de catre turcii condusi de Mehmed II, Imperiul Bizantin, mostenitorul de drept al celui Roman, a incetat sa mai existe. Dupa o istorie sinuoasa, marcata de momente de glorie si de perioade de declin, Imperiul Bizantin isi traia, la mijlocul secolului 15, ultimele clipe.

Citeste mai departe...
 

22 mai 1455 - Incepe Razboiul Rozelor

Imprimare E-mail
joi, 22 mai 2008

 Conflict care a influentat profund istoria medievala si moderna a Angliei, deschizand calea absolutismului monarhic, Razboiul Rozelor a opus cele doua familii nobiliare ce ridicau pretentii la tron, casa de York (al carei blazon era un trandafir alb) si casa de Lancaster (asociata ulterior cu trandafirul rosu).

Citeste mai departe...
 

15 mai 1773 - S-a nascut Klemens von Metternich

Imprimare E-mail
miercuri, 14 mai 2008

 Pe numele sau intreg Klemens Wenzel Nepomuk Lothar von Metternich-Winneburg zu Beilstein, acest politician a fost fara indoiala cel mai important om de stat al epocii sale, practicant fervent al asa-numitului „realism diplomatic” si o figura deosebit de controversata: in vreme ce unii il considera un precursor al diplomatiei moderne, altii il privesc ca pe un reactionar care a oprimat fara mila miscarile progresiste din Europa. Venit pe lume intr-o familie aristocratica, fiul unui diplomat aflat in serviciul curtii de la Viena, Metternich a fost de mic destinat unei cariere politice.

Citeste mai departe...
 

8 mai 1661 - Incepe domnia lui Carol II al Angliei

Imprimare E-mail
miercuri, 07 mai 2008

 Desi s-a autoproclamat rege al Angliei inca de pe 30 ianuarie 1649, ziua când tatal sau, Carol I, a fost executat, Carol II nu a fost recunoscut de Parlamentul englez, in schimb s-a vazut ales de parlamentarii scotieni, pe 5 februarie drept rege al acestei tari. Infrânt in batalia de la Worcester, la 3 septembrie 1651, tânarul rege s-a vazut nevoit sa fuga pe continent, refugiindu-se in Franta si Provinciile Unite.

Citeste mai departe...
 

1 mai 1493 - S-a nascut Paracelsus

Imprimare E-mail
miercuri, 30 aprilie 2008

 Considerat una dintre cele mai reprezentative dar si mai controversate personalitati stiintifice ale Renasterii, Paracelsus, pe numele sau adevarat Theophrastus Aureolus Bombastus von Hohenheim, a vazut lumina zilei intr-un canton elvetian, primind primele notiuni de medicina si ocultism de la tatal sau, reputat medic dar si foarte pasionat de alchimie. La 16 ani este admis la Universitatea din Basel dar se va muta apoi la cea din Viena, unde va obtine diploma de medic.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 715 - 735 din 831

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Exoplaneta K2-18 b, un potential Pamant... oceanic?
» Cosmos 954, reactorul nuclear venit din spatiu
» Audiere OZN in Congresul SUA
» Fundite cu ciuperci
» Aliati apreciati
» Memoria episodica
» Manastirea Topolnita
» „Dosarul” Marilyn Monroe
» Ultimele eroine tribale
» Impotriva cancerului colorectal
» „Marea dictare” de Ziua Limbii Romane
» Filme... gemene, inspirate din fapte reale
» Horoscopul saptamanii: 25 septembrie – 1 octombrie 2023
» 21 septembrie 1939 – Asasinarea premierului roman Armand Calinescu
» Tema: „SCOALA”
» Solutii pentru viitor
» Calatoria epica – la 9 ani, a strabatut singur Australia
» Personalitati comenteaza recuperarile OZN
» Salata de fenicul si avocado
» Fara stres
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9