Prima pagina arrow SPECTACOLUL CUNOASTERII arrow Cursa spre internetul cuantic (2) 28 Sep 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 1 vizitator online

Cursa spre internetul cuantic (2)

Imprimare E-mail
joi, 21 octombrie 2021

Experimentele revolutionare actuale sunt doar cele mai recente dintr-o cronologie accelerata a dezvoltarii, scrie Jim Ricotta, CEO al companiei Akiro, intr-un articol postat pe Quantum Daily.

 Cand vorbeste despre „experimente revolutionare”, autorul articolului se refera la faptul ca la inceputul lunii iunie, un grup de cercetatori din Spania si China au publicat simultan doua descoperiri independente in directia dezvoltarii repetoarelor cuantice. Repetoarele cuantice sunt „componentele de baza ale comunicatiilor cuantice pe distante lungi”. Desi poate parea o coincidenta anuntarea celor doua experimente, „ele marcheaza doar cele mai recente dintr-o cursa globala accelerata catre un internet cuantic”.

O actiune fantomatica

 Fenomenul cunoscut sub numele de inseparabilitate cuantica (quantum entanglement), descris de catre Albert Einstein ca fiind o „actiune fantomatica la distanta”, este cel pe care se bazeaza viitoarele calculatoare ultrarapide, cuantice si comunicatiile securizate pe distante lungi.

 Fenomenul de inseparabilitate cuantica apare atunci cand particule, precum fotonii sau electronii, interactioneaza fizic si apoi, dupa ce sunt separate, raman strans conectate intre ele, chiar daca se afla la o distanta de mii de kilometri. Acest feno-men sfideaza modul in care intelegem si percepem lumea care ne inconjoara.

 In vreme ce internetul clasic transmite biti de la expeditor la receptor, internetul cuantic distribuie qubiti, interconectati pe distante lungi. Capacitatea de a distribui Entanglement cuantic ca un serviciu (EaaS) este in centrul internetului cuantic.

 Desi nu exista o analogie directa cu retelele clasice, EaaS reprezinta serviciul fundamental furnizat de retelele cuantice (QNs) in acelasi mod in care TCP/IP a definit serviciul de baza furnizat de internetul de astazi. EaaS conecteaza utilizatorii retelei cuantice cu qubit-uri inseparabile pe distante lungi folosind retele de repetoare cuantice, practice fara transmisie fizica.

De ce avem nevoie de internet cuantic?

 Aceasta capacitate de a transmite informatii intr-o retea EaaS, fara transmisie fizica, face ca retelele cuantice sa fie „nepiratabile”, adica sigure. Pe masura ce construim computere cuantice din ce in ce mai puternice, datele transmise astazi, chiar daca criptate, ar putea deveni piratabile la o data viitoare. Solutia este de a dezvolta o tesatura de securitate pe termen lung, sigura, pe baza cuantica, cum sunt retelele EaaS.

 Este esential de remarcat ca retelele EaaS depasesc retelele existente Quantum Key Distribution (QKD) despre care vorbeam in numarul trecut. Retelele QKD de astazi sunt proiectate pentru un singur scop, acela de a sprijini distributia cheilor cuantice. Retelele EaaS furnizeaza inseparabilitatea cuantica ca resursa, care poate fi utilizata intr-o multime de aplicatii. In plus, retelele EaaS utilizeaza teleportarea pentru a transmite qubitii, oferind un nivel suplimentar de securitate. In cele din urma, retelele EaaS accepta topologii mai generale si distante mai mari decat retelele QKD fara a compromite securitatea informatiilor.

 Pentru a accepta comunicatiile la distanta, retelele QKD se bazeaza pe noduri de incredere, care pot compromite securitatea daca reteaua este gestionata de o terta parte, cum ar fi un furnizor de servicii. Retelele EaaS utilizeaza repetoare cuantice pentru a stabili transmisia directa, ceea ce inseamna ca utilizatorul retelei nu trebuie sa aiba incredere in furnizorul de retea.

 Apoi, conectarea computerelor cuantice folosind EaaS poate, de exemplu, sa transforme 10 computere cuantice de 50 de qubiti intr-o singura masina de 500 de qubiti. In acest fel, internetul cuantic va conduce la o revolutie in calculul de inalta performanta (HPC), cu potentialul de a permite progrese in domeniul IA, medicinei, materialelor, logisticii si multe altele.

Importanta repetoarelor

 Pentru a distribui EaaS pe tot globul intr-un viitor internet cuantic, avem nevoie de repetoare cuantice practice. Intr-o retea clasica, bitii sunt transferati de-a lungul cablurilor de fibra optica, iar pe distante lungi incep sa-si piarda fiabilitatea pe masura ce semnalul este absorbit. Repetoarele sunt introduse intre noduri pentru a masura semnalul care vine dintr-o parte, pentru a-l copia si a-l retransmite la o putere mai mare in cealalta parte – astfel incat sa putem transmite in mod fiabil informatii pe distante foarte lungi.

 Dezvoltarea repetoarelor cuantice a facut un salt inainte in iunie, cand doua grupuri de cercetatori au realizat progrese independente catre repetoare cuantice practice, dezvoltand platforme noi pentru repetoarele cuan-tice care ar putea duce la aplicatii practice. Cu cele doua descoperiri recente, domeniul s-a apropiat de repetoarele cuantice practice, care, la randul sau, detin cheia pentru internetul cuantic.

 Din punct de vedere tehnologic, ritmul a fost rapid. Anul 2020 a inregistrat o serie de progrese: mai intai, cercetatorii chinezi au utilizat o retea cuantica sigura de 1000 km folosind sateliti, apoi si marile companii de calcul cuantic, inclusiv IonQ si Rigetti, au anuntat planuri de a-si conecta dispozitivele, iar, cel mai recent, Toshiba a demonstrat ca e posibila o legatura cuantica sigura de fibra optica, de peste 600 km.

Interes sporit

 Exista un interes sporit pentru internetul cuantic, dar si o cursa pentru intaietate. In SUA a fost recent aprobat in Senat un proiect de lege de finantare,  numit Legea Inovatiei si a Competitiei, de 250 miliarde dolari, care  include finantare pentru tehnologia cuantica. In mod explicit, prin alocarea acestei sume, SUA incearca sa depaseasca China in dezvoltarea de tehnologii de frontiera, cum ar fi internetul cuantic. Si alte guverne din lume au abordat dezvoltarea internetului cuantic cu o urgenta similara.

 Cursa pentru a construi un internet cuantic atinge un interes ridicat nu numai din partea guvernelor, ci si a entitatilor co-merciale deopotriva.

 „Mai este mult de lucru, dar domeniul retelelor cuantice se dezvolta mai repede decat orice tehnologie noua la care am asistat in cei 30 de ani de cariera”, conchide Jim Ricotta.

GEORGE CUSNARENCU

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Exoplaneta K2-18 b, un potential Pamant... oceanic?
» Cosmos 954, reactorul nuclear venit din spatiu
» Audiere OZN in Congresul SUA
» Fundite cu ciuperci
» Aliati apreciati
» Memoria episodica
» Manastirea Topolnita
» „Dosarul” Marilyn Monroe
» Ultimele eroine tribale
» Impotriva cancerului colorectal
» „Marea dictare” de Ziua Limbii Romane
» Filme... gemene, inspirate din fapte reale
» Horoscopul saptamanii: 25 septembrie – 1 octombrie 2023
» 21 septembrie 1939 – Asasinarea premierului roman Armand Calinescu
» Tema: „SCOALA”
» Solutii pentru viitor
» Calatoria epica – la 9 ani, a strabatut singur Australia
» Personalitati comenteaza recuperarile OZN
» Salata de fenicul si avocado
» Fara stres
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9