Prima pagina arrow CONSULTATII FARA PLATA arrow „Sinonimele” verbului a manca de Sarbatori
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 1 vizitator online

„Sinonimele” verbului a manca de Sarbatori

Imprimare E-mail
miercuri, 18 decembrie 2019

Postul premergator sarbatorilor de Craciun, de Pasti ori de Sfanta Maria si alte asemenea prilejuri de purificare psihoafectiva si detoxifiere a organismului nu au pentru toti oamenii aceeasi semnificatie, daca ne referim numai la modul de alimentatie.

 La fel ca majoritatea mass-mediei, am venit si noi, prin articole prezentate in aceasta pagina, in fiecare an, cu sugestii si recomandari preluate de la medici si specialisti in nutritie, dar intotdeauna serviciile de ambulanta au de lucru foarte serios in aceste perioade, in primul rand din cauza abuzului de mancare si bautura.

 Prin urmare, nu va vom oferi noutati absolute, dar macar incercam o reimprospatare a memoriei in sensul respectiv, in ideea unui minim sprijin pentru a depasi cat mai bine momentele de slabiciune ce ne ispitesc catre a manca, a ne indestula, a abuza de zeci de mancaruri diferite si asa mai departe. Pentru ca, in functie de caracterul si vointa fiecaruia, stomacul (dar si celelalte organe, si mentalul, si spiritul) primeste ceea ce i se cuvine. Sau ceea ce i se serveste mai mult ori mai putin automat.

Abtinere, exces... si pe urma?

 Dupa saptamanile de post religios recomandat inaintea sarbatorii Nasterii lui Christos, desi in ultimele decenii pentru multi ele nu inseamna mare lucru ca mod de alimentatie si mai nimic ca hrana spirituala si sufleteasca, Ajunul si apoi zilele festive vin cu o efervescenta nesatioasa a consumului. Si salate, si piftii, si oua, si fripturi, si tot felul de alte preparate de porc – gustam macar putin din fiecare, macar sa vedem „cum sunt” sau macar „de pofta”.

 Fireste ca toate astea se cuvine a fi udate din belsug cu ceva tarie, apoi cu vinuri albe, rosii, nu mai conteaza culoarea, cu bere, eventual si o sampanie mai spre final, cand – ah! – prajiturile aduc si ele acea ispita dulce careia nu i te poti impotrivi...

 In contextul unei asemenea dezlantuiri instinctuale, ce ne ramane dupa numai o ora, doua, trei? Din nefericire, de multe ori, sa chemam salvarea. Privind lucrurile la rece si observand in magazine vanzoleala nebuna din zilele imediat premergatoare sarbatorilor, voluptatea precipitata cu care clientii isi varfuiesc carucioarele cu tot ce poate fi comestibil, nu trebuie sa ne amagim: asemenea mentalitati nu se pot schimba prin articole de presa. Totusi, admitand ca faptele se vor consuma (si ele!) astfel, ne permitem sa oferim cateva sfaturi pentru atenuarea si inlaturarea efectelor nedorite ale exceselor alimentare, in primul rand prin detoxifierea organismului.

Curatenie in frigider

 Inceputul e cel mai greu. Pentru a nu recidiva in consumul de alimente „grele”, prin justificarea ca „trebuie mancat si ce-a mai ramas”, se vor pastra la rece doar acele produse ce ne ajuta in aceasta perioada. Astfel, se vor consuma dupa voie fructe si legume proaspete, pe cat se poate, cereale complete – prin acestea asigurand necesarul de vitamine, antioxidanti si fibre, indispensabile in curatarea organismului si ameliorarea digestiei. Apoi, carnea rosie se va inlocui cu peste slab, care se va gati prin fierbere la aburi, ceea ce va pastra un minimum de calorii.

 Totodata, este foarte important sa nu fie uitata hidratarea: cel putin 1,5 litri de apa pe zi consumata sub indiferent ce forma: ceaiuri, infuzie, supe etc. Daca e posibil, se va acorda prioritate ceaiurilor de plante cu proprietati detoxifiante si apelor minerale sarace in saruri, insa bogate in magneziu, pentru a evita crizele de oboseala.

 Se exclud grasimile, mancarurile prea sarate ori cele prea dulci. Uitam si de asa-zisele sucuri de fructe (in realitate, apa cu zahar, cu arome si alti aditivi, „imbogatite” prin carbogazeificare industriala), uitam de mezeluri, de carnea rosie, de unt si ulei.

Echilibru – cuvantul de ordine

 Referitor la digestie, subiectul principal de abordat este echilibrul acido-bazic, esential pentru buna functionare a organismului, in special pentru evitarea problemelor de sanatate, ale stomacului si nu in ultimul rand pentru evitarea oboselii. Aciditatea alimentatiei noastre e in mod natural prea ridicata pentru a fi asimilata corect de organism.

 Pentru compensare, se face plinul de alimente cu continut mare de minerale alcalinizante, cum sunt calciul, potasiul si magneziul. Legumele verzi (spanac, pastai, broccoli etc.) si cerealele complete se numara printre cei mai buni aliati ai nostri in acest sens si in principiu le putem consuma fara restrictii. In schimb, produsele lactate si cruditatile foarte acide (rosii, creson, sparanghel) trebuie evitate. La fel, fructele se vor consuma cu moderatie, din cauza continutului ridicat de zaharuri (foarte acidifiante).

 Doar lamaia – spre uimirea multora, care asociaza gresit gustul acru cu aciditatea – poate fi consumata fara probleme, datorita virtutilor sale alcalinizante. Cura de o saptamana cu lamaie este ideala pentru eliminarea toxinelor, dar si pentru reducerea greutatii. Iar pentru a stimula in plus procesul de curatare a organismului se recomanda, de asemenea, suplimente alimentare si remedii naturale, dar luate cu acordul unui specialist – daca nu medicul curant, cel putin un nutritionist sau un bioterapeut.

 Nu trebuie ignorate nici uleiurile esentiale: cateva picaturi puse pe un cub de zahar sau pe o bucatica de paine sunt suficiente pentru a consolida sistemul imunitar si a ne da un plus de energie.

Moralul „post festum”

 Este o perioada perfecta pentru moralul nostru, insa aceasta in cazul petrecerii unor momente de normalitate: intalniri cu prietenii, cu familia, avem la masa meniuri foarte agreate, bem apoi o cafea, ne oferim cadouri. Numai ca, aproape fara exceptie, dupa ce sarbatorile au trecut si rememoram ceea ce a fost placut apar, sa sa spunem, anumite nostalgii, dar traduse mai concret prin depresii trecatoare.

 Pentru a le depasi, de folos ar fi sa ne concentram pe sarbatorile urmatoare, dar si sa mai pastram in suflet ceva din ceea ce ne place sa numim „spiritul Craciunului”, precum si din ambianta acelor zile. Iar ambianta inseamna inclusiv o alimentatie oarecum speciala. De aceea, daca nu avem probleme majore de genul celor semnalate mai sus, care sa impuna o detoxifiere generala a organismului, ne mai putem permite la masa si o supa de dovleac usor condimentata, si o placinta, si putina salata de legume, putina carne slaba s.a.m.d.

 Important este ca meniurile, oricum ar fi ele alcatuite, sa nu insemne si cantitati consumate pana la/dincolo de limita saturatiei. La fel, cumpatarea la bautura se afla si ea pe primul plan acum, ceva mai mult decat de obicei. Apoi, un element frecvent omis din pura neglijenta este somnul. Nu ca am renunta sa mai dormim, ci apar aproape fara sa vrem si fara sa ne dam seama dereglari in ce priveste durata somnului, conditiile exterioare, confortul organismului.

 Inaintea sarbatorilor ne culcam tarziu, stresati din cauza noianului de pregatiri, de alegerea cadourilor si, bineinteles, al meniului ideal si cat mai bogat. De obicei, acum o seara de petrecere e urmata de alta petrecere si tot asa.

 Ne culcam tarziu, ne trezim devreme, eventual mergem la serviciu, dar gandul ramane tot la urmatorul festin. De aceea, se recomanda reincarcarea bateriilor prin prelungirea duratei somnului de noapte. Rezultatul – o stare de buna-dispozitie reconfortanta, o fata mai luminoasa, regasirea energiei vitale.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 7,50 lei
- 2 luni: 15,00 lei
- 3 luni: 22,50 lei
- 4 luni: 30,00 lei
- 5 luni: 37,50 lei
- 6 luni: 45,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (70 euro sau 80 $, un abonament pe sase luni; 35 euro sau 40 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Cand papusile iubesc
» Baieti (tot) rai, chiar si in prag de pensie
» Si totusi, de ce au disparut dinozaurii?
» Istorie tragi-comica
» Apar tot mai multi martori
» Cotlete de vitel pane
» Ten luminos
» Pirati informatici... de stat
» Schitul Darvari
» O „Mona Lisa” in filigran
» Imblanzitorii de paianjeni
» „Maladia sucurilor” – un flagel mondial
» Horoscopul saptamanii: 17-23 februarie 2020
» 13 februarie 1766 – S-a nascut Thomas Malthus
» Tema: „CERBUL”
» Artemis, drumul spre Luna
» „Doctor Jivago”, arma secreta din timpul Razboiului Rece
» Noutati privind o faimoasa intalnire OZN
» Castraveti umpluti cu carne
» Ten deshidratat
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Pe Marte exista viata!
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Corp ceresc condamnat la moarte
» O rapire OZN in Florida
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9