Despre hrean stim ca este un condiment care se potriveste grozav cu o friptura, de exemplu! Asta ar fi de fapt perceptia omului de azi, pentru care mâncatul a fost transformat, dintr-o necesitate vitala, intr-un fel de religie, însa batrânii nostri mai stiu ca savuroasa radacina picanta are si inegalabile virtuti terapeutice. De altfel, într-o lume mult mai apropiata de natura curata si mai atasata de ideea destinului comun al tuturor organismelor vii – om, animale si plante – hreanul, ca multe alte roade ale pamântului ignorate ori „prigonite” în favoarea chimicalelor, cu siguranta ar intra fara echivoc în categoria plantelor medicinale.
Aceasta, deoarece el are proprietati anticancerigene, este revulsiv si descongestionant, trateaza cu succes boli ca sinuzita, bronsita si astmul, digestia lenesa si gastrita hipoacida, afectiuni cardiace si probleme reumatismale, dureri dentare si afectiuni ale pielii etc. Hreanul poate fi folosit în scop terapeutic fie sub forma cruda (în salate) si amestecat cu produse ca otetul, mierea sau uleiul, fie ca tinctura, vin tonic „de hrean”, infuzie (în caz de febra), cataplasme si asa mai departe. Iata câteva aplicatii simple pentru: – reglarea activitatii cardiace. Se iau 3-4 linguri de vin tonic, înainte de masa, o data pe zi; – cresterea poftei de mâncare. Se amesteca hrean ras cu putina miere de albine; din amestec se ia de 3 ori pe zi câte o lingurita, cu 15 minute înainte de masa; – îmbunatatirea memoriei. Se manânca salata de hrean; – eliminarea apei în exces din organism (retentia de lichide). Se manânca regulat hrean ras sau slata de hrean, dupa masa de prânz; – infectiile urinare (cistita) si renale. Se consuma 50 g de hrean ras proaspat sau în salata, pe parcursul unei zile; procedura dureaza 21 de zile, si poate fi adjuvant în cazul unui tratament alopat cu antibiotice; – cancer. Ca adjuvant în tratarea cancerului se consuma minimum 50 g de hrean ras sau în salata, zilnic; tratamentul cu hrean potenteaza tratamentele alopate, ajutând la încetinirea evolutiei bolii; – eliminarea viermilor intestinali. Se face un amestec din hrean ras fin, miere de albine, lamâie si ceapa; se administreaza câte o lingurita, de 3 ori pe zi. Atentionari: Hreanul este contraindicat în caz de: gastrita, ulcer gastric, enterita acuta, nefrita acuta, macrolitiaza urinara, hemoragii interne, hemoroizi, hipercorticism si, de asemenea, se recomanda evitarea administrarii acestuia în timpul fluxului menstrual. Totodata, substantele din hrean pot interactiona negativ cu antiinflamatoarele analgezice de sinteza, precum si cu corticoizii sintetici, iar principiile plantei sunt incompatibile cu unele substante din medicamente sau suplimente ca: bicarbonati si carbonati, nitrat de argint, biclorura de mercur. Hreanul nu se administreaza copiilor mai mici de 4 ani, fiind contraindicat si în perioada alaptarii, deoarece unele principii ajung în lapte. Nu în ultimul rând, pacientii care au suferit un infarct este bine sa nu consume hrean; în alte patologii, supradozajul poate determina iritatii renale, diaree, hemoragii digestive, scaderea brusca a tensiunii arteriale, diaree. ADRIAN-NICOLAE POPESCU
|