Prima pagina arrow SPECTACOLUL CUNOASTERII
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 42 vizitatori online

SPECTACOLUL CUNOASTERII

Informatii si analize despre noile descoperiri ale stiintei, curiozitati si ciudatenii. Citit in sectiunea Stiinta.

Google si Facebook, proiecte faraonice

Imprimare E-mail
joi, 03 septembrie 2015

 Cine s-ar fi asteptat ca o companie care gestioneaza cel mai mare motor de cautare pe Internet si o companie care detine cel mai accesat domeniu din reteaua sociala sa se lanseze in proiecte globale, extrem de ambitioase?! Sa ne amintim inceputurile: Google, o companie modesta care a lansat un motor de cautare, element indispensabil, esential, de-a dreptul revolutionar chiar, astazi, pentru activitatea legata de Internet, dar o companie alaturi de altele care se ocupau cu acelasi subiect (Bing, Sogou), si anume actiunea de cautare a sutelor de milioane de situri din lume.

Citeste mai departe...
 

Descoperiri cu autori uitati

Imprimare E-mail
joi, 27 august 2015

 Nu de putine ori istoria si-a premiat autorii unor descoperiri faimoase cu uitarea sau ignorarea. Iar alteori chiar contemporanii au uitat sa-si recunoasca eroii asa cum s-ar fi cuvenit. Si nu e vorba doar de contemporani, recunoasteri eronate s-au petrecut din Antichitate pana in zilele noastre. Chiar daca autorul articolului de pe listverse.com nu-l aminteste si pe descoperitorul insulinei, marele profesor Nicolae Paulescu, dar cazul nu este unic. Si alti mari descoperitori ai lumii moderne au fost ignorati pentru ca laurii premiantului sa fie pusi pe fruntea altcuiva.

Citeste mai departe...
 

Este posibil zborul unei rachete spre Luna?

Imprimare E-mail
vineri, 21 august 2015

 Pana in anul 1920, nimeni  nu si-a imaginat ca o racheta poate ajunge pe Luna, ca poate invinge atmosfera Pamantului. Doi cercetatori remarcabili au intrevazut aceasta posibilitate: acestia au fost americanul Robert Goddard si rusul Constantin Tiolkovski. Intr-un articol din Air&Space Magazine din mai 2008, Frank H. Winter il numea pe Goddard „Profesorul neinteles”, amintind despre teoria acestuia, care a infierbantat brusc mintile oamenilor – scriitori, graficieni, ziaristi –, referitoare la posibilitatea ca o racheta sa ajunga pe Luna. Totul a inceput in anul 1920.

Citeste mai departe...
 

Monocicleta, bicicleta, quadrocicleta

Imprimare E-mail
joi, 13 august 2015

 Transportul stradal modern are o istorie scurta, ceva mai mare de un secol. Pana la aparitia automobilului cu motor, inventat la inceputul anilor 1900, au existat timide incercari de a calatori pe doua roti: asa a aparut bicicleta. Azi apar noi concepte de transport stradal, printre care si cel realizat de inventatorul roman Lucian Panait.

Citeste mai departe...
 

„Adevaruri” raspândite pe Internet, demitizate azi

Imprimare E-mail
luni, 10 august 2015

 În urma cam cu vreo 10 ani s-a întâmplat ceva cu totul neasteptat: a cunoaste a devenit ceva „cool” (cum altfel?). Internetul atotcuprinzator, site dupa site, a devenit câmpul de dezvoltare a tot felul de „adevaruri incredibile”, false în realitate, dar preluate si rostogolite la infinit. Adevaruri partiale, informatii tulburatoare, fapte ametitoare, fabuloase, incredibile si minunate, toate au fost aruncate în piata digitala cu frenezie, lumea mirându-se ca nu le-a stiut pâna atunci. Unele site-uri erau serioase, responsabile, altele pur si simplu preluau legende urbane pe care le catalogau drept „cunoastere”. Si cum dorinta de cunoastere a omului cultivat este fara margini, tot felul de astfel de „adevaruri” si-au gasit locul în societate, unde au fost înghitite pe nemestecate, devenind locuri comune. Iata câteva dintr-o lista facuta pe listverse.com.

Citeste mai departe...
 

Ce sunt si cine ne omoara amintirile?

Imprimare E-mail
joi, 30 iulie 2015

 Când vorbim despre amintiri, sunt întrebari la care cercetatorii nu au gasit înca un raspuns convingator, deocamdata doar fragmente de raspunsuri disparate. Pentru ca vorbim despre un complex proces de formare a amintirilor în creierul uman. Creierul uman (putem spune si cel al tuturor fiintelor de pe Pamânt) este „unitatea centrala” a organismului. El da comenzile, el transmite informatiile pentru ca noi sa reusim sa ne comportam ca fiinte vii. Exista si procese mai subtile, cum ar fi visele sau amintirile.

Citeste mai departe...
 

A învata acasa, a exersa la scoala!

Imprimare E-mail
joi, 23 iulie 2015

 Este limpede ca educatia viitorului trebuie sa tina pasul cu noile tehnologii. A pierde ritmul înseamna a avea un tineret pasiv, neimplicat în procesele transformarilor tehnologice. Un studiu realizat de Institutul pentru Economia Digitala (Instituto de la Economía Digital, ICEMD – ESIC) din Spania scoate în evidenta câteva macrotendinte în educatie pentru deceniile care vin. Scoala, educatia scolara, predarea, recunoastem sau nu, nu mai sunt ca acum o jumatate de secol. Sistemul analog de predare, ca si mentalitatea conventionala de acum 50 de ani, s-au modificat odata cu aparitia erei digitale. Introducerea tehnologiei IT în invatamânt a schimbat într-o oarecare masura fata scolii. Dar metodele de predare? Dar mentalitatea profesorilor? Acestea par sa fi ramas în urma, neadaptate înca la era digitala.

Citeste mai departe...
 

Visul soferului citadin: a zbura cu masina

Imprimare E-mail
vineri, 17 iulie 2015

 Unul dintre cele mai vechi vise ale omului este acela de a zbura precum pasarile. Între timp ne-am resemnat si ne-am multumit sa calatorim fie cu masinile, fie cu avionul. „Ascultati ce va spun: o combinatie de avion si masina este pe punctul de a se naste. Puteti zâmbi, dar ea va veni în curând”, spunea John Ford în 1940. Între timp au trecut 75 de ani...

Citeste mai departe...
 

Încotro ne duc noile tehnologii?

Imprimare E-mail
joi, 09 iulie 2015

 Traim de doua decenii în ceea ce este numita deja era digitala, o lume virtuala care a deschis perspective nebanuite în urma cu o jumatate de secol. Noile tehnologii prind si ele viteza dar au mai ramas câteva vise ale omului care asteapta sa se împlineasca. Chiar daca cosmologii si futurologii, foarte la moda în anii 70 ai deceniului trecut, aveau viziuni îndraznete, un vis al omului, acela de a calatori spre alte planete din alte galaxii sau macar prin Calea Lactee, a ramas înca neîmplinit. Cel putin deocamdata, desi Arthur C. Clarke era convins la sfârsitul anilor 60 ca acest lucru va fi posibil pâna în anul 2000.

Citeste mai departe...
 

In cautarea „Sfântului Graal” al energiei

Imprimare E-mail
joi, 02 iulie 2015

 Au trecut 25 de ani de când o descoperire uluitoare a inflamat întreaga planeta: fuziunea nucleara era posibila, ea putea produce energie nelimitata si era la îndemâna oricui. Dupa o perioada de anonimat, azi apar noi cercetari care reiau ideea. Unii îsi aduc înca aminte, asta pentru ca experientele au fost facute si prezentate si în România, la TVR în anul 1989, de imaginile care prezentau lumii ceea ce a fost numita atunci „fuziunea la rece”: o modalitate revolutionara, simpla, economica si ecologica, care putea rezolva pentru totdeauna nevoile insatiabile de energie ale Planetei. „La rece” însemna o reactie nucleara care, spre deosebire de cea produsa în reactoarele nucleare clasice, avea loc pe un birou într-un recipient care putea fi tinut în mâini!

Citeste mai departe...
 

Întrebari la care stiinta nu a gasit un raspuns

Imprimare E-mail
joi, 25 iunie 2015

 În ultima jumatate de secol se acrediteaza ideea ca Stiinta este singura autoritate în stare sa explice toate fenomenele care ne înconjoara. De la nasterea Universului (?) la activitatea galaxiilor, evolutia omului si cea a climei. Cu toate acestea, sunt si întrebari mult mai simple care n-au primit înca un raspuns, constructia piramidelor de la Gizeh fiind doar unul dintre exemple. Si mai exista si altele, dupa cum prezinta Listverse.com.

Citeste mai departe...
 

Asaltul robotilor

Imprimare E-mail
joi, 18 iunie 2015

 Robotii au fascinat marele public, dar si imaginatia cercetatorilor. O masinarie care sa se comporte ca un om, sau macar ca un animal, a fost considerata o adevarata provocare. Azi, ideea ca totul este posibil în materie de roboti „inteligenti” prinde un contur tot mai precis. Anii 70 ai secolului trecut sunt cei care au hranit comunitatea stiintifica, mai ales americana, cu fantasma ca era robotilor inteligenti sau a zborurilor intergalactice a sosit si ca pasi uriasi trebuie facuti spre un viitor tehnologic coplesitor.

Citeste mai departe...
 

Zeita dragostei si transplantul de cap

Imprimare E-mail
sâmbătă, 13 iunie 2015

 E greu de raspuns la întrebarea de ce încearca oamenii de stiinta sa se cufunde uneori în ridicol în mod public. De ce abandoneaza rigurozitatea stiintelor exacte în favoarea teoriilor inspirate din filmele s.f. Cazurile sunt multe, acum ne oprim doar la „transplantul de cap” si teoria „mortii galaxiilor”. Daca unii cercetatori sunt uneori rasplatiti pentru eforturilor stiintifice inutile cu premiul IgNobel, alti oameni de stiinta încearca sa atinga limitele ridicolului prin simple „versificari” ale prozelor din filmele sciece-fiction facute la Hollywood. Încercari stiintifico-literare care stârnesc ironiile acide ale altor cercetatori. O astfel de idee nastrusnica este ideea „transplantului de cap”.

Citeste mai departe...
 

Palatul ideal al postasului rural Cheval

Imprimare E-mail
joi, 04 iunie 2015

 O constructie unica în lume care vrea sa demonstreze ca atunci când exista dorinta, puterea poate sta si doar in doua mâini goale. Palatul postasului din Hauterives, Ferdinand Cheval, rezista si azi, si – culmea! – exista restauratori singuratici care vor sa comunice cu visul constructorului de altadata. Palate impozante au fost construite peste tot în lume, din China pâna în Europa. Ele s-au dorit întruchiparea visului de marire sau doar a puterii nemasurate a unor regi, împarati sau domnitori. Constructia lor a fost încredintata unor mari arhitecti, iar mâna de lucru a fost selectionata dintre supusi. Un sigur palat dintre toate cele cunoscute în istoria lumii este opera unui singur om, a unui om obisnuit, cu o meserie anonima, autodidact si visator: este vorba despre palatul factorului postal Ferdinand Cheval.

Citeste mai departe...
 

De la Cezar si mumii, la comunicarea între celule

Imprimare E-mail
vineri, 29 mai 2015

 Cercetarea stiintifica nu se afla niciodata în pauza de cafea. Aventura cunoasterii împinge cercetatorii de la spate si rezultatele apar zilnic publicate în media. Iata câteva dintre cele mai noi  descoperiri, prelucrate de Agerpres. Arheologia este un domeniu care ofera surprize rar, dar mereu interesante, fie ca este vorba despre obiecte descoperite în siturile cercetate, fie ca ofera ipoteze interesante, chiar daca uneori acestea frizeaza fantezia literara. Dintr-o comunicare recenta, aflam ca în valea Cotahuasi din Peru, în situl arheologic Tenahaha, a fost descoperita recent o necropola cuprinzând câteva zeci de morminte cu o vechime estimata la aproximativ 1.200 de ani. Cel mai interesant lucru este ca fiecare mormânt adaposteste cam 40 de mumii. Si mai interesante sunt mumiile însele.

Citeste mai departe...
 

Zborul uman spre Marte, fictiune sau deziderat?

Imprimare E-mail
joi, 21 mai 2015

 Planeta Rosie înfierbânta de mai multa vreme imaginatia oamenilor. Presa a contribuit la aceasta atractie, aducând pe tapet povestea canalelor martiene, a figurii umane de pe Marte etc. În ultimele decenii NASA a fost cea care a alimentat curiozitatea, speculând pe tema existentei fie a vietii, fie a apei pe Marte. De aici pâna la calatoria pe Planeta vecina, n-a mai fost decât un pas.

Citeste mai departe...
 

Când vom calatori în universurile paralele?

Imprimare E-mail
joi, 14 mai 2015

 Au fost mai întâi calatoriile pe mare, apoi cu avionul, pentru ca, într-un final contemporan, sa urmeze calatoriile spatiale. Omul a încercat tot timpul sa se afle în miezul aventurilor riscante, dar mereu deschizatoare de drumuri. Nu e de mirare ca asteapta sa ajunga pe alte planete, locuite sau, mai nou, în alte universuri. Daca acestea exista... Când, pe vremea Brigazilor stiintifice Magazin, îl întrebam pe regretatul fizician Ionel Purica ce este dincolo de universul nostru, el ne spunea ca, de fapt, exista mai multe Universuri, un fel de „universuri paralele”. Era si aceasta o teorie în acea perioada, si cercetatorii români nu puteau sa o ignore.

Citeste mai departe...
 

Semnalele creierului inainte de ultima clipa!

Imprimare E-mail
joi, 07 mai 2015

 Pana de curand, despre instalarea decesului cerebral specialistii aveau o teorie aproape unanim acceptata: in momentele dinaintea mortii inima joaca rolul principal. Incetarea batailor inimii duce la oprirea circulatiei sangvine, iar creierul si celelalte organe mor in succesiune rapida, in lipsa oxigenului. Un studiu recent lanseaza o idee care vine sa contrazica aceasta teorie.

Citeste mai departe...
 

Primul mesaj scris din istoria omenirii

Imprimare E-mail
joi, 30 aprilie 2015

 Despre tablitele de lut de la Tartaria (judetul Alba), care contin semne pictografice vechi de peste sapte milenii, am mai scris in revista Magazin in cursul anului trecut. Din momentul in care au fost descoperite, cele trei artefacte stravechi se afla in patrimoniul Muzeului National de Istorie a Transilvaniei din Cluj Napoca. Comentariile si controversele au depasit insa zidurile acestui lacas de cultura. Celebrele placute au fost gasite in anul 1961, in statiunea preistorica de la Tartaria, localizata in fata Haltei CFR, loc denumit de localnici „Gura Luncii”, dupa cum spune arheologul Horia Ciugudean. „Sesizand importanta sitului, Constantin Daicoviciu a inclus cercetarea sistematica a statiunii in programul de lucru al Institutului de Studii Clasice din Cluj. Conducerea sapaturilor a fost incredintata cercetatorului Kurt Horedt, care a efectuat aici doua campanii de sapaturi, in august 1942 si septembrie 1943.”

Citeste mai departe...
 

De la o noua stea, la primul hominid

Imprimare E-mail
sâmbătă, 25 aprilie 2015

 Spectacolul cercetarii stiintifice continua fara ragaz. Daca ar trebui sa ne oprim la doua dintre cele mai remarcabile descoperiri recente, atunci cel mai potrivit ar fi sa optam pentru noua stea descoperita de un roman si cea mai veche fosila a unui hominid. In domeniul astronomiei, a observarii Universului, de multe ori astronomii amatori, adica acei pasionati care scruteaza cerul noptii cu mijloace proprii, spre deosebire de astronomii care lucreaza la marile si superdotatele observatoare raspandite pe glob, ajung la rezultate mult mai spectaculoase decat expertii cu pedigri.

Citeste mai departe...
 

Bestiarul medieval scos la lumina

Imprimare E-mail
joi, 16 aprilie 2015

 In lipsa cartilor de cultura generala, oamenii Evului Mediu din Europa luau superstitiile drept realitate, iar lucrurile incredibile erau acceptate cu usurinta ca adevaruri de necontestat. Azi, toata lumea stie ce este un caine sau o albina, dar in acele vremuri povestile fabuloase erau considerate non-fictionale. In Evul Mediu, povestile infrumusetau vremurile plictisitoare si oamenii puneau mare pret pe ele. Pe atunci, oamenilor le placeau mai ales povestile despre animale si cum nu aveau alte surse de informare, cele mai cautate erau „bestiariile”, adica acele carti care descriau animalele si mediul in care traiau.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 7,50 lei
- 2 luni: 15,00 lei
- 3 luni: 22,50 lei
- 4 luni: 30,00 lei
- 5 luni: 37,50 lei
- 6 luni: 45,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (70 euro sau 80 $, un abonament pe sase luni; 35 euro sau 40 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Cum masuram gaurile Negre?
» Katie Sandwina „nepoata lui Hercule”
» Trei istorii cu obiecte neidentificate
» Tarta cu praz
» Mici secrete
» Insectele – in pragul extinctiei?
» Biserica Sfanta Varvara
» La Paradisul pisicilor
» Calugarii de piatra
» Mancam (mult si) bine, dar in ce gAtim?
» Filme si filmulete
» Totul despre filmele de Oscar: My Fair Lady
» Horoscopul saptamanii: 27 mai – 2 iunie 2019
» A doua aruncare pe fereastra de la Praga
» Tema: „CUPLURI DE INDRAGOSTITI”
» Minutele de dupa impactul cu un asteroid
» Cea mai stranie batalie
» Hibrizi extraterestri printre noi?
» Tocanita de ciuperci cu sfecla
» Efecte rapide
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Corp ceresc condamnat la moarte
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9