Excesul de acid uric in sange, principala caracteristica a gutei, se poate sesiza printr-un simptom edificator: durere puternica la degetele picioarelor. Tratarea bolii se face atat cu medicamente menite sa amelioreze crizele, cat si cu cele luate pe termen lung, pentru prevenirea recidivelor.
In timpul crizelor, se prescriu colchicina sau antiinflamatoare nonsteroidiene (de tipul ibuprofenului). Dupa criza, nivelul acidului uric se controleaza printr-un regim alimentar adecvat. Eventual, se iau si medicamente, ceea ce inseamna tratament pe viata, iar acestea au nevoie deseori de cateva luni pentru a incepe sa actioneze. Mai multe studii au aratat ca un consum important, in mod regulat, de vitamina C determina reducerea cantitatii de acid uric din sange. Prin urmare, se recomanda sa se manance fructe ca portocalele si ciresele. In general, nu e bine sa se abuzeze de mezeluri, sosuri, peste gras, fructe de mare, carne de pasare si de vanat, ciuperci, spanac, conopida, sparanghel, linte, macris. Denumita odinioara si „boala regilor”, fiind asociata cu o alimentatie bogata in grasimi si carne, guta poate fi tinuta la distanta prin respectarea unor reguli de baza privitoare la regimul hranirii. Iata cateva recomandari! – Apa (minimum 2 litri zilnic). Datorita efectului diuretic, aceasta elimina excesul de acid uric si de alte toxine. Nu sunt recomandate bauturile carbogazoase si sucurile din comert, in schimb ajuta cafeaua, daca se beau 3-4 portii pe zi. – Produsele lactate cu continut scazut de calorii pot satisface necesarul de proteine: branza proaspata de vaca, branzeturile fabricate cu lapte degresat, alte derivate cu un procent scazut de materie grasa. – Limitarea consumului de carne, in special al celei rosii. De asemenea, e bine sa se evite fructele de mare si sa se acorde prioritate proteinelor de origine vegetala (tofu) si oualor. – Reducerea consumului de alcool. In special la barbati, acesta favorizeaza aparitia gutei; de notat ca berea provoaca cele mai mari prejudicii, fiind bogata in purina, substanta care favorizeaza maladia. – Controlul greutatii este semnificativ, intrucat supraponderalitatea si obezitatea favorizeaza considerabil aparitia gutei. Astfel, se recomanda o alimentatie bogata in fructe si legume proaspete, precum si miscarea. – Reducerea consumului de dulciuri, intrucat zaharul poate declansa un diabet, iar nivelul ridicat al insulinei poate antrena un nivel sporit de acid uric in sange. De evitat bomboanele, ciocolata, prajiturile de cofetarie etc. – Limitarea sau reducerea cantitatii de paine este importanta, drojdia fiind bogata in purine. Se recomanda painea integrala. – Alimentatie cu putine purine: produse lactate, legume (varza, laptuci etc.), fructe, cereale, derivate din grau. De remarcat ca fasolea, soia, nautul, mazarea, lintea au continut mediu de purine, iar sparanghelul poate chiar sa declanseze crize de guta. – Evitati consumul de maruntaie (ficat, inima, limba, rinichi, creier), de carne conservata (carnati, sunca) produsele din carne de capra, miel, vitel si cel de salam. Referitor la sus-amintitul consum de fructe, mentionam ca studiile medicale in acest sens au aratat ca 10-12 cirese pe zi mancate timp de doua saptamani reduc cu 35% riscul crizelor de guta. ADRIAN-NICOLAE POPESCU
|