Prima pagina arrow TERAPII COMPLEMENTARE arrow Atentie la ciupercile otravitoare!
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu

Atentie la ciupercile otravitoare!

Imprimare E-mail
mari, 16 septembrie 2014

 Asa cum am mai atras atentia intr-un articol in urma cu mai multe saptamâni, in fiecare vara, consumul considerabil mai ridicat decât in sezonul rece de roade ale pamântului implica, in cazuri deosebite, si anumite riscuri legate de sanatate, uneori in joc fiind insasi viata consumatorului. Este in primul rând cazul ciupercilor de padure (buretii, cum mai sunt numite generic in zonele rurale), supuse in ultimele decenii unor transformari fortate deloc favorabile sanatatii noastre. Din pacate, realitatea a devenit evidenta: natura, in general si in special padurea a fost si este tot mai mutilata, imbolnavita, unicul vinovat fiind omul.

 Referindu-ne strict la subiectul de fata, sa spunem doar ca in tara noastra cresc in jur de 50 de specii de ciuperci otravitoare, iar numarul acestora se mareste an de an din cauza mutatiilor genetice, fenomen foarte derutant chiar si pentru cunoscatori.

Identificati pericolul si actionati!

 Esentiala in intreaga problematica a consumului de ciuperci care nu sunt de cultura ramâne deseori invocata recunoastere a celor „bune”, in sensul de „nepericuloase”. Iar cel mai periculos este mimetismul, aproape inexistent acum 30-40 de ani. Mai precis, au aparut unele ciuperci otravitoare aproape identice ca aspect cu „suratele” lor comestibile, astfel incât chiar si culegatorii experimentati pot fi inselati de aparente. Exista totusi, dincolo de argumentul principal al substantei toxice, insusiri prin care se poate constata despre ce e vorba. Un singur exemplu: binecunoscuta si savuroasa mânatarca are o „sosie” otravitoare a carei carne se invineteste atunci când este strivita. Din pacate, anual, unii consumatori devin victime ale parcurgerii intregului traseu nefast, pâna la ingerarea produsului otravitor.

 Persoanele care au mâncat ciuperci otravite au primele simptome de intoxicatie dupa minimum 15 minute si maximum 12 ore de la consum, in functie de specia acestora. Astfel, apar: hipotensiune arteriala, halucinatii, tulburari nervoase, salivatie abundenta, lacrimare, pupila micsorata, dureri abdominale, scaderea frecventei cardiace, tegumente umede. Reactii mai violente: greturi, varsaturi, diaree, tulburari gastrointestinale, icter (ingalbenirea pielii), hemoragii, encefalopatie, manifestari renale grave, afectiuni hepatice, hipoglicemie.

 In cazuri de intoxicatie cu pericol maxim, dupa doua zile de la ingestia unor ciuperci care determina simptome tardive de intoxicatie, apare coma si apoi decesul persoanei in cauza. Medicii estimeaza ca aproximativ 90% din intoxicatiile cu ciuperci sunt mortale, fapt pentru care se impune chemarea echipajelor medicale de urgenta la aparitia primelor semne de acest fel. Retineti insa ca procentajul mentionat mai sus se refera la cei care au mâncat deja ciuperci otravitoare si s-au intoxicat, nu la totalul consumatorilor.

Nu ocoliti „carnea vegetala”!

 In pofida realului pericol reprezentat de speciile mutante, ciupercile ramân un aliment nu doar savuros, ci si extrem de hranitor si, in acelasi timp, potential ajutor redutabil in lupta cu multe boli. Cea mai elementara recomandare: trei-patru portii de ciuperci pe saptamâna constituie o sursa perfecta de proteine; nu mai avem nevoie de carne, nu mai simtim oboseala si spunem adio durerilor de stomac. Numeroase studii arata ca ciupercile ar putea intra in categoria superalimentelor, alaturi de broccoli si afine. Iata care sunt principalele argumente in acest sens!

 Ciupercile nu contin grasimi, zahar ori sare si constituie o sursa valoroasa de fibre si vitamine din grupul B. In schimb, contin si minerale esentiale, dintre care potasiu, cupru, fier si fosfor, insa cel mai important este seleniul, care nu se gaseste in prea multe fructe sau legume. O veste buna si pentru cine vrea sa nu (mai) ia in greutate: ciupercile scad apetitul. Continând circa 90% apa, ele te fac sa te simti satul fara sa cresti continutul caloric. Totodata, ajuta in diete, având foarte putine calorii: o cana de ciuperci furnizeaza 50 de calorii din care organismul isi poate extrage energia necesara, ceea ce le transforma intr-un aliment de baza in curele de slabire. Se stie ca ciupercile sunt numite „carne vegetala”, dintre toate legumele, ele fiind considerate cel mai important substitut pentru carne. Mai mult, spre deosebire de carne, sunt mult mai usor de digerat, procesul de digestie necesitând un consum mai mic de energie din partea organismului.

 Mai putin „vizibile” de consumatorii obisnuiti, calitatile curative ating uneori zone extrem de sensibile ale sanatatii noastre. De pilda, cancerul de sân poate fi prevenit prin consumul zilnic de ciuperci, spun cercetatorii. Astfel, femeile care introduc in alimentatia zilnica ciupercile prezinta risc mai redus de a se imbolnavi de cancer mamar. Specialistii sustin ca sansele de a dezvolta tumori mamare sunt cu atât mai mici, cu cât consumul de ciuperci este asociat cu cel de ceai verde.

 Anxietatea, oboseala si stresul se pot trata si preveni cu ajutorul ciupercilor, datorita continutului mare de zinc si vitamine din grupul B. Consumul a trei ciuperci zilnic reduce considerabil senzatia de epuizare fizica si intelectuala, dar si sentimentul neplacut de iritare si anxietate. Ne-am concentrat mai sus pe asa-zisele specii salbatice, „de padure”, dar nici cele de cultura nu sunt mai putin valoroase.

 Ciupercile Champignon contin mai multi antioxidanti decât germenii de grâu si ficatul de pasare, prin urmare având capacitatea de a intari sistemul imunitar. Extractele din ciuperci Pleurotus (burete sau pastrav de fag) au fost incorporate in tincturi, ceaiuri sau pilule, având multe efecte benefice: antibacterian, antiviral, reduc tensiunea, protector cardiovascular si tonic pentru sistemul nervos.

 A nu se cadea totusi in capcana jenanta a naivitatii, incercând utilizarea empirica a unei informatii capatate pe bancile scolii, potrivit careia redutabila penicilina se obtine „dintr-o ciuperca”, mai exact din mucegai. Partial corecta, ideea a determinat o femeie sa consume timp indelungat pâine lasata sa prinda mucegai, ea fiind convinsa ca astfel nu se va mai imbolnavi! Fireste ca nu a fost astfel ocolita de boli, dar cazul este suta la suta real...

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 7,50 lei
- 2 luni: 15,00 lei
- 3 luni: 22,50 lei
- 4 luni: 30,00 lei
- 5 luni: 37,50 lei
- 6 luni: 45,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (70 euro sau 80 $, un abonament pe sase luni; 35 euro sau 40 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Comori biblice pierdute sau inexistente?
» Robert Smalls sclavul devenit congresmen
» Materiale recuperate din OZN-uri?
» Peste oceanic in aluat crocant
» Remedii simple
» Margarina si strategiile militare
» Manastirea Geghard
» Sarutul din Times Square
» O arta ancestrala
» „Disconfort” de primavara
» La limita dintre Eros si Thanatos
» Regizori sau dictatori?
» Horoscopul saptamanii: 22-28 aprilie 2019
» 18 aprilie 1480 – S-a nascut Lucrezia Borgia
» Tema: „FLORI”
» Noile calatorii selenare
» Sporturile extreme ale Antichitatii
» Doua incidente Ozn din Argentina
» Marinata de peste
» Sfaturi utile
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Corp ceresc condamnat la moarte
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9