Prima pagina arrow ISTORII UITATE arrow Istoria mai putin cunoscuta a Capitoliului american 30 May 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 2 vizitatori online

Istoria mai putin cunoscuta a Capitoliului american

Imprimare E-mail
luni, 25 ianuarie 2021

Luat cu asalt, in urma cu doar cateva saptamani, de o mana de exaltati dornici de selfie-uri, Capitoliul a fost intotdeauna o intruchipare a spiritului american, un templu al libertatii cu o istorie zbuciumata.

 Aceasta incepe in 1790, cand, in concordanta cu „Legea rezidentei”, votata de Congres, presedintele George Washington a numit trei imputerniciti sa proiecteze si sa construiasca edificiile-cheie ale tinerei democratii.

 Planificarea urbana a noului oras al lui Washington a fost realizata de arhitectul francez Pierre Charles L’Enfant, care a plasat Capitoliul pe partea estica, mai ridicata, a unei culmi numite pe atunci „dealul lui Jenkins”, un loc pe care talentatul specialist il considera „un piedestal asteptand un monument”.

 Dar viziunea lui L’Enfant a fost considerata prea modernista de catre americani, dornici de un monument cu linii clasice, astfel ca in 1792 arhitectul francez a fost demis si secretarul de Stat, Thomas Jefferson, a oferit un premiu de 500 de dolari si un lot de pamant celui care va realiza „cel mai frumos plan pentru Capitoliul SUA”, pana la mijlocul lunii iulie.

 Niciunul dintre cele 17 planuri avansate nu a fost admis, dar in octombrie, William Thornton, un medic de origine scotiana care locuia in Indiile de Vest Britanice, a trimis si el un proiect. Desi termenul de predare trecuse, proiectul i-a incantat pe imputernicitii lui Washington, chiar presedintele laudandu-l pentru „grandoarea, simplitatea si avantajele sale” si dandu-si aprobarea pentru inceperea lucrarilor de constructie, la 25 iulie 1793.

 Cladirea urma sa fie compusa din trei sectiuni, una centrala, rotunda, acoperita cu un dom, si doua aripi dreptunghiulare, care aveau sa gazduiasca Senatul si Camera Reprezentantilor. Presedintele Washington a pus piatra de temelie a edificiului pe 18 septembrie 1793, iar construirea cladirii a fost supervizata de James Hoban, arhitectul care realizase si Casa Alba. Lucrarile de constructie au fost laborioase si dificile, calcarul necesar fiind adus pe calea apei de la carierele din Aquia, Virginia. In ciuda fondurilor alocate, la finalul anului 1800, cand Congresul, Curtea Suprema, Biblioteca Congresului si tribunalele din Districtul Columbia au fost instalate in cladire, unele incaperi de la etajul al treilea nu fusesera inca finalizate.

 Lucrarile au fost intrerupte din nou de iminenta izbucnire a unui nou razboi cu Marea Britanie. Mai grav, pe 2 august 1814, trupele britanice au invadat Statele Unite si au incendiat cladirea.

 Timp de patru ani, Congresul SUA s-a intrunit la Hotelul Blodget din Washington. Lucrarile de reconstructie au durat mai bine de doua decenii, in 1830 Capitoliul avand o lungime de 120 m si o latime de 95 m. Modernizarile nu au lipsit – s-a introdus apa curenta in 1832 si iluminarea cu gaz in 1845. Dar pe la 1850 era evident ca tot mai numerosii senatori si deputati din statele nou primite in Uniune nu mai puteau fi gazduiti de salile existente, astfel incat cladirea a fost din nou extinsa, in mandatul presedintelui Millard Fillmore, care a decis sa foloseasca marmura pentru exterioare, in locul calcarului, mult mai friabil.

 In 1856, domul central a fost inlocuit cu unul mai mare, care va fi modificat iar trei ani mai tarziu, dupa ce statuia de bronz, reprezentand Libertarea, comandata la Roma, s-a dovedit mai inalta cu un metru decat specificasera constructorii. In 1861, lucrarile de finisare au fost intrerupte de izbucnirea Razboiului Civil, pe durata caruia cladirea a fost folosita ca spital, cazarma si... brutarie pentru soldati.

 In 1866, artistul de origine italiana Constantino Brumidi a finalizat fresca momumentala, intitulata „Apoteoza lui Washington”, de pe fatada cladirii. Lucrarile de extindere a Capitoliului au fost incheiate in 1868. In noiembrie 1898, o puternica explozie provocata de o acumulare de gaze a dus la avarierea aripii de nord. Dupa ce in anii 1880 cladirea fusese dotata cu curent electric, in 1973 a fost instalat primul sistem electronic de vot, iar in 1986 a fost finalizata instalarea de sisteme de supraveghere electronice si aer conditionat in cladire.

GABRIEL TUDOR

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Provocarea aviatica a viitorului: zborul comercial suborbital
» Cine a fost „Cocosatul de la Notre Dame”?
» Ce stia spionajul australian despre OZN-urile americane
» Supa de porumb
» Sfaturi utile
» SkyLifter – macaraua aeriana
» Manastirea Galata
» Un „surogat” pentru mireasa pierduta
» Complexul rupestru din Tipova
» Mentalul scapat de sub control
» Politically correct? (2)
» Actori care si-au scris singuri rolurile
» Horoscopul saptamanii: 29 mai – 4 iunie 2023
» 25 mai 1973 – Revolta de pe distrugatorul Velos
» Tema: „SEARA”
» Bacteriile preistorice ar putea dezvolta noi antibiotice
» Palatul de gheata al tarinei Anna
» Ce-si propune NASA privind OZN-urile
» File de cod cu ciuperci
» Masti pentru un ten catifelat
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9