Prima pagina arrow SPECTACOLUL CUNOASTERII
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 6 vizitatori online

SPECTACOLUL CUNOASTERII

Informatii si analize despre noile descoperiri ale stiintei, curiozitati si ciudatenii. Citit in sectiunea Stiinta.

Studii stiintifice puse sub semnul întrebarii!

Imprimare E-mail
sâmbătă, 30 ianuarie 2016

 E greu sa combati puterea stiintei, cu atât mai mult cu cât ea a devenit un fel de „religie laica”, o putere care pretinde ca detine toate explicatiile legate de om, lume, Univers si în fata careia nu poti decât sa te supui. Dar, e chiar asa? Ne-am exprimat în aceasta pagina, de mai multe ori, rezerve în legatura cu teorii mai vechi, cum ar fi cea a „gaurilor negre” sau a Big Bang-ului, ca sa amintim doar doua dintre cele legate de Univers,  sau mai noi, legate de evolutia omului pe Pamânt.

Citeste mai departe...
 

Un secol de teorie a Relativitatii

Imprimare E-mail
sâmbătă, 23 ianuarie 2016

 Poate ca nici o formula matematica nu este mai faimoasa decat E = mc2. Cum s-a ajuns la ea, ce controverse sunt azi, la o suta de ani de la elaborarea de catre Einstein a teoriei Relativitatii? Sa ne amintim cateva repere din activitatea fostului functionar, Albert Einstein, la Biroul elvetian de Patente (Marci), unde se angajase din 1900 si pentru care anul 1905 avea sa fie un adevarat annus mirabilis (an minune). In acel an, lui Einstein, atunci in varsta de 26 de ani, aveau sa-i fie publicate mai multe articole stiintifice.

 

Citeste mai departe...
 

De la Marele Canal la canalul dintre doua mari

Imprimare E-mail
marți, 19 ianuarie 2016

 Râurile, marile sunt cele mai cunoscute cai maritime de transport ale lumii. Numai ca omul a visat sa construiasca si rutele lui artificiale de transport al marfurilor. A fost o batalie dusa cu natura. Regii, împaratii, chiar si dictatorii au visat la mari proiecte care sa învinga natura si care sa le sape numele în stânca. Natura nu se lasa de multe ori învinsa de om, dar, cu mici exceptii, oamenii au reusit lucruri notabile. Unele dintre acestea sunt si canalele, acele cai navigabile care leaga râuri sau mari, si putem aminti aici si Canalul Dunare-Marea Neagra, sau cel al Canalului Panama

Citeste mai departe...
 

Mistere scoase la lumina, de sub pamânt si de sub ape

Imprimare E-mail
duminică, 10 ianuarie 2016

 Anul care a trecut a fost marcat de o multime de realizari stiintifice, din cele mai diferite domenii, de la spatiu comic, la Univers, fizica, medicina etc. Dar daca ar fi sa alegem dintre cele mai spectaculoase, atunci ne vom opri la trei...

Citeste mai departe...
 

De la gaurile negre (în cerul gurii) la empatia universala

Imprimare E-mail
marți, 29 decembrie 2015

 Când îl pomenim pe celebrul parinte al Gaurilor Negre (care de fapt nu exista!), pe celebrul autor al „Scurtei istorii a Timpului”, astrofizicianul Stephen Hawking, daca nu ne închinam, atunci macar ar trebui sa-l întelegem. Din 1988, când a debutat în literatura de anticipatie fizico-teoretica cu A Brief History of Time, Hawking a a devenit autoritatea de necontrazis a lumii stiintifice planetare. Tot ce emite sub forma de teorii elaborate sau de circumstanta devine axioma.

Citeste mai departe...
 

Tot ce e delicios poate fi si periculos

Imprimare E-mail
duminică, 27 decembrie 2015

 Un pui cu ochii blânzi. Sa amintim un preparat delicios, deloc toxic, dar care poate provoca... disconfort. Este vorba despre puiul de caracatita San nak ji consumat in special de coreeni. Nu se prepara, se taie doar si se pun tentaculele pe farfurie in sos de susan. Acestea vor continua sa se miste, pentru ca fiecare dispune de un „creier”. Daca nu le consumi rapid, tentaculele se lipsesc de limba si de cerul gurii.

Citeste mai departe...
 

De la Frankenstein, la savantii „nebuni”

Imprimare E-mail
joi, 17 decembrie 2015

 Ideea de „mad scientist” (savant nebun) a fost popularizata de Mary Shelley in romanul Frankenstein, povestea unui doctor obsedat de munca lui in asemenea masura incat este gata sa calce standardele etice si medicale pentru a-si atinge scopurile stiintifice. Extins, arhetipul Frankenstein poate fi intalnit si in viata reala. Sunt cunoscute multe cazuri in care oameni de stiinta fac experiente sau exprima opinii care depasesc limita legalitatii sau a moralitatii. De aceea ei primesc eticheta de „savanti nebuni”. Un exemplu faimos este Nikola Tesla, dar cu siguranta ca nu e singurul, chiar daca ei sunt astazi mai putin sau aproape deloc cunoscuti, dupa cum constata si listverse.com.

Citeste mai departe...
 

Facebook, câmp de lupta, de intoxicare si manipulare

Imprimare E-mail
joi, 10 decembrie 2015

 Despre Facebook, dar si Tweeter, se spune ca au fost concepute ca retele de socializare, locul unde se pot emite opinii dezinhibate, unde se publica fotografii familiale sau ale nazdravaniilor unor insi frustrati. Dar, dupa cum observa publicatia The Guardian, Facebook este si locul unor experimente de manipulare.m S-a înradacinat deja ideea, insidios strecurata printre internauti, ca daca nu esti pe Facebook, nu existi! Chiar asa sa fie?

Citeste mai departe...
 

Noi sisteme de propulsie pentru rachetele viitorului

Imprimare E-mail
vineri, 04 decembrie 2015

 Cercetari actuale in domeniul sistemelor de propulsie inovatoare pentru viitoarele calatorii printre stele sunt de fapt mai vechi pentru NASA. Nu am facut calatorii intergalactice, asa cum credea Arthur C. Clarke prin anii 70 ai secolului trecut, dar cercetarile consuma fonduri uriase, chiar daca fara realizari palpabile. Unul dintre visele marete ale NASA este calatoria spre Marte la care Agentia se gandea inca de acum cativa ani, inainte de a face publica descoperirea apei pe Planeta Rosie. Ideea este asta: nu cum sa lansezi rachete spre Marte, ci cum sa concepi rachete superrapide pentru zborul spre Marte? Sau, chiar mai departe, prin Galaxie. Cu alte cuvinte, este vorba despre noi sisteme de propulsie a rachetelor care ar trebui sa duca viitorii cosmonauti mai repede si mai sigur spre Marte (?)

Citeste mai departe...
 

Viata pe Marte ar putea fi adusa de pe Pamant?

Imprimare E-mail
joi, 26 noiembrie 2015

 In secolul trecut se vorbea despre posibilitatea ca martienii sa fi populat Pamantul inainte de extinctia Planetei Rosii. Prin analogie, acum, pamantenii viseaza la popularea altor planete locuibile or nelocuite, inainte ca sistemul nostru solar sa dispara. Numai ca, o data cu ideea misiunilor umane pe Marte, se pomeneste pericolul infectarii cu microbi terestri a Planetei Rosii. Se spune ca populatia Americii a fost distrusa in proportie de 90 la suta din cauza bolilor infectioase aduse de primii conchistadori spanioli, incepand cu 1492.

Citeste mai departe...
 

Pe cand o colonie umana pe Marte?

Imprimare E-mail
duminică, 22 noiembrie 2015

 Ne-am mai linistit: NASA a ajuns la concluzia ca pe Planeta Rosie exista apa. Si mai departe? Asa cum inca din epoca primitiva comunitatile se formau in apropierea surselor de apa, NASA are proiecte pentru crearea unor colonii umane pe Marte. S-ar putea intalni viitorii colonisti martieni si cu forme de viata necunoscute? Daca Hollywood-ul a iesit pe piata cu un film care reia ideile NASA despre colonizarea Planetei Rosii, realitatea unei asemenea provocari mai are de asteptat. Si asta pentru ca in calea imaginatiei se ridica o multime de obstacole.

Citeste mai departe...
 

Marte, o planeta mai fascinanta ca niciodata

Imprimare E-mail
duminică, 15 noiembrie 2015

 De mai bine de un secol si ceva, Planeta Rosie a fost in centrul atentiei unei prese in cautare de senzational. Oamenii s-au lasat convinsi fie ca exista apa pe Marte, fie ca exista niste canale pe Marte sau chiar chipul unui om pe Paneta Rosie. Mai mult stiintifico-fantastice decât stiintifice aceste idei s-au ofilit odata cu trecerea timpului, dar ele sunt revigorate azi de o institutie serioasa precum NASA.

Citeste mai departe...
 

Teorii false despre evolutia omului

Imprimare E-mail
marți, 10 noiembrie 2015

 Descoperireaa fosilelor din pestera Naledi din Africa de Sud, care ar fi apartinut „Omului Naledi” cum l-a categorisit antropologul Lee Berger si despre care am scris in editiile anterioare ale revistei noastre, prilejuieste revistei National Geographic, care a si sponsorizat cercetarile, alcatuirea unui clasament al teoriilor eronate in ceea ce priveste evolutia omului pe Pamant.

Citeste mai departe...
 

Misterul persista in cazul stramosului nostru, omul naledi

Imprimare E-mail
joi, 29 octombrie 2015

 Scriam saptamâna trecuta despre fabuloasa descoperire a antropologului Lee Berger in pestera Naledi, Africa de Sud. Un reportaj al acestei aventuri si al implicatiilor descoperirii celui mai vechi stramos al omului a fost prezentat de prestigioasa revista National Geographic, cu atât mai mult cu cât Lee Berger este colaborator al revistei, publicatia sponsorizând si cercetarile acestuia la Naledi. E drept, descoperirea in sine este un lucru exceptional, dar problemele de-abia acum incep sa apara, si asta pentru ca cercetatorii astepta raspunsuri la mai multe intrebari: cine este stramosul nostru cu adevarat, cum am devenit oameni, unde este locul de nastere al umanitatii? Incet-incet, echipele de antropologi incep sa se apropie de adevar. Omul naledi a schimbat istoria omenirii, e adevarat, dar cum?

Citeste mai departe...
 

DE LA LUCY, LA HOMO NALEDI

Imprimare E-mail
joi, 22 octombrie 2015

 Am scris luna trecuta despre descoperirea in Africa de Sud a ramasitelor lui Homo naledi, hominidul care a trait pe Pamânt in urma cu peste doua milioane de ani. Daca este asa, atunci leaganul umanitatii se muta in Africa de Sud. O gramada de oase ascunse pe fundul unei pesteri din Africa de Sud reprezinta o noua specie umana, cel putin asta declarau cercetatorii cu ocazia prezentarii pentru publicatia National Geographic, in septembrie, a acestei importante descoperiri. Homo naledi (naledi insemna „stea in crestere”) pare sa fi fost, dupa analiza fosilelor descoperite, un om destul de primitiv in anumite privinte: avea un creier destul de mic, umeri ca de maimuta, dar, in acelasi timp, pare destul de asemanator oamenilor de azi.

Citeste mai departe...
 

Gaurile negre nu exista!

Imprimare E-mail
miercuri, 21 octombrie 2015

 Despre celebrul fizician teoretician Stephen Hawking se vorbeste doar laudativ: cel mai mare matematician de la Newton incoace, parintele Gaurilor Negre, autorul teoriei Marii Implozii. Sigur, sunt unii care nu-i impartasesc fanteziile stiintifice, dar acestia sunt repede marginalizati de o media vigilenta. Cu mai bine de un an in urma scriam in aceasta pagina despre teoria Gaurilor Negre a lui Hawking, amintind argumentele unui fizician indian, Abhas Mitra, care demonstra ca Gaurile Negre practic nu exista! Articolul lui Mitra purta titlul, cu tot respectul cuvenit, „Ati gresit, domnule Stephen Hawking”. Opinia a fost primita cu raceala de mediul academic, care nu admite nici macar ciobirea soclului unui maestru de neatins. Sa amintim, pe scurt despre ce era vorba.

Citeste mai departe...
 

Delincventi sau artisti de geniu?

Imprimare E-mail
joi, 08 octombrie 2015

 Prima reactie pe care o ai în fata unui falsificator de opere de arta este una de perplexitate: e vorba despre un delincvent de drept comun sau despre un artist de geniu? Nu despre toti falsificatorii de opere de arta se spune ca ar avea geniu, unii sunt doar buni desenatori sau sculptori, dar presa, de-a lungul anilor, i-a numit pe unii dintre ei adevarati artisti de geniu ai secolului al XX-lea. Am putea aminti câteva nume, dintre cele mai cunoscute: Shaun Greenhalgh, Guy Ribes, Wolfgang Beltracchi, artisti care au uimit lumea artei, dând-o chiar peste cap.

Citeste mai departe...
 

Istoria lumii stravechi iese la suprafata

Imprimare E-mail
joi, 01 octombrie 2015

 Dupa marile descoperiri din anii 60 ai secolului trecut de la Tartaria, in Romania sunt scoase la iveala o serie de alte vestigii uimitoare. Recent, arheologii romani au descoperit o statueta veche de 23.000 de ani! Meritul descoperirii acestei stravechi statuete in situl paleolitic Poiana Ciresului din judetul Neamt, apartine unei echipe de arheologi damboviteni conduse de responsabilul de santier Elena-Cristina Nitu si directorul complexului muzeal Ovidiu Cirstina si cu participarea studentilor Universitatii Valahia din Targoviste, sub coordonarea profesorului universitar Marin Carciumaru, dupa cum relateaza Agerpres.

Citeste mai departe...
 

Cât de curate sunt becurile „ecologice” cu LED?

Imprimare E-mail
joi, 24 septembrie 2015

 Lupta împotriva emisiilor de substante toxice într-o atmosfera tot mai încarcata cu deseuri are nevoie si de schimbari radicale: una dintre acestea sunt revolutionarele becuri verzi, ecologice si economice. Cât de curate sunt însa ele? Marturisesc ca documentarea pentru acest articol a plecat de la întrebarea unui cititor al revistei noastre, interesat de calitatile becurilor cu LED, aflate la vânzare si în magazinele din tara noastra, dar mai ales de cât de curate sunt ele.

Citeste mai departe...
 

Nici o zi fara descoperiri stiintifice

Imprimare E-mail
vineri, 18 septembrie 2015

 Fie ca e vorba despre Univers, despre organismul uman, despre tehnologie sau despre arheologie, agentiile de presa abunda in informatii legate de descoperiri realizate de oamenii de stiinta, cu predilectie de cei americani. Stiinta vrea sa capete statutul omniscientei. Ca de multe ori se inseala, insa deja asta nu mai conteaza.

Citeste mai departe...
 

Un secret vechi de 3.300 de ani, inca nedezlegat

Imprimare E-mail
joi, 10 septembrie 2015

 Doar cateva lucruri se stiu cu certitudine despre regina Egiptului, Nefertiti: unul ar fi ca ea exprima frumusetea si eleganta unei egiptence de acum peste 3.000 de ani, al doilea, ca a fost nevasta faraonului Akhenaton. La aceste mici adevaruri se adauga o multime de supozitii.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 7,50 lei
- 2 luni: 15,00 lei
- 3 luni: 22,50 lei
- 4 luni: 30,00 lei
- 5 luni: 37,50 lei
- 6 luni: 45,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (70 euro sau 80 $, un abonament pe sase luni; 35 euro sau 40 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Universuri create pe computer
» Sultani crescuti in custi
» Rapirile OZN un experiment genetic?
» Sufleu de conopida
» Lifting natural
» Exportatorii de fauna exotica
» Manastirea Slatina – Suceava
» Furtuna care prevesteste iubirea
» Pamantul ca oglindire a Cosmosului viu
» Cat de grea e scoala?
» Tango rusesc si concerte de pian
» Tot ce ati vrut sa aflati despre „Joker”, dar v-a fost frica sa intrebati
» Horoscopul saptamanii: 21-27 octombrie 2019
» 17 octombrie 1483 – Tomas de Torquemada, numit Mare Inchizitor
» Tema: „BALURI”
» Inventii de muzeu
» Orasul Apocalipsei
» „Magia” rapirilor extraterestre
» Peste a la grec
» Ingrijirea tenului acneic
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Corp ceresc condamnat la moarte
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9