Prima pagina arrow CONSULTATII FARA PLATA arrow Protectia organismului cu... un mic-dejun 27 Sep 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 4 vizitatori online

Protectia organismului cu... un mic-dejun

Imprimare E-mail
miercuri, 17 octombrie 2018

Prima masa a zilei, cea de dimineata, ar trebui sa fie si cea mai serioasa, in sensul ca trebuie pregatita pentru a intruni toate conditiile de calitate, de aport energetic, de cantitate, de combinatii intre alimente si asa mai departe. Nu e deloc simplu de realizat „ca la carte” acest lucru, iar adevarul este ca putini sunt cei ce pot afirma cu toata convingerea ca respecta cu sfintenie regulile formulate de nutritionisti.

 Iata un detaliu edificator: exista alimente incluse in micul-dejun care pot acoperi necesarul zilnic de anumite componente pentru o durata mult mai mare de cinci-sase ore, pana la masa de pranz. Sa luam, de pilda, partea lichida a meniului matinal: ceai, lapte, suc natural de fructe, iaurt, dar nu numai acestea.

 Se prea poate ca o doza de hrana si de sa-natate neasteptat de mare sa ti-o furnizeze deloc neglijabila cacao, foarte mult apreciata pe mapamond, in special in randul populatiilor precolumbiene din America de Sud. Cacaua este cea mai bogata sursa de antioxidanti polifenoli, cu efecte cardioprotectoare extraordinare. Acum cateva mii de ani, cand a fost „domesticita” pornindu-se de la o specie de arbore salbatic, oamenii o consumau in bauturi simple, neindulcite, preparate cu apa.

 In zilele noastre, ciocolata neagra este cel mai sanatos produs dintre dulciurile pe care nutritionistii ni le recomanda, referindu-se la acele sortimente cu un continut de cacao de minimum 70%. Cu toate acestea, astfel de produse au un adaos de zahar si cantitate de calorii care ne impiedica sa ne bucuram pe deplin de beneficiile pe care cacaua le are asupra sanatatii.

 Locuitorii din Guatemala au descoperit o metoda simpla si eficienta de a savura la maximum proprietatile terapeutice ale pudrei de cacao. Acestia beau „cacao calda”, preparata cu apa fierbinte; fara lapte, fara zahar. Ingrediente necesare: 2 linguri de cacao; 1 cana de apa fierbinte. Ingrediente optionale: 1/2 lingurita de scortisoara; 2 lingurite de zahar brun sau miere; 1 lingura de lichior. Mod de preparare. Puneti pulberea de cacao (plus zaharul, mierea si scortisoara, daca folositi) intr-o cana. Turnati putina apa rece si amestecati cu o lingurita, pana cand ingredientele se omogenizeaza si se transforma intr-o pasta. Turnati peste ele apa fierbinte si amestecati. Beti aceasta cacao calda dimineata, in loc de cafea. Daca nu puteti renunta la cafea, beti cacaua calda mai tarziu, pana in ora 14.00. Puteti inlocui cacaua cu pudra de roscove (carob); preparatul rezultat este la fel de bogat in antioxidanti, iar praful de roscove se gaseste in magazinele de produse naturiste.

 Beneficiile acestei bauturi sunt multiple. De altfel, cacaua reprezinta unul dintre numeroasele miracole ale naturii, fiind considerata „titanul tuturor superalimentelor” nou-cercetate de oamenii de stiinta. Unii spun chiar ca, dupa apa, ea este cea mai sanatoasa substanta pe care o putem ingera. Cacaua contine peste 700 de compusi cunoscuti, in special antioxidanti. Pentru cine nu cunoaste acest amanunt: antioxidantii sunt compusi pe care plantele ii fabrica pentru a preveni distrugerea prematura a propriilor celule, cauzata de expunerea la caldura, lumina, aer, starea vremii, umiditate si temperaturi extreme. In corpul nostru, multi dintre acesti compusi previn deteriorarea celulelor, imbatranirea prematura si numeroase boli.

 Pulberea de cacao este foarte bogata in polifenoli, un grup de antioxidanti protectori, regasiti si in vinul rosu si in ceaiul verde. Acestia au o influenta benefica indeosebi asupra sistemului cardiovascular: – reduc riscul de infarct si accident vascular cerebral (AVC); – scad tensiunea arteriala si combat hipertensiunea arteriala; – scad colesterolul; – relaxeaza vasele de sange; – subtiaza sangele; – impiedica formarea de cheaguri.

 De asemenea, un interes aparte al cercetatorilor s-a axat asupra flavonolilor din cacao – compusi naturali ce protejeaza celulele corpului de distrugerea prematura si reduc riscul de boli mortale. Polifenolii din cacao isi exercita efectul cardioprotector in doua moduri: reduc oxidarea colesterolului „rau” (principalul factor al bolilor coronariene – infarctul si atacul vascular cerebral) si previn ateroscleroza.

 Cacaua are, totodata, un efect anticoagulant asemanator celui al aspirinei. Chiar si o cantitate mica de cacao poate reduce colesterolul din sange si tensiunea arteriala. Consumul regulat al acestei bauturi s-a dovedit util in imbunatatirea functiei generale a venelor si arterelor. Cacaua calda este, de asemenea, un tonic foarte bun pentru psihic, alungand depresia si imbunatatind considerabil dispozitia. Alte alimente bogate in valorosii antioxidanti care protejeaza sistemul cardiovascular sunt: ceapa, merele, ceaiul verde si vinul rosu.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Exoplaneta K2-18 b, un potential Pamant... oceanic?
» Cosmos 954, reactorul nuclear venit din spatiu
» Audiere OZN in Congresul SUA
» Fundite cu ciuperci
» Aliati apreciati
» Memoria episodica
» Manastirea Topolnita
» „Dosarul” Marilyn Monroe
» Ultimele eroine tribale
» Impotriva cancerului colorectal
» „Marea dictare” de Ziua Limbii Romane
» Filme... gemene, inspirate din fapte reale
» Horoscopul saptamanii: 25 septembrie – 1 octombrie 2023
» 21 septembrie 1939 – Asasinarea premierului roman Armand Calinescu
» Tema: „SCOALA”
» Solutii pentru viitor
» Calatoria epica – la 9 ani, a strabatut singur Australia
» Personalitati comenteaza recuperarile OZN
» Salata de fenicul si avocado
» Fara stres
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9