O echipa de cercetatori de la Universitatea Boston au reusit sa puna in evidenta, in urma studierii a sute de imagini transmise de satelit, un crater de dimensiuni impresionante. Situat in plin desert, la granita libiano-egipteana, craterul s-a format in urma impactului cu un meteorit gigantic, cu multe zeci de milioane de ani in urma.
De forma perfect rotunda, inconjurat de doua inele largi, cel mai mare avand un diametru de 31 kilometri, craterul reprezinta cea mai mare structura de acest gen din Africa, surclasand net un alt crater, existent in Ciad, si care masoara 12 kilometri. In comparatie cu ele, faimosul Meteor Crater din Arizona are un diametru de numai 1,2 km! Dr. Farouk El-Baz si echipa sa de colaboratori au denumit craterul „Kebira”, termen care, in limba araba inseamna „urias”, spunand ca nu-si explica de ce el nu a fost pus in evidenta pana in prezent. „Probabil ca tocmai marimea lui i-a facut pe savanti sa nu remarce imensul crater, considerandu-l mereu o forma de relief obisnuita. De altfel, pana nu de mult cautarile pentru gasirea unor cratere produse de meteoriti se axau pe formatiuni reduse, vizibile de la sol. Astazi, insa, gratie noilor tehnici de supraveghere prin satelit, chiar si cratere de asemenea dimensiuni pot fi puse in evidenta, caci avem astfel o imagine de ansamblu a intregii regiuni in care ele se afla”, spune dr. Farouk El-Baz.
Terenul pe care se afla craterul este format din gresii vechi de 100 milioane de ani si, dupa ce vor analiza mostre prelevate din sol, de la diverse adancimi, oamenii de stiinta spera sa poata preciza cand anume s-a prabusit meteoritul care l-a produs. Oricum, cercetatorii americani sunt convinsi ca impactul dintre nepoftitul „oaspete cosmic”, care avea un diametru de cativa kilometri, si Pamant a fost unul de proportii, generand o catastrofa globala, similara celei care, in urma cu 65 milioane de ani, a dus la extinctia dinozaurilor. Ei spun ca energia si caldura degajate de caderea asteroidului ar putea fi raspunzatoare de un fenomen nemaiintalnit in alte parti ale globului: existenta aici a unor minerale cu infatisare si proprietati stranii, asa-numitele „cioburi ale desertului” – fragmente sticloase de siliciu galben-verzui, aparute prin topirea brusca, sub influenta unei temperaturi extrem de ridicate, a solului saharian. Sa fi fost oare acest „mesager al Apocalipsei” responsabil de transformarea Saharei dintr-o zona fertila, cu o vegetatie luxurianta si strabatuta de rauri, in desertul nesfarsit de astazi?
|