Prima pagina arrow ISTORII UITATE arrow Omul care l-a pacalit pe Göring 23 Sep 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu

Omul care l-a pacalit pe Göring

Imprimare E-mail
luni, 10 mai 2021

In prima jumatate a secolului XX, mai multe picturi „pierdute” ale maestrilor flamanzi din perioada renascentista si cea ulterioara acesteia au aparut ca prin farmec in Europa. Cercetate cu minutiozitate de experti, toate au fost considerate autentice, declansand o adevarata „vanatoare” din partea colectionarilor de arta, inclusiv a controversatului lider nazist Hermann Göring.

 Acesta a platit pentru un tablou de Vermeer cel mai mare pret oferit vreodata pentru o opera de arta, pana la data respectiva. Abia dupa razboi, adevarul despre provenienta tablourilor a iesit  la iveala si, odata cu ea, uluitoarea poveste a unui anume Han van Meegeren, omul care-l pacalise pe Göring.

 Provenind dintr-o familie respectabila de burghezi, van Meegeren a fost destinat de tatal lui unei cariere tehnice. Insa copilul era pur si simplu fascinat de pictura si in special de lucrarile artistilor flamanzi.

 Desi a absolvit, in cele din urma, facultatea de arhitectura, ajuns la maturitate tanarul Han s-a desprins de sub tutela tatalui si s-a dedicat studiului picturii la Haga. In 1914, el a primit o diploma de absolvire din partea Academiei Regale de Arta, fapt care i-a permis sa lucreze ca profesor de desen.

 Proaspat casatorit, ca sa-si sporeascaveniturile modeste a inceput sa picteze carti postale sau reclame pentru firme. In paralel, a calatorit mult prin Europa, castigandu-si banii din vanzarea de portrete si peisaje. Treptat, reputatia lui de pictor talentat s-a raspandit pe continent, iar inparalel a devenit cunoscut si ca expert in stilurile marilor maestri ai „Epocii de Aur” a picturii olandeze.

 Prima casnicie s-a incheiat printr-un divort, in 1923 – si tot in acest an, van Meegeren va crea primele sale falsuri. Succesul obtinut il va determina sa renunte complet la creatiile lui.

 Din acel moment, vainvesti toti banii in procurarea de materiale de pictat specifice secolului XVII, pentru ca asemanarea operelor sale cu cele ale maestrilor flamanzi sa fie cat mai mare. Cum in Olanda talentul sau de „imitator” al acestora era deja cunoscut, el s-a stabilit in Franta si timp de cativa ani a studiat asiduu creatiile lui Vermeer – pictor din a carui opera erau cunoscute, la acea data, doar cel mult 40 de panze.

 In 1936, el a pictat Cina din Emmaus, folosind pigmentii preferati ai lui Vermeer si „imbatranind” artificial panza. Lucrarea a fost atat de reusita, incat cel mai reputat expert in Scoala Olandeza, curatorul si colectionarulde arta dr. Abraham Bredius din Rotterdam, a declarat-o autentica, fiind de parere ca apartinea perioadei de inceput a lui Vermeer, cand acesta pictase, intr-adevar, cateva scene biblice.

 Incantat de succes, van Meegeren si-a extins domeniul incepand  sa creeze picturi si in stilul lui Frans Hals, Pieter de Hooch sialti maestri flamanzi; in acelasi timp, si-a creat o retea de „distributie”, agentii sai umpland in curand muzeele si colectiile particulare cu falsele picturi flamande si aducandu-i farseurului o avere.

 Dupa declansarea celui de-al Doilea Razboi Mondial, el s-a intors in Olanda si a inceput sa traiasca pe picior mare, oferind petreceri somptuoase. Unele dintre falsurile sale auajuns in colectia lui Hermann Göring – acesta a fost atat de fascinat de „Hristos si femeia pacatoasa”, o creatie a lui van Meegeren, incat a oferit pentru ea nu mai putin de 150 de tablouri de valoare, furate de prin muzeele Europei!

 Doar ca, pornind pefirul afacerii, dupa razboi, anchetatorii au stabilit ca van Meegeren procurase tabloul, pe cai ilicite, oferindu-l ocupantuluigerman. Pictorul a fost condamnat la moarte pentru colaborationism si, in disperare de cauza, le-a cerut anchetatorilor pensulesi vopsele, desenand in cateva zile faimoasa panza, pentru a dovedi ca aceasta edoar un fals creat de el.

 Strans cu usa, el afacut marturisiri complete si a fost condamnat la doar un an deinchisoare, pentru fals si frauda. Dar nu a mai apucat sa ajunga dupa gratii, intrucat, pe 26 noiembrie 1947 a suferit un atac de cord, iar pe 29 decembrie, pe cand se afla internat intr-un spital din Amsterdam, inca un atac, de asta data fatal.

GABRIEL TUDOR

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Solutii pentru viitor
» Calatoria epica – la 9 ani, a strabatut singur Australia
» Personalitati comenteaza recuperarile OZN
» Salata de fenicul si avocado
» Fara stres
» Marci de lux realizate pe baza unor mestesuguri ancestrale
» Monumentele de la Abu Simbel
» Arta nisipului, seductia magica a zadarniciei
» Göbekli Tepe, cel mai vechi templu din lume
» Strategii... pentru baut apa
» Noua ruta a Cavalerilor teutoni
» Cele mai bune filme despre iubiri interzise
» Horoscopul saptamanii: 18-24 septembrie 2023
» 14 septembrie 1715 – A murit Dom Pérignon, inventatorul sampaniei
» Tema: „PESCARI”
» Descoperire de exceptie
» Balonul-bomba japonez
» Initiative oficiale OZN
» Dovlecei umpluti
» Pastrati tineretea obrazului
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9