Prima pagina arrow ISTORII UITATE
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 5 vizitatori online

ISTORII UITATE

Intamplari si oameni extraordinari. Sunt aici ca sa nu fie uitati!Incidente diplomatice in era moderna

Imprimare E-mail
joi, 22 octombrie 2015

 In arhivele Curtii Internationale de Justitie si printre documentele unor institutii detinatoare de informatii cu caracter diplomatic exista categoria de evenimente numita „incidente diplomatice”. Exista cronici despre astfel de intâmplari intre state inca din secolul XVII. Epoca moderna a debutat cu cel mai grav incident, asasinatul de la Sarajevo (28 iunie 1914), care a condus la izbucnirea Primului Razboi Mondial.

Citeste mai departe...
 

Submarinele in razboaiele mondiale

Imprimare E-mail
miercuri, 21 octombrie 2015

 Nava care poate naviga atat la suprafata cat si in adancurile marilor si oceanelor, submarinul este de regula folosit in scopuri militare, pentru atacuri surprinzatoare. In scopuri civile, astfel de nave sunt numite „submersibile”. Secolul XIX a cunoscut o dezvoltare lenta dar sigura a submarinelor, iar progresul tehnic le-a permis sa fie arme letale chiar si in Primul Razboi Mondial.

Citeste mai departe...
 

Sindicatul crimei si urmasii lui Capone

Imprimare E-mail
joi, 08 octombrie 2015

 Inainte de iesirea din scena a nemilosului Capone, în anul 1931, s-a desfasurat un eveniment esential pentru Mafia americana si pentru continuitatea activitatilor infractionale pe teritoriul SUA. Astfel, între 13 si 16 mai 1929 s-a organizat „Conferinta de la Atlantic City”, pe care istoricii americani o numesc „prima si cea mai importanta adunare la vârf a gangsterilor crimei organizate”. Disparitia „Domnului Cicatrice” Capone) nu avea sa încetineasca deloc activitatile mafiote.

Citeste mai departe...
 

Si presedintii gresesc cateodata

Imprimare E-mail
joi, 01 octombrie 2015

 Istoricii americani isi iubesc presedintii si au un mare respect pentru marii politicieni care si-au derulat mandatele la Casa Alba. Cu toate acestea, exista momente ale politicii externe (mai ales) cand deciziile luate de presedinti au fost pripite. Sunt date cateva exemple – de la Abraham Lincoln pana la Bill Clinton si George W. Bush – care demonstreaza ca si „cei mai puternici oameni ai planetei” pot gresi, cu consecinte grave.

Citeste mai departe...
 

Domnitori si peripetii domnesti

Imprimare E-mail
joi, 24 septembrie 2015

 Epoca medievala ne fascineaza de multe ori si prin imprevizibilele meandre ale puterii, prin lupta pentru acapararea Scaunului domnesc în care, uneori, si rudele între ele s-au confruntat si înca sângeros. Spre deosebire de monarhiile occidentale, în Tara Româneasca si-n Moldova domniile aveau durate greu de anticipat, iar domnitorii îsi alegeau aliatii doar cu scopul de a se înscauna, cerând uneori chiar ajutorul turcilor.

Citeste mai departe...
 

Arome medievale romanesti

Imprimare E-mail
vineri, 18 septembrie 2015

 Vorbim deseori despre regi si imparati de pe alte meleaguri, despre dinastii si razboaie in urma carora monarhii dobandeau sau pierdeau teritorii, uneori pierzandu-si viata. Atunci se declansa lupta pentru putere, cu toate ca in monarhiile occidentale existau (exista) reguli de succesiune bine stabilite din vechime... Cu gandul la o monumentala piesa de teatru romaneasca, „Apus de soare” de Barbu Stefanescu Delavrancea, ne vom indrepta atentia spre cateva aspecte medievale romanesti, pentru a sorbi parfumul vechilor denumiri ale marilor demnitari de odinioara.

Citeste mai departe...
 

Ruptura dramatica Stalin Tito

Imprimare E-mail
joi, 10 septembrie 2015

 In cadrul tenebroasei istorii a Razboiului Rece, ruptura (despartirea) a doi mari lideri comunisti – Stalin si Tito – a reprezentat un moment dramatic pentru soarta popoarelor balcanice si a celor aflate in „Blocul sovietic”, inclusiv Romania. Produsa in 1948, ruptura poate fi explicata, dincolo de motivele pe care le vom expune, aici si prin zicala romaneasca conform careia nu incap doua sabii in aceeasi teaca.

Citeste mai departe...
 

Puterea si muntii de bani

Imprimare E-mail
joi, 03 septembrie 2015

 Cleptocratia este termenul aplicat presedintilor si guvernelor (dar si altor demnitari) care se folosesc de privilegiile puterii detinute pentru a acumula averi si alte avantaje personale. Metodele de inavutire sunt diverse, insa ele se pot subsuma categoriilor de infractiuni numite coruptie si deturnare de fonduri. Expertii de la organizatia nonguvernamentala germana „Transparency International” (fondata la Berlin in 1993) a publicat o lista cu cele mai notorii cazuri din lume.

Citeste mai departe...
 

Un explorator face istorie

Imprimare E-mail
joi, 27 august 2015

 Stramtoarea Bering, una din cele mai importante din punct de vedere geografic si istoric, desparte Alaska de extremul nord-est al Rusiei. Pe aici, in vremuri preistorice (acum aproximativ zece mii de ani), oamenii primitivi au putut migra din Asia in America de Nord, asa cum o atesta numeroase descoperiri paleoantropologice. Numele provine de la marele explorator danez Vitus Jonassen Bering, care a efectuat doua expeditii stiintifice de pionierat in acea zona strabatuta de Cercul polar artic.

Citeste mai departe...
 

Marea diversiune impotriva lui Hitler

Imprimare E-mail
vineri, 21 august 2015

 Succesul Operatiunii „Overlord” desfasurata de trupele aliate (invazia din Normandia, 6 iunie 1944) a fost asigurat si de ampla Operatiune „Bodyguard”. Manevrele tactice ale acestei actiuni intinse pe mai multi ani au reprezentat diversiuni menite sa devieze atentia lui Hitler de la adevarata intentie a fortelor aliate. Practic, pacalirea strategilor de la Inaltul Comandament German a avut doua directii majore: sa nu se „ghiceasca” data aproximativa a invaziei si nici locul acesteia.

Citeste mai departe...
 

Tradatori din toate tarile, uniti-va!

Imprimare E-mail
joi, 13 august 2015

 In culisele istoriei exista o categorie de fapte condamnabile in cel mai sever mod, si anume tradarea. Din Antichitate si pana in zilele noastre, eroilor si marilor personalitati li s-a opus „tagma tradatorilor”, cu exemple multiple si greu de selectat. In acest articol vom cauta „anti-eroi” din cele mai importante epoci istorice.

Citeste mai departe...
 

Ultima razbunare a lui Stalin

Imprimare E-mail
luni, 10 august 2015

 Sub denumirea de „Afacerea Leningrad” este cunoscuta o campanie de urmarire în judecata a unor înalte oficialitati ale orasului Leningrad (astazi Sankt Petersburg), în perioada când lider al URSS a fost Iosif Visarionovici Stalin. Privind îndelungata „domnie” a lui Stalin (1922-1953), acea campanie de „procese fabricate” poate fi numita ultima mare razbunare a „Tatucului” contra oamenilor politici sovietici „suspecti”.

Citeste mai departe...
 

Spion executat pentru tradare

Imprimare E-mail
joi, 30 iulie 2015

 Perioada Razboiului Rece s-a caracterizat prin mai multe aspecte specifice contradictiilor dintre marile puteri, SUA si URSS. O data cu terifianta cursa a înarmarilor, activitatea de spionaj a fost de-a dreptul efervescenta, generatii întregi de spioni executând misiuni de informare strategica despre activitatea economico-militara a „inamicului”. Soarta agentilor dubli sau tradatori a fost adesea nemiloasa.

Citeste mai departe...
 

Mesaje care au aprins razboaie

Imprimare E-mail
joi, 23 iulie 2015

 Unele dintre marile conflicte armate au avut la baza gesturi care, la prima vedere, pareau un fel de „imprudenta” din partea protagonistilor. Numai ca, în cazurile pe care le vom prezenta în acest context, este vorba despre mesaje cu un continut foarte grav, ale caror consecinte imprevizibile au fost dramatice. De altfel, vom vedea ca mesajele unor oameni politici pot aprinde, intentionat sau nu, foarte lesne flacara razboiului.

Citeste mai departe...
 

Lovitura de stat a generalilor

Imprimare E-mail
vineri, 17 iulie 2015

 Franta a cucerit Algeria începând cu anul 1830, finalizarea acestui act de ocupatie producându-se în anul 1847. Când francezii au declansat interventia lor militara, în Algeria exista o regenta otomana prin guvernatorul Hussein Dey. Referedumul din Franta si Algeria, desfasurat în ianuarie 1961, a aratat ca tara nord-africana poate sa înceapa procesul de autodeterminare. Dar acest rezultat nu a convenit fortelor care doreau continuarea controlului francez asupra Algeriei.

Citeste mai departe...
 

Batalia pentru Berlin

Imprimare E-mail
joi, 09 iulie 2015

 Ultima batalie majora a celui de-al Doilea Razboi Mondial, de pe teatrul de operatiuni din Europa, a fost ofensiva sovietica asupra Berlinului. Aceasta s-a desfasurat între 16 aprilie si 2 mai 1945. „Armata Rosie” începuse o înaintare de mare anvergura înca din ianuarie 1945 si soarta razboiului parea pecetluita, caci fortele naziste se retrageau si ordinele venite de la Hitler erau imposibil de urmat. De altfel, führerul s-a sinucis înainte ca Berlinul sa se predea.

Citeste mai departe...
 

Secretele unui presedinte

Imprimare E-mail
joi, 02 iulie 2015

 Doi presedinti americani, a caror cariera s-a încheiat prin asasinat, nu înceteaza sa reprezinte obiectul unor studii ale istoricilor din SUA. Crimele comise asupra republicanului Abraham Lincoln (în 1865) si democratului John F. Kennedy (în 1963), sunt despartite de un aproape un veac (dar nu „de singuratate”, caci în 1901 a murit si presedintele William McKinley, în urma unui atentat). Mereu ies la iveala date noi despre ambele personalitati. Ne vom referi acum doar la „geniul care a abolit sclavia si a unificat tara”, pe baza unor descoperiri publicate în revista „Perspectives in Biology & Medicine”. Vom afla ca Lincoln n-a fost doar un presedinte cu mâna de fier, ci si un om care a stiut sa-si învinga marile conflicte cu propriul destin.

Citeste mai departe...
 

Mafia siciliana si justitia

Imprimare E-mail
joi, 25 iunie 2015

 De multe ori, interesele Mafiei siciliene (si nu numai) sunt conservate prin atacuri sângeroase împotriva aparatorilor legii. Cu toate acestea, procurorii italieni specializati în activitati antimafiote dobândesc succese juridice importante, asa cum a fost cazul si în „Maxi-Procesul” din Palermo, Sicilia, finalizat în 1987. Dar si victimele mafiotilor sunt multe în rândul oamenilor legii.

Citeste mai departe...
 

Presedinti si atentate esuate

Imprimare E-mail
joi, 18 iunie 2015

 În istoria asasinatelor la nivel înalt, atentatele esuate nu detin prima pagina, dar întotdeauna au reprezentat un avertisment pentru liderii politici ai vremurilor respective si nu numai. SUA detin recordul atentatelor esuate si în aceasta tara au existat si încercari de a-l îndeparta pe presedinte chiar prin atacarea Casei Albe. Iata de ce SUA detin si cele mai importante forte de protejare a sefului statului.

Citeste mai departe...
 

Nobil si corsar de legenda

Imprimare E-mail
smbt, 13 iunie 2015

 Seducator, întelept, expert-navigator, razboinic de temut, Sir Francis Drake (1540-1596) a avut privilegiul de a fi un apropiat al reginei Elisabeta a Angliei. A împartit cu Coroana bogatiile stiute si nestiute de celelalte fete nobiliare engleze, a stat la ceas de taina ore întregi cu suverana. În aceste circumstante, este de înteles de ce istoricii Albionului se feresc sa vorbeasca despre Drake ca despre un pirat, în timp ce alti istorici nu ezita sa-i puna aceasta stampila mai putin onoranta. Si totusi, întreaga lui viata a fost dedicata zdruncinarii suprematiei maritime a spaniolilor, jefuirii corabiilor iberice încarcate cu aur si argint si aducerii comorilor în tara sa.

Citeste mai departe...
 

Stalingrad, batalie decisiva

Imprimare E-mail
joi, 04 iunie 2015

 Una dintre cele mai dramatice batalii ale celui de-Al Doilea Razboi Mondial a fost aceea de la Stalingrad, desfasurata între 23 august 1942 si 2 februarie 1943. Pentru locuitorii acestui oras, luna august din 1942 a reprezentat începutul infernului: bombardamentul aerian german era decis sa nu mai lase piatra peste piatra în marea urbe de pe Volga. A fost una dintre cele mai sângeroase batalii din istoria umanitatii, finalizata cu o mare victorie a rusilor, decisiva pentru soarta razboiului.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 190 - 210 din 690

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 7,50 lei
- 2 luni: 15,00 lei
- 3 luni: 22,50 lei
- 4 luni: 30,00 lei
- 5 luni: 37,50 lei
- 6 luni: 45,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (70 euro sau 80 $, un abonament pe sase luni; 35 euro sau 40 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Alan Turing, omul care a spart Enigma
» Ce rol au jucat drogurile în Al Doilea Razboi Mondial?
» Obiecte subacvatice neidentificate
» Tarta cu praz
» „Amprentele” tineretii
» Ursul portughez a iesit la rampa
» Vilele palladiene din Vicenza
» O arta unicat, ouale Fabergé
» Istoria, într-o cutie de conserve
» Basicile – un „disconfort” periculos
» Între traditie si „cool”
» Actori de duminica
» Horoscopul saptamanii: 22-28 iulie 2019
» 18 iulie 1792 – A murit John Paul Jones, „parintele Marinei SUA”
» Tema: „PLETE”
» Constelatia de stele artificiale
» Liudmila Pavlicenko, temuta „Doamna Moarte”
» Noi marturii despre cazul Pascagoula
» Fileu de salau pane
» Atentie la deshidratare
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Corp ceresc condamnat la moarte
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9