Prima pagina arrow PARANORMAL arrow Extracorporalitatea
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 3 vizitatori online

Extracorporalitatea

Imprimare E-mail
miercuri, 13 noiembrie 2019

Un alt fenomen controversat, care trebuie pus în discutie în contextul prezentului serial, este extracorporalitatea, prin care, aparent, spiritul se detaseaza de trup fara sa-si piarda constiinta si perceptia celor ce se petrec în jur.

 Am întâlnit personal astfel de situatii, inclusiv în familie. Un caz cunoscut din România este cel al fostului comisar de politie Ilie Cioara (1916-2004). Dupa 1945, autoritatile comuniste l-au condamnat, politic. Stând cu înca 60 de detinuti în aceeasi camera, în conditii inumane, a învatat sa iasa din propriul trup „la comanda”. Asa cum scria: „Prima data ieseam printr-o mâna, apoi prin cealalta. Apoi prin picioare si ma refaceam la loc, deasupra... Reuseam sa ma deplasez si pe distante mari. O vizitam foarte des pe sotie, la Brasov, apoi pe fratele meu si pe cumnata-mea. Vedeam tot ce faceau. De fiecare data, ma uitam atent în jur, luam câte un punct de reper, un amanunt si le povesteam apoi”. La început, Ilie Cioara se mira ca nu se putea face vazut de niciunul dintre ei. A încercat sa vorbeasca, dar nu era auzit. Nu putea interactiona nici cu obiectele. El mai afirma ca, în timpul unora dintre calatoriile extracorporale, s-ar fi întâlnit si cu sufletele unor persoane decedate, de la care a obtinut anumite informatii.

Experimente interesante

 În 1964 profesorul de psihologie Charles Tart a început experimente cu acest fenomen, denumit „Experienta din afara corpului” (Out of the Body Experience – OBE), provocat voluntar. Unul dintre subiectii sai a fost Robert A. Monroe, care descoperise în 1958 ca se poate disocia de corpul sau fizic. La începutul anilor saptezeci, Monroe a înfiintat în acest scop Monroe Institute din Afton (Virginia), unde a devenit director executiv.

 Desi nu este acceptata stiintific, extracorporalitatea a fost cunoscuta dintotdeauna. Vechile traditii, între care cel antic egiptean sau antic grec, considerau ca omul poseda (cel putin) trei corpuri: cel fizic, muritor, cel energetic, dublând corpul fizic si asigurându-i integritatea, si un corp spiritual, care se poate detasa în anumite conditii de primele doua, prin extracorporalitate. Multe traditii considerau ca astfel de detasari se produc si în starile de somn cu vise, sau de somnambulism.

 Despre calatorii extracorporale au scris Plutarh, Platon, Aristotel, Sfântul Augustin, dar si autori antici care afirmau ca au avut ei însisi astfel de experiente, între care: Hermotimus din Clazomene, Aristeas, Epimenide, Empedocle etc. Biserica crestina mentioneaza ca numerosi sfinti, între care Sfântul Francisc din Assisi, Sfântul Anton din Padova, Sfânta Tereza d’Avila, dar si multi altii, inclusiv din secolul trecut, ar fi avut si ei acest har. În cultura europeana, printre scriitorii care au evocat sau chiar experimentat extracorporalitatea putem cita pe: Goethe, Musset, Maupassant, Poe, Baudelaire, sau, mai recent, Aldous Huxley, Arthur Koestler, sau Ernest Hemingway, fara a închide lista.

 Dean Sheils, de la Universitatea din Wisconsin, a realizat în 1978 un studiu asupra a 70 de culturi non-occidentale. El a avut surpriza sa descopere ca la 89% dintre ele exista traditia calatoriilor în afara corpului. Samanii spun ca intra astfel în legatura cu lumile spirituale, eventual consumând substante psihoactive.

 Exista multe rapoarte (inclusiv în România) în care martorul spune ca a suportat o rapire de tip extraterestru, dar nu în corpul sau fizic, ci „în afara corpului”, în forma unei „dubluri spirituale”. În unele cazuri, este greu sa stabilesti daca rapirea a fost facuta într-un fel sau altul. De asemenea, în anumite rapoarte, extraterestrii însisi apar într-o forma spirituala. Antichitatea acestei dileme, precum si interdictia de a spune ceea ce a fost auzit în timpul rapirii, rezulta si dintr-o nota celebra a apostolului Pavel: „Cunosc un om întru Hristos, care acum paisprezece ani – dac’a fost în trup , nu stiu; dac’a fost în afara de trup, nu stiu; Dumnezeu stie – omul acesta a fost rapit pâna la al treilea cer. Si-l stiu pe acest om – fie în trup, fie în afara de trup, nu stiu. Dumnezeu stie – ca a fost în rai si a auzit cuvinte de nespus, pe care nu-i este îngaduit omului sa le graiasca.” (2 Cor, 12; 2-4).

 Extracorporalitatea sau „dedublarea” nu este acelasi lucru cu „vederea la distanta”, sau clarviziunea, discutata în episodul anterior si se afla într-o relatie înca insuficient clarificata cu aceasta, ca si cu ceea ce am numit inconstient colectiv. Ramân, de asemenea, deschise o seama de alte probleme, între care si aceea daca extracorporalitatea (deci si corpul spiritual) este o însusire naturala a fizicului uman, aparuta la un anumit moment al evolutiei speciei noastre sau este un atribut care tine de acel „sistem de control” exercitat asupra noastra de o presupusa putere superioara.

 Extracorporalitatea a fost raportata si de mai multe persoane care au revenit din moarte clinica, deci de cei ce au trecut prin ceea ce se mai numeste „experienta mortii iminente” sau „din preajma mortii” (Near-death experience – NDE). Kenneth Ring Ph.D., de la Universitatea din Storrs a statului Connecticut, a adunat chiar 21 de cazuri de persoane nevazatoare din nastere, care, în timpul experientei mortii iminente, au vazut. Exista si un caz în care un medic din preajma celui aflat în coma a scapat pe jos un stilou pe care nu l-a mai putut gasi. Pacientul, care urmarise scena în stare de moarte iminenta, a putut indica – dupa ce si-a revenit – locul unde se afla stiloul, care a si fost apoi recuperat.

 Experienta mortii iminente a fost adusa în atentia marelui public de dr. Raymond Moody, dar fenomenul a fost studiat atât înainte, cât si dupa el. Cardiologul olandez dr. Pim van Lommel a organizat în 2008, în zece spitale olandeze, un studiu asupra a 344 supravietuitori ai unui stop cardiac. Dintre acestia, 62 de pacienti (18%) au revenit cu amintiri; dintre ei 50% au spus ca au avut emotii pozitive, desi întelegeau ca sunt pe cale sa moara, 30% au raportat deplasarea printr-un tunel, un peisaj nepamântean sau întâlnirea cu rude decedate. Aproximativ 25% constientizasera o experienta extracorporala, au comunicat cu o „lumina”, sau au observat culori, 35% si-au revazut viata iar 8% au întâlnit un hotar peste care nu li s-a pemis sa treaca.

 Alte statistici au gasit ca între 26 si 50 la suta dintre persoanele care au avut o experienta NDE afirma ca au trait, cu acest prilej, si o experienta extracorporala.

Eventuale corelatii

 Într-un mod poate surprinzator la prima vedere, experienta NDE are si trasaturi comune cu rapirile OZN. Jenny Randles scrie despre un caz de moarte iminenta „Pacientul a trait o experienta obisnuita de extracorporalitate si de trecere prin tunel. Doar ca, la capatul lui, în loc sa intre într-o lume a luminii, el a intrat într-un OZN! Extraterestrii l-au avertizat ca Pamântul este în dificultate.”

 Kenneth Ring Ph. D., împreuna cu Christopher J. Rosing, au realizat în 1990 un proiect, numit „Omega”, destinat evidentierii unor eventuale corelatii dintre rapirile OZN si NDE. Rezultatele proiectului au fost publicate în 1992. Între altele, Ring (ca si alti cercetatori) au subliniat ca cei care au suportat o „experienta în preajma mortii” spun adesea ca s-au întâlnit cu fiinte asemanatoare vizitatorilor „nordici” din rapirile OZN, fiinte aidoma îngerilor. La capatul acestui proiect, Ring se întreba: „S-ar putea oare ca lumea NDE si cea a rapirilor OZN, cu toate diferentele lor, sa nu fie, la urma urmei, universuri diferite, ci parti ale aceluiasi univers? S-ar putea oare ca experientele NDE si OZN sa aiba mai multe în comun între ele decât am suspectat pâna acum?”

 Colonelul american John B. Alexander, tanatolog, credea ca cele doua fenomene ar putea avea chiar o cauza comuna, în ciuda diferentelor dintre factorii raportati. Si Jean Sider a scris într-una din cartile sale ca sursa fantomelor celor morti ar putea fi în acelasi loc ca sursa care genereaza OZN-urile si extraterestrii.

 Ufologul Raymond Fowler a remarcat multe caracteristici comune dintre rapirile OZN în spirit si relatarile oamenilor care au revenit din moarte clinica. În ambele cazuri, persoana în cauza are impresia ca îsi paraseste corpul, se îndreapta spre o lumina, traieste un sentiment de unitate, întâlneste fiinte stralucitoare, eventual în robe lungi, subiectii însisi devin lumina, comunica telepatic, au sentimentul ca s-au întors acasa, nu doresc sa mai revina pe Pamânt si înteleg ca lucrul cel mai important este iubirea. Pe baza celor de mai sus, Fowler a ajuns sa spuna chiar ca: „Opinia mea este ca experienta mortii iminente si rapirile OZN sunt controlate de aceleasi inteligente”, dar „oricine ar fi cel ce controleaza fenomenul OZN, el este strâns legat si de viata de apoi a oamenilor.”(Va urma)

DAN D. FARCAS

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 7,50 lei
- 2 luni: 15,00 lei
- 3 luni: 22,50 lei
- 4 luni: 30,00 lei
- 5 luni: 37,50 lei
- 6 luni: 45,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (70 euro sau 80 $, un abonament pe sase luni; 35 euro sau 40 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» De ce avem ani bisecti?
» Misiune imposibila: capturarea lui Tito
» Apar noi detalii despre cazul Pascagoula
» Ciocolata provoaca acnee?
» Briose glazurate
» Pamântul, în „stop cardio-respirator”
» Catedrala din Bonn
» Pe urmele „Ambasadorilor”
» O armura straveche si misterioasa
» Electrohipersensibilitatea, o afectiune Hi-Tech
» Refugiu în fata unui prezent coplesitor
» Aventuri pe mare ca la Hollywood
» Horoscopul saptamanii: 25-31 mai 2020
» 21 mai 2004 – Stanislav Petrov primeste titlul de „Cetatean al Lumii”
» Tema: „MEDICINA”
» Tardigradele, un mister, o minune a lumii vii
» Gustav al III-lea, regele asasinat la un bal mascat
» Martorul Calvin Parker accepta sa vorbeasca
» Pasi spre fumusete
» Chifle cu susan
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Corp ceresc condamnat la moarte
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9