Prima pagina arrow CONSULTATII FARA PLATA arrow Sanatatea adolescentilor si a tinerilor 23 Sep 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu

Sanatatea adolescentilor si a tinerilor

Imprimare E-mail
luni, 10 mai 2021

Peste 1,5 milioane de adolescenti si tineri adulti cu varste cuprinse intre 10 si 24 de ani au murit in 2019, aproape 5.000 in fiecare zi.

 Accidentele (inclusiv cele rutiere si inecul), violenta, autovatamarea si maternitatea timpurie sunt principalele cauze de deces in randul acestora: – jumatate din toate tulburarile de sanatate mintala la varsta adulta incep pana la varsta de 14 ani, dar majoritatea cazurilor sunt nedetectate si netratate; – debutul precoce al consumului de substante (alcool, droguri, tigari) este asociat cu riscuri mai mari de dezvoltare a dependentei si a altor probleme in timpul vietii adulte, iar persoanele de varsta mai mica sunt afectate in mod disproportionat comparativ cu adultii; – la nivel global, exista 43 de nasteri la 1.000 de fete cu varste intre 15 si 19 ani pe an.

 Violenta din adolescenta creste riscurile de ranire, HIV si alte infectii cu transmitere sexuala, probleme de sanatate mintala, performante scolare si abandon scolar precoce, sarcina timpurie, probleme de sanatate a reproducerii si boli transmisibile.

 Strategiile eficiente de prevenire si raspuns includ promovarea cresterii varstei parintilor si a dezvoltarii copilariei timpurii; abordarea prevenirii hartuirii la nivel scolar, programe care dezvolta abilitati sociale, de viata si abordari comunitare pentru a reduce accesul la alcool si arme de foc. Ingrijirea eficienta si empatica pentru adolescentii supravietuitori ai violentei, inclusiv sprijinul continuu, poate contracara consecintele fizice si psihologice.

 Depresia este una dintre principalele maladii si dizabilitati in randul adolescentilor, iar sinuciderea este a treia cauza principala de deces la cei cu varste intre 15 si 19 ani. Jumatate din toate tulburarile de sanatate mintala la varsta adulta incep pana la varsta de 14 ani, dar majoritatea cazurilor sunt nedetectate si netratate. Violenta, saracia, stigmatul social/individual, excluderea si traiul in conditii fragile pot creste riscul de a dezvolta probleme de sanatate mintala. Consecintele lipsei de abordare a acestor conditii se extind la varsta adulta, afectand atat sanatatea fizica, cat si mentala si limitand oportunitatile de a duce o viata implinita ca adulti.

 Consumul de alcool in randul adolescentilor reduce autocontrolul si poate creste comportamentele riscante, precum sexul nesigur sau conducerea cu mare risc a masinii. De asemenea, duce la probleme de sanatate mai tarziu si afecteaza speranta de viata. La nivel mondial, mai mult de 155 de milioane de adolescenti sunt bautori constanti. La un nivel cel putin similar se situeaza si consumul de droguri, in mare parte canabis.

 Consumul de alcool si droguri la copii si adolescenti este asociat cu modificari neurocognitive care pot duce la comportamente, emotii, reactii anormale, la probleme sociale si profesionale ulterioare.

 In acelasi timp, majoritatea celor care fumeaza astazi au inceput sa faca acest lucru de cand erau adolescenti. Interzicerea vanzarii produselor din tutun catre minori (sub 18 ani) si cresterea pretului produselor din tutun prin impozite mai mari, interzicerea publicitatii pentru tutun si asigurarea unor medii fara fum sunt cruciale. Circa 1,7 milioane de adolescenti aveau HIV in 2019. Acestia au acces mai dificil la tratamentul antiretroviral, aderarea la tratament, ingrijirea si suprimarea virala. Adolescentii si tinerii trebuie sa stie cum sa se protejeze de infectia cu HIV si sa aiba mijloacele necesare pentru a face acest lucru. Totusi, si alte boli infectioase afecteaza sanatatea acestora.

 Diareea si infectiile tractului respirator inferior se numara printre primele zece cauze de deces la adolescentii de 10-14 ani. Bolile infectioase, cum ar fi virusul papilomului uman, care apare in mod normal dupa debutul activitatii sexuale, pot duce atat la boli pe termen scurt in timpul adolescentei, dar si la cancer de col uterin si la alte tipuri de cancer cateva decenii mai tarziu.

 Aproximativ 12 milioane de fete cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani si cel pu-tin 777.000 de fete sub 15 ani nasc in fiecare an in regiunile in curs de dezvoltare. De aceea, principala cauza de deces la fetele cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani la nivel global sunt complicatiile din sarcina si nastere. ONU arata ca, pana in 2030, lumea ar trebui sa asigure accesul universal la serviciile de ingrijire a sanatatii sexuale si reproductive, inclusiv pentru planificarea familiala, informare si educatie, precum si integrarea sanatatii reproductive in strategii si programe nationale.

 Fetele care raman insarcinate au nevoie de acces la ingrijire prenatala de calitate. Acolo unde acest lucru este permis de lege, adolescentii care aleg sa-si intrerupa sarcina ar trebui sa aiba acces la avort in conditii de siguranta.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Solutii pentru viitor
» Calatoria epica – la 9 ani, a strabatut singur Australia
» Personalitati comenteaza recuperarile OZN
» Salata de fenicul si avocado
» Fara stres
» Marci de lux realizate pe baza unor mestesuguri ancestrale
» Monumentele de la Abu Simbel
» Arta nisipului, seductia magica a zadarniciei
» Göbekli Tepe, cel mai vechi templu din lume
» Strategii... pentru baut apa
» Noua ruta a Cavalerilor teutoni
» Cele mai bune filme despre iubiri interzise
» Horoscopul saptamanii: 18-24 septembrie 2023
» 14 septembrie 1715 – A murit Dom Pérignon, inventatorul sampaniei
» Tema: „PESCARI”
» Descoperire de exceptie
» Balonul-bomba japonez
» Initiative oficiale OZN
» Dovlecei umpluti
» Pastrati tineretea obrazului
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9