Prima pagina arrow SPECTACOLUL CUNOASTERII arrow O istorie a iluziilor marTiene 25 Sep 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 1 vizitator online

O istorie a iluziilor marTiene

Imprimare E-mail
miercuri, 20 octombrie 2021

Locurile indepartate nu nasc iluzii, dar Marte, cea mai apropiata planeta de noi, ne hraneste imaginatia de cateva secole. Atat de mult incat unii cred ca poate fi colonizata de terieni, la fel cum  a fost colonizata „Lumea noua” de conchistadori.

 De secole, unii pamanteni inarmati cu telescoape au crezut ca au vazut tot felul de lucruri pe Marte, hraniti fie de suprafata muntoasa de pe Planeta Rosie, ori de propria lor psihologie. De-a lungul timpului mass-media populare au transmis prezenta unor canale ciudate pe Marte, construite de locuitori misteriosi sau de extraterestri aflati in vacanta, ba chiar si baze martiene extraterestre sau fete umanoide sculptate in roca dura. Faptul ca au fost tradati de dura realitate si aceste lucruri s-au dovedit simple inchipuiri, nu a contat.

 Imaginatia lucreaza chiar si azi, cand roverul Curiosity, aflat pe solul martian de peste 2.000 de zile martiene, ar fi descoperit, conform cercetatorilor de la NASA, ceva ce seamana cu niste emisii de gaz, mai exact de metan, la cativa zeci de kilometri de robot. De unde provin, cine le produce, iata intrebari care stimuleaza imaginatia colectiva terestra.

 Sunt pamantenii, in acest vast univers, atat de disperati sa se joace cu vecinii siderali? Privind inapoi, la lunga istorie a iluziilor martiene (si a iluziilor umane), asa pare.

Oceane si uscat

 Cum se vede, nu doar oamenii simpli se lasa pacaliti de umbrele de pe Marte. In 1784, Sir William Herschel (nascut in 1738 la Hanovra si decedat in 1822 la Slough, Marea Britanie, astronom, inventator si muzician britanic de origine germana), a scris ca zonele intunecate de pe Marte erau oceane, iar zonele mai deschise erau uscat. El a speculat ca Marte era locuit de fiinte inteligente care „probabil se bucura de o situatie similara cu a noastra”.

 Teoria lui Herschel a predominat timp de un secol, alti astronomi sustinand ca au observat vegetatia in regiunile mai deschise la culoare, considerate a fi pamant. Din fericire pentru Herschel, celelalte contributii majore ale sale in astronomie, printre altele, cu telescopul construit de el a descoperit planeta Uranus, a observat inelele lui Saturn, lunile lui Jupiter si umbrele de pe Luna, dar si in domeniul muzicii, i-au adus o recunoastere meritata, fiind ales in Societatea Regala si numit astronomul Curtii de catre regele George al III-lea, i-au adus o binemeritata recunoastere. Toate acestea au facut ca opinia sa despre zonele colorate de pe Marte sa ajunga la fundul sacului biografiei sale.

Canale si caneluri

 In timpul aflarii lui Marte la cea mai mica distanta de Pamant, in 1877, astronomul italian Giovanni Schiaparelli a privit prin telescop si a observat niste caneluri pe suprafata Planetei Rosii. El a folosit pentru acele urme cuvantul din limba italiana „canali”, adica canale. Problema a fost ca acest cuvant a fost tradus in limba engleza cu canals, canale, dar artificiale, cum sunt cele construite de oameni pentru scurgerea apei si nu channel, care inseamna tot canal, dar natural, cum e Canalul Manecii

 Asta i-a determinat pe vorbitorii anglofoni, dar si pe cei din restul lumii, sa traga concluzia de nezdruncinat ca Marte adapostea o societate inteligenta capabila sa construiasca un sistem de cai navigabile. Care sa se vada si de pe Pamant, pe deasupra!
 Aceasta conceptie gresita a fost popularizata de un astronom bogat din Boston, SUA, pe nume Percival Lowell, care in 1895 a prezentat desene ale „canalelor” intr-o carte, intitulata „Marte”, si si-a argumentat in amanunt teoria intr-o a doua carte, „Marte, casa vietii”, in 1908. Aceasta credinta a fost alimentata in continuare, potrivit NASA, de entuziasmul nascut imediat dupa finalizarea lucrarilor construirii Canalului Suez, in 1869, o minune inginereasca a epocii moderne.

 Exact de Halloween, in 1938, Orson Welles si The Mercury Theatre on the Air au difuzat o versiune radio a Razboiului lumilor, romanul lui H.G. Wells publicat in 1898. Povestea, prezentata ca o serie de buletine de stiri „live”, a semanat panica printre miile de ascultatori care credeau ca America este atacata de martieni ostili. Imaginatia functiona din plin.

 In cele din urma, teoria „canalelor martiene” a fost dezmintita la inceputul secolului al XX-lea, cand s-a demonstrat ca ele erau doar simple iluzii optice: privite prin telescoape de calitate slaba, formatiile punctiforme, cum ar fi muntii si craterele lui Marte, par a alcatui niste linii drepte. Mai tarziu, analiza spectroscopica a luminii venite de pe Marte a aratat ca nu exista apa pe suprafata planetei. Dar daca a existat, se intreaba si azi unii.

Fata misterioasa

 Pe 25 iulie 1976, sonda spatiala Viking 1 Orbiter lansata de NASA a fotografiat aceasta regiune din latitudinile nordice de pe Marte, in timp ce cauta un loc de aterizare pentru Viking 2 Lander.

  Nebunia a inceput atunci cand NASA a prezentat imaginea realizata de Viking 1, completata cu o explicatie care descria formatiunea muntoasa ca avand „ochi si nari”.  45 de ani mai tarziu, „Fata de pe Marte” inca inspira mituri si teorii ale conspiratiei, multi oameni crezand ca este o structura artificiala construita de o civilizatie martiana straveche.

 Privita de sus, din acel unghi, umbrele de pe munte par chiar sa fie o fata umana sau umanoida. Cu toate acestea, din alte unghiuri, in fotografiile facute de Mars Express Orbiter si de alte nave spatiale, muntele este in mod clar doar un munte, care nu seamana deloc cu o fata de terestru sau extraterestru.

 Tendinta de a vedea fete umane acolo unde nu sunt are un nume: pareidolie. Este un termen stiintiific care defineste tendinta de a interpreta un stimul vag ca fiind ceva cunoscut de observator, cum ar fi formele ce apar in nori, fetele ce par a aparea in obiecte neinsufletite sau modele abstracte, sau auzirea de mesaje ascunse in muzica atunci cand e redata invers.

 Pareidolia fetei apare, spun oamenii de stiinta, ca un produs secundar al sensibilitatii noastre sporite la detaliile fetelor umane. Takeo Watanabe de la Laboratorul de Stiinte Vizuale de la Universitatea din Boston explica fenomenul astfel: „Am invatat in exces chipurile umane, asa ca le vedem si acolo unde nu sunt”.

 Dar acestea nu sunt singurele iluzii legate de ceea ce am vrea sa vedem pe Marte. (Continuare in numarul viitor)

GEORGE CUSNARENCU

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Exoplaneta K2-18 b, un potential Pamant... oceanic?
» Cosmos 954, reactorul nuclear venit din spatiu
» Audiere OZN in Congresul SUA
» Fundite cu ciuperci
» Aliati apreciati
» Memoria episodica
» Manastirea Topolnita
» „Dosarul” Marilyn Monroe
» Ultimele eroine tribale
» Impotriva cancerului colorectal
» „Marea dictare” de Ziua Limbii Romane
» Filme... gemene, inspirate din fapte reale
» Horoscopul saptamanii: 25 septembrie – 1 octombrie 2023
» 21 septembrie 1939 – Asasinarea premierului roman Armand Calinescu
» Tema: „SCOALA”
» Solutii pentru viitor
» Calatoria epica – la 9 ani, a strabatut singur Australia
» Personalitati comenteaza recuperarile OZN
» Salata de fenicul si avocado
» Fara stres
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9