Prima pagina arrow CONSULTATII FARA PLATA arrow Ce-i mult, nu-i bun!
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 10 vizitatori online

Ce-i mult, nu-i bun!

Imprimare E-mail
miercuri, 05 decembrie 2018

Noi, romanii, ne aflam „aproape de limitele consumului caloric mediu recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, dar avem un consum prea mare de paine si prea mic de peste, iaurt, fructe si legume”, dupa cum a afirmat, medicul nutritionist Lygia Alexandrescu, facand referire la concluzia conferintei cu tema „100 de ani de alimentatie traditionala”, care a avut loc la Bucuresti.

 Potrivit acesteia, studii recente arata ca structura consumului caloric actual al romanilor este apropiata de recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii, insa exista anumite diferente importante intre obiceiurile noastre de consum si ale altor state.

Mancam putin si prost

 In ceea ce priveste consumul actual de carne si produse din carne, statisticile releva o cantitate de 64 kg/locuitor, fata de Franta, Germania si Spania, unde consumul depaseste 85 kg/locuitor. La capitolul iaurt, consumul in Romania este mult sub media UE, 7 kg/locuitor, fata de 30 kg/locuitor in Franta, sau 23 kg/locuitor in Bulgaria.

 In schimb, potrivit specialistilor, se pare ca avem un consum anual prea mare de paine, 95 kg/locuitor, fata de media europeana, care este de 60 kg/locuitor. Consumul anual de peste este, de asemenea, mult scazut fata de media europeana, fiind de aproape 5 kg, fata de 25 kg, cat se consuma in medie, la nivelul UE. La fel, si cu privire la consumul de fructe si legume: in Romania, doar 35% din populatie consuma zilnic fructe si legume, in timp ce la nivel european 66% din locuitori consuma zilnic fructe si legume proaspete.

Dupa un veac, tot la „marginea” Europei

  „Avem nevoie de educatie nutritionala timpurie, care sa ajute la corectarea acestor diferente si astfel, printr-un stil de alimentatie si, in general, de viata echilibrat, se va gasi calea spre o mai buna stare de sanatate pentru intreaga populatie. Intoarcerea la hrana integrala, la alimentatia bogata in fructe si legume/leguminoase autohtone, cat mai inchise la culoare, cereale integrale, lactate fermentate, peste si carne slaba neprocesate, precum si asigurarea unei hidratari complete, efectuarea unui efort fizic zilnic de minimum 30 de minute, un somn odihnitor de 7-8 ore si mentinerea unei stari emotionale pozitive ne pot imbunatati sanatatea si ne pot creste speranta de viata”, este de parere dr. Alexandrescu.

 In ultimul veac, modul de hranire al poporului roman a variat semnificativ, in functie de etapa istorica pe care a traversat-o, insa foarte important in alegerea acestuia a fost factorul economic. La inceputul secolului trecut, hrana taranului roman era saraca in nutrienti: traditionala mamaliga, ciorba sau borsul de legume, rareori dres cu ou, varza, fasolea, mazarea, verdeturile, ocazional peste, sau carne de porc in perioadele fara post. Asadar, aproape jumatate de an fiind post, romanul inceputului de secol XX isi baza hrana pe vegetale. In perioada interbelica si postbelica, desi Romania a trecut si prin faze economice favorabile, alimentatia acestuia a continuat sa fie limitata ca diversitate, calitate nutritionala si energetica.  

Diversitate, dar… fara sanatate

 Transilvanenii consumau insa mai multa carne decat cei din Vechiul Regat. Cantitatea de carne consumata anual de taranul roman era de numai 2 kg, enorm de putin fata de cel francez, care consuma 45 kg de carne anual, iar cel german in jur de 60 kg! In mediul urban, consumul de carne era totusi mai crescut. Atunci au aparut un nou tip de bucatarie si cartile de bucate si de menaj; astfel s-a transformat felul de a gati al romancelor.

 In perioada comunista, alimentele de baza erau cartelate si, mai mult, in anii 1980 a aparut Programul de alimentatie stiintifica a populatiei, care a limitat drastic aportul energetic prin hrana al tuturor locuitorilor tarii. Abia dupa 1990 alimentatia romanilor s-a diversificat semnificativ, atat in mediul urban, cat si in cel rural, fapt initial pozitiv. Acesta a implicat, insa si aparitia/consumarea alimentelor intens procesate, care a afectat starea de sanatate a unei mari parti din populatie. Iar calitatea scazuta si suprasaturarea produselor cu chimicale fac ca hrana cea de toate zilele, desi frecvent gustoasa si ispititoare, sa fie de fapt o adevarata arma de nimicire in masa!

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 7,50 lei
- 2 luni: 15,00 lei
- 3 luni: 22,50 lei
- 4 luni: 30,00 lei
- 5 luni: 37,50 lei
- 6 luni: 45,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (70 euro sau 80 $, un abonament pe sase luni; 35 euro sau 40 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Falsuri biblice, complicitati dubioase
» Cand democratia este mimata
» Dezinformarea din 1969
» Rasol cu smantana
» Stresul iernii
» Autofotografierea, o pasiune mortala
» Sihastria Voronetului
» Un prieten de suflet
» Sarpele-cu-pene, Dumnezeul precolumbienilor
» Declin demografic drastic
» „Printul rus al pianului” locuieste la Bucuresti
» Terifiantele povesti din „Cetatea filmului” de altadata
» Horoscopul saptamanii: 17-23 decembrie 2018
» 13 decembrie 1553 – S-a nascut Henric al IV-lea al Frantei
» Tema: „PODURI PESTE APE”
» Cand studile sunt eronate
» Tancuri sovietice la Praga
» O organizatie pentru studiul OZN
» Supa-crema de gulii
» Alura tinereasca
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» 3 pozitii de relaxare
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Corp ceresc condamnat la moarte
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9