Prima pagina arrow TERRA X arrow Sculptorul cu o singura mana 27 Sep 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 1 vizitator online

Sculptorul cu o singura mana

Imprimare E-mail
luni, 01 martie 2021

Dobrogea! S-ar putea crede ca – din perspectiva artelor plastice, acest teritoriu incarcat de nostalgia unor epoci mitice, care a atras ca un magnet razboinici si calatori din toate colturile lumii, pe multi ispitindu-i si convingandu-i sa se statorniceasca aici, intre Pontul Euxin si Danubiu, ar putea fi durat in timp doar prin pictura.

 Ne contrazice insa unul dintre giganticii sculptori romani si cel mai important dintre sculptorii dobrogeni – „ardeleanul” Ion Jalea. „Pentru mine, Dobrogea ramane taramul cel mai minunat din cate am vazut in viata mea. Aici m-am simtit intotdeauna fericit si, ori de cate ori trec Dunarea, si azi mi se pare ca fac drumul intors catre o tara de basm. Dobrogea este un taram al perspectivelor lungi, al orizontului larg deschis. Aici, artistul poate cu adevarat invata si cunoaste libertatea creatiei si semnificatia dimensiunilor”, marturisea el.

 Destinul personal si artistic al lui Ion Jalea nu poate fi despartit de istoria poporului roman, caruia nu doar ii apartine, ci i s-a si jertfit, trupeste, sufleteste si spiritual. Parintii lui proveneau din vechi familii de oieri transilvaneni, ajunsi prin transhumanta in Dobrogea si stabiliti aici.

 Dupa primele studii pe meleagurile natale, a obtinut o bursa in Bucuresti, moment ce l-a propulsat catre ceea ce avea sa devina cariera sa de o viata. Ca student la Scoala de Arte Frumoase, si-a castigat existenta realizand afise si desene pentru revista „Fluierasul”.

 Totusi, formarea sa temeinica si patrunderea in tainele sculpturii de valoare s-au implinit in Paris, din anul 1916, urmand cursurile Academiei Julian si a lucrat la atelierul lui Auguste Rodin. Apoi a frecventat atelierul lui Emile Antoine Bourdelle, a carui linie artistica monumentalista a si urmat-o, desprinzandu-se de viziunea sub care a stralucit pe plan international, in acelasi domeniu, genialul Brancusi.

 Un moment deosebit de dramatic, insa poate si providential pentru Ion Jalea l-a reprezentat intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial. Tanarul sculptor s-a intors in tara de la Paris, cerand sa fie trimis pe front. Dupa participarea la luptele de la Corbu, Maxineni si Namoloasa, pe 17 august 1917 a fost grav ranit si, in urma eforturilor medicilor, i-a fost salvat piciorul stang, dar a ramas fara mana stanga.

  „M-am gandit daca acolo, pe front, s-a nascut un erou sau a murit un sfant”, avea sa declare el mult mai tarziu.

 Sculptorul-erou a continuat sa creeze, lasand posteritatii o opera nu doar fabuloasa, ci patrunsa puternic de un patriotism sanatos, de lumina mantuitoare a credintei crestine, de imaginea blanda si indestructibila a oamenilor simpli, daruiti cultului pamantului si iubirii fata de semeni.

 Am punctat succint doar cateva dintre temele concretizate cu predilectie in sculpturile sale de Ion Jalea. Despre acestea s-a scris foarte mult si nu putem detalia in cateva randuri simbolistica extrem de vasta si de profunda a operelor sale. Vom remarca in schimb cateva detalii insolite, ce pot fi „citite” pe formele si in structura complexa a unora dintre cele mai cunoscute lucrari.

 Vom incepe prin a remarca un aspect tulburator, biografic si artistic: unele lucrari ale lui Ion Jalea sugereaza o transpunere simbolica a propriului sau destin in opera respectiva. Concret, pierderea mainii stangi in razboi poate fi intuita indirect in postura aleasa pentru statuia lui George Enescu, situata in parcul din fata Operei Romane din Bucuresti.

 Mana dreapta a acestuia este foarte vizibila, puternic reliefata, in timp ce stanga se odihneste in poala personajului, intr-o curioasa inertie. La fel, lucrarea in bronz „Victorie” (cu subtitlul „Trup in mers”), desi face trimitere la vechea reprezentare a zeitei Victoria din Samotrace, pare a nu avea mana stanga.

 Ca privire generala asupra operei lui Ion Jalea, intotdeauna va trebui remarcata vocatia monumentala a acestuia, transpusa in creatii ce nu exceleaza prin dinamism, ci printr-o tensiune interna adusa – stilistic vorbind – pana in pragul exploziei, fie ca vorbim despre temele istorice magistral modulate (de la statuia ecvestra a regelui Decebal si cea a lui Dragos-Voda, pana la grupul statuar dedicat Reginei Elisabeta), despre teme religioase (impresionanta alaturarea celor doi stalpi ai ortodoxiei, Sfintii Apostoli Petru si Pavel), mitice, rurale, despre scene alegorice si legende populare – toate fiind figurative si de o amploare deosebita.

 O amprenta inconfundabila si de nesters, pusa cu intreaga sa mana dreapta izvoditoare de minuni, asupra intregului univers al sculpturii romanesti si universale moderne!

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Exoplaneta K2-18 b, un potential Pamant... oceanic?
» Cosmos 954, reactorul nuclear venit din spatiu
» Audiere OZN in Congresul SUA
» Fundite cu ciuperci
» Aliati apreciati
» Memoria episodica
» Manastirea Topolnita
» „Dosarul” Marilyn Monroe
» Ultimele eroine tribale
» Impotriva cancerului colorectal
» „Marea dictare” de Ziua Limbii Romane
» Filme... gemene, inspirate din fapte reale
» Horoscopul saptamanii: 25 septembrie – 1 octombrie 2023
» 21 septembrie 1939 – Asasinarea premierului roman Armand Calinescu
» Tema: „SCOALA”
» Solutii pentru viitor
» Calatoria epica – la 9 ani, a strabatut singur Australia
» Personalitati comenteaza recuperarile OZN
» Salata de fenicul si avocado
» Fara stres
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9