Prima pagina arrow ISTORII UITATE
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 10 vizitatori online

ISTORII UITATE

Intamplari si oameni extraordinari. Sunt aici ca sa nu fie uitati!Gengis Han, erou de legenda

Imprimare E-mail
vineri, 06 martie 2015

 In anul 1227 trecea in vesnicie unul dintre cei mai mari conducatori de osti din toate timpurile, Gengis Han. Intr-o perioada de aproximativ douazeci si unu de ani de domnie, acest lider al unui popor cu o teribila vocatie razboinica a faurit cel mai mare imperiu cu teritoriu continuu din istorie. Vastitatea acestuia – de la Marea Chinei pana la Marea Caspica – se putea compara doar cu dimensiunile imperiului fragmentat al lui Alexandru Macedon.

Citeste mai departe...
 

Enigmele unei civilizatii

Imprimare E-mail
joi, 26 februarie 2015

 Una din marile enigme istorico-geografice nerezolvate nici pana-n prezent este originea populatiilor care ocupa nenumaratele insule si atoluri polineziene. Pe o suprafata de aproximativ 10 mii de kilometri patrati, intr-un triunghi format de Hawaii, Insula Pastelui si Noua Zeelanda, mari navigatori europeni ai secolului XVIII (precum Wallis, Bougainville sau Cook) au descoperit mii de miniparadisuri terestre, aflate la mari distante de tarmurile continentale si locuite de oameni cu pielea bruna si par ondulat, avand un specific anume al formei ochilor. Cine sunt acesti polinezieni? Din ce directie au ajuns in aceasta arie geografica, in ce perioada si de ce s-au stabilit aici, evitand parca orice contact cu restul lumii?

Citeste mai departe...
 

Ardeni, disperata ofesiva a lui Hitler

Imprimare E-mail
joi, 19 februarie 2015

 La 16 decembrie 1944, fortele armate ale Germaniei naziste au pornit un puternic atac împotriva fortelor aliate din regiunea Ardenilor, o zona des împadurita din Wallonia (Belgia), pe un front foarte larg cuprinzând teritorii si din Franta si Luxemburg. Hitler dorea cu disperare sa ajunga la strategicul port Antwerp (Anvers în franceza) pentru a taia aprovizionarile cu arme si oameni ale Marii Britanii si ale SUA de pe Frontul de Vest. Disperarea lui Hitler era cu atât mai mare cu cât Debarcarea din Normandia a aliatilor fusese un succes si potentialul Wehrmacht-ului se diminua din ce în ce mai mult.

Citeste mai departe...
 

Razboiul armelor tacute

Imprimare E-mail
vineri, 13 februarie 2015

 Fara precedent în bogata istorie a conflictelor militare, în perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial a existat un interval foarte lung (dupa aprecierea multor istorici) când aliatii din Vestul Europei (Franta si Marea Britanie) nu au intreprins nicio actiune militara împotriva Germaniei naziste. Aceasta bizara situatie este cuprinsa între octombrie 1939 si aprilie 1940. Si asta, dupa ce ambii aliati declarasera razboi Germaniei lui Hitler înca din septembrie 1939. În limba engleza, perioada respectiva este numita „Phony War”, adica „Falsul razboi”.

Citeste mai departe...
 

A existat „Imperiul de aur”?

Imprimare E-mail
joi, 05 februarie 2015

 Un posibil „Pol al aurului mondial” este Tara Condorilor, actuala Columbie. Amerindienii facând parte din etnia Chichas aveau periodic o sarbatoare ciudata, desfasurata în preajma miraculosului lac Guatavita, în timpul careia preotul (vraciul) oficiant aparea în fata multumii îmbracat în aur. Era celebrul El Hombre Dorado. Pe ce se baza aceasta ceremonie în care metalul galben era folosit cu atâta generozitate? Acest mister au vrut sa-l afle nesatiosii conchistadori, dar se pare ca au esuat.

Citeste mai departe...
 

Asasinarea unui cancelar

Imprimare E-mail
joi, 29 ianuarie 2015

 Al paisprezecelea cancelar al Primei Republici Federale Austriece, omul politic Engelbert Dollfuss, face parte din trista galerie a înaltelor personalitati de stat care au fost ucise, din ratiuni politice, în secolul XX. Acest asasinat a reprezentat, la scara istoriei Austriei, semnul ca venirea la putere a lui Adolf Hitler avea sa bulverseze si viata politica si social-economica a Austriei si avea sa fie un fel de premonitie la anexarea acestei tari de catre cel de-al Treilea Reich – Anschluss –, care urma sa se produca în 1938.

Citeste mai departe...
 

Testul „Trinity” decisiv pentru razboi

Imprimare E-mail
duminică, 25 ianuarie 2015

 La 16 iulie 1945, lânga localitatea Alamogordo (SUA) s-a desfasurat primul test nuclear din istorie. Acest epocal eveniment stiintific cu o puternica si malefica nuanta razboinica s-a produs în cadrul „Proiectului Manhattan” si a primit numele de cod „Trinity”. Oamenii de stiinta implicati au considerat testul multumitor în ceea ce priveste multe aspecte ale exploziei, dar au realizat adevaratul impact devastator de moment si în timp, asupra oamenilor, abia dupa bombardamentele de la Hiroshima si Nagasaki, din august 1945.

Citeste mai departe...
 

Când a debutat „Concertul Europei”

Imprimare E-mail
duminică, 18 ianuarie 2015

 Eveniment epocal în istoria Europei, întelegerile dintre marile puteri continentale denumite „Concertul Europei” s-au produs dupa foarte agitata domnie a lui Napoleon Bonaparte. Cronologic, înainte de stabilirea noilor principii ale relatiilor internationale pe continent s-a desfasurat Congresul de la Viena. Acesta a fost de fapt o conferinta prelungita a ambasadorilor unor state europene, prezidata de omul de stat austriac Klemens von Metternich. Congresul a durat din septembrie 1814 si pâna în iunie 1815, finalizându-se cu o saptamâna înainte de înfrângerea definitiva a lui Napoleon la Waterloo, la 18 iunie 1815.

Citeste mai departe...
 

Testamentul lui Hitler

Imprimare E-mail
duminică, 11 ianuarie 2015

 La 16 ianuarie 1945, Adolf Hitler îsi muta sediul de comanda în ansamblul subteran numit „führerbunker”. Întreg cartierul general al liderilor nazisti a functionat în acel bunker special, situat la 8,5 metri adâncime sub gradina Cancelariei Reich-ului din Berlin. Ansamblul si facilitatile, construite initial pentru protectie în timpul bombardamentelor, aveau aproximativ 30 de camere mici, cu un acoperis de beton gros de 4 metri. Aici si-a dictat Hitler testamentul, în conditiile în care razboiul era cu certitudine pierdut, iar trupele sovietice erau pe cale sa ocupe Berlinul.

Citeste mai departe...
 

Daca iubire la nivel inalt nu e, nimic nu e!

Imprimare E-mail
vineri, 26 decembrie 2014

 Marii lideri politici ai secolului XX, cei care au luat decizii majore pentru soarta lumii, au avut si o viata personala pigmentata cu evenimente de natura sentimentala si amoroasa acoperite de multa discretie. Cu toate acestea, exista documente si martori care atesta legaturi afective dincolo de orice dubiu, care demonstreaza ca si conducatorii marilor puteri ale lumii sunt oameni cu slabiciuni precum cele ale oamenilor de rând.

Citeste mai departe...
 

Secretele lui Sam Giancana

Imprimare E-mail
joi, 18 decembrie 2014

 Marele boss al organizatiei criminale „Instalatia din Chicago” (Chicago Outfit), intre anii 1957-1966, a fost celebrul mafiot Sam Giancana (1908-1975) – zis „Momo” sau „Trabucul”. Era fiul unor imigranti din Sicilia stabiliti in Chicago. Tatal sau, Antonio, a detinut o firma de inghetata, aruncata in aer de „rivalii economici” din mafia americana.

Citeste mai departe...
 

Razboi in desert

Imprimare E-mail
joi, 11 decembrie 2014

 In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, „Campania din Desertul de Vest” (cum este numita de anglo-saxoni) a reprezentat o etapa majora a Razboiului din Nordul Africii. In textul de fata ne vom referi la Operatiunea Compass a aliatilor, care s-a desfasurat intre 9 decembrie 1940 si 9 februarie 1941. Crancenele lupte din Egipt si Libia, intre fortele italiene si cele britanice (sprijinite de aliatii din Commonwelth si de Fortele Libere Franceze), s-au finalizat cu o victorie decisiva a aliatilor.

Citeste mai departe...
 

Gloante si moarte in Marea Coralilor

Imprimare E-mail
sâmbătă, 06 decembrie 2014

 In „Teatrul de operatiuni militare din Pacific”, in perioada Celui de-al Doilea Razboi Mondial, conflictele de mare amploare dintre fortele SUA si ale aliatilor contra Imperiului Japonez au inregistrat in luna mai a anului 1942 o batalie strategica in Marea Coralilor. Razboiul in acea zona il incepuse Japonia, in 1941, prin invadarea Thailandei si lovituri militare puternice in Hawaii si Singapore, ca si contra bazelor americane din Philippine. Imperiul Japonez devenise o mare putere in acea zona a Pacificului.

Citeste mai departe...
 

Pirati de legenda

Imprimare E-mail
joi, 27 noiembrie 2014

 In istoria pirateriei exista un interval de mai multe decenii numit „Epoca de aur a talhariilor maritime”, istoricii estimand ca explozia de actiuni pirateresti de mare anvergura s-a desfasurat intre 1650 si aproximativ 1730. In acea perioada actiunile corsarilor sau, altfel spus, ale piratilor cu angajamente secrete fata de Coroanele Angliei si Frantei au fost de amploare. Acestia jefuiau cu predilectie transporturile de valori spaniole. De asemenea, piratii si corsarii din regiunea Indiilor de Est actionau in favoarea unor state europene. Cativa lideri ai piratilor au iesit in evidenta prin numarul de nave jefuite.

Citeste mai departe...
 

Spionaj în epoca moderna

Imprimare E-mail
sâmbătă, 22 noiembrie 2014

 Debutul perioadei numite „Razboiul Rece”, imediat dupa terminarea celui de-al Doilea Razboi Mondial, a prilejuit si o încordare foarte accentuata pe frontul în care actionau serviciile secrete. }arile din ambele zone ale baricadei artificiale aveau agenti (sub acoperire sau nu) care furnizau permanent informatii despre „miscarile” adversarilor ideologici. În aceste conditii, antrenamentul spionilor era foarte dur si exista o adevarata lupta pentru câstigarea de noi membri, inclusiv din tabara adversa.

Citeste mai departe...
 

Femei pe frontul barbatilor

Imprimare E-mail
joi, 13 noiembrie 2014

 In cronicile multor confruntari armate din toate timpurile exista si consemnari despre femei deghizate în barbati, care au luptat cot la cot cu militarii profesionisti. Exemplele pornesc din legende îndepartate si continua pâna în secolul XX. Prima eroina de acest fel a fost Epypola din Carystus, care a luptat travestita alaturi de greci, în Razboiul troian. În antichitatea chineza, eroina Hua Mulan a luptat mai multi ani, luând locul tatalui sau. Cele mai recente exemple provin din razboaiele mondiale ale secolului XX.

Citeste mai departe...
 

Victorie strategica impotriva japonezilor

Imprimare E-mail
duminică, 09 noiembrie 2014

 O foarte importanta victorie a fortelor armate ale SUA in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost cea obtinuta impotriva japonezilor pe Insula Iwo Jima. Aceasta insula apartinea teritoriului propriu-zis al Japoniei si avea o importanta strategica exceptionala, fiind cea mai apropiata baza de principalele insule constitutive ale tarii (care sunt Honshu, Hokkaido, Kyushu si Shikoku, in ordinea descrescatoare suprafatei). Iwo Jima era zona din care atacurile americane s-ar fi putut declansa cel mai lesne asupra teritoriilor nipone principale.

Citeste mai departe...
 

Atacuri mortale din adancuri

Imprimare E-mail
duminică, 02 noiembrie 2014

 Debutul celui de-al Doilea Razboi Mondial (data oficiala fiind 1 septembrie 1939, cand Germania nazista a invadat Polonia) a insemnat declansarea unei serii uluitoare de tragedii umane. Printre evenimentele dramatice soldate cu numeroase victime omenesti au fost si cele cauzate de atacurile submarinelor asupra navelor de suprafata. Unele dintre acele lovituri fatale au fost executate in afara conventiilor internationale care interziceau loviturile asupra navelor de pasageri.

Citeste mai departe...
 

Confruntarea din Marea Nordului

Imprimare E-mail
joi, 23 octombrie 2014

 Cea mai mare batalie navala din perioada Primului Razboi Mondial a fost Batalia Jutlandei din Marea Nordului, în apropierea coastelor Danemarcei (Jutland este peninsula acestei tari, care desparte Marea Nordului de Marea Baltica). Uriasa confruntare s-a desfasurat între „Grand Fleet” (Marea Flota) a Marinei Regale Britanice si „Hochseeflote” a Marinei Imperiale Germane. Flota britanica a fost sustinuta si de nave si echipamente canadiene si australiene. A fost o inclestare fara un învingator clar, dar istoria consemneaza ca germanii au obtinut doar victoria tactica, deoarece britanicii si-au mentinut controlul asupra Marii Nordului.

Citeste mai departe...
 

Madagascar, tinta dificila

Imprimare E-mail
duminică, 19 octombrie 2014

 Insula Madagascar, a patra ca marime din lume, situata în sud-estul Africii, a reprezentat o locatie strategica pentru fortele aliate în perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial. Golful Antsiranana din nordul tarii, împreuna cu importantul port Diego Suarez, erau pozitii navale excelente pentru bazele militare care ar fi vrut sa controleze traseele strategice din Oceanul Indian. În consecinta, fortele britanice au condus o campanie de ocupare a insulei de sub controlul fortelor franceze ale guvernului de la Vichy, subordonate lui Hitler.

Citeste mai departe...
 

Batalia pentru Singapore

Imprimare E-mail
joi, 09 octombrie 2014

 În perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, în „Teatrul de razboi din Pacific”, Batalia pentru Singapore a reprezentat o umilinta uriasa pentru fortele britanice – în special. Si asta pentru ca Singapore – cel mai mic stat insular din Asia de sud-est, aflat în sudul Peninsulei Malay, la nord de ecuator – era cea mai importanta baza militara britanica din acea zona strategica a Pacificului. Luptele s-au desfasurat între 31 ianuarie si 15 februarie 1942, iar victoria japonezilor l-a determinat pe Winston Churchill sa afirme cu mâhnire ca fost „cea mai mare înfrângere” din istoria tarii sale.

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 190 - 210 din 657

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR sunt urmatoarele:
- 1 luna: 7,50 lei
- 2 luni: 15,00 lei
- 3 luni: 22,50 lei
- 4 luni: 30,00 lei
- 5 luni: 37,50 lei
- 6 luni: 45,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (50 euro sau 70 $, un abonament pe sase luni; 25 euro sau 35 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Cand studile sunt eronate
» Tancuri sovietice la Praga
» O organizatie pentru studiul OZN
» Supa-crema de gulii
» Alura tinereasca
» Jurnalism inainte de Hristos
» Jurnalism inainte de Hristos
» Tarragona – oras roman
» Triumful unui romantic
» Arta plastica preistorica
» Ce-i mult, nu-i bun!
» A vedea dincolo de chipuri
» Cand dragostea „ca-n filme” devine realitate
» Horoscopul saptamanii: 10-16 decembrie 2018
» 6 decembrie 1421- S-a nascut Henric al VI-lea al Angliei
» Tema: „URIASII”
» Inselatorii cu studii stiintifice
» Puterea unei Ă®mparatese
» Incidentul „Tornado”
» Friptura Ă®nnabusita
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Corp ceresc condamnat la moarte
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9