Prima pagina arrow SPECTACOLUL CUNOASTERII
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 1 vizitator online

SPECTACOLUL CUNOASTERII

Informatii si analize despre noile descoperiri ale stiintei, curiozitati si ciudatenii. Citit in sectiunea Stiinta.

In cautarea „Sfântului Graal” al energiei

Imprimare E-mail
joi, 02 iulie 2015

 Au trecut 25 de ani de când o descoperire uluitoare a inflamat întreaga planeta: fuziunea nucleara era posibila, ea putea produce energie nelimitata si era la îndemâna oricui. Dupa o perioada de anonimat, azi apar noi cercetari care reiau ideea. Unii îsi aduc înca aminte, asta pentru ca experientele au fost facute si prezentate si în România, la TVR în anul 1989, de imaginile care prezentau lumii ceea ce a fost numita atunci „fuziunea la rece”: o modalitate revolutionara, simpla, economica si ecologica, care putea rezolva pentru totdeauna nevoile insatiabile de energie ale Planetei. „La rece” însemna o reactie nucleara care, spre deosebire de cea produsa în reactoarele nucleare clasice, avea loc pe un birou într-un recipient care putea fi tinut în mâini!

Citeste mai departe...
 

Întrebari la care stiinta nu a gasit un raspuns

Imprimare E-mail
joi, 25 iunie 2015

 În ultima jumatate de secol se acrediteaza ideea ca Stiinta este singura autoritate în stare sa explice toate fenomenele care ne înconjoara. De la nasterea Universului (?) la activitatea galaxiilor, evolutia omului si cea a climei. Cu toate acestea, sunt si întrebari mult mai simple care n-au primit înca un raspuns, constructia piramidelor de la Gizeh fiind doar unul dintre exemple. Si mai exista si altele, dupa cum prezinta Listverse.com.

Citeste mai departe...
 

Asaltul robotilor

Imprimare E-mail
joi, 18 iunie 2015

 Robotii au fascinat marele public, dar si imaginatia cercetatorilor. O masinarie care sa se comporte ca un om, sau macar ca un animal, a fost considerata o adevarata provocare. Azi, ideea ca totul este posibil în materie de roboti „inteligenti” prinde un contur tot mai precis. Anii 70 ai secolului trecut sunt cei care au hranit comunitatea stiintifica, mai ales americana, cu fantasma ca era robotilor inteligenti sau a zborurilor intergalactice a sosit si ca pasi uriasi trebuie facuti spre un viitor tehnologic coplesitor.

Citeste mai departe...
 

Zeita dragostei si transplantul de cap

Imprimare E-mail
sâmbătă, 13 iunie 2015

 E greu de raspuns la întrebarea de ce încearca oamenii de stiinta sa se cufunde uneori în ridicol în mod public. De ce abandoneaza rigurozitatea stiintelor exacte în favoarea teoriilor inspirate din filmele s.f. Cazurile sunt multe, acum ne oprim doar la „transplantul de cap” si teoria „mortii galaxiilor”. Daca unii cercetatori sunt uneori rasplatiti pentru eforturilor stiintifice inutile cu premiul IgNobel, alti oameni de stiinta încearca sa atinga limitele ridicolului prin simple „versificari” ale prozelor din filmele sciece-fiction facute la Hollywood. Încercari stiintifico-literare care stârnesc ironiile acide ale altor cercetatori. O astfel de idee nastrusnica este ideea „transplantului de cap”.

Citeste mai departe...
 

Palatul ideal al postasului rural Cheval

Imprimare E-mail
joi, 04 iunie 2015

 O constructie unica în lume care vrea sa demonstreze ca atunci când exista dorinta, puterea poate sta si doar in doua mâini goale. Palatul postasului din Hauterives, Ferdinand Cheval, rezista si azi, si – culmea! – exista restauratori singuratici care vor sa comunice cu visul constructorului de altadata. Palate impozante au fost construite peste tot în lume, din China pâna în Europa. Ele s-au dorit întruchiparea visului de marire sau doar a puterii nemasurate a unor regi, împarati sau domnitori. Constructia lor a fost încredintata unor mari arhitecti, iar mâna de lucru a fost selectionata dintre supusi. Un sigur palat dintre toate cele cunoscute în istoria lumii este opera unui singur om, a unui om obisnuit, cu o meserie anonima, autodidact si visator: este vorba despre palatul factorului postal Ferdinand Cheval.

Citeste mai departe...
 

De la Cezar si mumii, la comunicarea între celule

Imprimare E-mail
vineri, 29 mai 2015

 Cercetarea stiintifica nu se afla niciodata în pauza de cafea. Aventura cunoasterii împinge cercetatorii de la spate si rezultatele apar zilnic publicate în media. Iata câteva dintre cele mai noi  descoperiri, prelucrate de Agerpres. Arheologia este un domeniu care ofera surprize rar, dar mereu interesante, fie ca este vorba despre obiecte descoperite în siturile cercetate, fie ca ofera ipoteze interesante, chiar daca uneori acestea frizeaza fantezia literara. Dintr-o comunicare recenta, aflam ca în valea Cotahuasi din Peru, în situl arheologic Tenahaha, a fost descoperita recent o necropola cuprinzând câteva zeci de morminte cu o vechime estimata la aproximativ 1.200 de ani. Cel mai interesant lucru este ca fiecare mormânt adaposteste cam 40 de mumii. Si mai interesante sunt mumiile însele.

Citeste mai departe...
 

Zborul uman spre Marte, fictiune sau deziderat?

Imprimare E-mail
joi, 21 mai 2015

 Planeta Rosie înfierbânta de mai multa vreme imaginatia oamenilor. Presa a contribuit la aceasta atractie, aducând pe tapet povestea canalelor martiene, a figurii umane de pe Marte etc. În ultimele decenii NASA a fost cea care a alimentat curiozitatea, speculând pe tema existentei fie a vietii, fie a apei pe Marte. De aici pâna la calatoria pe Planeta vecina, n-a mai fost decât un pas.

Citeste mai departe...
 

Când vom calatori în universurile paralele?

Imprimare E-mail
joi, 14 mai 2015

 Au fost mai întâi calatoriile pe mare, apoi cu avionul, pentru ca, într-un final contemporan, sa urmeze calatoriile spatiale. Omul a încercat tot timpul sa se afle în miezul aventurilor riscante, dar mereu deschizatoare de drumuri. Nu e de mirare ca asteapta sa ajunga pe alte planete, locuite sau, mai nou, în alte universuri. Daca acestea exista... Când, pe vremea Brigazilor stiintifice Magazin, îl întrebam pe regretatul fizician Ionel Purica ce este dincolo de universul nostru, el ne spunea ca, de fapt, exista mai multe Universuri, un fel de „universuri paralele”. Era si aceasta o teorie în acea perioada, si cercetatorii români nu puteau sa o ignore.

Citeste mai departe...
 

Semnalele creierului inainte de ultima clipa!

Imprimare E-mail
joi, 07 mai 2015

 Pana de curand, despre instalarea decesului cerebral specialistii aveau o teorie aproape unanim acceptata: in momentele dinaintea mortii inima joaca rolul principal. Incetarea batailor inimii duce la oprirea circulatiei sangvine, iar creierul si celelalte organe mor in succesiune rapida, in lipsa oxigenului. Un studiu recent lanseaza o idee care vine sa contrazica aceasta teorie.

Citeste mai departe...
 

Primul mesaj scris din istoria omenirii

Imprimare E-mail
joi, 30 aprilie 2015

 Despre tablitele de lut de la Tartaria (judetul Alba), care contin semne pictografice vechi de peste sapte milenii, am mai scris in revista Magazin in cursul anului trecut. Din momentul in care au fost descoperite, cele trei artefacte stravechi se afla in patrimoniul Muzeului National de Istorie a Transilvaniei din Cluj Napoca. Comentariile si controversele au depasit insa zidurile acestui lacas de cultura. Celebrele placute au fost gasite in anul 1961, in statiunea preistorica de la Tartaria, localizata in fata Haltei CFR, loc denumit de localnici „Gura Luncii”, dupa cum spune arheologul Horia Ciugudean. „Sesizand importanta sitului, Constantin Daicoviciu a inclus cercetarea sistematica a statiunii in programul de lucru al Institutului de Studii Clasice din Cluj. Conducerea sapaturilor a fost incredintata cercetatorului Kurt Horedt, care a efectuat aici doua campanii de sapaturi, in august 1942 si septembrie 1943.”

Citeste mai departe...
 

De la o noua stea, la primul hominid

Imprimare E-mail
sâmbătă, 25 aprilie 2015

 Spectacolul cercetarii stiintifice continua fara ragaz. Daca ar trebui sa ne oprim la doua dintre cele mai remarcabile descoperiri recente, atunci cel mai potrivit ar fi sa optam pentru noua stea descoperita de un roman si cea mai veche fosila a unui hominid. In domeniul astronomiei, a observarii Universului, de multe ori astronomii amatori, adica acei pasionati care scruteaza cerul noptii cu mijloace proprii, spre deosebire de astronomii care lucreaza la marile si superdotatele observatoare raspandite pe glob, ajung la rezultate mult mai spectaculoase decat expertii cu pedigri.

Citeste mai departe...
 

Bestiarul medieval scos la lumina

Imprimare E-mail
joi, 16 aprilie 2015

 In lipsa cartilor de cultura generala, oamenii Evului Mediu din Europa luau superstitiile drept realitate, iar lucrurile incredibile erau acceptate cu usurinta ca adevaruri de necontestat. Azi, toata lumea stie ce este un caine sau o albina, dar in acele vremuri povestile fabuloase erau considerate non-fictionale. In Evul Mediu, povestile infrumusetau vremurile plictisitoare si oamenii puneau mare pret pe ele. Pe atunci, oamenilor le placeau mai ales povestile despre animale si cum nu aveau alte surse de informare, cele mai cautate erau „bestiariile”, adica acele carti care descriau animalele si mediul in care traiau.

Citeste mai departe...
 

Unele „-isme” care distrug omenirea

Imprimare E-mail
sâmbătă, 11 aprilie 2015

 Exista la noi un fel de anecdota care spune ca unii indivizi, atunci când nu mai au nicio treaba, îsi dezbraca haina si o pazesc ca nu cumva sa le-o fure vreun hot închipuit. Din nefericire, sunt tot mai multi cei ce se baga astfel în seama, inventând probleme pe care tot ei „stiu” cel mai bine sa le rezolve. Si atunci vin si cer cu orice pret sa îsi impuna viziunile patologice, dar si – obligatoriu – modul de contracarare a acestora. Culmea e ca traim într-o lume în care sarlatania prinde la foarte multi, reactiile de adeziune la teoriile maladive fiind absolut halucinante.

Citeste mai departe...
 

De la apa de pe Europa la modificarile genomului uman

Imprimare E-mail
joi, 02 aprilie 2015

 Zilnic suntem excedati de stirile legate de performantele oamenilor de stiinta care incearca sa explice orice fenomen existent in Univers, pe Pamant sau in adancul fiintei umane. De cele mai multe ori reusitele sunt dublate de explicatii care se doresc pertinente, desi alteori ele sunt fie fanteziste, fie prea generale, fie neconvingatoare.

Citeste mai departe...
 

Este umanitatea o adevarata forta geologica?

Imprimare E-mail
joi, 26 martie 2015

 „Era Omului” este o denumire ambigua, dar in viziunea oamenilor de stiinta ea ar semnifica momentul in care oamenii, umanitatea, omenirea, a avut un  impact ireversibil si fundamental asupra planetei. Care ar fi momentul exact al aparitiei acestei „ere a Omului”, iata o intrebare care provoaca deocamdata controverse printre experti. In ciuda unui studiu recent care pretinde ca acest moment poate fi definit cu exactitate.

Citeste mai departe...
 

Arca lui Noe ascunsa in ADN

Imprimare E-mail
vineri, 20 martie 2015

 Cam cu un deceniu in urma s-a lansat ideea ca molecula de ADN este sipetul cu comori ascunse al umanitatii, ceea ce nu e departe de adevar, care ar putea deschide pentru stiinta o cale noua de abordare a nemuririi. De-acum putea incepe „joaca de-a Dumnezeu”. Este acceptat unanim ca molecula de ADN prezenta in orice organism viu aflat pe Pamant este depozitarul tuturor proceselor biologice, de la organismul mamiferelor la cel al insectelor sau pestilor. Toata informatia despre organism este „incuiata” in aceasta „caramida” a vietii. De aici si ideea descifrarii acestui cod, care poate fi comparat cu codul in care este scris sistemul de operare Windows pentru computere, numai ca infinit mai complex decat acesta, ar putea deschide calea manipularilor genetice ale secolelor viitoare, spre oamenii viitorului si, de ce nu, spre nemurire.

Citeste mai departe...
 

Un nou model al Universului

Imprimare E-mail
joi, 12 martie 2015

 Despre teoriile legate de nasterea Universului (Big Bang si altele), despre forma Universului sau aparitia vietii pe Pamânt am scris în mai multe rânduri, atragând atentia ca ele ar trebui revizuite, deoarece au aparut mai multe modele de gândire, dar si pentru ca multe dintre acestea sunt supozitii stiintifico-literare. O noua teorie de acest gen este si cea conceputa de Stefan Dumitrescu de la Biroul de Viitorologie din Bucuresti.

Citeste mai departe...
 

12 teorii despre disparitia civilizatiei umane in urmatorii 100 de ani

Imprimare E-mail
vineri, 06 martie 2015

 Cand e vorba despre Apocalipsa, teoriile se calca pe bataturi: de la calendarul mayas, care ar fi vorbit despre 21 decembrie 2012, si Nostradamus care vedea cutremure si asteroizi pana la profetii de azi. Toate teoriile pe aceasta tema au avut succesul garantat pentru mass-media globala, in ciuda ridicolului lor. Iata ca azi intra in hora si cercetatorii seriosi.

Citeste mai departe...
 

De la Leonardo da Vinci la Nikola Tesla

Imprimare E-mail
joi, 26 februarie 2015

 Despre marii inventatori ai lumii putem spune ca se cunosc in general marile lor inventii, dar lumea stie mai putin despre inventiile lor bizare, care au fost trecute cu vederea, chiar daca unele dintre ele sunt extrem de interesante azi.

Citeste mai departe...
 

Rosetta, kilobotii si Ebola

Imprimare E-mail
joi, 19 februarie 2015

 La sfârsitul anului trecut, revista britanica de stiinta „Nature” a realizat un clasament al celor mai spectaculoase succese stiintifice din 2014. Printre acestea, revista mentioneaza misiunea sondei europene Rosetta, lupta împotriva virusului Ebola, domeniul inteligentei artificiale sau lupta împotriva cancerului, dupa cum prezinta Agerpres. În capul clasamentului realizat de „Nature” se afla fara niciun dubiu misiunea sondei spatiale europene Rosetta. Pentru prima oara omenirea a reusit sa asolizeze pe o cometa, idee preluata parca dintr-un film s.f. realizat la Hollywood.

Citeste mai departe...
 

Soarele cu gauri si doua planete în plus!

Imprimare E-mail
vineri, 13 februarie 2015

 Luna ianuarie, care tocmai s-a încheiat, a fost marcata de descoperirile unor fenomene spatiale misterioase, dar si de scoaterea la iveala a unor marturii arheologice sau tehnologice. Stirea lunii ianuarie privitoare la galaxia noastra a fost ca cercetatorii de la NASA au descoperit un fenomen de-a dreptul misterios si anume o gaura uriasa la nivelul coroanei Soarelui, undeva, spre Polul Sud al stelei. E vorba de fapt despre o pata solara de dimensiuni mai neobisnuite în comparatie cu cele observate în mod constant de-a lungul deceniilor.

 

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 7,50 lei
- 2 luni: 15,00 lei
- 3 luni: 22,50 lei
- 4 luni: 30,00 lei
- 5 luni: 37,50 lei
- 6 luni: 45,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (70 euro sau 80 $, un abonament pe sase luni; 35 euro sau 40 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Ciocnirea galaxiilor
» „Vulturul de sange”, legenda sau adevar
» Fascinatia sondelor spatiale extraterestre
» Orez cu sofran
» Ingrijiri blande
» Vestitorii primaverii… demografice
» Buna Vestire
» Urechea lui Van Gogh
» Sport si sange
» Copiii si accidentele electrice
» Legaturi tainice de familie
» Valize de bani, ca-n filme
» Horoscopul saptamanii: 25-31 martie 2019
» 21 martie 1349 – Pogromul de la Erfurt
» Tema: „FOCUL”
» Pamantul a inghitit o alta planeta
» Matthäus Hetzenauer, „arma letala” a lui Hitler
» Rusia si China vor o alianta a ufologilor
» Cartofi cu smantana
» Remedii naturale
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Corp ceresc condamnat la moarte
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9