Prima pagina arrow TERRA X arrow Vizualizarea mirosului in arta 05 Jun 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 3 vizitatori online

Vizualizarea mirosului in arta

Imprimare E-mail
luni, 24 mai 2021

Este absolut normal ca, privind artele plastice in paradigma lor istorica, sa ne intoarcem mereu catre reperele lor de valoare si inevitabile, de la desenele si inciziile parietale pana in prezentul complex.

 Insa prezentul configureaza intotdeauna un gen de portret-robot, al viitorului fiecarui gen artistic. Iar pictura – prima dintre artele vizuale prin care omul si-a exprimat sensibilitatile de-a lungul mileniilor – inregistreaza in prezent numeroase cai insolite de transfigurare a realitatii accesibile omului comun.

 Reperul de baza in ceea ce poate fi arta viitorului imediat se plaseaza in sfera sincretismului, adica a acelei nazuinte intime a omului de a recepta lumea, simultan, cu ajutorul cat mai multora dintre simturile cunoscute: vaz, auz, miros, gust, pipait. Asemenea tendinte de asocieri dateaza de multa vreme, insa unele sunt cu adevarat insolite. De pilda, cum ar fi sa vizitam o expozitie de pictura, ale carei lucrari sa le „receptam” prin miros?

 Pare o extravaganta, dar un asemenea experiment a fost realizat in Olanda. Ideea de baza este ca lucrarea expusa nu doar sa evoce prin imagine locul, epoca, atmosfera generala „invesmantata” in specificul sau, ci sa-l ancoreze puternic pe privitor exact in cadrul respectiv. Mai exact, intr-o scena in care apare un detaliu evocator de semne olfactive, acesta sa poata fi „mirosit” identic ca in urma cu zeci ori sute de ani.

 In cadrul expozitiei „volatilizat – parfumuri colorate”, organizata la Muzeul Mauritshuis din Haga, dozatoarele de parfum le permit spectatorilor sa perceapa deopotriva parfumurile spatiilor inflorite, dar si miasmele unor mici zone mai sordide – toate, asociate cu picturile. Analizand pictura din secolul al XVII-lea a lui Jan van der Heyden „Vedere a strazii Oudezijds Voorburgwal cu canalul Oude Kerk din Amsterdam”, un privitor modern poate observa o barca lunecand linistit pe apa, doua lebede care inoata, cladiri vechi cu ziduri de caramida.

 Ariane van Suchtelen, curator al muzeului, a documentat o noua expozitie, observand ceva in plus: imaginea include un loc de deversare a apei reziduale, langa un postament unde o femeie spala rufe. Ea afirma ca majoritatea vizitatorilor muzeului isi proiecteaza aici, probabil, experientele despre canalele moderne, relativ curate, asa ca s-a gandit sa faca astfel incat evocarea imagistica a veacurilor trecute sa miroasa la propriu la fel ca atunci, exact in epoca respectiva. Neobisnuita expozitie de la Muzeul Mauritshuis le ofera vizitatorilor o experienta profunda in legatura cu picturi evocatoare de lumea reala de acum trei-patru secole, prin asocierea artei cu experiente relevante pentru miros! Spectacolul sincretic include asa-numitele „dozatoare de miresme” care, prin apasarea cu piciorul a unei pedale, elibereaza o „portie” de aer parfumat.

 Dupa cum arata Laura Cumming (critic de arta britanic) in The Guardian, alegerea operei de arta olandeza din secolul al XVII-lea, mentionata mai sus, ca subiect al unei expozitii... olfactive, este foarte potrivita. Artistii din acea vreme si din acel loc erau interesati in mod special de evocarea mirosului si a gustului.

 Un artist de talia lui Rembrandt a pictat cu vopseluri mirositoare folosite la lucrarea „Alegoria mirosului” (cca. 1624-25), in timp ce Abraham Mignon a creat naturi indraznete cu fructe si flori.

 Alte sectiuni ale expozitiei abordeaza rolul parfumului in viata olandeza din secolul al XVII-lea. O tema foarte interesanta este despre disputele religioase legate de utilizarea de catre catolici a fumului parfumat ca parte a serviciilor religioase puternic senzoriale, spre deosebire de concentrarea protestanta asupra cuvantului simplu al lui Dumnezeu.

 Expozitia abordeaza, de asemenea, modul in care dezvoltarea comertului inclusiv cu munca oamenilor veniti in Europa din alte parti ale lumii a dus la cunoasterea de noi arome. De asemenea, unele picturi expuse pot sugera in mod clar un miros chiar si fara un dozator, precum ciclul „The Five Senses” de Jan Miense Molenaer.

 Mirosul este adesea considerat cel mai evocator simt. Neurologul Justus Verhagen (Yale University) afirma ca exista un motiv intemeiat pentru asta: „Simtul mirosului este strans legat de sistemul limbic evolutiv al creierului, avand acces direct la structuri precum amigdala, complexul hipocampic si cortexul. Acestea sunt puternic implicate in emotii si amintiri.” In schimb, vazul si alte simturi au o conexiune cognitiva „mult mai putin directa” cu memoria si emotia.

 Expozitia olandeza nu este prima de acest gen, Pablo Alvarez de la Universitatea Nebrija, Spania, declarand ca arta olfactiva a aparut ca disciplina in anii 1980 revendicand designul parfumurilor si al mirosurilor ca o realizare artistica. In aceeasi idee insolita, muzeul parizian Luvru a recrutat parfumieri de top pentru a crea parfumuri inspirate de unele dintre celebrele sale opere de arta, primul proiect major al muzeului care se concentreaza pe miros.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Provocarea aviatica a viitorului: zborul comercial suborbital
» Cine a fost „Cocosatul de la Notre Dame”?
» Ce stia spionajul australian despre OZN-urile americane
» Supa de porumb
» Sfaturi utile
» SkyLifter – macaraua aeriana
» Manastirea Galata
» Un „surogat” pentru mireasa pierduta
» Complexul rupestru din Tipova
» Mentalul scapat de sub control
» Politically correct? (2)
» Actori care si-au scris singuri rolurile
» Horoscopul saptamanii: 29 mai – 4 iunie 2023
» 25 mai 1973 – Revolta de pe distrugatorul Velos
» Tema: „SEARA”
» Bacteriile preistorice ar putea dezvolta noi antibiotice
» Palatul de gheata al tarinei Anna
» Ce-si propune NASA privind OZN-urile
» File de cod cu ciuperci
» Masti pentru un ten catifelat
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9