Prima pagina arrow MINUNI ALE LUMII arrow Harbin – orasul de gheata 21 Sep 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu

Harbin – orasul de gheata

Imprimare E-mail
luni, 25 ianuarie 2021

 In regiunea Song-bei, din nord-estul Chinei, se afla orasul Harbin, devenit foarte cunoscut in intreaga lume sub numele de „Orasul de gheata”, datorita unui eveniment ce se desfasoara aici in fiecare iarna: festivalul anual al ghetii si al zapezii, care atrage vizitatori si artisti de pe toate meridianele, fiind in topul primelor cinci festivaluri de acest fel de pe planeta.

Chinezii cosmopoliti

 Artistii sus-mentionati au o specializare aparte, mai rar intalnita: sculptura in gheata. Ei folosesc acest material, mai degraba efemer, modeland edificii celebre din intreaga lume, personaje fantastice si personalitati istorice, scene din basme si alte asemenea elemente cu trasaturi epice. Am putea afirma ca acesta reprezinta de fapt un ecou al principalelor momente ce au marcat evolutia intregii regiuni. Fiindca la origine, popularea umana aici urca in timp pana inainte de anul 2200 i.Hr., insa istoria sa consistenta a inceput abia acum 120 de ani. Un mic sat in 1898, Harbin a devenit rapid un oras modern datorita inginerului polonez Adam SzydÓowski, care a elaborat planuri in acest sens, in urma construirii Caii Ferate Chineze de Est, finantata de Imperiul Tarist.
 Rusii au ales Harbin ca baza a administratiei lor, caile ferate au fost in mare parte construite de ingineri rusi si muncitori angajati. Calea ferata chineza de est a extins calea ferata transsiberiana, asezarea fondata de calea ferata de est chineza detinuta de Rusia transformandu-se rapid intr-un „boomtown”, devenind un oras in numai cinci ani. Majoritatea colonistilor din Harbin veneau din sudul Ucrainei, dar erau si rusi, evrei, polonezi, georgieni si tatari.

O frumusete efemera

Orasul a fost conceput ca o vitrina a imperialismului rus in Asia, iar carturarul american Simon Karlinsky, care s-a nascut la Harbin in 1924 intr-o familie evreiasca rusa, a scris ca aici „cladirile, bulevardele si parcurile erau proiectate cu mult inainte de Revolutia din octombrie de catre arhitecti rusi distinsi si de catre urbanisti elvetieni si italieni”, conferind orasului un aspect foarte european.

 Incepand cu sfarsitul secolului al XIX-lea, un aflux masiv de chinezi han a sosit in Manciuria si, profitand de solurile bogate, a fondat ferme care au transformat curand regiunea in „cosul de paine al Chinei”. Harbin a devenit unul dintre principalele puncte prin care produsele alimentare si industriale au fost expediate din Manciuria. Un semn al bogatiei orasului a fost ca in timpul primului sau deceniu s-a infiintat aici si un teatru.

 Festivalul Lanternelor de Gheata a fost precursorul festivalului actual (inceput in 1963, dar suspendat in timpul Revolutiei culturale). Cu cateva sute de ani in urma, pescarii locali scoteau din rau lespezile de gheata, folosind lumanari pentru iluminatul nocturn. De-a lungul timpului, felinarele au trecut de la functional la un dispozitiv de arta, transformandu-se in ceea ce a devenit cunoscut sub numele de „Orasul de gheata”. Astazi, este o combinatie de arta si stiinta: apa deionizata este utilizata pe unele piese de arta, ea producand blocuri de gheata la fel de transparente ca sticla, in timp ce luminile multicolore confera sculpturilor o profunzime si o frumusete impresionanta.

 Aproximativ 220.000 de metri cubi de gheata si zapada sunt sculptate din raul Songhua pentru a deveni operele de arta ce incanta privirile vizitatorilor. Se spune ca, daca te afli acolo si intrebi un localnic daca incalzirea globala ar putea afecta perspectivele pe termen lung ale festivalului, el va chicoti: „Cuvintele acestea  nu se afla in vocabularul nostru din Harbin!”

 Astazi, Harbin numara peste 10,6 milioane de locuitori, multi chinezi vorbesc perfect limba rusa, iar festivalul implica o atmosfera de sarbatoare occidentala moderna, chiar daca raul care strabate orasul inca se numeste Stalin!

 Cam dinaintea Craciunului, in toate parcurile si celelalte locuri publice apar castele de gheata, razboinicii uriasi, se aduna marile monumente ale umanitatii in fortarete imense de gheata, de la piramide si Sfinx, pana la Colosseum, Taj Mahal si la eroii din Star Wars, mentinandu-si forma datorita temperaturilor scazute din timpul iernii, insa incep sa dispara pe la sfarsitul lunii februarie.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Solutii pentru viitor
» Calatoria epica – la 9 ani, a strabatut singur Australia
» Personalitati comenteaza recuperarile OZN
» Salata de fenicul si avocado
» Fara stres
» Marci de lux realizate pe baza unor mestesuguri ancestrale
» Monumentele de la Abu Simbel
» Arta nisipului, seductia magica a zadarniciei
» Göbekli Tepe, cel mai vechi templu din lume
» Strategii... pentru baut apa
» Noua ruta a Cavalerilor teutoni
» Cele mai bune filme despre iubiri interzise
» Horoscopul saptamanii: 18-24 septembrie 2023
» 14 septembrie 1715 – A murit Dom Pérignon, inventatorul sampaniei
» Tema: „PESCARI”
» Descoperire de exceptie
» Balonul-bomba japonez
» Initiative oficiale OZN
» Dovlecei umpluti
» Pastrati tineretea obrazului
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9