21 Apr 2021
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu

CAIPAN, un nou început pentru ufologie

Imprimare E-mail
duminică, 25 ianuarie 2015

 In zilele de 8 si 9 iulie 2014, la Paris, la sediul CNES, s-au reunit oameni de stiinta si ufologi, într-un atelier de lucru putin mediatizat, pentru a vedea ce metode si instrumente ar trebui folosite pentru a îmbunatati colectarea si analiza informatiilor privind Fenomenele Aerospatiale Neidentificate (FAN). A fost o reuniune internationala care a permis, pentru prima data, punerea laolalta a experientei asociatiilor de OZN-uri cu cea a cercetatorilor în psihologie si astronomie, precum si cu expertiza Jandarmeriei Nationale si a Fortelor Aeriene Franceze.

 La reuniunea, numita prescurtat „CAIPAN” (abreviere de la Collecte et l’Analyse des Informations sur les Phénomenes Aérospatiaux Non-identifiés), au fost prezentate 30 de lucrari în fata a circa 100 de participanti. Reuniunea s-a desfasurat sub egida CNES (Centre national d’études spatiales), echivalentul francez al NASA, având al doilea buget, ca marime, pe plan mondial, între agentiile nationale dedicate spatiului cosmic. Reamintim cititorilor ca în cadrul CNES functioneaza oficial, înca din 1977 (cu unele schimbari de titulatura), organismul GEIPAN (Grupul de Studiu si de Informare privind Fenomenele Aerospatiale Neidentificate).

 Conferinta si-a propus sa dezbata care sunt cele mai bune modalitati de a aduna si a cerceta cazurile de OZN, precum si de a sintetiza aceste date. Jacques Vallée, participant la reuniune, a atribuit evenimentul unei schimbari în comunitatea stiintifica franceza, unde a aparut o noua generatie, care este dispusa ca sa arunce o privire proaspata asupra fenomenului OZN.

 GEIPAN a analizat sute de marturii si rapoarte de observare FAN. Se pare ca marea majoritate a acestora a reprezentat un material fragil din punct de vedere stiintific: marturii unice sau de la un numar prea mic de persoane, întârziere semnificativa între observatie si marturie, fotografii putine sau de proasta calitate etc. Prin urmare, GEIPAN a organizat acest atelier pentru a gasi modalitati de progres în studierea originilor acestor fenomene, întâi de toate prin consolidarea informatiilor disponibile cu privire la observatiile de FAN.

 CNES a fost capabil sa adune, pentru prima data, oameni de stiinta de nivel înalt (Jérémie Vaubaillon, de la Observatorul astronomic din Paris, Jacques Py, profesor de psihologie, Thomas Rabeyron, lector în psihologie s.a.), cu reprezentanti ai Jandarmeriei Nationale si ai aviatiei militare, cu experti recunoscuti în domeniul ufologiei (Jacques Vallée, Richard Haines, Bertrand Méheust, Ron Westrum s.a.) si cu un mare numar de jucatori din lumea ufologica mondiala, între care mentionam pe Xavier Passot, coordonator GEIPAN si pe David MacDonald, director de dezvoltare internationala al MUFON SUA. Prezenta lor demonstreaza importanta abordarii multidisciplinare în analiza acestei complexe probleme. Zeci de experti internationali din Franta, SUA, Belgia, Rusia, Statele Unite, Italia, Norvegia au prezentat activitatea unor asociatii de profil ca si propuneri pentru îmbunatatirea metodologiei de colectare, analiza si clasificare a marturiilor.

Baze de date in comun

 Între altele, punerea în comun a bazelor de date privind observatiile FAN, din diverse surse, ar putea permite, unor cercetatori în stiinte exacte, stiinte sociale sau ufologi, studii generale si de specialitate cu privire la aceste fenomene. Observatiile FAN ar putea fi corelate cu datele furnizate de sistemele automate de supraveghere: camere de detectie automata a caderii meteoritilor sau de observare a aurorei boreale, cu sistemele radar de supraveghere militara aeriana si a spatiului. Cercetarile recente în psihologie aplicata permit acum sa se extraga partea valoroasa din marturia umana, în primul rând prin sprijinirea martorului sa-si exprime ceea ce are în memorie si selectând din cele redate cele mai sigure informatii.

 Mai multe comunicari si discutii s-au referit la realizarea unor baze de date transnationale. Un capitan din partea aviatiei militare a vorbit despre supravegherea spatiului aerian al Frantei. Astronomi de la Institutul IMCCE de mecanica cereasca au prezentat sistemul lor de supraveghere a cerului. S-au dezbatut asemanarile si deosebirile FAN fata de fenomene plasmatice de tipul fulgerelor sau aurorelor. Un loc aparte a apartinut rezultatelor a 30 de ani de cercetare a unor fenomene neidentificate manifestate cu o frecventa neobisnuita în valea Hessdalen din Norvegia. Aspectele psihologice dezbatute au vizat influenta asupra marturiilor a componentelor emotionale, a viziunilor culturale si tinând de credintele religioase etc. În ciuda diversitatii de limbi (engleza si franceza), comunicarea între participanti a fost buna. Chiar daca au existat si unele divergente de opinii, de pilda cu privire la aspectele psihologice ale marturiei, sau cu privire la cazul Hessdalen, discutiile au fost amiabile.

 Jacques Vallée, astrofizician, doctor în informatica si unul dintre cei care au stat, de mai bine de cincizeci de ani, în prim-planul ufologiei mondiale, a prezentat o expunere importanta, în care a reamintit ca înca în 1953 Institutul Memorial Battelle a realizat, la solicitarea US Air Force, o analiza statistica extinsa a observatiilor OZN, folosind în acest scop un calculator cu cartele perforate. Rezultatele au fost publicate în „Raportul special 14” al proiectului Blue Book. În 1962, Jacques Vallée si sotia lui Janine, au compilat o statistica proprie. Evidenta a fost continuata, în perioada 1963-1967, la Universitatea din Texas si la Universitatea Northwestern, în colaborare cu Dr. J. Allen Hynek, consilier stiintific Air Force pentru proiectul Blue Book. Ea a fost folosita în 1968 la proiectul Condon de la Universitatea din Colorado si apoi a stat la baza unui catalog OZN condus de Dr. David Saunders. Acest catalog (cunoscut acum ca UFOCAT) a fost extins foarte mult si este în prezent actualizat de organizatia CUFOS (Centrul de Studii OZN). La ora actuala, exista cel putin 30 de cataloage active în diferite puncte de pe glob, cu suprapuneri si standarde extrem de diversificate. Exista cataloage speciale pentru observatii vechi, rapiri, analiza urmelor materiale, precum si pentru anumite tari sau regiuni. Mai multe grupuri închise sunt active pe Internet si fac schimb de informatii. Sari precum Marea Britanie si Spania au urmat exemplul SUA (cu proiectul Blue Book) declasificând si publicând fisierele lor de observatii OZN, dar, din pacate, nu sub forma unui suport informatic organizat.

 La ora actuala exista în jur de 200.000 de cazuri OZN bine documentate, raportate de pe tot globul, si aceasta comoara masiva de informatii ar trebui exploatata. Dar actuala proliferare a listelor de observatii nu este direct utila celui ce analizeaza fenomenul OZN. Lipsa unei validari unitare a datelor si lipsa standardelor împiedica progresul în domeniu. Din pacate, cercetatorii responsabili cu bazele de date au rareori mijloacele financiare, personalul profesional sau cunostintele de software necesare pentru a efectua investigatii de teren pe termen lung sau chiar verificari elementare cu privire la validitatea informatiilor pe care le colecteaza. Iar fenomenul a demonstrat un nivel de complexitate care desfide adesea analiza si chiar descrierea rationala.

Un fel de a reinventa roata

 Faptul ca, pe masura trecerii timpului, fiecare grup nou reinventeaza roata, folosind un mod propriu de indexare, face imposibila reunirea datelor colectate, daca nu chiar schimbul de informatii. Uneori aceste grupuri folosesc tehnici de software extrem de complexe, care împiedica accesul altor investigatori. Multe arhive valoroase, întretinute individual au fost pierdute si continua sa dispara prin dezangajarea autorilor lor si absenta continuatorilor. Toate acestea arata necesitatea unui efort pentru elaborarea unui catalog international si a unor standarde. El propunea adoptarea în acest scop a unui concept de data warehouse numit „Capella”.

 Cercetarea actuala FAN nu poate raspunde în mod credibil la o seama de întrebari, pe care Vallée le enumara în continuare: modelul general de manifestare, fizica fenomenului, zonele vizitate cu precadere, impactul social si cultural, efectul asupra martorilor, metodologia si epistemologia domeniului. El sublinia ca daca, ufologia ar primi de mâine o finantare, chiar si la un nivel bugetar ridicat, ea nu ar putea avea instrumentele necesare pentru a raspunde la oricare din întrebarile din aceste categorii, dar ar fi sub o presiune imediata pentru a produce raspunsuri rapide. Vallée observa totusi ca toate problemele de mai sus ar putea fi abordate cu instrumentele actuale ale stiintelor, fara o ideologie preconceputa si fara a utiliza ipoteza extraterestra ca prima care sa fie avuta în vedere.

 Vallée avertiza ca „graba de a aplica analize statistice sofisticate fara o întelegere profunda a datelor care stau la baza observatiilor, prejudecatile în selectia datelor, precum si neconcordantele dintre diferitele surse pot duce la erori flagrante”. El crede ca „într-o faza preliminara, informatiile existente ar trebui verificate, curatate si revizuite de catre un mic grup multicultural, cu o buna experienta în colectarea datelor. Grupul ar trebui sa fie international, „deoarece tehno-cultura americana (care a generat o mare parte din literatura de specialitate a FAN) impune prejudecati puternice de selectie si filtre de raportare privind informatiile observate, care nu reprezinta (ba chiar ascund) modelele globale ale fenomenului. Vallée a facut trimitere si la lucrari care contin solutii pe care el le considera recomandabile.

DAN D. FARCAS

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 9,00 lei
- 2 luni: 18,00 lei
- 3 luni: 27,00 lei
- 4 luni: 36,00 lei
- 5 luni: 45,00 lei
- 6 luni: 54,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (75 euro sau 90 $, un abonament pe sase luni; 38 euro sau 45 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Ipotezele stiintifice sub lupa
» John Hawkwood, „maestrul jafului si al duplicitatii”
» Un miliardar interesat de paranormal
» Peste la gratar in sos de iaurt
» Masti antiimbatranire
» „Uzinele interstelare”
» Manastirea Trivale
» Ingres si „reinventarea” corpului feminin
» Rapa Nui – insula oamenilor-pasari
» Gestionarea diabetului incepe din copilarie
» Despre literatura, dincolo de Prut
» Totul despre filmele de Oscar: „Dr. Strangelove sau cum am invatat sa nu-mi fac griji si sa iubesc
» Horoscopul saptamanii: 19-25 aprilie 2021
» 15 aprilie 1912 – S-a nascut dictatorul nord-coreean Kim Il-Sung
» Tema: „DUNAREA”
» Topul erorilor stiintifice (2)
» Uluitoarea poveste a „bombei gay”
» O declaratie stranie din Israel
» Somon cu piure de cartofi
» Fermitatea tenului
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9