Prima pagina arrow ISTORII UITATE
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 11 vizitatori online

ISTORII UITATE

Intamplari si oameni extraordinari. Sunt aici ca sa nu fie uitati!Babur - salbaticul tigru mogul

Imprimare E-mail
miercuri, 09 august 2006

 Fondator al dinastiei Mogulilor, Babur, pe numele sau adevarat Zahir-ud-din Mohammad, a vazut lumina zilei la 14 februarie 1483, la Andijan, Uzbekistan. Inca de mic, a fost educat si crescut in spiritul Islamului, invatand sa fie curajos, marinimos cu cei umili si generos cu toata lumea. Mai tarziu, crescand, i-a uimit pe toti prin puterea sa fizica neobisnuita. Se spune ca in adolescenta distractia lui preferata era sa ia, pe fiecare umar, cate un om si astfel impovarat sa urce povarnisuri abrupte, fara sa dea nici cel mai mic semn de oboseala. De asemenea, era un inotator desavarsit si nu exista fluviu pe care sa nu-l poata strabate, inotand deseori impotriva curentului. Dupa cum sustinea, ascendenta lui era una stralucita: mama provenea din stirpea lui Gingis-Han, tatal din cea a lui Timur-Lenk. Ca si acesti mari inaintasi ai sai, nici Babur nu s-a nascut in purpura, ci a trebuit sa cucereasca puterea prin nenumarate lupte, dar si prin diplomatie si cuvinte mestesugit alese.

 

Discuss this article on the forums. (0 posts)

Citeste mai departe...
 

Saladin - viteazul care i-a invins pe cruciati

Imprimare E-mail
miercuri, 02 august 2006

 Chiar daca notiunea de cavalerism, atat de draga trubadurilor din Evul Mediu, a aparut la curtile apusene, poate ca tocmai aristocratii europeni au fost cei mai putin inclinati sa o respecte. Jafurile, macelurile, violurile si distrugerile comise de ei – din pacate, chiar in numele credintei – au facut din cavalerism prea adesea un termen desuet si deloc potrivit razboinicilor cu armuri de otel si inimi de piatra. De multe ori, insa, mai cavaleri s-au dovedit tocmai adversarii cavalerilor, cei numiti „pagani” si considerati unelte ale Satanei pe pamant. Dintre acestia, un nume nepieritor, prin faptele si maretia sa, ramane cel al lui Saladin, temutul si veneratul conducator musulman din secolul XII.
 

Citeste mai departe...
 

Teutonii - razboinicii slujitori ai Fecioarei

Imprimare E-mail
miercuri, 26 iulie 2006

 Oficial, ordinul s-a numit „Brüder vom Deutschen Haus St. Mariens in Jerusalem” (Fratii Casei Germane a Sfintei Maria din Ierusalim) si fusese intemeiat la 1190 de catre mai multi negustori si preoti din orasele Bremen si Lubeck. Acestia isi propusesera initial intemeierea in Palestina a unei bolnite, unde pelerinii germani raniti sau suferinzi sa fie ingrijiti. In 1198, conducatorul teutonilor devine „Hochmeister” (Mare Maestru) si primeste din partea Papei, asemenea celorlalte ordine cavaleresti crestine, misiunea de aparare a locurilor sfinte ale crestinatatii, de atacurile musulmanilor. In perioada cand in fruntea ordinului vine Hermann von Salza (1209-1239), teutonii inceteaza de a mai fi o fratie ospitaliera si caritabila, devenind o grupare militara prin excelenta, respectand insa o ierarhie monahala, si luand ca simbol flamura alba cu o cruce neagra in interior.

Citeste mai departe...
 

Robert Guiscard - batrânul vulpoi normand

Imprimare E-mail
miercuri, 19 iulie 2006

 Robert Guiscard a fost fara indoiala cel mai remarcabil dintre aventurierii normanzi care au cucerit, la mijlocul evului mediu, sudul Italiei. Din 1016 si pâna in 1030 normanzii fusesera mercenari, servind atât in armatele bizantine cât si in cele ale lombarzilor si abia când Sergio de Napoli l-a instalat pe liderul lor, Rainulg, in fortareata Aversa, in 1030, ei au inceput sa puna la punct cucerirea sudului peninsulei. In acelasi an, in Italia au sosit William si Drogo, fiii cei mari ai lui Tancred de Hauteville, un mic nobil din Coutances, in Normandia. In 1042, orasul Melfi a fost desemnat capitala a regatului normand din Italia, iar in septembrie, cavalerii l-au ales pe contele William, "Brat de Fier", sa le fie conducator, urmat la scurt timp de fratii sai, Drogo si Humphrey, care a ajuns in Italia prin 1044. Peste doi ani va fi rândul lui Robert, cel de-al patrulea fiu al lui Tancred, provenit dintr-o alta casatorie a acestuia, sa ajunga pe noile domenii ale familiei sale. In ciuda vârstei fragede, el se va face curând remarcat de catre supusii italieni.

Citeste mai departe...
 

Nefericita cruciada a saracilor

Imprimare E-mail
joi, 13 iulie 2006

 Expeditii militare purtate in numele credintei crestine, dar urmarind mai curând scopuri mercantile, cruciadele au reprezentat un moment de rascruce in istoria medievala, influentând evolutia statelor din Europa si Orientul Mijlociu pentru multe secole. Dintre toate aceste incursiuni militare ce urmareau cucerirea Tarii Sfinte si a sacrului mormânt al Mântuitorului, fara indoiala ca cea mai spectaculoasa si mai dramatica a fost cea numita „a saracilor". Puternica in fervoare religioasa dar slaba din punct de vedere al conducerii si disciplinei, ea este emblematica pentru intelegerea mentalitatii omului medieval.

Citeste mai departe...
 

Carol Quintul - suveranul imperiului unde soarele nu apunea niciodata

Imprimare E-mail
miercuri, 05 iulie 2006

 In general, numele marilor conducatori este legat de cuceririle facute de acestia cu mâna pe sabie, luptând cu vitejie in fruntea armatelor, infruntând urgiile naturii si tirul necrutator al sagetilor sau al gloantelor vrajmase, dând exemplu de curaj si dârzenie propriilor soldati. Astfel si-au obtinut locul in istoria omenirii conducatori precum Alexandru Macedon, Cezar, Genghis-Han sau Napoleon. Exista insa o categorie aparte de stapânitori care, desi nu au purtat sabie decât la parade si nu au simtit vreodata mirosul intepator al sângelui amestecat cu tarâna, au ajuns sa domine lumea. Printre acesti "cuceritori din palate", cum ii numesc, nu fara o oarecare doza de malitiozitate, unii istorici, se numara Carol Quintul, suveranul care a domnit peste un sfert din lumea cunoscuta la vremea lui, fara insa sa-si conduca vreodata personal soldatii in lupta.

Citeste mai departe...
 

Uimitoarele aventuri ale unui condotier englez

Imprimare E-mail
miercuri, 28 iunie 2006

 Perioada de sfârsit a evului mediu a insemnat pentru Italia un necontenit sir de lupte fratricide, in cadrul carora fiecare statulet din puzderia aparuta dupa prabusirea Romei antice a incercat sa se impuna. Beneficiind de profiturile aduse de negot, capeteniile oraselor-stat italiene au fost capabile sa-si angajeze propriile armate de mercenari - acestora li s-a spus condotieri -, considerate cele mai bune ale vremii. Printre  condotierii care au scris cu sânge istoria medievala a acestei tari s-au aflat insa nu doar italieni, ci si militari de alte natii, la loc de cinste situându-se temutul Sir John Hawkwood.

Citeste mai departe...
 

Alp Arslan, temutul "leu al desertului"

Imprimare E-mail
miercuri, 21 iunie 2006

 Muhammed ben Da’ud, cel de-al doilea sultan din dinastia turcilor selgiucizi, stranepotul lui Seljuk, fondatorul acestei dinastii, a fost unul dintre cei mai viteji conducatori care au trait vreodata in Orientul Mijlociu. Numele de Muhammed si l-a luat spre a-l cinsti pe Profet, atunci când s-a convertit la islamism, dar pentru generatiile urmatoare, el va ramâne cunoscut drept Alp Arslan - "leul cel curajos".

Citeste mai departe...
 

Preotul care a incercat sa-l ucida pe Hitler

Imprimare E-mail
miercuri, 14 iunie 2006

Venirea la putere a lui Adolf Hitler, la inceputul anului 1933, nu a fost salutata cu entuziasm, asa cum fals s-a creat impresia, de intregul popor german.

 Dimpotriva, proaspatul cancelar si partidul sau, National-Socialist, abia reusisera sa-si asigure majoritatea, dupa controversata incendiere a Reichstagului, pusa pe seama rivalilor lor, comunistii. La fel de falsa este convingerea ca politica dictatorului nazist a intâmpinat doar o slaba opozitie. Intelectualii si chiar militarii germani s-au opus in dese rânduri planurilor sale megalomanice, ba chiar au organizatcomploturi indreptate impotriva lui. La unul dintre acestea a participat si un preot care a acceptat sa-l ucida pe Hitler, desi stia ca savârseste un pacat, pentru a salva omenirea...

Citeste mai departe...
 

Cand americanii mergeau la lupta cu... camilele!

Imprimare E-mail
miercuri, 07 iunie 2006

 Nu incape nici un dubiu ca la ora actuala Statele Unite au cea mai puternica armata din lume, iar cei ce au avut indoieli in aceasta privinta - sârbii, afganii si mai recent irakienii - au simtit pe pielea lor ca asa stau lucrurile. Beneficiind de un buget echivalent cu al mai multor tari, luate la un loc, Pentagonul dispune de arme performante, care le permite soldatilor americani sa lupte in orice conditii, impotriva oricarui adversar, cu pierderi minime. Dar ce ati spune daca ati afla ca natiunea in al carei arsenal se gasesc bomba atomica, avionul invizibil si cele mai sofisticate masinarii de razboi, mergea cândva la lupta cu... camile?

Citeste mai departe...
 

Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)

Imprimare E-mail
miercuri, 31 mai 2006
 Atunci când auzim cuvântul harem, imaginatia ne poarta imediat catre tarâmuri exotice,  catre palate fabuloase, desprinse parca din "o mie si una de nopti", catre frumoase diafane, cu trupurile invaluite in valuri stravezii si cu chipurile ascunse privirii muritorilor de rând, lasând sa se vada doar ochii migdalati... Adevarul este insa mai putin romantic decât aceasta imagine languroasa, intrucât de-a lungul vremii haremurile au reprezentat locuri unde s-au tesut cele mai mârsave intrigi si s-au comis cele mai groaznice crime. O istorie a acestor stabilimente fascinante si in egala masura terifiante ne-am propus sa va infatisam in rândurile ce urmeaza...

Citeste mai departe...
 

Haremul - inchisoarea femeilor favorite

Imprimare E-mail
vineri, 26 mai 2006

Chiar daca este cel mai adesea asociat societatilor medievale arabe, care i-au dat de altfel si denumirea („harim”, in limba araba, inseamna „locul interzis”), haremul reprezinta un fenomen social larg raspandit in Asia, marturii despre existenta unor asemenea palate ale placerilor provenind din China si India antica. In India, ele se numeau purdah sau zenana, in vechea Persie, andarun. Se spune ca regele hindus Tamba din Banaras (secolul VI i. Chr.) ar fi avut un harem cu 16.000 de femei – o cifra desigur exagerata, dar care ne da o idee despre importanta acordata acestei institutii. Peste aceasta armata de femei era stapana favorita regelui, frumoasa Sussondi, care il cucerise pe acesta, spune legenda, prin talentul ei la aruncatul zarurilor... Regii persi aveau si ei haremuri cu sute de fete si devenise o traditie ca, dupa o expeditie de prada, satrapii sa trimita suveranilor cele mai frumoase femei capturate. 
     
    

Citeste mai departe...
 

CU BAIA PRINTRE SECOLE

Imprimare E-mail
luni, 22 mai 2006
     Pentru omul modern, baia reprezinta nu doar o necesitate, dar si o obisnuinta, deoarece nu putini sunt aceia care se imbaiaza nu atat spre a-si curata corpul, ci spre a se relaxa, dupa o zi de munca istovitoare, apeland la baie ca la un ritual binefacator. Dar nu intotdeauna lucrurile au stat asa.
Citeste mai departe...
 

HAREMUL - inchisoarea femeilor favorite

Imprimare E-mail
luni, 22 mai 2006

                Chiar daca este cel mai adesea asociat societatilor medievale arabe, care i-au dat de altfel si denumirea („harim”, in limba araba, inseamna „locul interzis”), haremul reprezinta un fenomen social larg raspandit in Asia, marturii despre existenta unor asemenea palate ale placerilor provenind din China si India antica. In India, ele se numeau purdah sau zenana, in vechea Persie, andarun.
Citeste mai departe...
 

Cu baia printre secole

Imprimare E-mail
marți, 16 mai 2006

Pentru omul modern, baia reprezinta nu numai o necesitate, dar si o obisnuinta, deoarece nu putini sunt aceia care se imbaiaza nu atat spre a-si curata corpul, ci spre a se relaxa, dupa o zi de munca istovitoare, apeland la baie ca la un ritual binefacator. Dar nu intotdeauna lucrurile au stat asa. Si oricat ar parea de curios, au existat epoci in care accesul la bai era fie ingradit, fie privit ca un pacat, cand baile erau distruse, fiind considerate focare de epidemii sau „catedrale ale carnii”. O privire de ansamblu asupra baii, de-a lungul timpului, incercam sa va oferim, in randurile urmatoare.

Citeste mai departe...
 

Gustave Whitehead, primul aviator al lumii

Imprimare E-mail
marți, 09 mai 2006

Cand intr-o insorita zi de iarna a anului 1903, americanii Wilbur si Orville Wright au reusit sa implineasca unul dintre cele mai vechi vise ale omenirii, acela de a zbura, lumea i-a privit plina de admiratie, cu rasuflarea taiata in fata acestei izbanzi demne de niste veritabili urmasi ai lui Icar. O noua era in istoria civilizatiei umane se deschidea, o era a avantului spre inaltimi, spre spatii siderale, o implinire parca a destinului anticului erou, ce platise cu viata indrazneala sa de a se apropia de Soare.

Citeste mai departe...
 

Presedinte pentru o zi

Imprimare E-mail
marți, 02 mai 2006

Dincolo de a fi doar titlul unei comedii de succes, sintagma de mai sus reflecta, oricat ar parea de greu de crezut, o realitate de necontestat, si anume ca Statele Unite ale Americii au fost conduse, o singura data in istoria lor, e drept, de un presedinte care nu si-a exercitat nici a mia parte dintr-un mandat obisnuit. Astfel incat, pe langa presedinti care au detinut trei mandate, precum Franklin Delano Roosevelt, au fost asasinati in timpul exercitarii functiei, ca Lincoln, McKinley sau Kennedy sau au fost demisi, precum Nixon, a existat si un presedinte ce nu a guvernat decat o singura zi – David Rice Atchison.

Citeste mai departe...
 

Cola Di Rienzo - Ultimul tribun al Romei

Imprimare E-mail
marți, 25 aprilie 2006

De-a lungul perioadei medievale, numerosi au fost aceia care au incercat sa reconstituie, fie ca aveau sau nu aceasta legitimitate, gloria defunctului Imperiu Roman. Unii dintre ei o faceau visand sa fie asemenea Cezarilor atotputernici, dar Cola di Rienzo, personaj carismatic si controversat, a fost poate singurul ce dorea o Italie republicana, loial valorilor impuse de vechii romani si admirator desavarsit al fratilor Gracchi.

Citeste mai departe...
 

Ambuscada care a schimbat cursul istoriei

Imprimare E-mail
marți, 18 aprilie 2006

Dupa cinci secole de Republica, asasinarea lui Cezar va marca, pentru Roma, inceputul unei noi serii de razboaie civile, culminand cu preluarea puterii de catre Octavian August. Statul roman, devenit de facto un imperiu in toata puterea cuvantului, se afla aproape la apogeul gloriei.

Citeste mai departe...
 

Omul care nu a existat niciodata

Imprimare E-mail
marți, 11 aprilie 2006

Cea de-a doua conflagratie mondiala a reprezentat, pentru toate tarile combatante, dincolo de infruntarile desfasurate pe uscat, in aer, pe apa sau sub apa, si prilejul unui spectaculos conflict „nevazut”.

Citeste mai departe...
 

Aventurile piratilor in fuste

Imprimare E-mail
marți, 04 aprilie 2006

Imaginea romantioasa a piratilor de teapa lui Barba Neagra sau a legendarului capitan Kidd,  care, in urma cu secole, brazdau intinderile Atlanticului si ale Marii Caraibilor, starnind spaima sau admiratie, trebuie reconsiderata. Deseori, ei nu purtau batice colorate pe cap, nu aveau ochi acoperiti cu benzi de piele sau cate-un papagal pe umar ori vreun picior de lemn. Adesea, fiorosii „lupi de mare” nu erau nici macar pirati, ci... piratese! Despre aceste „scorpii ale marilor” se cunosc din pacate extrem de putine lucruri, desi faptele lor sunt comparabile cu ale celor mai teribili pirati...

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 31 32 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 631 - 651 din 658

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR sunt urmatoarele:
- 1 luna: 7,50 lei
- 2 luni: 15,00 lei
- 3 luni: 22,50 lei
- 4 luni: 30,00 lei
- 5 luni: 37,50 lei
- 6 luni: 45,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (50 euro sau 70 $, un abonament pe sase luni; 25 euro sau 35 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Falsuri biblice, complicitati dubioase
» Cand democratia este mimata
» Dezinformarea din 1969
» Rasol cu smantana
» Stresul iernii
» Autofotografierea, o pasiune mortala
» Sihastria Voronetului
» Un prieten de suflet
» Sarpele-cu-pene, Dumnezeul precolumbienilor
» Declin demografic drastic
» „Printul rus al pianului” locuieste la Bucuresti
» Terifiantele povesti din „Cetatea filmului” de altadata
» Horoscopul saptamanii: 17-23 decembrie 2018
» 13 decembrie 1553 – S-a nascut Henric al IV-lea al Frantei
» Tema: „PODURI PESTE APE”
» Cand studile sunt eronate
» Tancuri sovietice la Praga
» O organizatie pentru studiul OZN
» Supa-crema de gulii
» Alura tinereasca
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Corp ceresc condamnat la moarte
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9