|
26 aprilie 1937 – Bombardamentul de la Guernica
|
|
|
joi, 26 aprilie 2018 |
In perioada Razboiului Civil Spaniol (1936-1939), localitatea Guernica din provincia denumita Tara Bascilor, aproape de Bilbao, a fost intens bombardata de aviatia Germaniei naziste venite in sprijinul nationalistilor condusi de generalul Francisco Franco. Guernica era considerata o zona strategica si deja existau acolo trupe nationaliste. Reamintim ca in acel razboi fratricid tabara nationalista (franchista) dorea controlul Spaniei si implicit preluarea puterii de la republicani. A Doua Republica Spaniola fusese instaurata la 14 aprilie 1931 (dupa fuga regelui Alfonso al XIII-lea). Republicanii antifranchisti aveau vederi de stanga si primeau sprijinul URSS si al altor fractiuni socialiste din Europa. Franchistii (nationalistii) erau ajutati de Germania lui Hitler si de Italia lui Mussolini.
In aceste circumstante politico-militare, Francisco Franco a cerut ajutorul lui Hitler, si anume interventia aviatiei germane (Luftwaffe) prin cele mai teribile, la vremea aceea, bombardiere. Era vorba despre „Legiunea Condor”, specializata in bombardament strategic si dotata cu performantele aparate tip Heinkel si Messerschmitt, alaturi de transportoarele tip Junkers. Valurile de bombardamente au fost coordonate de generalul Wolfram von Richthofen. La atacuri au participat si aparate ale Aviazione Legionaria din Italia. Primul din cele cinci raiduri de bombardament a inceput la ora 16,30, la 26 aprilie 1937. Ultimul raid strategic a fost la ora 18,00. Ulterior, au urmat atacuri la joasa inaltime pentru intimidarea absoluta a locuitorilor, desi Guernica fusese aproape complet distrusa. Se stia de catre nationalisti ca unicul obiectiv „periculos” din zona era un pod, insa aviatia nazista a dorit sa stearga Guernica de pe suprafata pamantului. De altfel, bombardamentul de atunci a fost considerat „primul bombardament terorist” din lume, iar inalti lideri nazisti au recunoscut (chiar si la Procesul de la Nürenberg) ca a fost un exercitiu de distrugere al LuftWaffe efectuat inainte de previzibilul razboi mondial (care a si inceput dupa doi ani). Au existat reactii internationale de condamnare, chiar dupa doua zile de la aflarea atrocitatilor. Din pacate, numarul aproximativ al persoanelor civile decedate a ramas o necunoscuta; exista estimari intre 170 si 300 de morti insa depinde de sursa. La Procesul de la Nürnberg, reichmaresalul Hermann Goering a recunoscut ca l-a informat pe Hitler ca socialistii si comunistii vor sa stapaneasca Spania si trebuie intervenit. Marele criminal de razboi s-a sinucis insa inainte de executie. PAUL IOAN
|
|
Cauta in arhiva magazin.ro |
|
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN |
Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.
Nu ezitati sa va abonati!
Abonamentul se poate face direct la redactie prin: - expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos; - plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838): 1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac 2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R. - la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).
PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele: - 1 luna: 13,00 lei - 2 luni: 26,00 lei - 3 luni: 39,00 lei - 4 luni: 52,00 lei - 5 luni: 65,00 lei - 6 luni: 78,00 lei
Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.
CONTACT Telefon: 0722. 625. 622 021. 317. 89. 65 WhatsApp: 0722.625.622 Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.
|
Aboneaza-te la newsletter |
|
Cele mai populare articole... |
|
|