Cea mai "simpla" (la îndemâna) metoda de a scapa de stres este bautura - aceasta este concluzia alarmanta a mai multor grupuri de studiu de comportament din unele tari europene. Îngrijorarea expertilor creste întotdeauna la începutul verii, când fluvii de bere se revarsa spre metabolismul multor barbati si nu numai. Pe de alta parte, alcoolul (în diverse ipostaze) este vinovat de peste 85 la suta din cazurile de violenta familiala. La noi în tara, scumpirea unor produse de acest gen sau "taxa pe viciu" se doreste a fi o metoda de stopare a alcoolismului. Va da roade aceasta noua coercitie? Greu de spus, mai ales ca alcoolul - ca si tutunul - creeaza dependenta.
Din experienta de câteva decenii a asociatiilor de alcoolici anonimi (din SUA si Europa) reiese ca marturisirile facute fara oprelisti într-un grup care stie sa pastreze confidentialitatea sunt extrem de benefice pentru alcoolicii care s-au "plictisit" sa bea fara motiv. Unele dintre "spovedaniile" facute pe Internet de câtiva anonimi sunt foarte utile pentru toata lumea, iar studiile care au gasit un nou leac - dansul - pot avea un mare viitor. Astfel, într-unul dintre cazuri, Daniel T., din Boston, povesteste ca si-a distrus trei casnicii din cauza obiceiului de a bea necontrolat. De fiecare data, Daniel T. ajungea sa-si agreseze nevasta pentru pricini imaginare, rod al alcoolului permanentizat în sânge. În anul 2003 s-a alaturat unei asociatii de alcoolici anonimi tocmai din California - unde se mutase la sora sa, fiindca devenise falit. Asistentul de acolo introdusese o metoda noua de terapie de grup, si anume dansul. La început, cei unsprezece barbati si cele doua femei ale grupului au privit cu suspiciune noua corvoada. Vârstele si starea sufleteasca nu prea le permiteau sa danseze la comanda. {i totusi... In aproximativ sase luni, asa-zisele lectii de dans (fara pretentii artistice, evident) au dat rezultate exceptionale. Toti membrii grupului au renuntat total la alcool timp de trei luni - prima conditie de a parasi asociatia cu acordul celorlalti.
O alta metoda asociata dansului, pentru asociatiile de alcoolici anonimi, a fost aceea a concursurilor muzicale. "Pacientilor" li se puneau diverse fragmente muzicale din compozitii clasice, într-o anumita ordine. Apoi, ordinea era schimbata si membrii grupului erau întrebati în ce au constat schimbarile. Atentia solicitata de astfel de probleme muzicale a generat o modificare în bine a vointei alcoolicilor. Multi dintre acestia (peste 65 la suta) au reusit sa se abtina mai mult de trei luni, fara sa devina cunoscatori într-ale muzicii clasice În folclorul alcoolicilor (sau al celor care si-au facut un amic cvasipermanent din alcool) exista o adevarata "enciclopedie a sugativelor celebre".
False titluri de glorie
Nu exista nici un studiu special dedicat celor mai mari bautori dintre personalitatile cunoscute ale lumii si, în consecinta, nu se poate vorbi despre vreun titlu de glorie în sensul urmator: "uite ca si ala a fost alcoolic!" De aceea, numele pe care le vom prezenta aici nu au în mod obligatoriu un renume international oficial într-ale licorilor bahice.
Folclorul "sugativelor" celebre este dominat de artisti. Printre acestia, cei mai multi provin din SUA, deoarece acolo zvonurile despre obiceiurile umbroase ale personalitatilor nu pot fi tinute în frâu. Printre vedetele de la Hollywood îi gasim pe mult-iubitii Humphrey Bogart (decedat timpuriu, bolnav de ciroza) si Richard Burton, pe Dean Martin si Frank Sinatra (parteneri în multe filme), pe Peter O'Toole, Errol Flynn si Oliver Reed. Pare greu de crezut, dar patima pentru alcool nu prea le-a afectat cariera multora dintre acestia, desi nu se cunoaste cu precizie cât de mult savurau... Dintre cântareti, sunt citati Janis Joplin si Jim Morrison (ei mai adaugau, probabil, si ceva droguri). Printre scriitorii de faima mondiala, îi gasim pe Hemingway, Paul Verlaine, William Faulkner, Oscar Wilde, Serghei Esenin, Alfred Jarry si Arthur Rimbaud, iar printre pictori, pe inestimabilul Vincent van Gogh. Lista poate ca este nedreapta cu altii care si-au facut un prieten de nedespartit din paharul cu whisky, absint sau coniac, dar cu mai multa discretie.
Ciudat este ca printre sportivi - mult mai putini - se afla doar Paul Gascoine, jucator de fotbal englez extrem de îndragit în ultimii ani si care si-a încheiat cariera în... China si celebrul George Best, decedat la mai putin de 55 de ani... Nu bautura le-a adus gloria, dar se pare ca si celebritatea produce o angoasa care se poate topi în alcool. Nu este cazul sa verificati aceasta ipoteza. Traiasca apa plata cu lamâie! Autor: PAUL IOAN
|