Sigur ca pentru orice mama comoara cea mai de pret este (teoretic, cel putin) propriul sau copil, dar in articolul de fata vorbim despre un produs natural lesne de procurat, care poate fi de mare ajutor pentru sanatatea amândurora. Vorbim despre linte, care in stare naturala poate avea mai multe culori – verde, rosie, portocalie, galbena, maronie – in functie de soi diferind si timpul de fierbere in vederea consumului. De pilda, in medie, bobitele verzi se fierb 30 de minute, iar cele rosii circa 20 de minute. In mod logic însa, aceste deosebiri depind nu explicit de culoare, ci de continutul bobului, cele verzi fiind de trei ori mai bogate in fibre decât cele rosii.
De asemenea, lintea este bogata si in molibden, acid folic, fier, mangan, fosfor, zinc, proteine, cupru, magneziu, potasiu, vitamina B1. Fosforul joaca un rol vital in mentinerea sanatatii oaselor si a dintilor, contribuie la dezvoltarea si regenerarea tesuturilor si la stabilizarea pH-ului sangvin. La rândul sau, fierul este esential pentru transportul oxigenului in organism si pentru formarea globulelor rosii in sânge, zincul intra in reactile imunitare si accelereaza cicatrizarea ranilor, iar magneziul intra in actiunile enzimatice si intareste sistemul imunitar. Lintea reprezinta si o sursa importanta de antioxidanti, compusii care apara celulele organismului de actiunea nociva a radicalilor liberi, raspunzatori de aparitia afectiunilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer si a altor boli asociate imbatrânirii. Datorita acestor calitati, un consum constant de linte are numeroase avantaje, dintre care enumeram: u scaderea colesterolului si echilibrarea glicemiei; u prevenirea afectiunilor cardio-vasculare; u marirea energiei organismului si a rezistentei la efort; u este recomandata in starile de convalescenta; u nu in ultimul rând, un consum important de linte este recomandat mamelor care alapteaza, fapt ce contribuie la o lactatie mai consistenta si mai sanatoasa. ADRIAN-NICOLAE POPESCU
|