Prima pagina arrow SPECTACOLUL CUNOASTERII
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 6 vizitatori online

SPECTACOLUL CUNOASTERII

Informatii si analize despre noile descoperiri ale stiintei, curiozitati si ciudatenii. Citit in sectiunea Stiinta.

Pericolul masinilor super-inteligente

Imprimare E-mail
joi, 24 august 2017

Am scris în câteva rânduri în aceasta pagina despre discrepanta existenta între avântul tehnologiei bazate pe Inteligenta Artificiala (IA) si masurile de securitate cibernetica legate de aceste noi tehnologii. Si altii au îngrijorari similare. Unii cercetatori, dar si afaceristi implicati în producerea aparatelor dotate cu IA, îsi pun azi întrebarea daca nu cumva IA este un pericol pentru omenire. Cea mai noua disputa pe aceasta tema, publica, pentru ca a avut loc pe reteaua Twitter, este cea dintre Elon Musk, miliardarul implicat în proiecte spatiale (SpaceX) si automobile autonome (Tesla) si Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, dar implicat si el în proiecte tehnologice gigant.

Citeste mai departe...
 

„Cartea vietii” e plina cu texte de umplutura?

Imprimare E-mail
joi, 24 august 2017

„Doar 25 la suta din genele care alcatuiesc genomul uman sunt functionale. Restul este „gunoi ADN”, materie nefunctionala, sustinea cercetatorul Dan Graur. Alti geneticieni sunt de parere ca lucrurile stau diferit. Asadar, daca revenim la rezultatele cercetatorului Dan Graur, amintite saptamâna trecuta, sa spunem ca ele sunt oarecum polemice: practic, vin în contradictie cu concluziile formulate de oamenii de stiinta care au participat la proiectul Encyclopedia of DNA Elements (ENCODE), adica Enciclopedia Elementelor ADN. E adevarat, în 2012, coordonatorii ENCODE au anuntat ca 80% din genomul uman are functii biochimice, în vreme ce profesorul Graur vorbeste despre 25 la suta gene functionale.

Citeste mai departe...
 

Comorile ascunse din „gunoiul ADN”

Imprimare E-mail
vineri, 11 august 2017

Un cercetator american, nascut în România, a prezentat un studiu în care sustine ca doar 25 la suta din genomul uman ar fi functional. Si restul? Dan Graur, un cercetator american nascut în România, la Piatra Neamt, profesor de biologie la Universitatea Houston, a realizat de curând un studiu la finalul caruia a ajuns la concluzia ca cel putin 75% din genomul uman este alcatuit din „ADN inutil” (sintagma cunoscuta în limba engleza a cercetatorilor drept „junk ADN”, ADN-gunoi), si doar 25 la suta ar fi gene functionale, dupa cum transmite Agerpres, care preia agentia de presa Xinhua.

Citeste mai departe...
 

Feliile Timpului si Universul cu patru dimensiuni

Imprimare E-mail
vineri, 11 august 2017

Aratam saptamâna trecuta ca teoriile despre timp sunt mai vechi si mai noi, dar toate sunt aproximative. Daca am sti exact ce este Timpul am putea afla cu exactitate când s-a produs Marea Explozie (daca s-a produs cu adevarat, dincolo de teoria cunoscuta). Continuam trecerea în revista a teoriilor despre timp, dupa ce în editia trecuta a revistei ne oprisem la teoria filozofului John McTaggart care în lucrarea sa din 1908, Unreality of Time, demonstra ca timpul nu exista, este practic ireal. Oricât de bizara ar putea parea unora aceasta idee, ea a fost intens discutata în secolul al XX-lea si chiar în acest secol. Dar a spune ca Timpul este „ireal” nu spune si ce este Timpul.

Citeste mai departe...
 

Timpul, exista sau nu?

Imprimare E-mail
vineri, 11 august 2017

Timpul, ca si gravitatia, este ceva destul de straniu. Despre gravitatie stim ca atrage corpurile, despre timp stim ca trece. Dar ce este? Exista în Univers sau doar în mintea noastra? Toti înregistram empiric trecerea timpului: atunci când asteptam o persoana, un eveniment, un anotimp, nasterea sau moartea cuiva. Nu toti simtim la fel timpul, pentru adolescenti timpul se scurge prea încet, pentru vârstnici, prea repede.

Citeste mai departe...
 

Creierul si intuitia

Imprimare E-mail
joi, 27 iulie 2017

„Visul, intuitia si creativitatea sunt mesajele inconstientului”, scria C.G. Jung, cu aproape o suta de ani în urma. Culmea este ca nici astazi despre creativitate, una din cele mai fascinante dintre capacitatile mentale ale creierului uman, nu se stie mare lucru. Creativitatea, pe care Jung o numea si „mica intuitie”, aceasta capacitate misterioasa si puternica, specifica dintre toate mamiferele doar omului, este înainte de toate mecanismul extraordinar si fundamental al autotransformarii.  Cum se naste, cum ajungem sa folosim aceasta masinarie inefabila cu sediul în creierul nostru, cum gasim caile, usile, cheile potrivite? Cum folosim acest dar, pe care îl primim de la nastere, dar fara un manual de utilizare? Alaturi de vis si intuitie, creativitatea constituie un proces care nu este controlat de constient, ci, dimpotriva, de inconstient, despre care vorbea Jung. Conform ilustrului cercetator american Abraham Maslow, fondatorul psihologiei umaniste si autor al unei lucrari de referinta, „Piramida trebuintelor si motivatiilor”, creativitatea este o forta de realizare în masura de a transforma viata, un elan generator de succes, una dintre cele mai puternice capacitati intelectuale pe care le au în comun toate fiintele umane.

Citeste mai departe...
 

Calatorie in creierul unei mumii egiptene

Imprimare E-mail
joi, 13 iulie 2017

In trecut arheologii obisnuiau sa dezveleasca mumiile in fata publicului, un show care distrugea o buna parte a istoriei culturale egiptene. Acum, ei folosesc tomografia computerizata (TC) pentru a scana non-invaziv mumiile si a scoate la iveala misterele care le inconjoara.

Citeste mai departe...
 

Leaganul omenirii s-a mutat in Europa

Imprimare E-mail
joi, 06 iulie 2017

Paleoantropologii erau oarecum linistiti de decenii intregi: conform teoriei mai vechi, leaganul omenirii era situat undeva in Africa. Numai ca acum, o noua teorie vine sa rastoarne vechile fundatii. Unii paleoantropologi sunt convinsi ca originile omului se afla in Bazinul Turkana din Africa, cel mai mare lac desertic din lume, locul unde Richard Leaky, primul om de stiinta care si-a indreptat atentia asupra acestei zone, a scos la lumina, in 1972, ramasitele unui hominid complet necunoscut, dar care avea sa schimbe modul in care am privit evolutia umana. In 1974, Leaky reuseste sa scoata la lumina, in bazinul Turkana, dar in partea sa etiopiana,  cele mai vechi oseminte umane descoperite vreodata, Omo 1 si 2, doi membri ai speciei Homo sapiens, cu varsta de 195.000 de ani (±5.000 de ani).

Citeste mai departe...
 

Cum va evolua omenirea peste 200.000 de ani

Imprimare E-mail
joi, 29 iunie 2017

De la legendarul Homo Sapiens, la utilizatorii de internet de azi, fiinta umana a traversat pasi uriasi in evolutie, asta daca acceptam ideile darwiniste. Chiar daca timpul a fost scurt pentru schimbari extraordinare, omul arata azi altfel decât acum 200.000 de ani. Dar cum ar putea el arata peste alti 200.000 de ani, presupunând ca civilizatia ar urma tendintele de pâna acum?

Citeste mai departe...
 

Primul robot umanoid printat 3d

Imprimare E-mail
joi, 15 iunie 2017

In centrul Capitalei, in zona Pietei George Enescu, in perioada 22-28 mai s-a desfasurat cea de-a doua editie a Festivalului de tehnologie denumit Bucharest Tehnology Week, un Festival care vrea sa se alature evenimentelor similare din Londra, Berlin, Bruxelles, New York, Sao Paulo si Beijing. Daca la Festivalul de la Beijing au fost prezentate cateva noutati din domeniul auto, cum ar fi o masina autonoma (fara sofer) care poate fi folosita in parcuri, spatii comunitare sau aeroporturi ca naveta de calatori, precum si o masina sport care functioneaza integral cu energie solara, pe o vreme insorita ea putand sa functioneze 40-50 km, la Bucuresti atractia a constituit-o prezentarea primului robot umanoid, in marime naturala, realizat in totalitate pe o imprimanta tridimensionala.

Citeste mai departe...
 

Pitagora, matematician si guru

Imprimare E-mail
joi, 08 iunie 2017

Un lucru pe care il stie toata lumea este ca Pitagora se afla in spatele teoremei care ii poarta numele si eventual ca este primul mare matematician al omenirii. Si dincolo de asta? Mai putin se stie faptul ca Pitagora a fost si un mare lider spiritual al Antichitatii, adorat de o multime de credinciosi care credeau ca a fost trimis pe Pamânt de Divinitate. Pentru „secta” pitagorienilor, matematica era o experienta religioasa, iar unele ecuatii descoperite de marele guru, erau secrete divine, ascunse marelui public, dupa cum aflam din Listverse.com. E drept, daca ne gândim mai adânc, numerele in sine nu exista fizic, sunt o abstractiune, un sir de semne care nu se sfârseste decât cu un semn incovrigat, denumit infinit. Dar dincolo de ele?

Citeste mai departe...
 

Inteligenta artificiala va cotropi Omenirea?

Imprimare E-mail
joi, 01 iunie 2017

Mass-media ridica în slavi orice realizare stiintifica, prezentând cu mândrie avântul tehnologic pe care cercetatorii îl pun la dispozitia umanitatii. Printre acestea se numara si noile tehnologii care integreaza Inteligenta Artificiala (IA). Sunt însa si unii care trag un semnal de alarma. Totul a început cu niste filme stiintifico-fantastice, la moda acum 3-4 decenii.

Citeste mai departe...
 

„Papusile conectate” pot deveni spioni?

Imprimare E-mail
luni, 29 mai 2017

Anul acesta a inceput sub semnul luptei impotriva „stirilor false” (fake news), dar in acelasi timp si cu scandalul provocat de WikiLeaks privind atacurilor cibernetice ale CIA asupra dispozitivelor mobile inteligente (telefoane, tablete, laptopuri). Acum aflam ca si papusile inteligente pot deveni spioni. Este un adevar pe care nu-l mai poate ascunde nimeni: dispozitivele inteligente, nu doar ca pot fi hack-uite (controlate), dar sunt tinte ale celor care vor sa preia controlul asupra lor, fara stirea utilizatorilor. Acest lucru se poate efectua de specialisti din cadrul unor departamente ale CIA, dupa cum prezentam intr-o editie anterioara, prin intermediul unor programe malitioase, de tip malware. Acest lucru poate fi realizat numai de hackeri, fie ei independenti anonimi, fie ei oficiali, ai CIA adica. Rezultatul? O cantitate gigantica de informatii personale, private, ale celor care utilizeaza dispozitive mobile inteligente, indiferent de sistemul lor de operare, android, IOS, Windows sau Linux, poate ajunge la dispozitia hackerilor CIA sau a celor independenti, poate fi traficata sau vanduta tertilor, activitate ce se face pe la spatele utilizatorilor si care poate fi folosita oricand impotriva lor. E vorba aici despre violarea libertatilor individuale, libertati care sunt prevazute in orice constitutie si care sunt astfel incalcate cu buna stiinta, ilegal.


Citeste mai departe...
 

De la hidrogenul din Univers la apa de mare

Imprimare E-mail
luni, 29 mai 2017

Hidrogenul, cel mai simplu si mai raspandit element chimic de pe Pamant si din Univers, ar merita o oda. Si asta, deoarece el nu este doar „combustibilul” care tine stelele în viata, ci si cel care face posibila prezenta apei în marile si oceanele noastre. Un material publicat recent pe situl Live Science, preluat de Agerpres, noteaza raspunsul savantilor în cazul unei întrebari capitale, care nu le da pace.

Citeste mai departe...
 

De ce ne amintim lucruri care nu s-au intamplat?

Imprimare E-mail
luni, 29 mai 2017

Dincolo de sentimentul numit déjà vu, impresia ca o situatie, experienta sau senzatie traita ti s-a mai intamplat in trecut, mai exista si amintirile unor evenimente din trecut care in realitate nu s-au intamplat niciodata. Cand vorbim despre asemenea experiente contrastante, déjà vu si amintirile unor experiente care n-au existat, nu ne putem gandi la altceva decat la creier. Unitatea centrala a unui sistem ultra-complex, responsabil de toate procesele care se petrec in organismul uman.

Citeste mai departe...
 

Ce spune stiinta despre cele 10 urgii biblice

Imprimare E-mail
joi, 25 mai 2017

Vechiul Testament aminteste cele 10 urgii trimise asupra Egiptului pentru a-l convinge pe Faraon sa permita eliberarea sclavilor iudei si plecarea acestora spre }ara Fagaduintei. Ce spune azi stiinta despre aceste calamitati? A trecut sarbatoarea Pastilor, dar e bine sa observam ca acei credinciosi mozaici ajunsi in }ara Fagaduintei sarbatoreau Pastele pentru a rememora Exodul, plecarea lor din Egipt, calauziti de Moise, vreme de 40 de ani prin desert. Inainte de a se declansa Exodul, iudeii aveau insa nevoie de ingaduinta faraonului care trebuia sa-i elibereze din sclavie, numai ca faraonul avea nevoie de sclavi si s-a opus plecarii acestora. Pentru a infrange calculele faraonului, asupra Egiptului au fost trimise 10 urgii (calamitati) groaznice, conform Torah si Vechiului Testament, care intr-un tarziu l-au determinat pe faraon sa accepte eliberarea si plecarea sclavilor iudei.

Citeste mai departe...
 

De la Sherlock Holmes, la nano-detectivii de māine

Imprimare E-mail
joi, 27 aprilie 2017

Cu decenii în urma erau la moda filmele care îl aveau drept protagonist pe inteligentul detectiv Sherlock Holmes, personaj literar inventat de scriitorul britanic Sir Arthur Conan Doyle. Azi, detectivii ating alte niveluri, tehnologiile bazate pe nanotehnologii si Inteligenta Artificiala. Incursiunile logice ale lui Sherlock Holmes, „detectivul consultant” care colabora cu politia pentru rezolvarea unor crime complexe, aparent fara solutie, erau nu doar ingenioase, bazate pe logica, observatie si investigatie, ci dadeau glas si avântului luat de o noua stiinta, criminalistica, la sfârsitul secolului al XIX-lea.

Citeste mai departe...
 

Cum putem deveni „atleti ai memoriei”?

Imprimare E-mail
joi, 20 aprilie 2017

Memoria este „un palat” somptuos si misterios ascuns in creierul nostru, pe care incercam sa nu-l pierdem cu vârsta. Il cladim, il protejam, dar il putem si recupera in caz de daune majore? Am comparat, in mai multe articole publicate in „Magazin”, memoria noastra cu memoria RAM a unui computer, cu cât mai mare valoarea (sa zicem 128 Gb la cele de generatie mai noua), cu atât mai competitiv, mai rapid in operatii este computerul. Mai spuneam ca exista pericolul ca RAM-ul sa se umple, ceea ce duce la blocarea aparatului. La om, ce se intâmpla daca se umple capacitatea de memorare?

Citeste mai departe...
 

Supercomputerele ne pot prelungi viata

Imprimare E-mail
joi, 20 aprilie 2017

Desi multi nu le privesc cu ochi buni, considerând ca ele dau dependenta si provoaca o serie intreaga de probleme de sanatate, computerele sau mai bine spus supercomputerele vor grabi considerabil progresele din medicina, permitând oamenilor viitorului sa traiasca mai mult cu un deceniu decât pamântenii de azi. Aceasta este ipoteza lansata de profesorul Jean-Christophe Desplat, de la Centrul de Informatica din Dublin, Irlanda.

Citeste mai departe...
 

De la microscop la macroscop

Imprimare E-mail
joi, 20 aprilie 2017

Scrutarea planetelor din apropierea Pamântului a fost posibila începând din 1609, anul în care Galileo Galilei a inventat telescopul. Azi, telescoapele trec dincolo de galaxii pentru a întelege rostul nostru în Univers. Dar cum întelegem complexitatea lumii înconjuratoare? Inovatiile tehnologice îsi propun pentru viitor tocmai întelegerea realitatii care ne înconjoara. Cercetarea multora dintre aspectele care compun complexitatea proceselor existente pe Pamânt a fost posibila nu prin intermediul telescoapelor, ci prin intermediul unei alte inventii, si anume a microscoapelor. Microscopul, inventat cam în aceeasi perioada cu telescopul lui Galileo, prin 1620, a fost folosit dupa câteva decenii la observarea tesuturilor vii, o lucrare aparuta în 1644 a lui Giambattista Odierna, care se numea L’occhio della mosca (Ochiul mustei) fiind posibila tocmai puterii de marire a noului instrument.

Citeste mai departe...
 

Atac cibernetic pe toate fronturile!

Imprimare E-mail
marži, 28 martie 2017

Am scris în mai multe rânduri, în aceasta pagina, despre hackeri si posibilitatea ca toate dispozitivele mobile (smartphonuri, laptopuri, tablete) pe care le folosim sa fie controlate prin intermediul lor. Dar cine sunt acesti hackeri? Compania Kaspersky Lab atrage atentia de o buna bucata de vreme asupra atacurilor cibernetice puse la cale de anumite entitati denumite „hackeri”. Dincolo de faptul ca nu ni se spune cine sunt acesti hackeri si cum pot fi contracarati, Kaspersky Lab ne tine la curent cu faptul ca atacurile cibernetice asupra dispozitivelor inteligente mobile se înmultesc. Recent, aflam ca si institutii europene sunt tinta atacurile cibernetice, nu doar utilizatorii obisnuiti. Conform unor surse din domeniu, serverele Comisiei Europene au fost vizate în 2016 de 110 atacuri informatice distincte, „provenite din mai multe surse”.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 7,50 lei
- 2 luni: 15,00 lei
- 3 luni: 22,50 lei
- 4 luni: 30,00 lei
- 5 luni: 37,50 lei
- 6 luni: 45,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (70 euro sau 80 $, un abonament pe sase luni; 35 euro sau 40 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Cand papusile iubesc
» Baieti (tot) rai, chiar si in prag de pensie
» Si totusi, de ce au disparut dinozaurii?
» Istorie tragi-comica
» Apar tot mai multi martori
» Cotlete de vitel pane
» Ten luminos
» Pirati informatici... de stat
» Schitul Darvari
» O ā€˛Mona Lisaā€¯ in filigran
» Imblanzitorii de paianjeni
» ā€˛Maladia sucurilorā€¯ ā€“ un flagel mondial
» Horoscopul saptamanii: 17-23 februarie 2020
» 13 februarie 1766 ā€“ S-a nascut Thomas Malthus
» Tema: ā€˛CERBULā€¯
» Artemis, drumul spre Luna
» ā€˛Doctor Jivagoā€¯, arma secreta din timpul Razboiului Rece
» Noutati privind o faimoasa intalnire OZN
» Castraveti umpluti cu carne
» Ten deshidratat
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Corp ceresc condamnat la moarte
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9