Prima pagina arrow MINUNI ALE LUMII arrow Aten – „orasul pierdut” al Egiptului 27 Sep 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu

Aten – „orasul pierdut” al Egiptului

Imprimare E-mail
luni, 26 aprilie 2021

 „Cel mai mare oras gasit vreodata in Egipt, aflat sub nisipuri, supranumit Rise of Aten” (in traducere – Ascensiunea lui Aten) este anuntul de ultima ora al Ministerului Egiptului pentru Turism si Antichitati.

 Identificarea ruinelor „orasului de aur”, o straveche asezare egipteana, datand de acum 3.500 de ani, construita de bunicul faraonului Tuthankhamon – este in opinia specialistilor, cea mai semnificativa descoperire arheologica de la scoaterea la iveala a mormantului baiatului-faraon, in urma cu aproape un secol.

 Vechiul oras faraonic, cunoscut ca Aten, a fost infiintat de Amenhotep al III-lea, care a condus Egiptul pe la 1390 i.e.n. si insusi Tuthankhamon si-a avut aici capitala. Asezarea, situata nu departe de Luxor, este cel mai mare oras antic descoperit in Egipt, dispunand de strazi, ateliere, brutarii, cartiere de locuinte si un sistem defensiv.

 Sapaturile au scos la iveala morminte de oameni si animale impodobite cu bijuterii, vase funerare si caramizi purtand sigiliul faraonului Amenhotep al III-lea. Initial, echipa de arheologi care a realizat descoperirea urmarea sa gaseasca templul mortuar al lui Tuthankhamon, unde tanarul faraon a fost mumificat, deoarece templele lui Horemheb si ale lui Ay au fost gasite in aceasta zona, dar in schimb a dat peste un complex de dimensiuni inimaginabile. In doar cateva saptamani de sapaturi, ei au scos la iveala sute de ruine de cladiri, unele avand inca ziduri intacte, inalte de 3 metri, si mii de artefacte nepretuite.

 „Descoperirea Orasului Pierdut nu doar ca ofera o rara viziune asupra vietii vechilor egipteni, la momentul de apogeu al Imperiului, dar ne va ajuta sa facem lumina si asupra unuia dintre cele mai mari mistere ale istoriei: de ce Akhenaten si Nefertiti au decis sa mute capitala la Amarma”, spune Betsy Brian, profesor de egiptologie la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, SUA.
 Orasul nou descoperit se afla in Valea Regilor, intre templul lui Ramses al III-lea de la Medinet Habu si templul lui Amenhotep al III-lea de la Memnon. In el au fost identificate ruinele a zeci de ateliere si a nu mai putin de trei palate regale, care au apartinut faraonului Amenhotep al III-lea, ceea ce demonstreaza, sustin expertii, ca Aten devenise la acea vreme centrul administrativ si industrial al imperiului.

 Situata in Egiptul de Sus, Valea Regilor reprezinta faimosul loc de inhumare al multor faraoni decedati. Ea se afla langa orasul antic Luxor, pe  malurile Nilului, la 300 km de piramidele de la Gizeh, de langa Cairo.

 Aici au fost inhumati majoritatea faraonilor din dinastiiile 18-20, care au domnit intre 1550 si 1069 i.e.n., in morminte sapate in stanca. Mormintele regale sunt decorate cu scene din mitologia egipteana si ofera detalii relevante despre credintele si ritualurile funerare ale epocii.

 Aproape toate mormintele au fost insa deschise si pradate cu multe secole in urma, singurul gasit intact in epoca moderna fiind cel al lui Tuthankhamon, scos la iveala in 1922.

 Aten era inconjurat, se pare, de un zid in zigzag si avea o singura poarta de acces, ducand la zonele rezidentiale. Dupa scoaterea la lumina a cartierelor rezidentiale, echipa de arheologi, condusa de reputatul director al Departamentului de Antichitati, Zahi Hawass, va incerca sa descopere si ceea ce se considera a fi fost districtul administrativ al orasului, cu cladiri mai mari si mai atent aranjate.

 De asemenea, a fost scos partial la iveala, in partea de nord a asezarii, un cimitir ale carui dimensiuni reale urmeaza inca sa fie determinate. In aceste zone, arheologii spera ca vor descoperi artefacte de metal si sticla care sa ofere noi amanunte despre domnia celor trei faraoni ce au domnit de aici: Amenhotep al III-lea, Akhenaten, fiul acestuia, si Tuthankhamon, nepotul lui Amenhotep al III-lea si urmasul lui Akhenaten.

 Dupa „parada de aur” a faraonilor istorici ai Egiptului, transportati de la Muzeul Egiptean la Muzeul National al Civilizatiei Egiptene, printre care se afla si trupul lui Amenhotep al III-lea, descoperirea orasului Aten este un nou succes rasunator al arheologilor egipteni.

GABRIEL TUDOR

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Exoplaneta K2-18 b, un potential Pamant... oceanic?
» Cosmos 954, reactorul nuclear venit din spatiu
» Audiere OZN in Congresul SUA
» Fundite cu ciuperci
» Aliati apreciati
» Memoria episodica
» Manastirea Topolnita
» „Dosarul” Marilyn Monroe
» Ultimele eroine tribale
» Impotriva cancerului colorectal
» „Marea dictare” de Ziua Limbii Romane
» Filme... gemene, inspirate din fapte reale
» Horoscopul saptamanii: 25 septembrie – 1 octombrie 2023
» 21 septembrie 1939 – Asasinarea premierului roman Armand Calinescu
» Tema: „SCOALA”
» Solutii pentru viitor
» Calatoria epica – la 9 ani, a strabatut singur Australia
» Personalitati comenteaza recuperarile OZN
» Salata de fenicul si avocado
» Fara stres
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9