Prima pagina arrow TERRA X arrow Deliciile si capriciile artelor 11 Jun 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu

Deliciile si capriciile artelor

Imprimare E-mail
luni, 09 august 2021

Despre creatiile estetice si autorii lor nu se poate vorbi numai cu binecunoscuta sobrietate studiata, menita sa impuna un aer de superioritate si de înalta cultura. Realitatea însasi arata limpede ca artele constituie o parte sublima a civilizatiei umane, un motiv în plus sa cunoastem asemenea detalii, pe care unii le-ar considera „de culise”.

Elevul lui Rembrandt, la pubela. O portiune de autostrada din Germania, o bena cu gunoaie si sute de mii de euro aruncate la pubela. Alaturarea acestor elemente poate genera zâmbete ironice, însa aici este vorba despre o poveste de-a dreptul rocambolesca.

 Pe 18 mai, în inima Bavariei, un barbat de 64 de ani s-a oprit la o benzinarie din Ohrenbach si a gasit, printre deseurile dintr-o bena cu gunoi, doua tablouri vechi. Le-a împachetat cu grija si le-a predat politiei din Cologne. Examinate de un expert, cele doua portrete au fost autentificate ca originale datând din secolul al XVII-lea.

 Unul dintre ele apartine pictorului olandez Samuel van Hoogstraten, elev al lui Rembrandt între anii 1640 si 1648, onorat cu o medalie de catre împaratul Ferdinand III, în 1651. Capodopere ale perioadei de aur a picturii olandeze, unele pânze ale lui van Hoogstraten au fost adjudecate la licitatii.

 În 1998, un tablou a plecat spre Monaco în schimbul sumei modice de 788.000 euro, iar în 2018 „Rastignirea”, un desen în cerneala si guasa realizat cu pana, s-a vândut cu 319.000 dolari. Politia a deschis o ancheta, pentru a afla în ce conditii asemenea opere de arta au ajuns sa fie abandonate în mod atât de straniu.

 Rafael, amenintat de porumbei. Cu prilejul împlinirii a 500 de ani de la moartea marelui pictor renascentist Rafael, Casa Pontificala a împrumutat Palatului Regal din Madrid noua dintre tapiseriile acestuia, de o valoare inestimabila, pentru a fi expuse în Marea Galerie. Sunt tezaure cusute cu fir de aur, conservate într-o stare cvasi-virgina, constituind ultimul mare proiect al artistului italian, dedicat Vaticanului.

 Desenate de acesta si lucrate de cei mai mari artisti flamanzi din epoca, ele prezinta scene biblice, starea lor de conservare exceptionala explicându-se prin utilizarea de fibre rezistente si vopseluri naturale de calitate înalta, precum si prin absenta particulelor metalice ce ar fi putut favoriza oxidarea si corodarea.

 Vizitatorii galeriei au ramas stupefiati sa constate ca în spatiul expozitional se aflau si numeroase pasari, unele chiar asezate pe pretioasele tapiserii.

 „În una dintre imaginile noastre, un porumbel se pozeaza deasupra Vindecarii Ologului” – titra a doua zi presa spaniola, cuprinsa de furie. Aceasta intruziune „aviara” fusese urmarea deschiderii ferestrelor galeriei, care avea ne-voie de aerisire. Ulterior, oficialii madrileni au declarat ca nicio opera nu a fost degradata si ca zburatoarele sunt tinute la distanta printr-un sistem de ultrasunete.

 Tezaurul statuii lui Napoleon. Fostul imperiu al „micului caporal” ascunde înca tezaure adevarate, iar unul dintre acestea se afla ascuns în fundatia unui monument al acestuia din Rouen.

 În timpul unei lucrari de restaurare, statuia ecvestra a lui Napoleon I a fost coborâta de pe soclu, astfel ca, pentru prima data dupa anul 1865, ea nu a mai putut veghea asupra orasului. În schimb, a compensat aceasta „absenta” temporara oferindu-le oamenilor mai multe monede si un etui de alama continând o misterioasa lista de nume.

 Monedele, batute cu portretul lui Napoleon III (suveranul, în momentul în care s-a ridicat statuia) erau sapte de bronz, cinci de argint si alte cinci de aur. Acum, specialistii încearca sa afle de ce au fost puse acestea la baza monumentului; desi în mod  frecvent, în asemenea locuri s-au gasit medalii, nu monede. Cât despre misterioasa lista, ea contine numele donatorilor care au permis ridicarea statuii si multi localnici asteapta sa afle daca nu cumva stramosi ai lor figureaza printre acesti „sponsori” ai artei si ai eroilor natiunii.

 Captiv într-o opera de arta. Abraham Poinceval poate fi considerat un excentric, performantele sale generând deopotriva admiratie si fiori reci. Începând din 11 iunie, timp de o saptamâna, el si-a pus corpul în slujba stiintei, claustrându-se pentru a observa, în tot acest timp, o opera a pictorului Hans Hartung.

 Observatorul ad-hoc nu s-a aflat însa într-un spatiu tocmai confortabil, ci... într-o alta opera de arta; mai exact, într-o sculptura. Aceasta a fost adaptata în prealabil morfologiei sale (cu toaleta integrata!), în cadrul expozitiei Hartung 80 de la Galeria Perrotin din Paris. Singura imagine aflata în câmpul sau vizual, limitat la extrem, a fost tabloul „T1989-H40” semnat de sus-amintitul maestru al gestualismului abstract.

 Realizarea este atât un test artistic, cât si unul stiintific. Cu ajutorul unui electroencefalograf si zece electrozi, s-au înregistrat variatiile starii de vigilenta a corpului sau, distingând fazele de somn, trezie, vis sau halucinatii. În paralel, Poincheval a luat nota de modificarile starii sale de constiinta, astfel întinzând un pod între experienta estetica si analiza stiintifica.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Cele mai mari lacuri ale planetei in pericol sa dispara!
» Georgia Tann – „hoata de copii” care a socat America
» Ce stia spionajul australian despre OZN-urile americane (2)
» Cum tratam cosurile?
» Salata de cartofi cu peste afumat
» Muzica inspirata din natura
» Universitatea Oxford
» O estetica a savorilor gastronomice
» Paradisul dintre ape...
» Apendicita: de ce apare, cum „dispare”
» Proiectul Eminescu
» Filme care au distrus carierele unor staruri
» Horoscopul saptamanii: 5-11 iunie 2023
» 1 iunie 2001 – Asasinarea familiei regale din Nepal
» Tema: „MEDICI SI MEDICINA”
» Provocarea aviatica a viitorului: zborul comercial suborbital
» Cine a fost „Cocosatul de la Notre Dame”?
» Ce stia spionajul australian despre OZN-urile americane
» Supa de porumb
» Sfaturi utile
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9