Prima pagina arrow PARANORMAL arrow Supravietuirea dupa moarte si reîncarnarea
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 3 vizitatori online

Supravietuirea dupa moarte si reîncarnarea

Imprimare E-mail
joi, 21 noiembrie 2019

În episodul anterior am amintit de experiente extracorporale si de cele ale mortii iminente. Ele par sa ateste ca oamenii poseda si o dublura spirituala, care are „simturi” proprii, legate probabil de ceea ce am numit inconstientul colectiv Akasha. O întrebare care apare implicit este daca aceasta dublura spirituala supravietuieste si dupa moarte.

 Un argument popular pentru a dovedi supravietuirea spiritului dupa moarte ar putea fi istoriile cu fantome. Într-o lucrare publicata în 2010 pe un site dedicat experientelor de moarte iminenta, dr. Kenneth Ring a enumerat si cazuri în care persoane aflate în moarte clinica (din care au revenit apoi) au aparut sub forma de fantoma unor persoane apropiate. Ulterior ambele persoane au relatat, independent, aceleasi detalii ale acestei întâlniri. Astronomul Camille Flammarion (1842-1925) a adunat zeci de astfel de cazuri, unele întâmplate chiar si la ani distanta dupa deces.

 Un alt argument, si mai intrigant, pentru supravietuirea spiritului, îl reprezinta cazurile de aparenta reîncarnare. Din când în când, mass-media anunta ca, de exemplu, un copil spune ca-si aduce aminte ca într-o alta viata a fost cutare persoana, descriind evenimente, de regula dramatice, cu nume de oameni, de locuri, si alte detalii pe care nu avea de unde sa le cunoasca. Într-un mod surprinzator si inexplicabil, în multe cazuri, atunci când aceste date au fost verificate, ele s-au confirmat în buna parte.

Povesti din folclorul urban

 Cele de mai sus nu sunt doar simple povesti din folclorul urban, sau gasite doar în traditii, ci si cazuri studiate sistematic de cercetatori calificati. Ian P. Stevenson (1918-2007), profesor de psihiatrie la Universitatea din Virginia, a identificat, la începutul anilor 1960, conform unor surse, circa trei mii de cazuri de pretinse reîncarnari. El a selectat douazeci dintre ele pe care le-a investigat personal, cu toata minutiozitatea, la fata locului, publicând rezultatele în 1966. Sapte dintre aceste cazuri proveneau din India, trei din Ceylon, doua din Brazilia, sapte din Alaska si unul din Liban. Stevenson a subliniat ca aceste cazuri nu dovedesc în mod indubitabil existenta reîncarnarii, dar aratau fara îndoiala existenta unui fenomen care nu putea fi explicat doar prin coincidente, interpretari exagerate, ori înselatorii.

 Lucrarile în aceasta directie au fost continuate apoi de alti cercetatori, între care: Phyllis M. H. Atwater, Jim B. Tucker, Sandra Anne Taylor si multi altii, care au îmbogatit cazuistica si interpretarile posibile. Daca „viata anterioara” reamintita era a unei persoane decedate recent, au fost identificate locuri, persoane, nume, cladiri, obiecte pe care presupusul reîncarnat nu avea de unde sa le cunoasca. Surprinzator, declaratiile corespundeau, în cea mai mare parte cu realitatea. Ideea ca spiritul uman supravietuieste mortii fizice si se întoarce pe Pamânt dupa o vreme, reîncarnându-se, ca sa înceapa o noua viata, într-un nou corp, apoi, dupa moartea lui, într-un al treilea, s.a.m.d., se regaseste în multe traditii populare sau religioase. Acest proces, numit si metempsihoza, este acceptat ca real nu doar de religiile din India, dar si de taoisti, confucianisti, zoroastrieni, de unele triburi amerindiene sau australiene s.a.m.d. În reîncarnare credeau si druizii celti, pitagoreicii si orficii Greciei antice, mithraicii, maniheistii etc. Adepti ai reîncarnarii erau si gânditori precum Giordano Bruno, Campanella, Leibniz, Hume, Goethe, Benjamin Franklin, Lev Tolstoi si altii. Religia crestina nu accepta oficial existenta reîncarnarii, dar nici n-o respinge în mod explicit.

 Reîncarnarea, înteleasa în sensul strict, se loveste însa de câteva probleme. Una este de natura logica: admitând ca omenirea se trage dintr-un cuplu primordial, numit conventional „Adam si Eva” (ipoteza agreata atât de religiosi cât si de multi geneticieni), rezulta ca în acel moment au existat doar doi oameni, deci numai doua spirite, în timp ce, la ora actuala, sunt peste 7,5 miliarde. Simpla transmigrare nu poate explica de unde au aparut toate aceste spirite. Si azi, pe plan mondial, numarul nasterilor este mai mare decât cel al deceselor. Deci, daca sustinem existenta reîncarnarilor, trebuie sa admitem ca exista si spirite umane care se nasc pentru prima oara, fara a fi reincarnari ale altor oameni, desi nicaieri nu se vorbeste de asa ceva. Daca presupunem ca spiritele pamântenilor sunt doar o frântura dintr-o populatie mult mai numeroasa de spirite, din întregul Univers, salasuind eventual si în animale sau chiar în plante, înca ne-am putea întreba daca toate aceste spirite existau si în momentul „Big Bang” al originii Universului...

 Dar sunt si fapte, bine documentate, care impun sa adoptam o viziune mai larga asupra presupuselor reîncarnari. Un astfel de caz, intens studiat si mediatizat, este cel al lui David Paladin (1926-1984). Fiul unei mame din tribul Navajo si al unui tata misionar alb, David fusese alcoolic înca de la 11 ani, a absolvit cu greu sase clase, dupa care a fugit de acasa, ducând o viata aventuroasa. Înrolat soldat în al Doilea Razboi Mondial, a fost trimis sa spioneze pozitiile germanilor; acestia însa l-au prins. Torturat, a fost în cele din urma abandonat, fiind crezut mort, într-un lagar parasit în graba. Si-a recapatat constienta abia dupa doi ani si jumatate, timp în care a fost auzit uneori bâiguind si ruseste. Interogat asupra identitatii sale, atunci când si-a revenit, el a raspuns prompt: „Sunt pictor, numele meu este Vasili Kandinski”. Pentru cei mai putin familiarizati cu istoria artelor, mentionez ca Vasili Kandinski, rus de origine, naturalizat german, apoi francez, a fost unul dintre cei mai mari pictori ai secolului XX, poate primul dintre initiatorii artei abstracte, în 1910.

 Paladin a încercat sa-si dovedeasca identitatea relatând mai multe fapte si aspecte putin cunoscute din viata lui Kandinski. El a cerut, si a primit, prin Crucea Rosie, instrumente necesare picturii, realizând un numar de lucrari care au fost apreciate de lumea artistica, subliniindu-se ca stilul lor semana cu arta lui Kandinski.

 N-ar trebui sa mentionam ca David Paladin nu avea niciun fel de cunostinte de pictura, nu avea de unde sa auda de Kandinski nici sa cunoasca limba rusa. Recâstigându-si treptat si identitatea reala, el a continuat sa picteze în acelasi stil, dar si în spiritul traditiei Navajo, devenind apreciat si ajungând sa predea pictura într-un colegiu. El si-a dedicat ultimii douazeci de ani din viata picturii si activitatilor în folosul comunitatii. În fata sevaletului, nu mai parea posedat de spiritul lui Kandinsky, dar s-a spus ca era parca într-o stare de transa, ca si când inspiratia i-ar veni din alta parte.

Vieti precedente?

 Initial, am putea crede ca este înca un caz de „reîncarnare”. Numai ca Vasili Kandinski a murit în 13 decembrie 1944 în Franta, pe când David avea 18 ani. Nu putea fi vorba deci de o „reîncarnare” în sensul obisnuit al notiunii. Dr. H. N. Banerjee, de la Universitatea Rajasthanului din Jaipur, care a studiat mai multe cazuri de reîncarnare, a opinat ca spiritul lui Kandinsky a intrat în corpul lui Paladin profitând de slabiciunea acestuia si de faptul ca spiritul sau era absent. Cazul nu ar fi singular.

 În lumina a tot ce am prezentat pâna aici, o ipoteza care ar putea explica cele de mai sus este ca mintea inconstienta a lui Paladin, profitând de starea de deconectare a mintii constiente, a intrat în legatura (unii ar spune „în rezonanta”) cu „copia” lui Kandinsky aflata în „Arhivele Akasha”, pe care temporar a preluat-o drept propria identitate. Un astfel de mecanism ar putea explica si alte rememorari de „vieti precedente”, fara a face apel la mecanismul reîncarnarii. Ar disparea astfel si obiectiile aduse reîncarnarii, la începutul acestui subcapitol, fara a afecta ipotezele conexe, legate de supravietuirea spiritului, la modul acceptat, de pilda, de biserica crestina. Dar de ce cu Kandinsky? O ipoteza mai îndrazneata ar fi ca spiritul lui Kandinsky, memorat în „Akasha”, avea si proprietatea de a lua initiative si, în acest caz, a intentionat sa gaseasca o cale de a-si continua lucrarea pe Pamânt, printr-un alt corp. Teoria prin care spiritul unei persoane se poate îndeparta de un corp vatamat sau epuizat si poate fi înlocuit de un spirit nou, care ia în stapânire trupul, a fost examinat si de Ruth Montgomery (1912-2001), care a numit aceste cazuri „walk-in” (luare în posesie). Montgomery spunea ca primea informatii de la niste „ghizi spirituali” decedati.

 Iar privitor la reîncarnari în general, Rupert Sheldrake sugera ca, daca admitem ca exista un soi de memorie universala, la care noi toti suntem conectati, ceva în genul a ceea ce am numit inconstient colectiv sau Akasha, s-ar putea „sa te sincronizezi cu o anumita persoana din trecut, care acum este moarta si, prin rezonanta morfica, sa ai acces la amintiri din viata sa trecuta.” Dar asta nu dovedeste – spune el – ca „tu erai acea persoana”.(Va urma)

DAN D. FARCAS

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 7,50 lei
- 2 luni: 15,00 lei
- 3 luni: 22,50 lei
- 4 luni: 30,00 lei
- 5 luni: 37,50 lei
- 6 luni: 45,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (70 euro sau 80 $, un abonament pe sase luni; 35 euro sau 40 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» De ce avem ani bisecti?
» Misiune imposibila: capturarea lui Tito
» Apar noi detalii despre cazul Pascagoula
» Ciocolata provoaca acnee?
» Briose glazurate
» Pamântul, în „stop cardio-respirator”
» Catedrala din Bonn
» Pe urmele „Ambasadorilor”
» O armura straveche si misterioasa
» Electrohipersensibilitatea, o afectiune Hi-Tech
» Refugiu în fata unui prezent coplesitor
» Aventuri pe mare ca la Hollywood
» Horoscopul saptamanii: 25-31 mai 2020
» 21 mai 2004 – Stanislav Petrov primeste titlul de „Cetatean al Lumii”
» Tema: „MEDICINA”
» Tardigradele, un mister, o minune a lumii vii
» Gustav al III-lea, regele asasinat la un bal mascat
» Martorul Calvin Parker accepta sa vorbeasca
» Pasi spre fumusete
» Chifle cu susan
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Corp ceresc condamnat la moarte
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9