Prima pagina arrow TERRA X arrow Giotto, pictorul crestin din Infern 28 Sep 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu

Giotto, pictorul crestin din Infern

Imprimare E-mail
luni, 15 martie 2021

O mare parte din ceea ce stim astazi despre Giotto este supus incertitudinii si legendelor, dar el ramane inventatorul picturii italiene si predecesorul artei moderne, descoperitorul perspectivei renascentiste.

 Artistul s-a nascut Ambrogio sau Angiolo di Bondone, cel mai probabil in 1267 in Colle di Vespignano la 35 de kilometri nord de Florenta. A fost instruit in atelierul lui Cenni di Peppi, cunoscut si sub numele de Giovanni Cimabue, artistul cu care Giorgio Vasari – celebrul pictor, arhitect si istoric de arta italian devenit foarte cunoscut prin scrierea sa „Vietile celor mai renumiti arhitecti, pictori si sculptori italieni, de la Cimabue pana in timpurile noastre” – isi incepe magistrala lucrare ce documenteaza toti artistii italieni pe care ii cunostea.

 Conform legendei, Cimabue – recunoscut drept cel mai mare pictor toscan prerenascentist pana la Giotto – l-a descoperit pe acesta pe cand era un pastor umil, in timp ce desena oi pe o placa de ardezie. Desenele erau atat de asemanatoare realitatii, incat pictorul, profund impresionat de talentul baiatului, a intrebat familia acestuia daca il poate lua ca ucenic. O alta legenda spune ca, ucenic fiind, tanarul a pictat in unul dintre tablourile lui Cimabue o musca atat de realist, incat maestrul a incercat sa o alunge!

 Daca Giotto a fost admirat pentru perfectiunea contururilor executate si siguranta mainii, este cazul sa adaugam ca atat Cimabue, cat si Giotto au fost artisti crestini, autori de pictura religioasa. De ce si cum anume ucenicul a reusit sa-si depaseasca maestrul? Nu este foarte simplu de raspuns pe scurt unei asemenea intrebari.

 Dante a recunoscut maretia contemporanului sau in Divina Comedie, scriind in „Purgatoriul”: „Cimabue credea ca detine campul / In pictura, dar acum Giotto are strigatul, / Deci faima primului ramane obscura.” De altfel, poetul si pictorul au devenit buni prieteni, relatie din care s-a nascut termenul de artist.

 Intelegand genialitatea amicului sau, Dante nu-l mai putea numi simplu „artizan” si a inventat termenul utilizat astazi in intreaga lume. Astfel, „artist” il desemneaza pe cel care, facut celebru prin opera sa, este deopotriva inzestrat cu un spirit creator si cu un mare talent de executie. Se poate spune ca nici pictorul nu i-a ramas dator poetului, imortalizandu-i inconfundabilul profil in fresca. Pe de alta parte, putine alte marturii scrise despre Giotto au ramas de la autori contemporani cu el. Alaturi de Dante, cel mai cunoscut in acest sens este Giovanni Boccaccio, care i-a dedicat o povestire.

 Revenind la calitatile si la inovatiile artistului crestin, trebuie remarcat ca acesta se detaseaza vizibil de atmosfera si stilul oarecum restrictiv al predecesorilor sai, propunand si impunand o perspectiva mai profunda a imaginii, dar si un plus de simplitate, ceea ce a creat o anume apropiere afectiva a privitorului, care era prin definitie un om credincios.

 Personajele si cadrul general nu mai vin provocator si limitativ in prim-plan, lasand decorul departe, in spate, ca pe un cadru prea putin important, iar atmosfera capata adancime, atrage cumva privitorul inauntrul temei tratate, facandu-l sa participe, fie si pasiv, la intamplare. In acelasi timp, indiferent cu ce fel de personaje avem de-a face, ele nu mai imbraca straie fastuoase, pline de falduri, ci ni se infatiseaza intr-o simplitate mai naturala, mai veridica.

 Intr-un cuvant, Giotto umanizeaza personajele picturilor sale, relevand implicit ambivalenta fiintei umane, celei „dupa chip si asemanare” divina: pamantean muritor, dar pastrand si o farama de sfintenie originara. Totusi, sa nu uitam ca in faptura telurica subzista si acea latura atrasa catre tenebre, catre nelumina, idee sugerata in chip tulburator de artist in scena platii primite de Iuda pentru tradare: in spatele acestuia si tinandu-i pe umar o mana, se afla diavolul.

 Este si aici o dovada certa ca Giotto di Bondone, fostul adolescent pastor, devenit artist de geniu, a inteles foarte bine ca el, apropiatii sai si oricare alt om –sunt supusi deopotriva inaltarii spirituale prin lumina, dar si panditi de privirea intunecata a neomenescului.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Exoplaneta K2-18 b, un potential Pamant... oceanic?
» Cosmos 954, reactorul nuclear venit din spatiu
» Audiere OZN in Congresul SUA
» Fundite cu ciuperci
» Aliati apreciati
» Memoria episodica
» Manastirea Topolnita
» „Dosarul” Marilyn Monroe
» Ultimele eroine tribale
» Impotriva cancerului colorectal
» „Marea dictare” de Ziua Limbii Romane
» Filme... gemene, inspirate din fapte reale
» Horoscopul saptamanii: 25 septembrie – 1 octombrie 2023
» 21 septembrie 1939 – Asasinarea premierului roman Armand Calinescu
» Tema: „SCOALA”
» Solutii pentru viitor
» Calatoria epica – la 9 ani, a strabatut singur Australia
» Personalitati comenteaza recuperarile OZN
» Salata de fenicul si avocado
» Fara stres
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9