Prima pagina arrow TERRA X arrow Alte cazuri care au compromis C.I.A.
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 17 vizitatori online

Alte cazuri care au compromis C.I.A.

Imprimare E-mail
marţi, 25 ianuarie 2000

          Defectiunea lui Philip Agee
          
           În anul 1969 face vâlvă publicarea în occident a unei cărti scrise de Philip Agee, fost ofiter C.I.
          Defectiunea lui Philip Agee
          
           În anul 1969 face vâlvă publicarea în occident a unei cărti scrise de Philip Agee, fost ofiter C.I.A. În lucrarea respectivă, sfidând orice deontologie profesională si prevederile legilor, el dezvăluie adresele si functiile unui număr impresionant de agenti C.I.A. (circa 1000). Dezvăluirile sale sunt reluate de presa din Franta, Grecia si alte state europene. Astfel, de pildă este publicată în presa franceză lista celor 32 agenti C.I.A. aflati la post la Paris. În acest mod, situatia lor este compromisă. Despre interventia C.I.A. în evolutia situatiei din Chile, Agee pretinde că agentia a actionat în asa mod încât să se creeze grave lipsuri alimentare pentru a înfometa populatia care să se revolte împotriva lui Allende.
           Referitor la motivarea gestului său Philip Agee mentionează: „Când am intrat în C.I.A. credeam în necesitatea existentei acestei institutii. După 12 ani de activitate în slujba agentiei, am înteles, în cele din urmă, câtă suferintă cauza ea, că milioane de oameni din întreaga lume au murit sau au avut de suferit de pe urma actiunilor întreprinse de C.I.A. sau de institutiile pe care ea le sustine". În jurnalul activitătii sale, Agee afirmă că primul lucru pe care-l învată viitorul ofiter al spionajului american nu este meseria informatiilor ci aceea a actiunii - lupta corp la corp, dezarmarea si uciderea unui adversar. Apoi, este deprinsă arta infiltrării în miscările de tineret si sindicale, precum si tehnica propagandei subversive. Urmează, în ordine, regulile de cooperare cu serviciile străine de la care trebuie să se obtină, dacă se poate, totul, dând cât mai putin sau chiar nimic. Philip Agee se referă în lucrarea sa la comploturile si loviturile de stat din Iran, Sudan, Siria, Guatemala, Ecuador, Guyana, Zair, Ghana, Nicaragua, Panama, Haiti, Grecia, Chile, Republica Dominicană, precum si la problema cubaneză.
          
          Ocuparea ambasadei americane din Teheran
          
          La 4 noiembrie 1979, militanti islamici au ocupat Ambasada S.U.A. la Teheran. Cu acest prilej au fost retinuti 69 de functionari: diplomati si agenti ai C.I.A. iar ambasada a fost ocupată mai mult de un an de zile. Cu putin timp înaintea atacării ambasadei, ofiterii C.I.A. au reusit să distrugă un însemnat volum de documente secrete. Altele au rămas însă intacte. Toate documentele găsite, inclusiv cele distruse dar reconstituite de iranieni au fost publicate în 50 de volume. Astfel, devin publice o serie de date si probleme de cel mai mare interes pentru iranieni. Între acestea: Lista completă a agentilor iranieni care au lucrat pentru serviciile de informatii ale armatei americane (D.I.A.). Se crede că toti acestia au fost ulterior arestati si executati. Mai multe rapoarte strict secrete despre diverse operatiuni initiate si desfăsurate în regiune. Unul dintre acestea clasificat „NOFORN" (a nu fi dezvăluit niciodată nici unui străin) analiza în detaliu situatia comunitătii informative israeliene. Iranienii au pus astfel mâna pe lista principalelor obiective urmărite de D.I.A. în lume si iau cunostintă despre unele operatiuni ale C.I.A. pe teritoriul lor. Pagubele înregistrate sunt greu de evaluat.
          
          Jocul operativ: Vitali Yurcenco
          
           Vitali Yurcenco, ofiter K.G.B., la începutul lunii august 1985 s-a predat C.I.A. Yurcenco a detinut mai multe functii: 1968-1972 consilier (în realitate ofiter de contrainformatii militare) la Alexandria (Egipt); 1972-1975 ofiter de contrainformatii la ambasada sovietică din Washington (ani de mare succes, în care penetrează N.S.A., prin recrutarea lui Ronald Pelton); ulterior, el este seful Directiei K a Directoratului I General al K.G.B. Cu ocazia misiunii în Italia (iulie 1985) se prezintă la Ambasada S.U.A. de la Roma si cere azil politic. În perioada 2 august - 2 noiembrie 1985 se află la dispozitia C.I.A. Pentru a-si demonstra buna sa credintă, el oferă americanilor mai multe informatii importante: denuntă doi agenti K.G.B. în S.U.A.: Ronald Pelton si Edward Howard (care îsi consumaseră posibilitătile pentru K.G.B.). La initiativa C.I.A. presa americană mediatizează cazul si nu ezită să evidentieze succesul reputat. Vitali Yurcenco este considerat a fi omul numărul 5 în ierarhia K.G.B.-ului. Sunt asteptate dezvăluiri spectaculoase. William Casey, directorul C.I.A. îl invită să dejuneze cu el! Chiar si cei care-i asigură paza în Washington, în timpul deplasărilor în oras sunt curtenitori. Vitali Yurcenco foloseste însă ocazia unei întâlniri la un local pentru a scăpa de sub supravegherea agentului C.I.A. care-l însotea si se prezintă la ambasada sovietică. În conferinta de presă care a urmat (4 nov. 1985) el va declara că a fost răpit la Roma si transportat în stare de inconstientă, în S.U.A., unde a fost drogat si cercetat. În cea de-a doua conferintă la Moscova, el apare drept veritabil martir al diplomatiei internationale.
           Cazul Yurcenco a fost valorificat apoi de sovietici, pentru a ridiculiza C.I.A., capacitatea si mijloacele sale, lipsa de vigilentă si stângăciile comise, conducerea agentiei dar si administratia Reagan.
          
 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR sunt urmatoarele:
- 1 luna: 7,50 lei
- 2 luni: 15,00 lei
- 3 luni: 22,50 lei
- 4 luni: 30,00 lei
- 5 luni: 37,50 lei
- 6 luni: 45,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (50 euro sau 70 $, un abonament pe sase luni; 25 euro sau 35 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Cand studile sunt eronate
» Tancuri sovietice la Praga
» O organizatie pentru studiul OZN
» Supa-crema de gulii
» Alura tinereasca
» Jurnalism inainte de Hristos
» Tarragona – oras roman
» Triumful unui romantic
» Arta plastica preistorica
» Ce-i mult, nu-i bun!
» A vedea dincolo de chipuri
» Cand dragostea „ca-n filme” devine realitate
» Horoscopul saptamanii: 10-16 decembrie 2018
» 6 decembrie 1421- S-a nascut Henric al VI-lea al Angliei
» Tema: „URIASII”
» Inselatorii cu studii stiintifice
» Puterea unei Ă®mparatese
» Incidentul „Tornado”
» Friptura Ă®nnabusita
» Ridurile – fals motiv de anxietate
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Corp ceresc condamnat la moarte
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9