Deloc întâmplator, nutritionistii si, în general, medicii nu recomanda mâncatul seara dupa orele 18-19. Si nu neaparat pentru a avea un somn de calitate, odihnitor, desi conteaza foarte mult pentru sanatatea organismului si acest lucru. Am avea, daca vreti, un „dublu motiv” în plus sa evitam cinele târzii.
Un nou studiu arata legatura dintre ritmul circadian si activitatea insulinei. Descoperirile sugereaza ca perturbarea ritmului circadian poate duce la obezitate si la cresterea riscului de aparitie a diabetului si a bolilor de inima. În ultimii ani, mai multe studii realizate atât pe oameni, cât si pe animale au identificat o serie de legaturi între activitatile ceasului biologic si diferite aspecte ale metabolismului, procesele fizice si chimice care asigura energia si produc, mentin si distrug tesuturi. Oamenii de stiinta presupuneau ca aceste variatii ar fi cauzate ca raspuns la insulina, unul dintre cei mai importanti hormoni metabolici. Cu toate acestea, nimeni nu a reusit sa determine daca insulina urmeaza un ciclu de 24 de ore sau ce se întâmpla atunci când ritmul circadian este întrerupt. Recent, oamenii de stiinta de la Universitatea Vanderbilt Carl Johnson au realizat un studiu care stabileste clar legatura dintre obezitate si consumul de alimente noaptea, obicei care perturba ritmul circadian. Deoarece sunt animale nocturne, putem spune ca ritmul circadian al soarecilor constituie o imagine în oglinda a celui uman. Cu alte cuvinte, diferenta dintre aceste animale si noi consta doar în faptul ca ele sunt active în timpul noptii si dorm ziua. Din acest motiv, studiul oamenilor de stiinta a fost realizat pe soareci. Sa mentionam însa mai întâi câteva detalii despre rolul insulinei în organismul nostru. Insulina, care este produsa în pancreas, joaca un rol esential în reglarea grasimii din corp si în metabolizarea carbohidratilor. Atunci când mâncam, digestia noastra descompune carbohidratii din alimente în glucoza, care este apoi absorbita în fluxul de sânge. Prea multa glucoza în corp poate fi toxica, motiv pentru care unul dintre rolurile insulinei este acela de a stimula transferul ei în celulele noastre, îndepartând excesul de glucoza din sânge. Mai explicit, insulina este necesara pentru a „muta” glucoza la nivelul celulelor hepatice, musculare si adipoase. În acelasi timp, ea are si rolul de a bloca procesul de ardere a grasimilor pentru obtinerea de energie. Cu toate acestea, actiunea insulinei, deci capacitatea hormonului de a înlatura glucoza din sânge, poate fi redusa de un numar de factori, iar acest fenomen poarta numele de rezistenta la insulina. În studiul sus-mentionat, oamenii de stiinta de la Vanderbilt au descoperit ca tesuturile soarecilor sunt relativ rezistente la insulina în timpul fazei de inactivitate (atunci când animalul nu manânca) si ca devin sensibile la acest hormon (fiind capabili sa transfere glucoza din sânge) atunci când sunt activi, deci când manânca. Prin urmare, glucoza este transformata în grasime, în timpul perioadei de inactivitate, pentru ca odata ce soarecii devin activi ea sa se transforme in „combustibilul” care asigura energia animalelor. Pe scurt si mai simplu spus, acesta este motivul pentru care ar fi bine ca în fiecare zi sa nu mâncam nimic dupa cina, pâna la micul dejun. Potrivit specialistilor, aceasta cercetare ajuta la explicarea motivului pentru care obezitatea si dia-betul apar tot mai frecvent la persoane care lucreaza în turele de noapte si la cele care se confrunta cu perturbari ale paternurilor normale de somn. ADRIAN-NICOLAE POPESCU
|