Prima pagina arrow ASTAZI IN ISTORIE 27 Sep 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu

ASTAZI IN ISTORIE

8 noiembrie 1923 - Puciul de la berarie

Imprimare E-mail
miercuri, 07 noiembrie 2007

 Cu zece ani inainte de a veni la putere prin alegeri democratice, Adolf Hitler, tenebrosul dictator german care va arunca lumea in haosul celui de-al doilea razboi mondial, incerca sa ajunga in fruntea Germaniei printr-o lovitura de forta. Aceasta a ramas in istorie drept „puciul de la berarie”, din pricina faptului ca principalii complotisti si-au pus la cale planul intr-o berarie din Munchen, Bürgerbräukeller.

Citeste mai departe...
 

1 noiembrie 1755 - Marele cutremur de la Lisabona

Imprimare E-mail
miercuri, 31 octombrie 2007

 Ramas in istorie drept unul dintre cele mai groaznice dezastre naturale, seismul declansat in dimineata zilei de 1 noiembrie 1755 la Lisabona a rapus intre 60.000 si 100.000 de oameni. Urmat de un tsunami gigantic si un incendiu de proportii, cutremurul a dus la distrugerea aproape totala a capitalei portugheze, accentuând tensiunile politice si dând o grea lovitura ambitiilor Portugaliei, de a fi considerata o mare putere coloniala.

Citeste mai departe...
 

25 octombrie 1760 - Incepe domnia regelui George III al Angliei

Imprimare E-mail
miercuri, 24 octombrie 2007

 Nascut la 4 iunie 1738, regele George III a fost suveran al Marii Britanii si rege al Irlandei din 1769 pana pe 1 ianuarie 1801, cand a domnit ca rege al Regatului Unit. Pe langa acest titlu, era si duce de Brunswick Luneburg si elector de Hanovra. El a fost cel de-al treilea suveran britanic din Casa de Hanovra si primul care s-a nascut in Albion si vorbea fluent engleza. George III n-a pus niciodata piciorul in Germania.

Citeste mai departe...
 

18 octombrie 1813 - Napoleon este infrant in batalia natiunilor

Imprimare E-mail
miercuri, 17 octombrie 2007

 Cea mai mare batalie din cadrul razboaielor napoleoniene, confruntarea de la Leipzig a fost si prima in care navalnicul Napoleon s-a aflat in defensiva. Dupa dezastruoasa campanie din Rusia, din 1812, multi aliati de-ai lui Bonaparte il parasisera. Cu cavaleria decimata si o armata compusa majoritar din recruti inzestrati cu mult entuziasm dar foarte putina experienta, „monstrul corsican” a avut de infruntat o uriasa armata (circa 300.000 soldati) formata din rusi, austrieci, prusaci si suedezi.

Citeste mai departe...
 

11 octombrie 1899 - Incepe razboiul bur

Imprimare E-mail
miercuri, 10 octombrie 2007

 Desi a fost al doilea conflict ce-i opunea englezilor pe localnicii de origine olandeza din Africa de Sud, cunoscuti sub denumirea de buri, razboiul inceput la 11 octombrie 1899 a ramas in istorie drept „razboiul bur”, fiind cel mai lung si mai sangeros duel dintre taberele implicate. Debutul conflictului s-a datorat dorintei Imperiului Britanic de a cuceri statele bure Transvaal si Orange, pentru a pune mana pe resursele imense de aici (in special pe minele de diamante si de aur sud-africane).

Citeste mai departe...
 

4 octombrie 1957 - Lansarea satelitului Sputnik 1

Imprimare E-mail
miercuri, 03 octombrie 2007

 Poate unul dintre singurele avantaje ale „razboiului rece” desfasurat intre Statele Unite si Uniunea Sovietica l-a reprezentat cursa pentru cucerirea spatiului cosmic, ceea ce a facut ca progresul tehnologic sa cunoasca o dezvoltare uluitoare. In acest duel la distanta, primii care au „punctat” au fost sovieticii, prin reusita lansare, in octombrie 1957, a primului satelit artificial al Terrei, Sputnik 1.

Citeste mai departe...
 

27 septembrie 1669 - Cucerirea Cretei de catre otomani

Imprimare E-mail
miercuri, 26 septembrie 2007

 Considerat de istorici drept cel mai indelungat asediu din istorie, asediul cetatii cretane Candia (astazi orasul Heraklion) a durat din 1647 pana in 1669, deznodamantul fiind cucerirea fortaretei, aparate de venetieni, de catre fortele otomane. La mijlocul veacului XVII, puterea Venetiei in Mediterana scazuse considerabil, in vreme ce crestea forta Imperiului Otoman.

Citeste mai departe...
 

20 septembrie 480 i.Hr. - Batalia de la Salamina

Imprimare E-mail
miercuri, 19 septembrie 2007

 Una dintre cele mai mari batalii navale ale antichitatii, si poate cea mai importanta, având in vedere consecintele sale, Salamina a marcat un moment crucial in istoria confruntarilor dintre greci si persi. La aceasta titanica inclestare de corabii, desfasurata intre Pireu, portul Atenei, si insula Salamina, a asistat, neputincios, insusi regele Persiei, Xerxes I, neinvins pâna atunci.

Citeste mai departe...
 

13 septembrie 1515 - Batalia de la Marignano

Imprimare E-mail
miercuri, 12 septembrie 2007

 Finele evului mediu a insemnat, pentru peninsula italica, un aproape continuu sir de razboaie, desfasurate intre 1494 si 1559, intre marile puteri ale Europei de atunci - Imperiul „unde soarele nu apunea niciodata” al lui Carol Quintul si Franta, ambele combatante având alaturi, dupa circumstante, micile formatiuni statale italienesti, precum Venetia, Genova sau Milan, dar si alte state, precum, in cazul bataliei de la Marignano, Confederatia Cantoanelor Elvetiene. In 1512, acestea preluasera controlul asupra ducatului Milan, teritoriu vizat insa si de francezi.

Citeste mai departe...
 

6 septembrie 1757 - Se naste marchizul de Lafayette

Imprimare E-mail
joi, 06 septembrie 2007

 Personaj carismatic al epocii sale, un veritabil „Che Guevara al secolului XVIII”, cum l-au numit, nu fara temei, istoricii, Marie Joseph Paul Yves Roch Gilbert de Lafayette a fost un aristocrat francez renumit pentru vitejia sa, dovedita in numeroase rânduri pe câmpul de lupta, dar si pentru norocul care l-a ajutat sa supravietuiasca unora dintre cele mai tulburi perioade din istoria Frantei.

Citeste mai departe...
 

30 august 1918 - Tentativa de asasinat impotriva lui Lenin

Imprimare E-mail
miercuri, 29 august 2007

 In dupa-amiaza zilei de 30 august, Vladimir Ilici Lenin vorbise la o reuniune muncitoreasca, intr-o fabrica din Moscova. Iesind din incinta cladirii, liderul comunist s-a indreptat spre masina care-l astepta, când s-a auzit strigat de o femeie. In clipa in care s-a intors spre ea, femeia a scos un revolver si a tras in el.

Citeste mai departe...
 

23 august 1939 - Semnarea pactului Ribbentrop-Molotov

Imprimare E-mail
miercuri, 22 august 2007

 Unul dintre cele mai surprinzatoare - chiar si pentru cei ce l-au semnat - si in acelasi timp mai perfide tratate incheiate vreodata s-a incheiat la 23 august 1939, la Moscova, intre ministrii de externe ai Germaniei naziste (Ribbentrop) si Uniunii Sovietice (Molotov). Practic, acest pact de neagresiune intre cele doua mari puteri stipula, printre rânduri, ca fiecare dintre ele era libera sa actioneze conform propriilor interese politice si teritoriale, cu conditia sa nu o faca in detrimentul celeilalte parti.

Citeste mai departe...
 

16 august 1896 - Incepe „goana dupa aur”

Imprimare E-mail
miercuri, 15 august 2007

 Ramasa in istorie ca unul dintre cele mai bizare evenimente, „goana dupa aur” din Alaska a dus la o veritabila invazie a pamanturilor inghetate din regiunea Klondike. Totul a inceput in luna august a anului 1896, cand trei localnici, Jim Skookum, Charlie Dawson si Patsy Henderson, au plecat in cautarea sorei lui Skookum, Kate, si a sotului acesteia, George Carmack, care se ratacisera in munti.

Citeste mai departe...
 

9 august 1945 - Lansarea bombei atomice asupra orasului Nagasaki

Imprimare E-mail
miercuri, 08 august 2007

 Bombardamentul nuclear asupra orasului Hiroshima, ce a deschis „cutia Pandorei” in materie de distrugere in masa, declansand un tenebros razboi rece de cateva decenii, nu a fost de natura sa infranga cerbicia japonezilor. Prin urmare, presedintele Truman a ordonat efectuarea unui nou raid aerian, cu incarcatura nucleara, asupra orasului Nagasaki.

Citeste mai departe...
 

2 august 1589 - Asasinarea lui Henric al III-lea al Frantei

Imprimare E-mail
miercuri, 01 august 2007

 Nascut pe 19 septembrie 1551, ca fiu al regelui Henric al II-lea si al ambitioasei Caterina de Medici, Henric al III-lea a fost renumit pentru viata sa aventuroasa. Adorat de mama lui, care-l numea „ochi pretiosi”, dar detestat de ceilalti frati, Charles si Francois, el era preocupat de cultura si nu de preferatele distractii ale neamului de Valois, vanatoarea si duelurile, poate si pentru ca avea o sanatate subreda.

Citeste mai departe...
 

26 iulie 1847 - Liberia se proclama independenta

Imprimare E-mail
miercuri, 25 iulie 2007

 Situata pe coasta de vest a Africii si marginita de Sierra Leone, Guineea si Coasta de Fildes, Liberia a fost primul stat independent, aparut pe continentul negru cu sprijinul guvernului american, la jumatatea secolului XIX. Inca din 1821, Societatea Americana de Colonizare stabilise Liberia ca loc unde sa fie trimisi sclavii afro-americani eliberati.

Citeste mai departe...
 

19 iulie 1799 - Descoperirea pietrei de la Rosetta

Imprimare E-mail
miercuri, 18 iulie 2007

 Considerata a fi unul dintre cele mai importante vestigii arheologice din toate timpurile, „piatra de la Rosetta” este o stela pe care au fost inscriptionate cuvinte in trei limbaje diferite – scrierea egipteana demotica, cea hieroglifica si limba greaca clasica. Prin comparatie cu aceasta ultima inscriptie, savantul francez Jean-Francois Champollion a reusit primul sa descifreze taina hieroglifelor, in 1822. Fragmentul de piatra a fost gasit de inginerul Pierre-Francois Bochard, unul dintre oamenii de stiinta ce insoteau corpul expeditionar francez, condus de generalul Napoleon Bonaparte, la Rosetta, un mic port pe coasta mediteraneana a Egiptului (astazi orasul Rashid).

Citeste mai departe...
 

2 iulie 1806 - Formarea Confederatiei Rinului

Imprimare E-mail
miercuri, 11 iulie 2007

 Napoleon Bonaparte este fara indoiala personajul care a influentat cel mai mult istoria moderna a omenirii, actiunile sale hotarand soarta Europei pentru multe secole. Multe state puternice ale batranului continent, in primul rand Germania, Italia si Elvetia, isi datoreaza existenta si importanta geniului „micului caporal".

Citeste mai departe...
 

5 iulie 1943 - A inceput batalia de la Kursk

Imprimare E-mail
miercuri, 04 iulie 2007

 Cunoscuta sub denumirea sa in limba germana – „Unternehmen Zitadelle” –  Operatiunea Citadela a reprezentat cea mai mare batalie de blindate din istorie, fiind si ultima actiune blitzkrieg a celui de-al doilea razboi mondial. Actiunea s-a vrut a fi o lovitura decisiva, care sa distruga elanul trupelor sovietice, permitand germanilor o contraofensiva de proportii.

Citeste mai departe...
 

24 iunie 1709 - Batalia de la Poltava

Imprimare E-mail
miercuri, 27 iunie 2007

 Cea mai faimoasa dintre bataliile asa-numitului „razboi nordic”, Poltava a marcat inceputul ascensiunii rusesti ca mare putere europeana. Incurajat de victoria de la Narva, regele scandinav Carol a hotarat ca sosise momentul sa distruga Rusia, atacand-o chiar la ea acasa.

Citeste mai departe...
 

24 iunie 1314 - Batalia de la Bannockburn

Imprimare E-mail
miercuri, 20 iunie 2007

 La sfarsitul stralucitei domnii a lui Edward I Longshanks, Scotia se afla inca sub stapanirea engleza, desi razboiul taranesc purtat sub conducerea lui William Wallace aratase ca puternicii cavaleri englezi pot fi infranti. Cel ce va da iarasi semnalul revoltei va fi Robert Bruce, care s-a proclamat rege al Scotiei.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 757 - 777 din 831

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Exoplaneta K2-18 b, un potential Pamant... oceanic?
» Cosmos 954, reactorul nuclear venit din spatiu
» Audiere OZN in Congresul SUA
» Fundite cu ciuperci
» Aliati apreciati
» Memoria episodica
» Manastirea Topolnita
» ā€˛Dosarulā€¯ Marilyn Monroe
» Ultimele eroine tribale
» Impotriva cancerului colorectal
» ā€˛Marea dictareā€¯ de Ziua Limbii Romane
» Filme... gemene, inspirate din fapte reale
» Horoscopul saptamanii: 25 septembrie ā€“ 1 octombrie 2023
» 21 septembrie 1939 ā€“ Asasinarea premierului roman Armand Calinescu
» Tema: ā€˛SCOALAā€¯
» Solutii pentru viitor
» Calatoria epica ā€“ la 9 ani, a strabatut singur Australia
» Personalitati comenteaza recuperarile OZN
» Salata de fenicul si avocado
» Fara stres
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9