Prima pagina arrow SPECTACOLUL CUNOASTERII
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 6 vizitatori online

SPECTACOLUL CUNOASTERII

Informatii si analize despre noile descoperiri ale stiintei, curiozitati si ciudatenii. Citit in sectiunea Stiinta.

De la apa de pe Europa la modificarile genomului uman

Imprimare E-mail
joi, 02 aprilie 2015

 Zilnic suntem excedati de stirile legate de performantele oamenilor de stiinta care incearca sa explice orice fenomen existent in Univers, pe Pamant sau in adancul fiintei umane. De cele mai multe ori reusitele sunt dublate de explicatii care se doresc pertinente, desi alteori ele sunt fie fanteziste, fie prea generale, fie neconvingatoare.

Citeste mai departe...
 

Este umanitatea o adevarata forta geologica?

Imprimare E-mail
joi, 26 martie 2015

 „Era Omului” este o denumire ambigua, dar in viziunea oamenilor de stiinta ea ar semnifica momentul in care oamenii, umanitatea, omenirea, a avut un  impact ireversibil si fundamental asupra planetei. Care ar fi momentul exact al aparitiei acestei „ere a Omului”, iata o intrebare care provoaca deocamdata controverse printre experti. In ciuda unui studiu recent care pretinde ca acest moment poate fi definit cu exactitate.

Citeste mai departe...
 

Arca lui Noe ascunsa in ADN

Imprimare E-mail
vineri, 20 martie 2015

 Cam cu un deceniu in urma s-a lansat ideea ca molecula de ADN este sipetul cu comori ascunse al umanitatii, ceea ce nu e departe de adevar, care ar putea deschide pentru stiinta o cale noua de abordare a nemuririi. De-acum putea incepe „joaca de-a Dumnezeu”. Este acceptat unanim ca molecula de ADN prezenta in orice organism viu aflat pe Pamant este depozitarul tuturor proceselor biologice, de la organismul mamiferelor la cel al insectelor sau pestilor. Toata informatia despre organism este „incuiata” in aceasta „caramida” a vietii. De aici si ideea descifrarii acestui cod, care poate fi comparat cu codul in care este scris sistemul de operare Windows pentru computere, numai ca infinit mai complex decat acesta, ar putea deschide calea manipularilor genetice ale secolelor viitoare, spre oamenii viitorului si, de ce nu, spre nemurire.

Citeste mai departe...
 

Un nou model al Universului

Imprimare E-mail
joi, 12 martie 2015

 Despre teoriile legate de nasterea Universului (Big Bang si altele), despre forma Universului sau aparitia vietii pe Pamânt am scris în mai multe rânduri, atragând atentia ca ele ar trebui revizuite, deoarece au aparut mai multe modele de gândire, dar si pentru ca multe dintre acestea sunt supozitii stiintifico-literare. O noua teorie de acest gen este si cea conceputa de Stefan Dumitrescu de la Biroul de Viitorologie din Bucuresti.

Citeste mai departe...
 

12 teorii despre disparitia civilizatiei umane in urmatorii 100 de ani

Imprimare E-mail
vineri, 06 martie 2015

 Cand e vorba despre Apocalipsa, teoriile se calca pe bataturi: de la calendarul mayas, care ar fi vorbit despre 21 decembrie 2012, si Nostradamus care vedea cutremure si asteroizi pana la profetii de azi. Toate teoriile pe aceasta tema au avut succesul garantat pentru mass-media globala, in ciuda ridicolului lor. Iata ca azi intra in hora si cercetatorii seriosi.

Citeste mai departe...
 

De la Leonardo da Vinci la Nikola Tesla

Imprimare E-mail
joi, 26 februarie 2015

 Despre marii inventatori ai lumii putem spune ca se cunosc in general marile lor inventii, dar lumea stie mai putin despre inventiile lor bizare, care au fost trecute cu vederea, chiar daca unele dintre ele sunt extrem de interesante azi.

Citeste mai departe...
 

Rosetta, kilobotii si Ebola

Imprimare E-mail
joi, 19 februarie 2015

 La sfârsitul anului trecut, revista britanica de stiinta „Nature” a realizat un clasament al celor mai spectaculoase succese stiintifice din 2014. Printre acestea, revista mentioneaza misiunea sondei europene Rosetta, lupta împotriva virusului Ebola, domeniul inteligentei artificiale sau lupta împotriva cancerului, dupa cum prezinta Agerpres. În capul clasamentului realizat de „Nature” se afla fara niciun dubiu misiunea sondei spatiale europene Rosetta. Pentru prima oara omenirea a reusit sa asolizeze pe o cometa, idee preluata parca dintr-un film s.f. realizat la Hollywood.

Citeste mai departe...
 

Soarele cu gauri si doua planete în plus!

Imprimare E-mail
vineri, 13 februarie 2015

 Luna ianuarie, care tocmai s-a încheiat, a fost marcata de descoperirile unor fenomene spatiale misterioase, dar si de scoaterea la iveala a unor marturii arheologice sau tehnologice. Stirea lunii ianuarie privitoare la galaxia noastra a fost ca cercetatorii de la NASA au descoperit un fenomen de-a dreptul misterios si anume o gaura uriasa la nivelul coroanei Soarelui, undeva, spre Polul Sud al stelei. E vorba de fapt despre o pata solara de dimensiuni mai neobisnuite în comparatie cu cele observate în mod constant de-a lungul deceniilor.

 

Citeste mai departe...
 

Teorii alternative la evolutia darwinista

Imprimare E-mail
joi, 05 februarie 2015

 O uriasa lovitura a secolului al XIX-lea, darwinismul, si mai ales teoria evolutionista se prelungeste si în zilele noastre, numai ca, între timp, au aparut mai multe teorii alternative. Ele pot sta în picioare cu atât mai mult cu cât evolutionismul scârtâie la nivelul dovezilor. Sunt idei, la fel de bune sau de contestabile, ca si teoria lui Charles Darwin. Azi, daca te duci pe strada, printre trecatori, si îi întrebi despre teoria stringurilor vei fi privit cu indiferenta, dar daca aduci în discutie evolutionismul, risti sa fii înjurat. Conform unui sondaj Gallup, scrie listverse.com, doar 15 la suta dintre americani cred ca omul a aparut si a evoluat la întâmplare, ceea ce este mai putin decât numarul celor care mai cred ca presedintele Obama este musulman. Iata, în continuare, câteva dintre aceste teorii alternative.

Citeste mai departe...
 

Justin Capra, un inventator inspirat, fascinat de motoare

Imprimare E-mail
joi, 29 ianuarie 2015

 Despre Justin (Iustin) Capra am scris în revista „Magazin” de mai multe ori în ultimele trei decenii, am cunoscut omul, am vazut o parte din inovatiile sau inventiile sale chiar la el acasa. Am fost fascinat de fiecare data de mintea sa iscoditoare, de solutiile gasite dupa ani si ani de cercetare, un om care a vrut multe de la sine si a primit putin de la altii. L-am cunoscut personal pe Justin Capra cândva prin anii 80, pe vremea când realizase o masina care consuma o seringa de benzina pentru 100 de kilometri parcursi. Era încrezator în inventia sa si se arata convins ca acesta ar putea fi raspunsul omenirii pentru o tot mai pronuntata criza a combustibililor solizi, pe cale de secatuire, cum se spunea în acele timpuri în media româneasca de specialitate. Pâna la urma, nici criza aceea nu era reala, dar nici solutia sa nu avea sa se dovedeasca viabila, desi ca realizare era exceptionala.

Citeste mai departe...
 

De la fuziunea nucleara, la magnetul monopolar

Imprimare E-mail
duminică, 25 ianuarie 2015

 Sfârsitul anului trecut a însemnat si realizarea unor retrospective ale descoperirilor care au îmbogatit cunoasterea umana. În domeniul fizicii, dupa cum noteaza Agerpres, oamenii de stiinta s-au concentrat pe studiile asupra micro si macrocosmosului, în speranta ca ele vor aduce raspunsuri la întrebari fundamentale. Daca nu la toate, macar la o parte dintre ele. 

Citeste mai departe...
 

Fantezia pozitiva, o cale sigura spre fericire?

Imprimare E-mail
duminică, 18 ianuarie 2015

 Tratate mai mici sau mai ample despre fericire si succes s-au scris de secole, de la William Shakespeare la Paolo Coelho sau de la Sun Tzu la Niccolň Machiavelli. Mai nou, subiectul a fost abordat si de oamenii de stiinta, care au încercat sa înteleaga fenomenul intrând în profunzimile psihologice ale omului. O carte aparuta spre sfârsitul anului trecut în SUA încearca sa combata una dintre cele mai false idei despre gândirea pozitiva, si anume ca schimbarile din viata noastra, de ordin personal sau social, se pot face fara efort.

Citeste mai departe...
 

Medalii stralucitoare pentru inventii românesti de aur

Imprimare E-mail
duminică, 11 ianuarie 2015

 Mintile stralucite ale inventatorilor nu se odihnesc niciodata, oriunde s-ar afla ele. Nu exista domeniu al vietii în care inventatorii sa nu aiba un cuvânt de spus si inventatorii români se afla în primele rânduri. Ei au fost premiati la sfârsitul anului trecut la diverse saloane de inventica, inclusiv la Expozitia Internationala de Inventica de la Bruxelles.

Citeste mai departe...
 

Daca Pamantul nu s-ar mai roti, ce-ar face Ana?

Imprimare E-mail
vineri, 26 decembrie 2014

 O întrebare si totodata îngrijorare care îi preocupa pe oamenii de stiinta de mult timp se refera la eventualele „pene” de functionare a planetei noastre, evident, cu gândul ca însasi viata terestra ar putea suferi daune majore în caz de accident. Fiindca, întrucât nu avem alt corp cosmic pe care sa ne refugiem la nevoie si fiind obligati sa... ne rotim odata cu Mama-Geea, cea care ne suporta toate obrazniciile, e cazul sa ne gândim si cum ne-am descurca de unii singuri, în situatia amintita.

Citeste mai departe...
 

Lucruri mai putin stiute despre ziua de Craciun

Imprimare E-mail
joi, 18 decembrie 2014

 Dupa Paste, Craciunul e cea mai mare sarbatoare crestina, fiind, cu siguranta, si cea mai indragita. Daca despre cum se petrece aceasta sarbatoare astazi, in epoca internetului si a iPhone-urilor, stiu pana si copiii, nu multa lume cunoaste felul in care se serba Craciunul pe vremuri sau cum au aparut o serie de traditii legate de sarbatorile de iarna. Si, daca nu credeti, va rugam sa va verificati cunostintele despre Craciun citind randurile de mai jos!

Citeste mai departe...
 

Ziua in care masinile vor zbura!

Imprimare E-mail
joi, 11 decembrie 2014

 Omul a visat secole de-a randul sa zboare, incercand sa imite pasarile si, de la desenele nepuse in practica ale lui Leonardo da Vinci, incercari nereusite au tot fost. Acum, cand avionul s-a impus ca regele vazduhului, oamenii incearca sa transforme regele soselelor, automobilul, intr-o struto-camila: masina zburatoare! Inca din anul 1928, pionierul masinilor comerciale, Henry Ford, spunea ceva ce atunci parea o gluma de weekend: „Ascultati-ma pe mine. O combinatie intre avion si automobil (in original, motor car, adica trasura cu motor) este pe punctul de a se naste!”. Si conceptul s-a nascut dupa mai bine de cinci decenii.

Citeste mai departe...
 

Big Bang-ul aparitiei vietii pe Pamant

Imprimare E-mail
sâmbătă, 06 decembrie 2014

 O teorie ne vorbea prin 2012 despre sfarsitul lumii, alta teorie, la fel de fantasmagorica, cea numita Big Bang, se referea la nasterea Universului in urma cu 13,5 miliarde de ani. Dar stim si cand a aparut viata pe Pamant? Oamenii de stiinta se intreaba de multa vreme care ar fi data de nastere a vietii pe Pamant. Cand s-au nascut mamiferele, pasarile, pesti, plantele? Dupa unele teorii, viata ar fi aparut acum 3,5 miliarde de ani, aprecierea a fost facuta in urma studierii fosilelor unor bacterii imprimate in roca. Teoria lui Francis Crick, a panspermiei, vorbeste despre aparitia germenilor vietii ajunsi pe Pamant prin intermediul asteroizilor sau adusi de nave cosmice extraterestre.

Citeste mai departe...
 

„Sageti frante”, incidente cu bombe nucleare

Imprimare E-mail
joi, 27 noiembrie 2014

 Accidentele nucleare care nu creeaza un risc de razboi nuclear sunt cunoscute in limbajul militar american sub numele de „broken arrows”, adica „sageti frante”. Exemplele includ detonari nucleare sau detonari non-nucleare ale unor arme nucleare. Din fericire, dincolo de unele daune nedorite dar minore, n-au existat urmari majore pentru siguranta planetei. Dupa cum scrie listverse.com, Ministerul Apararii al SUA a recunoscut 32 de asemenea incidente, ele fiind exemple serioase despre cum o mica greseala poate duce la daune neintentionate majore. Iata cateva dintre aceste intamplari.

Citeste mai departe...
 

Acei inventatori minunati si lumea lor uimitoare

Imprimare E-mail
sâmbătă, 22 noiembrie 2014

 Inventatorii sunt acele minti stralucitoare care refuza sa ia lumea asa cum e, de-a gata, iscodind fiecare lege prestabilita, întrebându-se mereu de ce lucrurile sunt într-un anume fel si nu în altul. Din aceasta iscodire permanenta au iesit deseori cele mai deosebite reusite ale umanitatii, de la roata si pâna la racheta si Internet.

Citeste mai departe...
 

Viteza luminii, o teorie nedemonstrata si cateva erori

Imprimare E-mail
joi, 13 noiembrie 2014

 Vorbim despre viteza luminii ca despre o constanta, c, a carei valoare, stie toata lumea, este de 300.000 km/s si care semnifica viteza cu care se propaga undele electromagnetice în vid. Teoria clasica spune ca aceasta viteza nu poate fi depasita de nimeni si de nimic, desi sunt cercetatori care sustin ca exista si viteze supra-luminice.

Citeste mai departe...
 

Dupa unele teorii hazlii extraterestrii exista in Sistemul nostru solar!

Imprimare E-mail
duminică, 09 noiembrie 2014

 De un secol si mai bine, oamenii se intreaba daca exista viata in alte locuri decat pe Pamant. Logic, se admite ca ea ar trebui sa existe, ca nu putem fi noi singurele fiinte in tot acest Univers, despre care se crede ca este infinit. Astrofizicienii au incercat mai mult: au emis teorii care sa dovedeasca faptul ca extraterestrii sunt pe undeva, pe langa noi. Unele teorii s-au acoperit de ridicol, la altele doar zambim.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR sunt urmatoarele:
- 1 luna: 7,50 lei
- 2 luni: 15,00 lei
- 3 luni: 22,50 lei
- 4 luni: 30,00 lei
- 5 luni: 37,50 lei
- 6 luni: 45,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (50 euro sau 70 $, un abonament pe sase luni; 25 euro sau 35 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Falsuri biblice, complicitati dubioase
» Cand democratia este mimata
» Dezinformarea din 1969
» Rasol cu smantana
» Stresul iernii
» Autofotografierea, o pasiune mortala
» Sihastria Voronetului
» Un prieten de suflet
» Sarpele-cu-pene, Dumnezeul precolumbienilor
» Declin demografic drastic
» „Printul rus al pianului” locuieste la Bucuresti
» Terifiantele povesti din „Cetatea filmului” de altadata
» Horoscopul saptamanii: 17-23 decembrie 2018
» 13 decembrie 1553 – S-a nascut Henric al IV-lea al Frantei
» Tema: „PODURI PESTE APE”
» Cand studile sunt eronate
» Tancuri sovietice la Praga
» O organizatie pentru studiul OZN
» Supa-crema de gulii
» Alura tinereasca
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Corp ceresc condamnat la moarte
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9