Prima pagina arrow TERRA X arrow Botticelli – portretul iubirii neimplinite 10 Jun 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 1 vizitator online

Botticelli – portretul iubirii neimplinite

Imprimare E-mail
joi, 29 aprilie 2021

Reputatul maestru al Renasterii italiene Sandro Botticelli (1445-1510), Alessandrodi Mariano Filipepi pe numele sau real, este cunoscut în întreaga lume în special datorita splendidelor sale tablouri „Nasterea lui Venus” si „Primavara”, in care feminitatea ingenua si ideea de fecunditate invadeaza pânza celor doua picturi.

 El a ramas in constiinta iubitorilor de arta drept creatorul unui inconfundabil „canon” de pictare a frumusetii feminine, a tonalitatilor carnale.

 Finetea angelica a portretelor, atentia aproape incredibila pe care artistul o acorda detaliilor traduse în sinuozitati caline ale contururilor – fie ele umane ori ale naturii aflate în plina germinatie – transmit o stare de liniste paradisiaca, pe care iubitorii artei, dar si creatorii de marca a acesteia au apreciat-o de-a lungul veacurilor la acest neobosit cautator, obsedat de prototipul frumusetii absolute.

 Desigur, vorbim în primul rând despre frumusetea fizica, însa dincolo de aceasta se poate identifica negresit acea lumina a spiritului care îl înalta pe om catre sferele celeste.

 Poate ca Botticelli a fost un perfectionist întreaga lui viata, lucru pe care totusi nimeni nu-l poate afirma cu certitudine deplina, dar aceasta posibila latura a personalitatii sale o argumenteaza în mod evident atât prin pictura, cât si prin derularea vietii sale, care nu a fost lipsita de urcusuri si de truda intensa.

 Sandro provenea dintr-o familie modesta, însa a fost daruit cu calitati deosebite, rareori întâlnite la tinerii de seama sa. Vorbind despre statura inconfundabila cu care s-a impus în pictura, trebuie remarcat ca germenii acesteia s-au aflat în meseria practicata „în familie” – bijutier, unul dintre fratii sai l-a initiat, înainte de a se dedica penelului. Specificul orfevreriilor carora trebuia sa le acorde maximum de atentie, de pasiune, de abilitate tehnica si dinamica i-au imprimat în reflexele de artist ideea de perfectiune a detaliilor. Atentia pentru contururi, finetea de filigran a detaliilor cizelate pâna la dimensiuni microscopice fac din picturile sale infinit mai mult decât elementara asternere pe pânza a unor forme si culori guvernate de o minte si o mâna geniale.

 Toate acestea însa nu au venit numai din mostenirea genetica si de la harul divin – incontestabile, ci au avut sansa de a fi descoperite si stimulate de înaintasi ilustri ai lui Botticelli. Primele lui pânze de inspiratie religioasa prezinta caracteristici apropiate de tehnica picturala a celui dintâi îndrumator al sau – Fra Filippo Lippi – alaturi de care a studiat timp de trei ani. Acesta acorda prioritate compozitiei lineare, precum si decorului foarte rafinat si încarcat. O dovada ca Botticelli a ramas în buna masura apropiat acestui stil este si preluarea ca discipol, mai târziu, a fiului maestrului sau, Filippino Lippi.

 Despre atractia catre umanistii si neoplatonicienii epocii sale, regasita în tablourile realizate, s-a scris enorm dar se cuvine si o privire catre latura afectiva a creatiei non-religioase a lui Sandro Botticelli. Cele doua tablouri mentionate la inceput „marturisesc” în acest sens aproape totul, cu exceptia detaliilor biografice. În esenta, este evident ca personajele zugravite aici au la baza un prototip unic – zeite, Madone, tinere femei care invadeaza natura cea mai curata, toate reprezentând una si-aceeasi faptura. Biografii artistului au identificat-o în persoana Simonettei Vespuccio, considerata cea mai frumoasa femeie din Florenta acelor vremuri.

 Casatorita la numai 15 ani cu Marco Vespucci, ea a devenit iubita lui Julien de Médicis. În acelasi timp însa si Botticelli a fost subjugat de frumusetea ei angelica, dar sentimentele sale s-au materializat doar în schitarea acelor portrete devenite simbol al iubirii verginale, caci Simonetta s-a stins la numai 23 de ani. A ramas totusi o efigie a dragostei eterne, sub chipul nelumesc al lui Venus iesita din spuma marii, învesmântata în lungile sale plete blonde. Dupa ce a murit, marele artist Sandro Botticelli a fost îngropat nu departe de muza sa, alaturi de care nu a cunoscut niciodata împlinirea iubirii pamântesti.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Cele mai mari lacuri ale planetei in pericol sa dispara!
» Georgia Tann – „hoata de copii” care a socat America
» Ce stia spionajul australian despre OZN-urile americane (2)
» Cum tratam cosurile?
» Salata de cartofi cu peste afumat
» Muzica inspirata din natura
» Universitatea Oxford
» O estetica a savorilor gastronomice
» Paradisul dintre ape...
» Apendicita: de ce apare, cum „dispare”
» Proiectul Eminescu
» Filme care au distrus carierele unor staruri
» Horoscopul saptamanii: 5-11 iunie 2023
» 1 iunie 2001 – Asasinarea familiei regale din Nepal
» Tema: „MEDICI SI MEDICINA”
» Provocarea aviatica a viitorului: zborul comercial suborbital
» Cine a fost „Cocosatul de la Notre Dame”?
» Ce stia spionajul australian despre OZN-urile americane
» Supa de porumb
» Sfaturi utile
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9