1 kg crap, 80 ml ulei, 20 arpagic, o lingura faina, 300 ml vin rosu, 4 catei usturoi, frunze de dafin, sare, piper, patrunjel verde. Pestele se curata, se spala si se taie bucati potrivite, se sareaza si se lasa o jumatate de ora la rece. Se pregateste sosul intr-o cratita calind arpagicul in ulei pâna se rumeneste usor, apoi se presara faina, se amesteca putin, se adauga vinul, foile de dafin, patrunjelul verde tocat, usturoiul pisat, piper si sare dupa gust. Se fierbe sosul aproximativ 20 de minute dupa care se adauga bucatile de peste. Se da cratita la cuptor incins pâna se rumeneste pestele.
Prajitura cu prune 800 g prune, 4 oua, 150 g zahar, 100 g faina, sare, 600 ml lapte, 2 plicuri zahar vanilat, 50 g unt pentru uns forma. Se spala prunele si se scurg. Se taie în jumatati si se îndeparteaza sâmburii. Se ia o forma circulara de 26 cm (fara pereti detasabili) care se unge bine cu unt. Stratul de unt moale trebuie sa fie gros. Cuptorul se lasa sa se încinga bine. Se aranjeaza jumatatile de prune în forma cu partea bombata în sus. Separat, intr-un castron se pun ouale, zaharul, sarea, vanilia si se bat bine. Se adauga fai-na si se continua mixarea, astfel încât sa nu ramâna cocoloase. Apoi se dilueaza treptat compozitia cu laptele rece. Compozitia este mult mai subtire decât cea de clatite, asa ca se toarna cu grija peste prunele din forma. Se coace la foc potrivit pâna se rumeneste bine la suprafata.
|