De saptamani bune, pe langa palcurile de ghiocei si viorele, de prin paduri a aparut si leurda (Allium ursinum), numita si usturoi-ciorasc, ceapa ciorii, usturoi-de-padure, aiuti sau aliu. Creste prin tufisurile umede din padurile de foioase bogate in humus si de la ea se simte de obicei puternicul miros de usturoi chiar inainte de a zari planta.
Curatarea si „subtierea” sangelui Leurda are cele mai puternice efecte fluidifiante ale sangelui. Se consuma sub forma de suc (cate unul-doua pahare/zi), pe stomacul gol, in cure de cel putin 20 de zile. Sucul se prepara dintr-o mana de frunze care se taie foarte fin si se pun intr-un vas de sticla, in care se toarna un pahar de apa calduta. Se lasa la macerat la temperatura camerei timp de patru ore, dupa care se filtreaza prin tifon. Sucul se consuma imediat dupa preparare. Cand sezonul leurdei este la final se poate administra tinctura, cate o lingurita diluata in circa o jumatate de pahar cu apa, de patru ori pe zi, in cure de cate o luna, cu o saptamana de pauza. Leurda este foarte bogata in adenozina, o substanta cu rol determinant in reducerea colesterolului si impiedicarea formarii trombilor. Pe termen lung, leurda este adjuvantul cel mai bun in tratarea bolilor cardiace (ischemie, aritmie, tahicardie), fiind administrata in cure de cate doua-trei luni, cu doua saptamani de pauza, sub forma de tinctura. Se ia o lingurita de tinctura in putina apa, de patru ori pe zi, inaintea meselor principale. Remediu important in hipertensiunea arteriala Substantele active din leurda au efecte vasodilatatoare si ajuta la mentinerea in limite normale a presiunii sangvine, fiind un remediu foarte bun in caz de hipertensiune arteriala. Se ia tinctura cate patru lingurite pe zi, diluate in foarte putina apa. Tratamentul se face timp de doua luni, cu doua saptamani de pauza. Primavara, timp de macar doua saptamani, este foarte utila o cura cu salata din frunze de leurda. Studii recente arata ca anumite substante active din leurda neutralizeaza radicalii liberi din sange, „responsabili” cu imbatranirea organismului, avand efecte de relansare a activitatii endocrine. De asemenea, previn sclerozarea vaselor de sange si favorizeaza circulatia cerebrala. ADRIAN-NICOLAE POPESCU
|