Prima pagina arrow TERRA X arrow Castelul Sant’Angelo 30 May 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu

Castelul Sant’Angelo

Imprimare E-mail
luni, 10 mai 2021

Oglindindu-si zidurile in apele Tibrului, in centrul Romei (Italia), Castelul Ingerului este o constructie masiva de piatra, infruntand vremurile de aproape doua milenii. A fost ridicat de imparatul Hadrian in anul 130 d.Hr. ca o constructie ce urma sa-i fie imparatului mausoleu dupa moartea sa si a fost realizata dupa propriile sale desene.

 Era un monument funerar asemenea celor etrusce, de proportii impresionante avand ca model mausoleul lui Octavian Augustus aflat in apropiere. Camera mortuara plasata in centrul constructiei a adapostit mai intai cenusa imparatului si cea a familiei sale, apoi ramasitele pamantesti ale succesorilor sai pana la imparatul Marcus Antonius (188-217 d.Hr.). Monumentul era de fapt un tambur circular ridicat deasupra unui parc impresionant.

 In timpul lui Aurelian (214-275 d.Hr.) si-a pastrat functia funerara, dar a fost incorporat intre zidurile orasului si folosit intr-un sistem defensiv destinat sa apere Podul Aelius, astazi Podul Ingerilor, construit in timpul lui Hadrian si facand legatura cu centrul Romei.

 In jurul anului 520, regele Theodoric, instalat la Roma a transformat mausoleul in inchisoare de stat, rol pe care l-a detinut pana in 1901. Printre detinutii de aici au figurat personalitati cunoscute ca Benvenuto (sculptor), Cellini, bijutierul papei, Galileo Galilei sau Giordano Bruno.

 In anul 590 Roma a fost victima unei epidemii de ciuma careia sute de oameni i-au cazut prada. Papa Grigore cel Mare a organizat o procesiune prin Roma cu credinciosi care se rugau la Dumnezeu, implorandu-l sa puna capat epidemiei. Cand procesiunea a ajuns la mausoleul lui Hadrian, aflat la zidurile orasului, papa Grigore a avut o viziune a arhanghelului Mihail deasupa fortaretei care si-a bagat sabia in teaca. Era semn ca ciuma se terminase si din ziua aceea castelul a primit numele pe care il are si astazi. In 1544, in memoria procesiunii a fost construita o statuie de marmura a unui inger – de fapt Sfantul Arhanghel Mihail – semnata Raffaello Montelupo, inlocuita in 1752 de actuala statuie de bronz realizata de Verschaffelt Pieter (sculptor flamand).

 In perioada Evului Mediu, Castelul Ingerului a jucat un rol important in apararea Vaticanului, mai ales din secolul al IX-lea cand sub papa Leon al IV-lea a fost integrat in centura de aparare a Sfantului Palat Apostolic si a cartierului numit „Citta Leonina”. In secolul al XIII-lea, sub pontificatul lui Nicolae al II-lea a fost construit un coridor subteran secret (pasajul „Borgo”) legat de Bazilica Sfantul Petru, care permitea papilor sa se refugieze aici in caz de pericol. In acelasi timp numeroase persoane, nobili si prelati s-au putut refugia in apartamentele confortabile existente alaturi de celulele inchisorii.

 In secolul al XV-lea papa renascentist Alexandru al IV-lea i-a comandat lui Giuliano de Sangallo noi imbunatatiri complexului. Astfel a fost inaltata incinta de forma unui patrulater cu cate un turn rotund in colturi, fiecare purtand numele unuia dintre Cei Patru Evanghelisti. Au fost realizate santul cu apa, mai multe bastioane si o larga terasa
cu vedere spre Roma.

 Incepand cu anul 1667, in decurs de doi ani, podul Sant’Angelo care duce la castel a fost decorat cu statui de ingeri. Giovanni Bernini si studentii sai au realizat zece sculpturi in stil baroc care protejeaza podul si in prezent.

 O restaurare completa facuta de Antonio de Sangallo (arhitect renascentist) a pus in lumina frumusetea unor apartamente pontificate din care insa au supravietuit timpului putine sali. Toate sunt impodobite cu fresce si tablouri inspirate din istoria Bisericii sau din mitologie. Remarcabile sunt cele care detin decoratiile executate in secolul al XVI-lea de Perin del Vaga si ucenicii sai.

 Astazi castelul este Muzeul National Militar si Muzeul de Arta al Italiei in care pot fi admirate colectii de arme, armurarie, uniforme militare din diferite secole sau obiecte din ceramica, sculp-turi, tablouri, fresce minunate din timpurile stravechi.

IRINA STOICA

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Provocarea aviatica a viitorului: zborul comercial suborbital
» Cine a fost „Cocosatul de la Notre Dame”?
» Ce stia spionajul australian despre OZN-urile americane
» Supa de porumb
» Sfaturi utile
» SkyLifter – macaraua aeriana
» Manastirea Galata
» Un „surogat” pentru mireasa pierduta
» Complexul rupestru din Tipova
» Mentalul scapat de sub control
» Politically correct? (2)
» Actori care si-au scris singuri rolurile
» Horoscopul saptamanii: 29 mai – 4 iunie 2023
» 25 mai 1973 – Revolta de pe distrugatorul Velos
» Tema: „SEARA”
» Bacteriile preistorice ar putea dezvolta noi antibiotice
» Palatul de gheata al tarinei Anna
» Ce-si propune NASA privind OZN-urile
» File de cod cu ciuperci
» Masti pentru un ten catifelat
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9