Prima pagina arrow CONSULTATII FARA PLATA arrow Probleme estivale curente 08 Jun 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu

Probleme estivale curente

Imprimare E-mail
luni, 19 iulie 2021

Mult mai frecvente decat in alte anotimpuri, cateva probleme legate de sanatate sunt favorizate in sezonul cald. Acestea se mai intampla sa ne strice buna-dispozitie si chiar vacantele.

 Chiar daca toata lumea crede ca le cunoaste bine si stie sa le combata in caz ca totusi apar, acestea ne iau deseori pe nepregatite, asa ca (re)amintim semnele aparitiei catorva dintre cele mai des intalnite probleme estivale, precum si modalitati de a scapa de necazuri cat mai repede posibil.

 – Deshidratarea nu reprezinta doar o amenintare reala pentru relaxarea si distractia de vara, ci poate deveni chiar foarte periculoasa. Ea apare atunci cand exista un deficit de lichid in organism, cauzat de faptul ca nu bem o cantitate suficienta de apa. Stim bine ca aproximativ 60% din corp este format din apa, dar pierdem lichide constant pe tot parcursul zilei, prin transpiratie, urina si functii corporale regulate, cum ar fi respiratia.

 Simptomele deshidratarii pot include sete excesiva, urina de culoare inchisa, oboseala musculara si ameteli. Vestea incurajatoare este ca persoanele care au deshidratare acuta, adesea cauzata de activitate fizica prelungita, expunere extrema la caldura sau de la faptul ca nu beau suficienta apa, pot face in mod normal o recuperare rapida prin odihna si rehidratare.

 In acest caz, este important sa ne abtinem de la consumul de cofeina, alcool si sa reducem nivelul de stres, pentru a imbunatati hidratarea si recuperarea. Trebuie sa mentinem nivelurile de lichide ridicate pe tot parcursul zilei, sa bem apa chiar si atunci cand nu ne este sete si sa suplimentam cu electroliti.

 – Muscaturi si intepaturi de insecte. Nu numai omul, ci si multe insecte adora caldura, ceea ce inseamna ca este foarte posibil ca, la mare, la munte si in oricare alt loc sa intalnim tantari, albine, viespi, diverse specii de muste ori, si mai grav, tauni. Majoritatea muscaturilor si intepaturilor de insecte provoaca mici reactii locale.

 Zona afectata devine rosie, umflata, apare mancarimea, asa ca e bine sa punem comprese reci pe locul respectiv. De asemenea, desi nu e simplu, trebuie evitat scarpinatul, fiindca orice rupturi ale pielii pot cauza dezvoltarea unei infectii. Daca am fost intepati de o albina, se recomanda sa incercam indepartarea acului si a sacului cu venin, daca este vizibil. Nu trebuie folosita o penseta, deoarece astfel se poate raspandi veninul. Viespile nu lasa acul pe locul intepaturii, asa ca ar putea sa intepe din nou.

 – Capusa trebuie indepartata cat mai curand posibil, pentru a reduce riscul de a face o infectie precum boala Lyme. Pentru aceasta, este utila o penseta sau un instrument de indepartare a capuselor. Insecta se apuca cat mai aproape de piele si este trasa ferm in sus, apoi se spala locul cu apa si sapun sau cu antiseptic. Daca zona devine dureroasa, se pot folosi analgezice precum paracetamol sau ibuprofen.

 – Arsurile solare facute o data la doi ani pot tripla riscurile de a dezvolta cancer de piele. Ele apar atunci cand radiatiile UV de la soare afecteaza ADN-ul epidermei si duc la moartea celulelor. La nivel celular, arsurile solare sunt asociate cu modifi-cari microscopice ale pielii si inflamatii; pielea devine rosie si dureroasa! Simptomele pot include umflaturi, sensibilitate si iritatii, senzatie de piele fierbinte la atingere si, in cazuri severe, vezicule si febra sau frisoane.

 Cazurile severe pot duce la arsuri de gradul II, deshidratare, dezechilibre electrolitice, infectie secundara si soc. Cel mai bun mod de a aborda arsurile solare consta in a lua toate masurile de siguranta necesare. Daca totusi se intampla, faceti un dus racoros si aplicati o compresa rece pe zona afectata, pentru o usurare imediata.

 Pastrati pielea hidratata cu produse specifice: s-a dovedit ca Aloe vera are proprietati calmante excelente si este antiinflamator, deci foarte eficient in calmarea efectelor arsurilor solare.

 – Alergii. Daca aveti „febra fanului”, alergiile sunt mai grave cand numarul tipurilor diferite de polen este ridicat. De evitat zonele cu iarba, in special dimineata devreme, seara sau noaptea. In tratarea alergiilor, se poate opta pentru un tratament tintit, care ajuta la ameliorarea simptomelor obisnuite, inclusiv mancarime si ochi aposi.

 Daca apar mai multe simptome, o tableta antihistaminica poate fi cel mai bun mod de tratare, ea oprind actiunea histaminei, care este eliberata in timpul procesului inflamator si provoaca aparitia simptomelor.

 – Intoxicatii alimentare. Ratele de otravire cu alimente cresc vara, deoarece bacteriile se dezvolta repede la caldura si alimentele se pot strica rapid. Toxiinfectia alimentara poate provoca varsaturi, diaree sau o combinatie a celor doua. Cel mai important management al intoxicatiilor alimentare ramane buna hidratare. Pe masura ce pierdeti apa, sare si zaharuri cu diaree si varsaturi, plicurile de rehidratare (se gasesc la farmacie) sunt un mod ideal de a inlocui ceea ce s-a pierdut.

 Daca aveti probleme medicale subiacente (diabet, boli de inima etc.), luati in considerare si anumite medicamente, pe care vi le poate recomanda medicul de familie.

 Desi majoritatea cazurilor de intoxicatie alimentara sunt usoare si trec in cateva zile, uneori situatia poate fi mai grava. Daca aveti febra, sange in scaun, varsaturi, dureri abdominale severe sau daca nu puteti tine in corp lichidele, apelati la medicul de familie.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Cele mai mari lacuri ale planetei in pericol sa dispara!
» Georgia Tann – „hoata de copii” care a socat America
» Ce stia spionajul australian despre OZN-urile americane (2)
» Cum tratam cosurile?
» Salata de cartofi cu peste afumat
» Muzica inspirata din natura
» Universitatea Oxford
» O estetica a savorilor gastronomice
» Paradisul dintre ape...
» Apendicita: de ce apare, cum „dispare”
» Proiectul Eminescu
» Filme care au distrus carierele unor staruri
» Horoscopul saptamanii: 5-11 iunie 2023
» 1 iunie 2001 – Asasinarea familiei regale din Nepal
» Tema: „MEDICI SI MEDICINA”
» Provocarea aviatica a viitorului: zborul comercial suborbital
» Cine a fost „Cocosatul de la Notre Dame”?
» Ce stia spionajul australian despre OZN-urile americane
» Supa de porumb
» Sfaturi utile
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9